Posted by Luboš on 17th august 2011

LONDON STYLE BARTENDING V PAPARAZZI.

Tento post píšem s veľkým potešením. Vlastne ako každý iný, ale tento predsa len o kúsok väčším. Teším sa, že v Paparazzi pokračujeme v guestbartendingu, ktorý sa pomaly stáva u nás tradíciou. Pre neznalých hostí z druhej strany barového pultu len stručne vysvetlím, že “Guestbartender” je vlastne hosťujúci barman, ktorý sa postaví na jeden večer za barový pult v cudzom /hostiteľskom/ bare a odmaká si jednu šichtu za barom. Dokonca bez nároku na honorár. Len tak. Pre potešenie… Teda jednoducho povedané.

V skutočnosti sa za tým skrýva chuť stretnúť sa s podobne zmýšľajúcimi kamarátmi a stráviť príjemný večer a využiť  jedinečnú príležitosť stáť aspoň na raz spoločne za barovým pultom. Pre veľkú väčšinu z nás je to česť a zážitok, ktorý sa už nikdy nemusí opakovať. Nechem ich nazývať osobnosťami, či hviezdami /toto pomenovanie aj tak nemám rád/, či dávať im rôzne tituly. Jedná sa len o ľudí, ktorí vidia vo svojej práci niečo viac, ako si len odmakať smenu. Chcú spoznávať nových ľudí, kolegov, nových hostí a ukázať im, ako pracujú vo svojom bare a ako oni vnímajú pohostinnosť so všetkým, čo k tomu patrí. Užívajú si magickú barovú dosku, ktorá je v každom bare iná so svojimi štamgastami, drinkami a príbehmi a pritom majú všetky tak veľa spoločného. A možnosť ponoriť sa aspoň na chvíľu do tejto atmosféry je pre každého barmana výnimočná.

Možno že si to naši hostia ani neuvedomujú, ale len málokedy majú doma možnosť ochutnať drinky presne tak, ako sa pijú v iných mestách, ktoré udávajú trend a nemusia míňať peniaze na letenky a ubytovanie.  A majú aj možnosť porovnávať a pochopiť, v ktorých baroch u nás je porovnateľná kvalita. Svoje vlastne aj naznačuje už len záujem a chuť bartenderov pracovať na jeden večer v takomto bare.
Naši hostia už mali možnosť ochutnať drinky od Mariana Bekeho z londýnskeho Nightjaru, Angusa Winchestera, svetoznámeho barového trénera, Laciho Piljara z legendárneho baru hotela Savoy v Londýne.
Ako už naznačuje názov článku, v londýnskom štýle budeme pokračovať. Pripomeniem, že v Londýne sú tie najlepšie bary, pijú sa tie najlepšie drinky a sú tam tí najlepší barmani, ktorí majú tých najlepších hostí na svete.
Tento krát u nás s veľkým potešením privítame  až dvoch barmanov z baru Quo Vadis, ktorý je právom radený medzi  top kvalitu na londýnskej barovej scéne. Šéfbarman Zdeněk Kaštánek /foto vľavo/ a barman Ondrej Pospíchal /foto vpravo/. Ako už mená naznačujú, páni sú rodení Česi, a aj napriek tomu, že už pochodili takmer celý svet, kde naberali inšpiráciu pre svoju prácu, tak sa s nimi budeme samozrejme baviť v materinskom jazyku. /ale nebudeme si nadávať, vole…;)/

Pôvodne som mal v pláne oboch predstaviť v takých barmanských profiloch, v ktorých by ste sa dozvedeli všetko, počnúc  úspechmi, ktoré dosiahli za svoje pôsobenie v baroch, cez obľúbenú muziku až po čísla ich topánok, ale hovorím si, že fotečky budú stačiť, aby ste ich u nás za barom spoznali a ostatné sa dozviete počas rozhovorov, ktorým sa určite nebudú brániť.


Je mi naozaj cťou privítať týchto dvoch úspešných barmanov, skvelých kolegov a kamarátov, ktorí patria do novej generácie top bartenderov v Česko-Slovenska a ktorí sú súčasťou komunity, stojaca za veľkými úspechmi ČS bartendingu.

A ozaj, drinky! Zatiaľ spomeniem iba jeden –  môžte sa tešiť napríklad na cocktail La Hermosa, s ktorým Zdeněk vyhral celonárodné britské kolo prestížnej súťaže Bacardi Legacy a postúpil do celosvetového finále. Teším sa aj na Ondrov cocktail Rudy 1926, s ktorým obsadil druhé miesto  v Chateau Breuil, kde sa konala medzinárodná súťaž pod hlavičkou UKBG /britská barmanská asociácia/ a ako napovedá názov, cocktail je venovaný Rudolfovi Slavíkovi. Okrem toho budú ponúkať ďalšie svoje štyri drinky v štýle Quo Vadis – teda bez nápojového lístka, len na základe osobného odporúčania.

BERTE PROSÍM TENTO ČLÁNOK AKO POZVÁNKU NA VÝNIMOČNÝ VEČER – ŠTVRTOK, 25.08.2011 V PAPARAZZI. Začíname o 20.00 a hrať nám k tomu bude jeden z najlepších barových klaviristov Tomáš Dome.

Verte, bude to výnimočný večer!

Posted by: Luboš Rácz

 

2 komentáre

  • Adam S. píše:

    Superpremium! Drazí, tak toto je jedinečnost, výjimečnost a barmanská erekce! Přeji skvělý večer a velice mě mrzí, že nemohu být v tento termín u toho. Budu vzpomínat a přát si ve skrytu duše opakování! Vše nej a na zdraví československé hrdosti za barovým pultem .. skvělá práce Luboši!!!

  • Martin píše:

    Ak sa dá, tak touto cestou si rezervujem dve miesta pri bare, na tento krásny večer.
    S pozdravom Martin Hudák, Dublin Café Prešov:)

  • Post your comments