Posted by Luboš on 19th január 2012

ČO SA SPÝTAM PREZIDENTA? 1.časť

Mám toho dosť rozrobené a mal som v pláne si dať na blogu krátku pauzičku. Články do Barmagazinu, navrhnúť nejaké menu, príprava konferencie JBS, rozčítaný Schumann a Steve Jobs a trošíčku pohodlia gauča a televízora, či nejaký drink v nitrianskom bare…
Horúca téma skba a  basr mi však už zamestnáva hlavu celý deň zatiaľ pasívnym čítaním komentov k tejto fotke na fb.

Po mojich dvoch-troch článkoch na Paladium bar blogu som si už povedal, že sa barmanskou asociáciou zaoberať nebudem. Z toho dôvodu, že vypisovanie názorov na internetových stránkach, či sociálnych sieťach má význam iba jednostranný – teda že spojí pár rovnako zmýšľajúcich kolegov, ktorí tiež napíšu svoj názor. O reakcii z dotknutej strany môžte iba snívať. Aj keby ste o nich verejne napísali, že majú na rukách špinu a v tých špinavých rukách držia špinavé šejkre, a v nich nechutné, nepiteľné a presladené drinky. Ak by ste si dovolili viac, možno, že by vás zažalovali za urážku na cti. Ak vôbec nejakú majú. Pochybujem, inak by už dávno sedeli v tých dobrých baroch a rozprávali sa s barmanmi, čo by mohli pre nich urobiť. To sa však nestane. Ak si to prečítali, tak sa iba zo mňa mohli rehotať. Ty si vypisuj a my sme tí, čo budeme zarábať. Stavať na našich kontaktoch z minulosti, potriasať si ruky s riaditeľmi škôl, ktorí si s hrdosťou ukladajú do ich riaditeľských vitrín poháre z ich súťaží. To, že sa učia vyrábať tovar, ktorý sa predáva ak tak iba v podpriemerných baroch niekde v malých zaspatých mestečkách, to ich netrápi. Dobre, trochu som odbočil…
Tak že som sa na základe nulovej reakcie veľmi čudoval Šabanovi Ristemovičovi zo slovenských Barových novín, že vôbec touto formou vyzýva prezidenta organizácie k diskusii. Pán prezident sa zase mohol iba smiať. Jedine, čo mu zatiaľ môže byť  trochu nepríjemné je fakt, že Pán Prezident českej barmanskej asociácie pán Aleš Svojanovský /to pán je tam schválne dva krát, preto že to je naozaj Pán Prezident/, číta české Barové noviny a som si istý, že kliká aj na tie slovenské. Možno by mu to pán prezident pri nejakej príležitosti pripomenul a on by mu vysvetlil, že prečo by mal reagovať, keď ani nevie, kto to Šaban Ristemovič je. Šaban Ristemovič, Edy Bursík, Stanislav Vadrna, či Luboš Rácz. Kto to vlastne pre pána prezdenta je? Nikto. Sú to ľudia, ktorí ho nezaujímajú. Nezaujímajú ho ani ďalší, ktorí denne stoja za barovými doskami a snažia sa svoju prácu robiť tak, ako najlepšie vedia. Navyše, tieto mená sú len jednotlivci. Jednotlivci, ktorí nemôžu sami ohroziť zabehnuté fungovanie organizácie. Museli by vstúpiť, nemajú si však kde vyzdvihnúť prihlášky. Prezident nikomu vstup samozrejme neodpiera. Môžte mu aj zavolať, on vám ho samozrejme sľúbi. Sľúbi, že pošle prihlášku, alebo že máte kontaktovať predsedu danej sekcie podľa miesta bydliska. Potom už nezdvíha telefón a nekomunikuje ani mailom. Nakoniec stratíte chuť.

Včera pri záverečnej reči v Košiciach Stanislav Vadrna povedal, že len vtedy, ak sa barmani spoja, iba tak budú silní. Ak budú spolupracovať, ak budú mať rovnaké ideály, iba tak budú silní. Ak si budú vymieňať skúsenosti, budú sa povzbudzovať, iba tak budú silní. Iba tak môžu dosiahnuť viac. Viac kvality v samých sebe a tým aj viac kvality pre hostí. Viete, čo je spojiť sa a niečo zmeniť? To sa volá REVOLÚCIA. Revolúcia je mimochodom hlavná téma aktuálneho čísla Barmagazínu, ktorý  práve teraz pripravujeme. A Revolúcia sa dostane aj do celého sveta. Barová revolúcia sa v baroch už deje. Týka sa však väčšinou vyspelých barových kultúr, u nás sa vývoj trochu spomalil. Ale som presvedčený o tom, že práve zajtrajšok môže byť začiatkom revolúcie v našom malom barovom svete. Zajtra môžu barmani demonštrovať, že sa spojili a že majú chuť niečo zmeniť. Po pravde, veľa z nás je takých, ktorí by mali začať od seba a zmeniť svoje vnímanie kvalitnej práce, lebo povedzme si po pravde, že nie všetci sme perfektní a robíme si svoju robotu dobre. ALE nemá to byť práve organizácia, ktorá má mať tú moc zlepšovať práve týchto ľudí? Nemá to byť práve organizácia, ktorá vyvíja svoju činnosť tak, aby sa barmani chceli stať jej súčasťou a tam videli možnosť, ako sa zlepšovať?  Určite má. Má je slabé slovo. Takáto organizácia, ktorá je vnímaná ako profesionálna MUSÍ BYŤ PRÁVE TAKÁTO! MUSÍ SA ZAUJÍMAŤ A SPOLUPRACOVAŤ S PROFESIONÁLMI! Nerobí to tak, tak to treba zmeniť! Nemôžu nás zastupovať ľudia, ktorí nás nepočúvajú.

Lajkovať článok, status, dať koment, súhlasiť je veľmi vítané. Podpora je vždy dobrá. To dáva človeku, ktorý nejakým spôsobom vyjadril svoj názor veľmi dobrý pocit. Nestačí to však. Je to žiaľ v tomto prípade málo. Zajtra je tá možnosť urobiť prvý  malý krok k Revolúcii. Zajtra je potrebné sa stretnúť a ukázať nejakým spôsobom nespokojnosť. Je však nutné, aby prišli naozaj všetci, ktorí sú nespokojní s dnešným stavom asociácie a majú chuť niečo zmeniť. Všetci, ktorí prídu si musia byť vedomí toho, že chcú aj reálne vstúpiť so skba a stať sa jej aktívnym členom. Musia si byť vedomí toho, že budú musieť zaplatiť členské, chodiť na schôdze, zo začiatku aj dodržiavať stanovy, ktoré môžu byť nezmyselné, ale práve tým, že sú tam ich majú možnosť zmeniť, pokiaľ samozrejme budú mať dostatočný počet hlasov. To znamená, že keď aj som lajkol názor, keď som ho aj komentoval a keď aj zajtra prídem, tak ani to nestačí. Treba byť pripravený pracovať, dať svojej doterajšej práci ešte niečo viac. Ak to nie je v našich silách, tak to nemá zmysel. Je to to isté, ako keď nás zajtra príde 10 a budeme chcieť niečo zmeniť. Ak príde málo ľudí, nemá to zmysel. A nemá zmysel ani tento článok, ktorý  následne vymažem, preto že sa budem hanbiť, že som si dal gól do vlastnej brány.
Máte chuť na revolúciu? Máte chuť niečo zmeniť? Ste pripravení na to, že spoločne máte možnosť zmeniť pomalými krokmi systém, ktorý môže zmeniť našu barovú kultúru? Že deti na školách budú dostávať naozajstné vedomosti, nie iba polovičné informácie, ktoré aj tak nemajú hodnotu?
Príde Stanislav Vadrna, rád dobrú vec podporím aj ja. Nie len klepaním do klávesnice.  Aj keď sa priznám, že zatiaľ nemám chuť a ani čas, aby som aktívne vstupoval do asociácie, chem vyjadriť svoj nesúhlas, aby nás, profesionálnych barmanov reprezentovala organizácia v takomto neakceptovateľnom stave.
A chem  sa spýtať prezidenta:

Prečo skba nemá záujem o nových členov, prečo nevyvíja aktivity, aby získavala a združovala profesionálnych barmanov slovenskej republiky?
Akú aktivitu vyvíja asociácia na vzdelávanie nových členov?
Koľko žiakov ročne získa certifikát absolvovania kurzu pod hlavičkou skba?
Prečo nikomu z členov asociácie nevadí, že certifikát skba nie je reálne v baroch rešpektovaný a nemá žiadny význam a hodnotu?
Akou formou komunikuje skba s odbornou verejnosťou?
Má asociácia zakázané komunikovať s profesionálmi, keď nie sú členovia organizácie?
Má asociácia zakázané informovať odbornú verejnosť o svojich aktivitách?
Akou formou je možné získať informácie o členstve v skba?
Koľko má asociácia členov?
Koľko je členské na 1 rok?
Aký je dôvod nefunkčnosti webových stránok skba?

ps: BASR si rozoberieme nabudúce.

posted by: Luboš Rácz

 

9 komentárov

  • Franky píše:

    Mam pocit, ze tento prezident sa vysmieva profesionalnym barmanom do oci. Napriek tomu, ze slubuje stretnutie a verejne riesenie …da sa vycitat z jeho usmevu, ze to nemysli vazne!!

    http://www.youtube.com/watch?v=YHUXXhEFukg&feature=share

  • […] z treťohôr. Pohár trpezlivosti pretiekol Lubošovi Ráczovi, ktorý jasne pomenoval problémy vo svojom článku na blogu Barkultur a hneď ich aj položil prezidentovi Slovenskej barmanskej asociácie naživo. […]

  • Post your comments