Posted by Luboš on 12th február 2021

STAN VADRNA

Pred pár týždňami zverejnil túto fotku Stan Vadrna na svojom Insta. profile. Pôvodne som pod ňu napísal koment, ale po chvíli som si uvedomil, že táto fotka si zaslúži oveľa viac, ako len pominuteľný názor na sociálnej sieti. Preto že ak má niečo charakterizovať a byť symbolom prerodu slovenskej barovej scény na niečo, čo môžeme dnes označiť ako svetové, je to práve táto fotka z roku 2003, kedy Stan priniesol do Paparazzi nový štýl práce, drinkov a vystupovania, ktorý nás všetkých ovplyvnil a ukázal prístup.

Nie je to porovnateľné z dnešnou dobou. Internet nebol taký rýchly a oveľa viac sa cenila osobná skúsenosť ako tá virtuálna, ktorá sa iba začala vytvárať. Stan bol v Londýne, kde mal otvorené oči a všetkých nás nainfikoval novým prístupom s čerstvým ovocím, Dale de Groffom, strunami na rukávoch, jiggerom a trojdielnym šejkrom. Priniesol nám na Slovensko Garyho Regana, Kazua Uyedu, Sashu Petraskeho, Charlesa Schumanna, kráľa Tiki Drinkov Bech Bum Berryho a mnoho ďalších osobností, ktorí v tom čase ovplyvňovali zobudenú svetovú barovú scénu a my sme sa vďaka Stanlymu viezli v tomto vlaku tiež. Krásny čas, keď na naše podujatia chodili barmani z Rakúska a z Čiech, niektorí slovenskí barmani pracujúci v zahraničí kôli tomu prišli na Slovensko, lebo doma také niečo nemali.
Stan bol jedným z prvých šiestich speakrov na berlínskom BCB, ktoré patrí dnes medzi najprestížnejšie a najväčšie udalosti v barmanskom svete a aj vďaka nemu sa tým najprestížnejším stal hneď od prvého roku. Jeho “pohľad na dvere” a japonský štýl stirovania privezené priamo z Japonska zasiahli celý barový svet.
Stan je aj prvý naozajstný barman u nás, ktorý vydal svoju barovú knihu. Aj keď viem, že sa rodila veľmi dlhý čas a kôli komplikovaným vzťahom veľmi ťažko a jej uvedenie na barmanský trh v roku 2010 mohlo a malo byť určite veľkou udalosťou, jej sila a hodnota sa ukazuje aj po takomto dlhom čase, preto že sa stala povinným čítaním a inšpiráciou pre mnohých, nie len mladých barmanov. Ukazuje japonskú cestu pohostinnosti, učí detaily dokonalého servisu a opisuje postupy nadobudnuté reálnymi skúsenosťami, veľmi detailným pozorovaním a nadpriemernou schopnosťou vnímať situácie a vedieť ich správne preložiť tak, aby čitateľ pochopil podstatu pohostinnosti a servisu a rozumel jej ako tej najdôležitejšej časti nášho remesla. A o to nám musí ísť vždy najviac, keď naše bary znovu otvoríme.
Dovtedy si prečítajte Paparazzi Bar Book. Ak ju ešte nemáte, kúpite TU
Ďakujem Stanly za všetku inšpiráciu!

Posted by: Luboš Rácz
Článok má 420 slov a jedno k tomu a vy ste ho prečítali za 5 minút. Možno aj menej.
Tento článok bol podporený čitateľom a ja mu moc ďakujem.

No comments yet!

Post your comments