Posted by Luboš on 7th marec 2024

ITALICUS – CAMPARI 21. STOROČIA?

Nepochybujem, že ste pred nejakým časom zaznamenali na displayoch tých najlepších barov a aj niektorých bratislavských kaviarní výraznú tyrkisovo-zelenú fľašu, ktorá dokázala zaujať už na prvý pohľad. Rovnako prekvapivý bol aj jej obsah, preto že už pri prvom dúšku bolo jasné, že nič podobné sme ešte pred tým neochutnali. Italicus. Svieže, horké, výrazné a pritom jemné zároveň.

Ak mal Italicus ambíciu zaujať barmanov pri svojom uvedení na trh v roku 2016, som si istý, že sa mu to perfektne podarilo. Tento aperitívový bitter od začiatku vzbudiil moju pozornosť. Určiete na prvú svojou nádhernou fľašou, ktorá sa vtedy výrazne odlišovala od všetkého ostatného.
Italicus vyrobil v roku 2016 Giuseppe Gallo v tom čase ešte barmanager londýnskeho Artesian Baru, ktorému čase kraľovali Alex Kratena a Simone Caporale /3x po sebe nalepší bar podľa 50 best bars/ a spoločne s Erikom Lorinczom mu výrazne pomohli k okamžitej pozornosti barovej komunity na celom svete, čo sa prejavilo o rok neskôr v ocenení na Tales of The Cocktail v kategrórii “Best New Spirit or Cocktail Ingredient” ešte v tom istom roku.
Okrem toho o kúsok pred tým moju zvedavosť podporovali aj tí najlepší barmani na svete, ktorí Giuseppemu pomáhali a ukazovali produkt pri všetkých barmanských akciách v tom čase. Pamätám si Erikov post, kde robil s Italicusom cocktaily slávnemu magnátovi F1 Flaviovi Briatoremu na svadbe jeho dcéry.

Ja som ho pvrý krát ochutnal, keď som pripravoval welcome drink pre sestru Alexa Kratenu, ktorá sa vydávala neďaleko Nitry. Odvtedy ho milujem. Dnes ho považujem za úžasnú ingredienciu, ktorou urobíte svoj drink výnimočným v akejkoľvek kategórii. Či to je špritz, sour, daisy či Martini… Aj keď mainstream ešte len čaká na jeho objavenie, barmanský svet ho pojal za svoj už dávno. 

Táto nádherná fľaša z dielne prestížnych dizajnérov Stranger & Stranger skrýva v sebe odkaz starých talianskych aperitívov, ktorý však nie len že zapadá do modernej doby, ale navyše jeho chuť prináša niečo nové a jedinečné, čo obohatí každý drink a urobí ho chuťovo výnimočným. 
Môže za to dominantný bergamont pochádzajúci výlučne z Unescom chránenej juhozápadnej oblasti v Kalábrii. Jeho esenciálne oleje z kôry sú s veľkým citom pridané k  ďaších bylinám a citrusom ako napríklad sicílsky citrón, medovka, kamilka, levanduľa, či žlté ruže, aby vytvorili krásnu harmóniu jedinečného a doteraz s ničím nezameniteľného produktu. Receptúra nadväzuje na tradičný zabudnutý štýl aperitívnych vín “Rosolio of Turin” zo začiatku 19. storočia a odkazuje na bylinky zbierané za rannej rossy v tej najvyššej kvalite, v tom čase ponímaný ako pitie pre kráľov. Giuseppe k nemu z rodinného receptu pridal práve citrusové oleje z bergamotu a dolaďuje výsledné pomery v krásne citrusové finále s dlhou kvetinovou horko-sladkou dochuťou. 
Musím sa priznať, že že ho začínam vnímam trochu ako Campari. Síce nemá až takú úžasnú históriu, a ani nie je neoddeliteľnou súčasťou fenoménu 21. storočia nazývaného Negroni. Ale jeho použitie má ambíciu vytvoriť drinky, ktoré doposiaľ ešte nikto nenamiešal a v chuti prináša niečo zaujímavé a doposiaľ pre hosťa nepoznané.
Navyše, má možnosť byť v ktoromkoľvek bare bez ohľadu na dohody a zmluvy s housebrandami a v drinku s nimi spolupracovať. Preto že spolupráca je jediná cesta, ako sa zdvihnúť a posunúť ďalej, vytvára hodnoty a silnejšie povedomie o tom, ako pristupujeme k remeslu a umožňuje ľuďom porovnávať, skúšať a vťahovať ich do spločných projektov kvalitnej kultúry pitia.
Italicus, distribuovaný spoločnosťou Pernod Ricard Slovakia je ďalším produktom, ktorý obohatil ich silné portfólio a vyplnil chýbajúcu medzeru v kategórii výraznejších aperitívnych vín.

ITALICUS SPRITZ
40 ml Italicus
100 ml prosecco extra brut, alebo local sekt /brut, extra brut/
50 ml sóda
oliva s kôstkou

Do vínového pohára nadávkujte všetky suroviny, pridajte pekné kocky ľadu a olivu na napichovátku.
Podávajte s malou miskou na kôstku.

Posted by Luboš Rácz
Foto by: Rudolf Sladkovský

No comments yet!

Post your comments