Posted by Luboš on 31st máj 2022

BARTENDER FOR LIFE

Tak som sa nejako zakuklil v názore, a priznajme si že je ovplynený s doterajšími skúsenosti s hľadaním ľudí, že už dlhší čas dávam pri ponuke na prácu barmana jasne najavo, dokonca až dôraz, že sa k nám mladí ľudia z gastra môžu prísť učiť a posunúť svoj kariérny rast na vyšší stupeň. To aj stále platí. Ale celkom mi však unikla podstata toho, čo vlastne pre Záhir naozaj s Norom k sebe potrebujeme. Je to kvalitný barman.

Barman, ktorý je hrdý to, čo robí. Barman, ktorý ovláda klasické drinky, čerpá z histórie nášho krásneho remesla, zároveň ju využíva pri kreatívnom procese nových nápadov za použitia moderných postupov. Pritom je dobrý človek, má rád ľudí, nie len hostí – to je samozrejmé – ale hlavne svojich kolegov, rozpárava sa s nimi o tom, čo robí, delí sa o skúsenosti, nové veci a zážitky, je ochotný pre svoj ciel zostať v práci dlhšie ak je treba, má štýl a charizmu, pekný a úprimný usmev. Rešpektuje všetko, čo mu je dané, zároveň je rešpektovaný, preto že vie, že rešpekt sa nevyžaduje, vlastne po nom ani netúži, lebo ho svojou prácou a nastavením prirodzene má. Vyzná sa v produktoch ktoré predáva, je remeselne zručný, chápe podstatu baru v dobrom servise, cíti atmosféru, má prehľad čo sa deje v každej fáze jeho smeny. Pozná najlepšie bary na svete, vie, kto v nich pracuje, inšpiruje sa, ale nekopíruje. Barová energia je jeho hnacim motorom, má jej tolko, že ked ju spracuje, ide z neho ďalej všade naokolo a rozdáva ju svojim kolegom a hosťom. Okrem svojich smien ma ešte chuť na stáž v tých najlepsich baroch, nájde si čas na hosťovanie v dobrom bare, lebo je tak dobrý, že ho kolegovia z iných barov pozývajú, aby s nimi strávil čas. Komunikuje s ostatnými barmanmi, hľadá cesty ako nájsť spoločné témy s túžbou propagovať krásu nášho remesla. Teší sa na barmanov, ktorí prijmu jeho pozvanie na hosťovanie v tom jeho bare, vyhľadáva možnosť spolupráce a popri tom je hrdý na to, že sa môze opriet o jeden z najlepeších barov v ktorom pracuje.
Ctí štýl svojho baru, je pre neho miestom, kde sa cíti doma. Miluje ho keď je plný, nasáva jeho vôňu keď sú zdvihnuté stoličky, keď je v ňom úplne sám. Tie chvíle má najradšej. Užíva si, že môze o bare premýšľať a nikto ho pri tom neruší, ale ešte viac ho teší, keď môže o ňom rozprávať. Zároveň však vie počúvať. Vie cítiť hosťa, vie kedy mu môže predať svoj najnovší drink, ktorý si pripravuje na súťaž, ale aj keď má chuť aj na obyčajné mojito. Aj vtedy ho urobi najlepšie ake vie, lebo má vždy túžbu urobiť drink, ktorý bude pre jeho hosťa ten najlepší na svete.
Silne si však uvedomuje, že bar nie je len o hosťoch a drinkoch. Vie, ako si objednať suroviny, aby sa mu nič nekazilo, vie aké ma skladom a ktoré treba čo najskôr predať. Má poriadok v chladničkách a šuflíkoch, čisté fľaše a po smene vždy perfektne vylestený bar. Nikdy po šichte neuteká z baru ako prvý. Cíti, ak niekto naozaj potrebuje ešte pomoct, vie po kom má ešte skontrolovať barback, koho posúriť vo výkone ale aj koho pochválit a komu poďakovat za skvelú prácu, koho motivovať, či komu navrhnúť odmenu. Vie sa rozprávať o skutočných problémoch, nerieši nepodstatné veci, nedovolí prenášať negatívnu energiu do svojho tímu, ktorý chce vybudovať a udržať.
Je naozajstný profesionál, lebo za tie odpracované roky pochopil, čo skutočná profesionalita znamená, možno bol aj v zahraničí a túži ukázať, čo sa tam naučil. Túži ovplyvňovať ľudí okolo seba v tom, ukazovat im cestu kulturnejsieho a styloveho pitia.
Toto nie sú podmienky prijatia. Toto je cesta barmana, ktorý už vie čo chce, ktorý už niečo zažil a chce v tom pokračovať na svojej ceste za vysneným barom. Cesta barmanskeho života. To je to čo naozaj hľadám. Hľadám barmanskú dušu so všetkým, čo k tomu patrí. V Nitre. #barisnotdead a aby to malo zmysel.

Posted by: Luboš Rácz
Prečítali ste si 663 slov a 3860 znakov, ktoré vám povedali, čo znamená byť naozaj dobrým barmanom.

2 komentáre

  • Saš píše:

    ❤️nádherné… ! #barisnotdead a má to zmysel, hlavne keď sú predstavitelia jeho remesla ozajstní majstri a za všetkým, čo robia/tvoria majú svoju nahú dušu!✨ ĎAKUJEM! A držím palce!

  • Post your comments