Posted by Luboš on 24th máj 2022

CHIVAS, CIGARY A MAMIE TAYLOR

Mám rád Chivas. Bol som aj tam, kde sa mieša a zreje. Dozrieva dlhé roky. Tá vôňa obrovitánskeho skladu vám zostane v nose už navždy. Vraj má tá vôňa hodnotu asi 6 mil. Eur ročne. Neuveriteľné množstvá peňazí v lufte. Na anjelskú daň však trpí každá whisky, nie len Chivas.
Ale nie o daniach som chcel.
Škótska Chivas Regal whisky, u nás zastupovaná a dovážaná spoločnosťou Pernod Ricard Slovensko, uviedla pred pár týždňami pre bary na slovensku zaujímavú aktivitu, prepojenú s cigarami, kedy hosť dostane cigaru za kúpu dvoch Chivas drinkov, alebo za kombináciu objednávky Chivas 12 y.o. a Chivas XV.

Cigarky sme vyberali s Karolom Domischom ešte minulý rok. Poctivo sme vyberali z troch doporučených cigár, skúšali sme ich u nás v Záhire, teda presnejšie vonku pred ním v jeden decembrový večer kedy nám studený vietor miešal do tváre dášť s mokrým snehom. Ale aj napriek chýbajúcemu komfortu, ktorý si vždy pri fajčení cigár vieme dopriať, sme vybrali veľmi dobre.
Voľba padla na pekné “Double Connecticut Robusto” z manufaktúry Brick House z Nikaraguy, skrývajúca v sebe blend tabaku z Nikaraguy, obalený krycím listom z amerického Connecticutu. Fajčí sa krásne ľahko, na začiatku trochu korenistejšia a výraznejšia cigara, ktorá sa však po krátkom zahriatí premení na veľmi ľahké a príjemné fajčenie hodiace sa k jedinečnému blendu škótskej Chivas Regal Whisky.
K nej som tiež napároval dva jednoduché drinky, ktoré sa s trochou snahy dajú vyrobiť aj v pomerne jednoduchom bare, ale sa nemusia hanbiť ani v prestížnom, kde sa k nim môže pripojiť precízna technika, ešte kvalitnejšími surovinami a prvotriedny ľad. Však ale, prečítajte si.

CHIVAS & PORT
10 ml trstinový sirup /1:1/
20 ml Port fine ruby /červené/
40 ml Chivas Regal 12 y.o.
2 dashe Angostura Bitters
2 dashe Orange Bitters

spôsob prípravy: priamo do pohára
ľad: kocky
ozdoba: pomarančová kôra / zástrek

Postup: do vychladeného Old Fashioned pohára /na whisky/ nadávkujte všetky suroviny a dobre premiešajte barovou lyžičkou /20 – 25 sekúnd/ aby sa pustila voda z ľadu a drink dobre zachladil.Podľa potreby doplň ľad, a drink zastrekni olejmi z pomarančovej kôry a vlož do pohára

VYŠŠÍ LEVEL BARU: Suroviny premiešaj vo vychladenom miešacom pohári, prelej do zamrazeného pohára na Old Fashioned s veľkou kockou ľadu. Zástrekni s olejmi z pomarančovej kôry.
K Chivasu sa hodí aj vyzretejšie portské, tak kľudne siahnite po zretom tawny, alebo aj Late Bottle Vintage. Dink určite posuniete na vyššiu úroveň.

CHIVAS SOUR
20 ml trstinový sirup /1:1/
25-30 ml čerstvá citrónová šťava
50 ml Chivas Regal 12 ochutený zeleným čajom
spôsob prípravy: šejker
ľad: kocky
ozdoba: citrónová kôra

POSTUP: do šejkra nadávkuj všetky suroviny, doplň ľad až do plna a šejkrujte približne 15 sekúnd. Prelejte do pohára Old Fashioned naplneného kockami ľadu až po okraj. Zastreknite olejmi z citrónovej kôry a kôru vložte do drinku.
Množstvo šťavy môžete prispôsobiť priamo hosťovi, alebo si urči podľa seba, ako kyslý chcete predávať svoj Sour
.
CHIVAS REGAL OCHUTENÝ ZELENÝM ČAJOM 
V Záhire používame čínsky zelený čaj Gunpowder, ktorý sa vyznačuje svojou výraznou a intezívnou chuťou. Lúhujeme ho 15 minút v pomere – 200 ml whisky + 5 g čaju.
Bar môže použiť zelený čaj podľa toho, čo má v portfóliu. V tom prípade je nutné si vytvoriť svoj vlastný pomer a určiť dľžku lúhovania. Dôležité je pri skúšaní ochutnávať aspoň každých 5 minút, aby whisky nezhorkla. 
Whisky sa lúhuje pri izbovej /barovej teplote – nezohrieva sa a ani nechladi.

Ďalšie
CHIVAS MINT HIGHBALL
20 ml trstinový sirup /1:1/
30 ml čerstvá citrónová šťava
50 ml Chivas Regal 12 y.o.
10-12 lískov mäty
sóda3-4 dashe Angostura bitters

postup: do pohára typu highball /objem ca. 350 ml/ nadávkujte sirup, šťavu a whisky. Vložte za hrsť mäty – ca. 10-12 lístkov a jemne muddlerom mätu v pohári pomačkajte tak, aby ste ju nerozdrvil. Pohár doplňte ľadom až do plna, pridajte sódu a jemne premiešajte. Na vrch nadávkujte Angosturu bitter a ozdobte 2 vrškami mäty

CRYSTAL SOUR /
25 ml Supasawa
20 ml biely trstinový sirup
50 ml Chivas Regal 12 y.o.
spôsob prípravy: šejker
ľad: kocky / kryha
ozdoba: citrónová kôra

Do šejkra nadávkuj suroviny, prelej na veľkú kocku ľadu, a zastrekni olejmi z citrónovej kôry.
Ak máte jednoduchý bar, môžete suroviny jednoducho naliať do pohára na whisky, doplniť ľad a premiešať lyžičkou. Podávajte s miešatkom, aby si hosť mohol podľa potreby zjemniť drink vodou z ľadu.

A ešte pridám jeden na koniec, preto že túto storku som objavil iba pred nedávnom, aj keď sa jedná o veľmi jednoduchý a v dnešnom ponímaní v celku obyčajný drink, ale zase vrhá nové poznanie na prefláknutý
Moscow Mule, ktorý vraj vznikol v Amerike niekedy v 50 tich rokoch minulého storočia, v skutočnosti sa jednalo iba o twist jedného starého drinku, ktorý bol už dloho zaradený medzi americkú klasiku.

Drink sa volá sa Mamie Taylor. Vymyslel ho barman Bill Sterrit z Rochesteru v štáte New York pravdepodobne v roku 1899. Známym sa však stal až po článku uverejnenom v novinách The Post Standart, ktorý písal o návšteve vtedy veľmi známej herečky a opernej speváčky Mayme Taylor, ktorá navštívíla so svojim súborom pláž Ontario, kde po plavbe po jazere v horúcom počasí zatúžila po občerstvení v podobe chladivého dlhého, nie silného nápoja z claretu /tak sa voľakedy označovali francúzske vína z Bordoaux/ Nápoj však farbou pripomínal skôr exkluzívne a lahodné Champagne, ako jednoduché červené víno. Slečne Taylorovej sa nápoj veľmi páčil, požiadala však na osvieženie kúsok citrusovej kôry. Nápoj zožal na párty naozajstný úsmev, a keď sa riaditeľa hotela spoločnosť pýtala na názov, bez zaváhania vyslovil meno herečky, čo mu postupne prinieslo naozajstný úspech a slávu.
No a čo to vlastne Bill Sterrit vymyslel?
Miešanú škótsku, trochu limetovej šťavy a ginger ale. Poznáte, že? Ale priznajte sa, že ste o Mamie Taylor /čo je vlastne v článku chybne napísane meno speváčky/ ešte nikdy nepočuli. Alebo áno a to len ja som trochu zaspatý a sám som Moscow Mule označoval ako drink vymyslený nejakým obchoďákom, ktorý sa snažil presadiť s vodkou v Spojených štátoch v polovici minulého storočia? Tak ako tak, dnes je jasné, že škótska sa zo zázvorom pila oveľa, oveľa skôr ako s vodkou. A jasne… teraz som si spomenul na Horse`s Neck, ktorý som zachytil už v knihe Alexandra Mikšovica /Bar, Provoz a Produkt/ a mieša sa tiež už od konca 19. storočia. Tam ale nehľadajte žiadnu škótsku, ani liemetu, či inú citrusovú šťavu.


Posted by: Luboš Rácz


No comments yet!

Post your comments