Posted by Luboš on 20th marec 2020

ČO ROBÍŠ DOMA?

Najprv to znelo ako celkom príjemná správa. Zatvoríme na dva týždne bary a oddýchneme si. Naša práca je náročná a ak už v nejakom dobrom bare vydržali pracovať viac ako rok alebo dva /k čomu vám úprimne gratulujem/, tak vám takáto neplánovaná dovolenka určite prišla vhod a verím, že si to užívate.
Príjemné chvíle strávené svojimi najbližšími zo začiatku len máličko narúša v pozadí nejasný pocit neistoty, ktorý, ak ešte nezačal, bude intenzívnejší budúci týždeň.
Nebojte sa. Prejde to. Dobré bary to snáď s pomocou štátu, a dobrých hostí prežijú. To je však téma na samostatný článok, alebo na nejakú formu diskusie na inej platforme. Myslím si, že každý barman, aj keď mu hrozí strata zamestnania, by mal zostať pozitívny, neopúsťať sa a využiť tieto dni, aby trochu dobehol zanedbané veci, na ktoré počas práce nemal ani pomyslenie, preto že si potreboval jednoducho oddýchnuť a nemyslieť stále na fľaše, receptúry, chute, či techniky. Určite len malé množstvo z vás má možnosť sa sám zatvoriť do baru a skúšať nové drinky do ďalšieho menu, ale keď sa nad tým zamyslíme, dá sa kopu vecí urobiť aj doma a vrátiť sa tak do baru lepší a silnejší ako kedykoľvek pred tým. Dal som dokopy nejaké tipy, ktoré budem postupne aj s vašou pomocou dopľňať, tak poďte na to:

1. Doplň si medzery v tovaroznalectve. Perfektnú apku na spirity mi doporučil náš barman Noro Rund, ktorý s ňou už dlho pracuje a dopľňa náš manuál. Volá sa DISTILLER a stojí 10 dolárov na rok.

2. Študuj staré receptúry a príbehy. Zaujímaj sa o ich vznik, hľadaj ich v starých knihách, rozoberaj. Vyber si jeden, alebo aj viac klasický drinkov a nájdi, kde bola o ňom prvá zmienka, ako sa menil a nájdi autora, ktorý sa najviac približuje, alebo vzďaľuje súčasnej receptúre. Ak to náhodou ešte nemáš vo svojich obľúbených záložkách, od dnes bude tento link na prvom mieste, preto že tu nájdeš poklady, ktoré dali dokopy Anastatia Miller a Jarred Brown. Patrí im za to určite to najvyššie barové ocenenie!
čekuj tu: https://euvs-vintage-cocktail-books.cld.bz
Určite ťa napadnú nové drinky, ktoré vychádzajú z týchto starých receptúr.

3. Nájdi si zoznam aspoň 10 kategórií miešaných nápojov a definuj ich. Nauč sa nie len čo je Punch, Fizz, Cocktail, Sour, ale aj Scaffa, Buck, Negus, Smash, Collins, Daisy a ďalšie.
Zober si svoj nápojový lístok z baru a priraď vaše drinky k jednotlivým skupinám. Urob si z toho prezentáciu a pošli ju svojim kolegom.

4. Zlepši svoje barmanské techniky. Nevadí, že nie si v bare. Máš doma kuchynskú linku, zober jigger, fľašu, pusti si dobrú hudbu a nalievaj. 100x za sebou. Pusti si video svojho najobľúbenejšieho barmana na svete a napodobuj ho v jeho technikách. Ja som sa začal učiť slušne stirovať tiež cez video, trénoval som to sám, až som mal zodraté prsty. Neskôr mi to naživo predviedol a doladil Stanly Vadrna.
Pekné videá od japonských barmanov nájdeš napríklad na Youtube kanáli BAR TIMES
Pracuj na svojej technike šejkrovania. Nauč sa šejker držať pevne, ale zároveň uvoľnene. Dbaj na rytmus a jemnú rotáciu aby ti potom ľad nenarážal o spodok šejkra a nerozbíjal sa na malé kúsky, ale v šejkri rotoval. Tréning s ryžou už poznáš. Tak dotoho!
pozn: ak nemáš doma náradie, určite nájdeš spôsob, ako si ho požičať z baru. Tam ho teraz potrebovať nebudú a u teba bude užitočnejšie.

5. Skús sa zamyslieť nad všetkými svojimi činnosťami, ktoré v bare robíš od momentu, ako prídeš do práce až po zamykanie dverí. Pozri sa na ne kritickým okom, možno z pohľadu nejakého významného barmana, ktorý by sa ťa rozhodol v tento deň sprevádzať. Spýtaj sa sám seba, či by si bol na každú svoju činnosť a pracovné prostredie pyšný. Ak nie, zmeň to. Začni tým, že si to napíšeš a navrhneš riešenie. Alebo napíš manuál, ktorý sa bude po otvorení dodržiavať a vylepší súčasný stav.

6. Nebaví ťa chodiť za barom v tej čiernej vypranej košeli a šedivej zástere? Otvor Pinterest, nájdeš tam kopu fotiek štýlových barmanov. Alebo si pozri gastro e-shopy ako napr. Gastro Palazzo a inšpiruj sa. Samozrejme ber ohľad aj na typ prevádzky a v akom meste pracuješ. Elegantné biele sako z Erikovho Baru Kwānt by asi ľudia v Michalovciach nepochopili, to však ale neznamená, že tam nechcú dobré drinky a štýlového barmana!
Ak je oblečenie z eshopu finančne nad možnosti baru, nevzdávaj sa. Nájdi na webe alebo fesjbúku krajčírku z vášho mesta, zavolaj jej, pošli jej fotku, pýtaj sa na materiály a približný čas na výroby. Do práce príď s konkrétnym riešením a cenovou ponukou.

7. Uč sa angličtinu. Pár slovíčok denne.
Vráť sa k bodu č.1, otvor si napríklad túto knihu
prekladaj si nie len receptúry, ale aj texty, kde nájdeš zaujímavé príbehy k drinkom, ktoré môžeš rozprávať svojim hosťom. Nenechaj sa odradiť, ak tomu nerozumieš na prvý krát. Choď po slovíčkach a vetách, používaj slovník a dávaj dokopy vety, až keď nebudú dávať zmysel a ty nemáš zapísaný celý príbeh.
Nájdi si hodinku a počúvaj barové podcasty, zastavuj si ich a prekladaj. Pozri si jeden film v angličtine s titulkami, aby si ju dostal do uší. Začni napríklad týmto rozhovorom s Maťom Hudákom, určite ťa bude baviť!
A keď sme pri podcastoch, čekni náš prvý slovenský barový, ktorý vytvoril Jakub Bobček zo Sexi Dog – PINEAPPLE INDUSTRY PODCAST /

Posted by: Luboš Rácz
Prečítaš za 7 minút
Práca autora: 3,5 hodiny /vrátane prípravy raňajok, kávy a vybavenie 2 emailov, úpravy fotky a vloženia do článku 🙂 /

2 komentáre

  • Róbert píše:

    Linky na dalsie super podcasty :

    Unjiggered by Michele Mariotti

    https://open.spotify.com/show/3CxKqIb5kMH6aagPwQdSZp

    Bartender at Large by Erick Castro

    https://podcasts.apple.com/us/podcast/bartender-at-large/id1071755499

  • Post your comments