Posted by Luboš on 16th február 2012

ČO SA SPÝTAM PREZIDENTA 2.

Podľa názvu článku by sa mohlo zdať, že sa v nasledujúcich riadkoch dočítate, ako postupujeme v komunikácii s prezidentom a jeho skupinou okolo skba. Dúfam, že nebudete veľmi sklamaní, keď interné informácie zostanú ešte pár dní nezverejnené, ako sa hovorí, všetko má svoj čas. Tak to berte zatiaľ ako voľné pokračovnie.

V redakcii Bar magazínu sme sa rohodli, že editoriál tento raz budem písať ja. Čerstvé číslo, ktoré už máte v rukách je venovanérevolúcii, ktorej sme v tomto období svedkami v barovom svete. A udalosť s skba, ktorá sa odohrala v čase vrcholných príprav tohto čísla nemohla samozrejme zostať nepovšimnutá.
Nevýhodou bolo, že som s týmito myšlienkami musel čakať pár týždňov, až sa dostali k vám. Tak ak ste sa úplnou náhodou k Bar magazínu ešte nedostali, tu je malý predkrm v podobe spomínaného editoriálu, a ak máte chuť, budem rád, ak sa k tejto téme akýmkoľvek spôsobom vyjadríte.

EDITORIÁL

Toto je určite revolučná doba. Ľudia v uliciach protestujú proti Gorile, a my barmani sme sa spojili a po prvýkrát verejne vyjadrili protest proti organizácii, ktorá už dlhé roky klame, že zastupuje profesionálnych barmanov.

Chcem sa však z tohto miesta najprv ospravedlniť. Samozrejme, že nie prezidentovi SKBA. Ospravedlňujem sa tým študentom, ktorí práve miešali na pódiu svoj súťažný drink a 20 barmanov im hlasným šejkrovaním a piskotom narušilo ich vystúpenie.
Možnože mnohí z učiteľov, ktorí sprevádzali žiakov, ani netušili, prečo to vôbec robíme. Mnohí sa na nás možno pozerali s nechuťou, lebo už len z princípu neznášajú rebelov a protestantov, ktorí sa postavia proti zaužívanému systému.Som šťastný, že Bar magazine posielame na všetky odborné školy. Preto touto cestou vám, panie profesorky a páni profesori, môžem povedať, že sme to robili pre vás.
Pretože chceme, aby ste aj vy mali žiakov, na ktorých môžete byť právom hrdí. Nie tým, že si vystavíte ich poháre zo súťaže do vitríny. Tieto poháre v reálnom bare nemajú žiadnu hodnotu. My chceme, aby ste mali absolventov, ktorí s láskou vykonávajú naše krásne povolanie a sú v tom úspešní. Aby ich bolo čo najviac. Aby ste aj vy boli hrdí, že ste prispeli k skvalitneniu slovenskej barovej kultúry. Aby ste boli hrdí na to, že vaši žiaci pracujú v tých najlepších baroch a nadšení hostia chodia práve za nimi. Aby z vašich žiakov boli slušní a poctiví ľudia, ktorí sa snažia robiť veci vždy o kúsok lepšie, ako ich robila včera.
Viem, že väčšina z vás neučí žiakov odborné predmety, a osnovy a predpisy sú nadstavené tak, že vám nedovoľujú ukázať na hodinách krásu našej profesie a nedovolia vám naučiť žiakov, ako ju vykonávať s nadšením a láskou. Preto ste oslovili organizácie, o ktorých ste presvedčení, že toto im ukážu práve ony.
Žiaľ, neukážu. Taká je realita. Neukážu, ako ju vykonávať tak, aby sa uplatnili v dnešných baroch, v ktorých kvalita je nadstavená veľmi vysoko. Nevysvetlia, že okrem šejkra potrebujú za barom pokoru a úctu. A nepovedia, prečo je potrebná aj v bežnom živote. Certifikáty, ktorými sa absolventi niekedy preukazujú, nemajú žiadnu hodnotu, pretože ten, kto ich učil, už veľmi dlho v žiadnom naozajstnom profesionálnom bare nepracuje. Dokonca ani ten, ktorý sa pýši titulom majstra sveta, na ktorého sa určite pozeráte ako na najlepšieho zo všetkých z nás.
Barmanstvo nie je šport. Nerobíme ho preto, aby sme si dávali do vitrín poháre a medaily. Barmanstvo je o rozdávaní radosti. A za to sa medaily nedávajú. Za to vám iba spokojný hosť srdečne potrasie rukou. A príde za vami druhý krát…
Takže sme triasli šejkrami a vyjadrili tak nespokojnosť nad organizáciou, ktorá sa hlási k tomu, že zastupuje a reprezentuje profesionálnych barmanov. Realita je taká, že tých naozajstných profesionálov, ktorí tvrdo a poctivo pracujú za tými najlepšími barovými pultmi u nás aj v zahraničí, vytrvalo ignorujú…

 Hlavnou témou tohto čísla je revolúcia. Vybrali sme si ju dávno predtým, ako nám Gorila zliezla zo stromu. Vybrali sme si ju preto, lebo vo vyspelých barových kultúrach sa revolúcia už udiala. Z profesionálnych barmanov sú vážené osobnosti, za barom sa používajú neuveriteľné ingrediencie, návšteva baru sa povýšila na kultúrny zážitok. Veľmi ma teší, že si niečo o tom pravidelne môžete prečítať v každom našom čísle. A toto, ktoré práve držíte v ruke, nevynímajúc.


Posted by: Luboš Rácz

 

11 komentárov

  • DUSAN píše:

    Lubos velmi dobre napisane, ak ste sa stretli tak som celkom prekvapeny, ze p.Roth splnil svoj slub ( alebo si to myslel ako ironiu ? ), o tejto teme sa popisalo velmi vela a pri tom to bohuzial vzdy ostalo. Drzim Vam revolucnym barmanom palce, pretoze je vela dalsich ktori sa radi prizivia na tejto teme, inac vsimol si niekto ze basr uz nie je na fb ? Preco asi ?

  • Luboš píše:

    nie, este nestretli, to uz by vsetci vedeli;) basr som si nevsimol… ani pred tym, ani teraz;)

  • Perfektní článek Luboši…každý den vám držíme palce a sledujeme jak to dopadne a jen doufáme,že se vám váš záměr podaří a bude to jen ku prospěchu všem dalším generacím barmanů.
    Jinak krásně napsaný článek. Těším se na další a budu dál sledovat váš boj. Hodně štěstí a trpělivosti…

    Víťa,Bugsy´s bar Praha

  • Anna píše:

    Ľuboš poznám majstra sveta Vlada Baňáka a tuším, že si to skôr myslel s tým pýšením opisne, ale on sa tým ozaj nepýšil, práve naopak, prišla mu taká nálepka a zrazu veľký záujem o jeho osobu skôr nepríjemný. V tomto sa musím zastať a on mi na moju otázku, prečo Stana Vadrnu nechcú pustiť do skba, keď je uznávanou osobnosťou v barovom svete odpovedaľ, citujem: ” Stano by nás tu všetkých prešťal…”

  • Luboš píše:

    Anna, vies, je to take protichodne. Cital som nejake clanky, ktore pisali o jeho uspechu, ale nikdy som sa tam nedocital, ze by mu to vadilo, alebo ze by povedal, ze vlastne ani nie je barman, ze sa zaobera niecim inym a toto ma iba ako hobby a aj s tym hobby pristupom sa stal majstrom sveta. Nepochybujem, ze Vlado Banak moze byt dobry chalan. A v skutocnosti nejde o neho osobne. Ide len o to, ze slovensky majster sveta ti vlastne v ziadnom bare nenamiesa drink… A to je myslim si jeden zo zasadnych problemov asociacie. Vlado nikdy verejne nevystupil, mohol mi aj pekne vynadat, ked som ironickym clankom pisal o jeho uspechu, alebo mohol aj verejne vyjadrit suhlas, proste nieco robit… Ze vraj mu bola ponuknuta funkcia prezidenta, ale ju odmietol… Skoda, mozno by aj dovolil, aby bol v tej asociacii niekto prestaty… A to by bol v mnohych ociach väcsi uspech, ako byt majster sveta…

  • Laco píše:

    Som velmi zvedavy s akym zaujmom a pristupom budu chciet nieco riesit a zmenit menovani z Skba…

  • VLADO píše:

    Zdravím Vás Ľuboš,

    Pôvodne som sa zapájať do tejto problematiky nechcel, ale vidím, že viacerí čakajú na moje vyjadrenie. V prvom rade ma celý tento cirkus mrzí ako aj navážanie sa do mojej osoby. Nerozumiem prečo.

    To aký postoj mám k titulu, ktorý sa mi podarilo vyhrať viem len ja a tí, čo ma osobne poznajú. Veď bola to len súťaž. Mimochodom priniesla mi v konečnom dôsledku len starosti, nič viac.
    Je pravda, v tej dobe a roky pred tým som v žiadnom bare nepracoval. Nebudem rozoberať konkrétne dôvody, je to moja súkromná vec. No niekedy život prinesie nie vždy to, čo človek plánuje, ale ja som bol spokojný a popri mojej práci mimo fachu som občas robil nejaké akcie a tri-štyri krát do roka sa zúčastnil súťaže ako radový člen SKBA.

    Ľuboš, nie len ja ale aj veľa ľudí čo poznám, Vás uznáva ako osobnosť barmanskej profesie. To je fakt. Už len čítaním odborných článkov, ktoré ste napísali, sa človek veľa dozvie a naučí. Ale takisto ľudí, ktorí sú členmi SKBA si nesmierne vážim a veľa z nich ich v barovom svete aj niečo dosiahlo. A preto si úprimne prajem, aby sa táto záležitosť medzi Vami, Vašimi stúpencami a SKBA čo najskôr vyriešil. A to k spokojnosti všetkých zúčastnených.

    Toto vyjadrenie prosím považujte za jediné, nemám čo viac k tejto téme dodať. Posledný rok sa kvôli časovej zaneprázdnenosti aktívne v SKBA neangažujem a verím, že toto moje rozhodnutie budete rešpektovať. Prajem Vám všetko dobré.

    S pozdravom
    Vlado Baňák

  • Luboš píše:

    Vlado, dakujem, ze ste napisali a uprimne som tomu rad.
    Dakujem aj za mile slova, cenim si to.
    Dnes v noci idem na par dni prec, preto Vam podrobnejsie odpoviem na Vasu spravu az ked sa vratim.
    dakujem za pochopenie,
    Lubos

  • lubos píše:

    ak clovek nesuperi s rovnocennym protivnikom, prestava mat motivaciu… )

  • Post your comments