Posted by Luboš on 25th december 2023

ŠŤASTNÉ A VESELÉ /BARMANSKÉ/ VIANOCE

Nepamätám, že by som niekedy písal na Vianoce článok. Ale podľa viacerých dotazov na Barmanské Vianoce je práve dnes už najvyšší a aj najvhodnejší čas.
V prvom rade by som vám všetkých chcel popriať k tým prvým Vianociam, aby ste ich mali pokojné a v pohode v kruhu tých, ktorí sú vám srdcu najbližší. Zároveň myslím aj na všetkých vás, ktorí ste v zahraničí a trávite ich so svojimi kamarátmi a kolegami. Zažil som to asi pred 25. rokmi kedy som ich po prvý krát trávil mimo domu a ochutnal zemiakový šalát s cesnakom od jedného starého slovenského emigranta. No, poviem vám, nebol to najlepší zážitok, ale aj napriek tomu mi tieto Vianoce zostali na pamäti ako tie najveselšie.


Píšem vám však dnes preto, aby som vás rád pozval na ďalšie Vianoce. Budú to zase tie naše BARMANSKÉ a nadväzujem tak na tradíciu spred 5. rokov, kedy boli posledné, piate v poradí.
10. januára 2024 pokračujem.
Ako som písal v statuse na FB /je verejný, tak si to keď tak pozrite/ minulý rok to tiež vyzeralo na spadnutie, aj keď sme v Záhire nemali kompletný tím, pomoc mi ponúkol Víťa Cirok so svojimi chalanmi z Becher`s Baru, tak som o tom chvíľu silno uvažoval. Nakoniec som to však vzdal, lebo som po náročnom roku potreboval trochu vypnúť a podvedome som asi cítil, že rok 2023 bude ešte náročnejší ako ten pred tým. Tak aj je, ale dnes mám po boku skvelých ľudí, ktorí mi svojou energiou a nasadením ukazujú že je dôležité sa nevzdávať a pokračovať v skvelých projektoch, ktoré prinesú zážitok pre hostí a spájajú barovú komunitu aby zažila niečo výnimočné.

A veru aj zažije! Zostava, ktorú sa mi podarilo zložiť tento rok ešte predčil ten predošlý. Jeden z dôvodov, prečo som si myslel, že v nalepšom treba skončiť tiež bolo, že ľudia ako Václav Vojíř či Charles Schumann sa len veľmi ťažko nahradzujú bez potrebného budgetu. Je veľmi dôležité podotknúť, že na Barmanské Vianoce nechodia barmani zarobiť. Chodia len a len kôli tomu, že nás všetkých chcú zažiť doma, že chcú byť za barom pod hodinami a nezištne priniesť samých seba barovej komunite. Lebo, priznajme si, pri ich vyťažení si určite vedia predstaviť dva krásne dni voľna s rodinou, alebo zarobiť peniaze na ktorom koľvek mieste na svete. Ale oni prídu do Nitry a ja si to nesmierne vážim.


Teším sa, že zase privítame za barom Georga Němca, autora myšlienky Barmanských Vianoc ešte v časoch, keď jeho srdce patrilo Becherovke. Je teda prirodzené, že od začiatku tradície tejto akcie je s nami Pernod Ricard Slovensko, ktorý je našim partnerom už 6. rok, za čo mu patrí silné poďakovanie.
Prvý rok bola s nami aj Katka Kluchová, ktorá sa v súčasnej dobe venuje materským povinnostiam a namiesto hostí vychováva krásnu dcérku. Z tohoto miesta srdečne pozdravujem a zároveň si uvedomujem, že nám za barom tento rok bude chýbať žena. Snáď nám to barové feministky odpustia, nebolo to nikdy mojim úmyslom.
Druhý rok sa k nám pridali dve mená svetového bartendingu so slovenskými pasmi. Stan Vadrna a Erik Lörincz, ktorý odvtedy nechýbali ani na jedných a prídu aj tento rok! Silný základ je postavený.
Keď že tento rok dal Barmanským Vianociam aj tému, ktorou je “Tribute to white jackets” ako ďalším som písal do Schumann’s baru, či by nemal nejaký barman chuť stráviť s nami tento výnimočný večer. Napísali mi, že príde Charles. Sme stále spolu v kontakte, ale ja som nebol “doma” v Mníchove už dva roky. Jeho chuť prísť opäť do Nitry mi vyrazila dych a je obdivuhodné, že vo svojich 83.rokoch má stále chuť rozdávať svojou prítomnosťou inšpiráciu pre mladých barmanov. Je to niečo jedinečné a výnimočné!
Ďalším členom teamu B.V. je Víťa Cirok, ktorý si svojim nasadením a úžasným napredovaním našiel významné miesto na českej barovej scéne a myslím si, že momentálne patrí medzi lídrov česko-slovenskej barovej komunity, ktorý udáva smer moderného baru porovnateľného s tými najlepšími. Becher’s Bar v Karlových Varoch, ktorý vedie, by určite dnes v rebríčku najlepších barov v Českej Republike skončil na prvom mieste a verím, že budúci rok bude zástucom v rebríčku top stovky v prestížnom rebríčku 50 best Bars . Preto toto všetko je pre mňa veľkým potešením ho privýtať a zažiť u nás v bare.
Veľmi sa teším na nášho Maroška Potůčka, ktorý vedie dnes už ikonický bar Termini v Londýne. Maroš udáva rytmus jedinečnému servisu s kusom uvoľnenej talianskej pohostinnosti so šmrncom starej školy, elegantným humorom a nadhľadom o ktorom som niekedy čítaval v Schumannových knihách. Mám o to väčšiu radosť, že sme zo Záhirom stáli pri jeho začiatkoch a Maroš sa k nám zase na jeden večer vráti a bude servírovať legendárne “Termini Negroni”.
Tieto mená sú všetky výnimočné sami o sebe, ale ja mám tú vzácnu vlastnosť, že keď už je to takmer hotovo a dobré, dokážem si to krásne skomplikovať.
Kto pozorne čítal môj starší článok – preložený text od Charlesa Schumanna pochopil, že jeho autor má výnimočný vzťah k Japonsku a aj k japonským barmanom, kde je sám veľmi uznávaný a rešpektovaný.
Preto som sa cez Erika skontaktoval s Rogeriom Igarashim, majiteľom uznávaného baru Trench v Tokyu.
Nebolo to síce jednoduché, ale nakoniec sa podarilo nemožné a v Záhire privítame ďalšieho japonského barmana! Rogerio Igarashi Vaz uzatvára dream team, ktorý sa vám predstaví 10. januára 2024 nie len za večerným barom, ale podarilo sa mi získať priestor na to, aby nám pozvaní barmani porozprávali niečo o svojom vzťahu, či pohľadu k “bielemu rondonu” a ukázali, čo to pre nich znamená práve v ich bare, alebo sa zamyslia nad tým, čo znamená toto oblečenie či uz z historického pohľadu, alebo vo vzťahu k modernému baru v 21. storočí.
Zároveň som si dovolil zobrať aj ja pre seba pol hodinku, prečo práve “white jacket” vnímam ako symbol naozajstného baru a barového remesla.

PROGRAM
Divadle Andreja Bagara, 10.1.2024, 11.00
TRIBUTE TO WHITE JACKETS SEMINARS


11.00 ROGERIO IGARASHI VAZ, Bar Trench, Tokyo
11.30 STAN VADRNA, Nikka Brand Global Hospitality  Advocate
12.00 MAROŠ POTŮČEK, Termini, London
12.30 VÍŤEZSLAV CIROK, Becher`s Bar, Karlovy Vary
13.00 ERIK LÖRINCZ, Kwãnt, London
13.30 GEORGE NĚMEC, George Nemec & Co; Prague
14.00 LUBOŠ RÁCZ, Záhir Bar, Nitra
14.30 CHARLES SCHUMANN talk with STAN VADRNA

20.00 – 24.00 SPECIAL GUEST NIGHT v Záhir bare.



AKO SI REZERVUJETE MIESTO?
1. Napíšte prihlášku na mail barmanskevianoce@barkultur.sk /napírklad si môžete skopírovať túto formuláciu: Dobrý deň chcel by som sa zúčastniť prednáškovej časti Barmanských Vianoc.
Meno:
Bar:
Mesto:
2. Mailom dostanete detaily na zaplatenie poplatku vo výške 35€ /do 31.12./
od 1.1.-9.1.2024 to bude 45€
3. Potvrdenie rezervácie po zaplatení poplatku vám dáva voľný vstup do Divadla Andreja Bagara, kde dostanete od nás dva drinky. Zároveň máte garantovaný vstup na večernú Guest Night a možnosť rezervácie stolu /nie baru/ v Záhire. Počet rezervácií je však obmedzený, samozrejmosťou je uprednostnenie skorej rezervácie – first come, first serve. V Záhire vás k tomu ešte čaká drink grátis. Tak že spolu za 35€ tri drinky a jedinečné semináre od výnimočných svetových barových osobností.
Okrem nich vás v Záhire bude čakať tradičný “speak easy” Negroni bar a určite jedinečná a neopakovateľná atmosféra. Budem sa veľmi tešiť nie len na barmanov zo Slovenska, ale aj z Čiech, Maďarska, či Rakúska!
Bude to brutal! : )



No comments yet!

Post your comments