Posted by Luboš on 28th marec 2024

CHARLES SCHUMANN OTVORIL BAR V JAPONSKU

Charles Schumann je okrem svojho baru a tvrdej dlhoročnej práce známy aj svojím srdečným vzťahom k Japonsku. Prvý krát navštívil túto krajinu, keď ho v polovici 90. rokov na ulici v Paríži oslovila PR manažérka Yochji Yamamota, či by nechcel predvádzať ako model v Tokiu. Jemu táto krajina tak vliezla pod kožu, že sa dlhé roky túži do nej stále vracať.

S Yamamotom zostali kamaráti, jeho kniha American Bar je preložená okrem angličtiny aj do japonského jazyka a aj v tejto krajine sa Charles stal barmanskou legendou. V roku 2001 vydal pod značkou Schumann’s jazzové CD “Bar Music”, nahraté japonským pianistom Fumiom Yasudom. Nájdete to aj na Spotify. Hneď úvodné intro vás preniesie do jedného z mnohých silných večerov starého Schumann’s Baru na Maximillianstraße 36, kde okrem zvuku šejkrov, cinkajúceho skla a vravy štamgastov počujete aj hlas českého barmana a čašníka Romana Lagu. Ten pracoval pre Charlesa až do dôchodku.
Charles V roku 2021 zakladá v Tokiu spolu so svojou dlhoročnou spolupracovníčkou Mariou Cobo Schumann`s House Japan, ktorá je zameraný na produkciu a predaj vysoko prémiového organického čaju priamo z prenajatých čajových plantáží na ostrovoch Kogoshima a Yakushima.


Charlesov nápad otvoriť v Japonsku bar vznikol po návšteve malého budhistického kláštora v Kyote, kde mu ukázali nádhernú “Tea Room”. Tá svojím dlhým stolom veľmi pripomína jeho mníchovský Les Fleur du Mal. Ako hovorí, láska na prvý pohľad. Najprv tam chcel ísť do kuchyne, aby sa niečo naučil od mníchov, ktorí tam varia a podávajú vo svojej reštaurácii vegetariánske jedlo. To mu ale nedovolili. Tak ich dva roky presviedčal na prenájom čajovej miestnosti. Podarilo sa mu to aspoň na obmedzený čas.

Ako hovorí, mnísi mali vždy k alkoholu blízko. Od nepamäti experimentujú s bylinkami aby liečili, a stoja za tajomstvom likérov ako Chartreuse, či Benedictine, ktoré sa stali ikonické v baroch po celom svete
Tí japonský z kláštora Kangan an o Tera síce nevyrábajú žiadny elixír, ale dovolili pánovi Schumannovi prevádkovať bar na 4 dni v týždni počas štyroch marcových týždňov. Bar, s rešpektom k obyvateľom kláštora, má obmedzené otváracie hodiny od 16:30-21.00. Má 12 miest a hodinové sittingy.
Charles so svojim teamom servíruje jeho obľúbené Campari Shakerato, Gimlety a klasiky ako Sazerac na brandy, White Lady, či Whisky Sour. Nejde mu o to, aby ukazoval ako sa to robí, japonci sú podľa neho výborní barmani. Chcel sa len znovu naplno postaviť za bar a prežívať prácu barmana inak, ako sa to dá u neho v bare. Najviac si cení, že tu nie je žiadne ego. Tí nemeckí ho vraj majú. Ako barmani, tak aj hostia, ktorí sa nevedia dohodnúť, kto je dôležitejší. V japonsku sa na to hovorí: “príliš veľa orlov, ktorí sú len vrabci” *zdroj: FAZ.net


CHARLESOVE ZÁPISKY:
Kangan an o Tera Kyoto.
Šťastie neskorých objavení.
lásku k barmanstvu cítim cez môj tým,
som naozaj hrdý.
Bar. Druhý deň a viac krát sme ho naplnili!
Naozaj úžasný team!
Naoto
Yai
Maria
Angličtina je nutnosť. Sme v Japonsku.
Japončina tiež. Sme v Japonsku.
Znovu som objavil koktejly a ich naozajstný čas.
Rozmýšľam o drinkoch cez deň až do noci.
šťastie v tekutine spiritov, ktoré to spolu vedia
a sú tu jeden pre druhého.
Šťastie
Radosť
Hostia
Kolegovia

precítiť
vidieť
zažiť.
14.3.2023, Kyoto

“Zajtra a potom ešte týždeň.
Ešte nikdy som nemal také ohlasy z celého sveta ako teraz!
Cítim, že sme zase uznaní. Robí mi to dobre.
Schumann’s bar už viac ako 40 rokov.
Neuveriteľné. Bude tu ešte ďalej? Kto vie…
Ale tu. Prichádzajú ľudia viacerých národností.
S 12 miestami len za barom, 3x obsadení za jeden večer.
Japonskí barmani sú extra trieda, je ich treba vidieť. K nim
Maria, ktorá hovorí snáď každou rečou.
Grūße aus Kyoto
Charles”

No comments yet!

Post your comments