ČO PO LETE?
Musím sa konečne pochváliť. Aj keď to nie je témou článku. Ale práve prežívam také príjemné obdobie a asi najlepšie leto, aké som za 6 rokov otvorenia Záhiru prežil.
Už dobrý mesiac som nebol za barom. Teda bol, niekedy tam prídem chalanom zavadzat, ale tak dlho som už nemal pracovnú barmanskú smenu. Už sa aj trošku bojím, že keď to takto pôjde ďalej, nebudem sa môcť za chvíľu nazývať barmanom ani šéfbarmanom Záhiru a tento zodpovedný post predám ďalej. Nie že by mi barmanské smeny nechýbali, ale ja mám konečne viac času posúvať veci v Barkultur ďalej. Pracujeme na našom Labku, čo je môj neoficiálny a ešte nezažitý a nikým neschválený názov pre našu prípravovňu a skúšobňu nových vecí, ktorá bude úplne oddelená od výrobných a predajných priestorov Záhiru. Moc sa na to teším a teším sa na čas, ktorý tam budem môcť stráviť vymýšľaním a kombinovaním nových produktov, keď že projekt Bobu a Tonicu sa nevydaril celkom podľa mojich predstáv. Ale nič nie je stratené a ja sa nadychujem na novú etapu a posunutie brandu Barkultur a Záhir o krok ďalej.
Teším sa aj na najbližší mesiac, ktorý bude veľmi bohatý na barové udalosti, ktorých som malou súčasťou.
Prvá, ktorá otvorí túto vzdelávaciu barmanskú sezónu, sa bude konať už za necelé tri týždne.
6. septembra, nás čaká už druhý ročník Gin Festu
Pernod Ricard na ňom chystá dva bary. Jeden bude venovaný Gin Tonicu, kde bude žiarivo uvedený na trh nový gin od Beefeateru a samozrejme bude možné ochutnať aj ostatné značky, ktoré má firma v portfóliu. /Monkey47, Beefeater, Beefeater 24, Plymouth/
Ja som si zobral na starosti druhý bar, teda, lepšie povedané, dal som mu základnú myšlienku a to ostatné už teamovo dolaďujeme. Moc sa na toto teším, preto že názov PLYMOUTH BAR – TRIBUTE TO SAVOY COCKTAIL BOOK napovie, čo tu budete môcť ochutnať. Koncept sme zobrali veľmi vážne a ja mám veľkú radosť, že moje pozvanie prijal Erik Lorincz, ktorý sa bude spolu so mnou a Záhir Teamom za barom striedať, a aby sme koncept pripravili k dokonalosti, tak k nám pribudne ešte Angelo Sparvoli priamo z londýnskeho Amarican Baru v Savoyi! Každý z nás bude pripravovať v určenú hodinu jeden drink, ako naznačuje koncept, bude to klasický ginový cocktail zo Savoy Cocktail Book. Pecka, ne? 🙂
Okrem toho pripravujem prednášku z názvom Tri Giny v Martini, ktorá bude venovaná Martin Cocktailu a jeho variáciám. Menej teórie, ktorú ste v posledných dňoch mohli veľmi zaujímavo počúvať na Atbars.com, kde mu česká legenda pán Alex Mikšovic v magazíne Koktejl, venoval až dve časti. Tak ma to nejako inšpirovalo. Spomenul som si na dávny článok, ktorý som písal pre Barmagazine a riešil som v ňom, koľko rôznych variácií vychádzajúcich z kombinácie suchého vermútu a ginu ponúkajú staré barmanské knihy. No a máme k dispozícii tri krásne giny v portfóliu, tak moja voľba padla práve na tento výnimočný drink. Okrem toho, je na čase opäť ukázať mladším, ako sa pripravuje naozaj dobré Martini, na čo je dôležité dbať ako má správne chutiť a ako ho pripraviť rýchlo a bez zbytočných rečí a pritom dať hosťovi pocit, že pije niečo výnimočné. A čím viac mu vnikneme pod kožu, tým viac hostí dokážeme nadchnúť na tohto kráľa klasických drinkov.
No a včera večer pred polnocou ma v posteli napadla óda na Martini. Našťastie som si ju aj zapísal. Možno vám ju aj zarecitujem… 😀
Tesne po Ginfeste, hneď na ďalší týždeň /11-12.10.2018/, sa presunieme do Banskej Bystrice, ktorá sa stane na dva dni barovým centrom Európy. Možno prehnané tvrdenie, ale postupne predstavovaný silný line-up prezentácií dávajú tomuto podujatiu už naozaj veľmi prestížnu úroveň. A zase sa musím pochváliť, že tam budem asi jediný zo speakrov, ktorý to ešte nevzdal a stále pracuje na Slovensku! No, o to väčšia zodpovednosť. Okrem mňa budete môcť vidieť a vypočuť si Zoltána Nagya z Budapešti, Edyho Bursíka zo Singaporu, Horoiasu Kayma z Tokya, Nikosa Bakoulisa a Alexisa Simonidisa z Atén, či Robina Kolega spolu s Marošom Potúčkom z Londýna a ďalších.
Slovak Barshow , ktorej hlavnou témou prednášok bude Inšpirácia, si tento krát rezervovala pre nás dva dni, dokonca jeho súčasťou bude najnovšie aj udeľovanie cien tým najlepším na slovenskej barovej scéne. O čo presne pôjde a aké kategórie budú vyhlasované ešte nie je celkom známe. Jedniná verejná informácia prebehla elektronickým éterom pred pár dňami, kedy fb stránka Slovak Barshow vyzývala k zaslaniu menu do kategórie Barové menu roka. Tak som stále v napätí, či aj nás niekto príde hodnotiť. Každopádne skvelá myšlienka a dobrá reakcia na reálnu nečinnosť Barmagazinu, ktorá v minulosti tieto ceny udeľovala. O tom, či je, alebo nie je udeľovanie cien dôležité, sa môžu viesť dlhé debaty pri dobrej whisky a ciagare, ale jedno je jasné. Čokoľvek naozaj kvalitné, čo má silu zarezonovať mimo barovej komunity je pre dobré koncepty len a len prospešné! Podstatné je, aby boli bary dobre ohodnotené kvalitnými porotcami a udalosť si získala silnejšie povedomie u laickej verejnosti.
A aby som nezabudol, 15.9.2018 v sobotu sa ide do Nitry, kde bude u nás v Záhire za barom hosťovať majiteľ baru The Benfiddich z Tokia, pán Hyroiasu Kayma spolu so svojim barmanom Takeshi Matsuzawom! Budú miešať ich 4 signature drinky, podľa receptúr vyzerajú naozaj moc dobre. A to nehovorím o ich jedinečnej technike, ktorú budete mať možnosť vidieť na živo priamo počas prevádzky baru! O tomto večeri budem informovať v najbližších dňoch.
Ak máte chuť, z Bystrice si môžete naplánovať dva dni v Brne, kde sa bude v dňoch 21-22.9. konať Whisky Festival, ktorý ponúkne viac ako 400 druhov whisky a 6 riadených degustácií.
EURÓPA
No a v októbri sa to začne aj za našimi hranicami! Hneď od 1.10 do 7.10 ponúkne Londýn svoj tradičný London Cocktail Week, na ktorom sa tento rok zúčastní viac ako 300 barov, k tomu v cene 11 Librového pasu máte vstup zdarma do Cocktail Willage, kde sa podobne ako v baroch budú konať celý týždeň semináre a workshopy. Súčasťou London Cocktail Week je už tradične rešpektované odovzdávanie cien World Best 50 Bars, ktoré sa uskutoční 3.10.2018
Hneď z Londýna, 8 až 10. oktróbra sa takmer všetko, čo má barové ruky, nohy a hlavu presunie do Berlína na Barconvent. Organizátori okolo Helmuta Adama a Jensa Hasenbeina predĺžili jeho konanie na tri dni. Kým prvé dva sú zamerané viac na barovú komunitu, tretí deň bude zaujímavý z pohľadu barového biznisu. Čo to všetko obnáša sa určite presvedčím priamo na mieste. Je aj na mieste upozroniť, že tí, ktorí tam plánujete tento rok ísť, by ste nemali dlho váhať so zakúpením lístka. Od minulého roku platí novinka, že pri kúpe lístka /dá sa kúpiť jedine online/ musíte nahrať aj potvrdenie o tom, že pracujete v gastre. Stačí na to jednoduché potvrdenie v angličtine alebo v nemčine s logom baru, pečiatkou a podpisom vášho šéfa a textom, že menovaný “Janko Prútik” pracuje v našom bare. Zoskenovať, uložiť do .jpeg súboru a potom priložiť do požadovaného políčka pri vypĺňaní ostatných iniciálov. Začnite najprv registráciou tu:
LÍSTKY BARCONVENT
Podobne ako v Londýne, aj tu sa v predvečer Barconventu udeľujú prestížne ceny Mixology Bar Awars, ktoré vyhlasujú to najlepšie v GSA krajinách a aj v Európe. Ak vás to zaujíma, tu nájdete Long List TOP 10 nominácií v rámci týchto Awards na rok 2019.
No, tak zatiaľ toľko. Moc sa na vás všetkých teším a ak všetko dobre pôjde, mal by som byť na každom so spomenutých podujatí. Dúfam, že sa s mnohými z vás uvidím!
Teraz tak rozmýšľam, že ak by ste mali pocit, že hlavnou úlohou tohto článku je chvála samého seba, nie je to celkom tak, len mám radosť z toho, čo prave prežívam. Hlavným motívom článku je, aby ste sa pripravili na silný september a október, lebo to naozaj bude stáť za to!
Posted by: Luboš Rácz
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
No comments yet!