Posted by Luboš on 13th október 2013

JAMESON BUS TOUR 2013

Snímka obrazovky 2013-10-13 o 21.56.30

Tento článok začínam písať niekde medzi Prešovom a Trenčínom, ale viem, že ho dokončím oveľa neskôr. Presúvame sa zásadne v noci. Ako keby v utajení. Unavení ako psi, čudujem sa sám sebe, ako môžem mať chuť ešte niečo písať. Asi to bude tými ľuďmi. Všetci spokojní, niektorí tlieskajú. Je príjemné, keď aj tí, ktorím slovo drink nič nehovorí uznanlivo počúvajú a sú milo prekvapení, čo všetko sa dá s Jamesonom robiť.
Ale aj tak ma zmáha únava, tak to vzdávam a budem pokračovať inokedy… 

V článku “nehovor mi pane” som použil heslovité výrazy, celkom sa mi to zapáčilo, teda dúfam, že aj vám. Rozmýšľam, ako najjednoduchšie vystihnúť to, čo sa dialo počas minulého týždňa v jednom jedinom priestore. Vraciam sa teda k pomlčkám…

FAKTY o Jameson Bus Tour Slovensko 2013:

– 9 , vo veľkej väčšine beznádejne naplnených prezentácií každý deň s priemerom 12 ľudí na jednu

– najviac ľudí na jednej prednáške: 18

– najmenej ľudí na jednej prednáške: 7

– testované 4 vzorky značky Jameson, medzi nimi aj Jameson Vintage Reserve, a 3 rôzne drinky vo forme vzoriek a vzorov

– rozdaných približne 750 vzoriek Whiskey

– namiešaných približne 750 porcií drinkov /rozdelených do vzoriek/

– navštívených 7 miest z východu na západ

– prejdených vyše 1000 km

– navštívených 7 hotelov

– najvýraznejší hosť: bratranec Karola Duchoňa v Nitre. Postavička, ktorá musí mať hlavné slovo a ambíciu viesť celú prezentáciu. Okrem iného opisoval, ako motorkári v USA popíjajú Vodka Cranberry… Videl to vraj na vlastné oči

– prednášajúci: úžasný pán Mikšovic. Informácie podáva presné, niekedy zabalené do “historky z natáčení”. Držte vzorku v puse na dva takty českej hymny, čo znamená aj tri takty slovenskej. Musím sa naučiť, koľko je presne jeden takt.

– nová prezývka: “nitranské barové kiniéža”… milujem ten prízvuk:)

– haighlight pre mňa: 6 vyzretých a jemne podgurážených chlapov z Trnavy. Pijú veľa, chodia do barov ale nie do takých, kde sa miešajú drinky. Na konci prezentácie tlieskajú a podávajú mi ruky. Vraj si mám dať patentovať drink a otvoriť na trnavskom vianočnom jarmoku stánok

– najlepší drink: jednoznačne White Irish. Sladká bodka na záver. Jameson, Kahlúa, kávová tinktúra z kávy Tchembe, ľahko vyšľahaná smotana s perníkovým korením.

– najdivokejší hostia: Košice

– najmenej otvorení hostia: Bratislava /sorry:)/

– najlepší pocit: Trenčín, Nitra, Prešov

– najlepší hotel: Double Tree by Hilton, Košice /najlepší prístup: Villa Maura, Trenčín/

Pre všetkých, ktorí sa nedostali k letákom s receptúrami uvídzam prezentované drinky:

MIDDLETON OLD FASHIONED

Jedna z nespočetných verzíí na jeden z prvých cocktailov vôbec. Receptúra pochádza z Jameson Busu /Tour 2012/ zo zastávky v Banskej Bystrici.

suroviny:

60 ml Selected Reserve

10 ml javorový sirup /bio kvalita/

2,5 ml Cordial Becher

2,5 ml trstinový sirup

pomarančová kôra

príprava:

Do zachladeného whisky pohára nadávkuj javorový sirup, Cordial a polovičnú dávku whiskey, vlož 3 veľké tvrdé kocky ľadu a miešaj po dobu 30 sekúnd. Nadávkuj druhú časť whiskey, pridaj ďalší ľad a miešaj opäť 30 sekúnd. Hotový drink zastrekni pomarančovou kôrou a vloží do drinku.

Je dôležité použitie kvalitného ľadu, aby sa do drinku dostalo potrebné množstv vody drink bol dobre vychladený, čo sa prejaví vonkajšou teplotou pohára.

STOKER`S FIZZ

Výborný jesenný drink nie len pre heloweenskú party. Pomenovaný výstižne podľa stvoriteľa grófa Draculu , škótskeho spisovateľa Brama Stokera. Niektoré pramene uvádzajú, že to bol škótsky spisovateľ. Nedajte sa oklamať, bol to pravý Ír, narodený severne od Dublinu!

50 ml Jameson Irish Whiskey

30 ml cordial z oranžovej tekvice

10 ml citrónová šťava

10 ml limetová šťava

50 ml Fentiman`s Ginger Beer

príprava:

Do šejkra nadávkuj whiskey, cordial a citrusové šťavy. Dobre premiešaj a prelej do pohára na long drink /320ml/ na kocky ľadu. Dolej zázvorovým pivom, zľahka premiešaj a ozdob plátkom citróna a guličkou z tekvice naloženú v mede.

Cordial z  oranžovej tekvice:

Zrelú tekvicu ošúpte a zbavte vnútra. Očistené kúsky tekvice odšťavte na odšťavovači. Šťavu odmerajte, zohrejte v hrnci, pridajte polovičné množstvo jemného krupicového cukru a na miernej intenzite tepla miešajte, pokým sa cukor nerozpustí. Po vychladnutí cordial preceďte cez husté sitko a dávkujte do čistých uzatvárateľných fliaš.
*kontrolujte chuť sirupu každý deň, preto že podľa posledných skúseností sirup po dvoch dňoch výrazne mení svoju chuť, preto ho doporučujem minúť do dvoch dní.

 THE WHITE IRISH

Lahodný krémový digestiv namiesto dezertu, alebo kávy. Twist na klasickú verziu White Russian, alebo ak chcete, môžte ho nazývať aj twistom na jedinečnú Irish Coffee. Jednoznačne drink s najväčším úspechom.

30 ml Jameson Irish Whiskey

20 ml Kahlúa

2 dashe kávovej tinktúry / Etiópia Tchembe N2/

60 ml smotana

1 espersso lyžička perníkového korenia

V miešacom pohári s ľadom dobre vymiešaj whiskey a likérom. Prelej do vychladeného cocktailového pohára a na vrch dávkuj ľahko vyšľahanú smotanu ochutenú korením. Ozdob tromi zrnkami kávy.  

* jednoduchý tip na záver: ak teda naozaj chcete urobiť kreatívny twist na Cuba Libre, ktorý som spomínal, zoberte teda:

CHERRY & WHISKEY

40 ml Jameson Irish Whiskey
ľad
Fentiman`s Cherry Cola
2 plátky limety.
Chutí fakt moc dobre, doporučujem pre Cluby, či bary s vysokou obrátkou.

 Autor receptúr: Luboš Rácz

 

 

2 komentáre

  • Martin píše:

    Moje skromne barmanske fakty;)

    – v meste Presov a “vdaka” logike tych na urade, sme namiesto pekneho vyhladu pri uzivani si fajnovych drinkov mali tak akurat vyhlad na strechy aut a uzasny supermarket
    – Stoker’ s fizz absolutna kreativita a krasne prekvapenie v podobe Tekvicoveho cordialu….konecne opat nakopnuta inspiracia a chrobaky v hlavach nasich SK mixologov
    – aj bez svojho baroveho naradia a tecucej vody si miesal jak pááán!
    – Saso a jeho humor v spojeni s vedomostami a dvorenim je ukazkou starej dobrej skoly, co sposobilo nejeden cerveny rumenec na liciach mladych dam
    – myslim, ze novy mlady ambasador je spravny chalan a bude tu s nim fajn
    – ze dvanastka mi bude velmi chybat a ze polemiky o jej skutocnom odchode sa mozno nenaplnia a aj tak si ju kupim do domacej zbierky pretoze vdaka nej som namiesal svoj prvy sutazny cocktail ” Gentleman Old Fashioned”
    – ze vdaka busu som mal v ten utornajsi vecer v bare pocit, ze to co robite je spravne a ze to robite presvedcivo
    – lebo len z toho presvedcenia som v ten vecer nalieval pre hosti jamesona aj crested ten a aj redbrest….a zrazu vsetko bolo lahke
    – a aj preto hostia po navsteve busu vedeli co piju a PRECO to piju
    – som rad, ze som aj napriek degustacii nenafukal a ze mi bolo hned teplejsie v tento ufucany den
    – som rad za Teba za Sasu za mladu krv v radoch Jamesona…dobru noc;)

  • Post your comments