AKO BYŤ CHLAPOM V BARE?
Tento post nie je primárne pre barmanov. Je pre Vás. Pre mojich /našich/ hostí. Primárne pre chlapov ale môže pomôcť aj nerozhodným ženám, ktorým nie je jasné, ako by sa ten ich chlap mal v bare správať, aby nestratil zo svojej príťažlivej mužskosti.
Inšpirovala ma k tomu veľmi dobrá romantická komédia, na ktorú ma zobrala moja drahá polovička a okrem toho, že som sa super bavil, som našiel vo filme aj pár detailov, ktoré sa týkajú baru.
Ešte skôr, ako uvediem pár užitočných rád by som sa chcel upriamiť pozornosť na jeden drink, ktorý je v tomto filme nenápadne, ale zato nezvyčajne kvalitne prezentovaný. Je to náš, jedinečný a kultový OLD FASHIONED! Áno, jeden z hlavných predstaviteľov, dokonalý chlapík menom Jacob, ktorý mimochodom veľmi dobre vyzerá, je bohatý , veľmi dobre oblečený a popri tom ho neodmietne žiadna žena, tak ten si ho pripravuje doma. Kocka cukru, Angostura bitters, ľad, 20 ročná whisky, pomarančová kôra. Cool! Tvorcovia mali konečne dobrého poradcu, ktorý im povedal, ako sa to robí a čo neodmysliteľne patrí do drinklistu úspešného, charizmatického muža.
Tak že, páni, ak sa neurazíte, tu je pár rád:
1.) Nikdy nepite drink cez slamku. Jacob hovorí, že by ste vyzerali, ako keby ste cucali tenký penis, no kto by tak chcel v bare pôsobiť? Barmanovi nemusíte hovoriť, že chcete svoj Gin&Tonic bez slamky. Ak vám ju tam strčí, vytiahnite si ju, môžte mu pri tom aj trochu ošpliechať barovú dosku a položte vedľa drinku. Pozorný barman vám ju viac nedá a nepozornému môžte ten pult ošpliechať znovu.
2.) Pôsobte sebaisto, nie však arogantne. Pri objednávke sa barmanovi pozrite do očí a objednávajte značky. Gin&Tonic s Beefeaterom, alebo Hendricksom dá barmanovi jasný signál, že vám nemôže naliať hocičo. Nezabudnite sa na neho pousmiať a pridať slovíčko prosím. Chcete predsa pôsobiť síce sebaisto, ale aj príjemne. Barmani nemajú radi arogantných blbcov…
3.) Nepite ženské drinky! Vyvarujte sa cocktailom typu Cosmopolitan a vôbec všetkého, čo má ružovú, modrú, žltú, alebo zelenú farbu.
Drinky s kokosovým sirupom a smotanou nenápadne ochutnajte od vašej priateľky, aspoň bude rada, že sa o ňu zaujímate, ale vy si ich nikdy neobjednávajte! Sú podávané väčšinou vo veľkých pohároch, ozdobené kusom ananásu a krikľavou čerešňou a musia sa piť cez slamku… A nechcete predsa pôsobiť ako sladučký chlapec, ktorý vysiela signály rovnakému pohlaviu…
4.) Nikdy, ale naozaj nikdy si neobjednávajte drink, ktorý nesie názvy ako Modrá Lagúna, Sladký bozk, alebo Svieži vánok. Na objekt vášho záujmu by ste mohli pôsobiť naozaj čudne, keď si to budete u barmana objednávať. A rada navyše: ak takéto drinky náhodou nájdete v nápojovom lístku, je to neklamný znak, že nie ste v tom správnom bare.
5.) Nelistujte v nápojovom lístku. Ten je pre nerozhodných a pre študentov, ktorí namajú dosť peňazí.
6.)Pohár vína je síce v móde, ale patrí k večeri. Ak idete von na drink, tak pite drink, alebo dobrú whisky, či brandy. Ak už musíte z akýchkoľvek dôvodov piť víno, pohár nedržte v ruke, ale si ho položte na barovú dosku.
7.)Mojito? Prečo nie, ak je teplo a vám chutí. Ale pýtajte si ho na ľadové kocky, nie na drť. Vzbudíte tak pozornosť barmana a okolo stojacich žien, ktoré ho cuckajú cez dve slamky a čakajú, kým sa rozriedi. Vy ste však chlap a potrebujete tam ten kvalitný rum cítiť.
8.)Old Fashioned je IN! Je to vlastne ochutená whisky. Značku si môžte prispôsobiť podľa seba. Znakom dobrého baru je, že sa mu venuje trochu viac pozornosti, do drinku sa musí dosať trochu vody z ľadu a rozpustil sa cukor. Ak nechcete na drink dlho čakať, požiadajte barmana o sirup z trstinového cukru. V dobrých baroch ho majú. Správny Old Fashioned má byť dokončený pomarančovou kôrou, nie pomarančom, či nebodaj citrónom! Dobrý barman sa vás pri prvej objednávke bude pýtať na maličkosti /aký bitter, aká whisky/ a ak nebudete niečo vedieť, rád vám všetko vysvetlí. Ale najdôležitejšie je, že si vás zapamätá a bude vám vždy pripravovať tú “vašu” verziu. Preto je veľmi dôležité si vybrať dobrý bar a stať sa jeho STÁLYM HOSŤOM! Tých majú barmani najradšej.
9.)Nezabudnite na tip. Nemusí byť vysoký, ale dajte ho vždy. Dajte dobrému barmanovi najavo, že si vážite, že pre vás robí dobré drinky. Je to síce jeho povinnosť, ale v našich baroch nie vždy samozrejmosť…
Posted by: Luboš Rácz
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
Nádherne zhrnuté 5 bod je tak krásne výstižný .) !!
Dobrý článok!
Zaujímalo by ma, aké “pravidlá” platia pre dámy…
ďakujem 🙂
To sa ani neda hovorit o pravidlach, su to skor rady. V skutocnosti ma mat barman kazdeho rad, host je host, nech pije cokolvek;) Damam by som vsak nerad daval rady, ci tipy… Par ich aj mam, ale riskoval by som, ze by sa mohli urazit;))
😀 super!
My ženy sa neurazíme,ak nám niekto poradí…. A už vôbec nie,ak radu ponúka takýto odborník 🙂
Nádherne napísané 🙂 čítam to pekne systematicky od začiatku .. pevne verím, že mnoho podobného ešte nájdem v nasledujúcich článkoch 😉