Posted by Luboš on 26th október 2011

AKO BYŤ CHLAPOM V BARE?

Tento post nie je primárne pre barmanov. Je pre Vás. Pre mojich /našich/ hostí. Primárne pre chlapov ale môže pomôcť aj nerozhodným ženám, ktorým nie je jasné, ako by sa ten ich chlap mal v bare správať, aby nestratil zo svojej príťažlivej mužskosti.

Inšpirovala ma k tomu veľmi dobrá romantická komédia, na ktorú ma zobrala moja drahá polovička a okrem toho, že som sa super bavil, som našiel vo filme aj pár detailov, ktoré sa týkajú baru.

Ešte skôr, ako uvediem pár užitočných rád by som sa chcel upriamiť pozornosť na jeden drink, ktorý je v tomto filme nenápadne, ale zato nezvyčajne kvalitne prezentovaný. Je to náš, jedinečný a kultový OLD FASHIONED! Áno, jeden z hlavných predstaviteľov, dokonalý chlapík menom Jacob, ktorý mimochodom veľmi dobre vyzerá, je bohatý , veľmi dobre oblečený a popri tom ho neodmietne žiadna žena, tak ten si ho pripravuje doma. Kocka cukru, Angostura bitters, ľad, 20 ročná whisky, pomarančová kôra. Cool!  Tvorcovia mali konečne dobrého poradcu, ktorý im povedal, ako sa to robí a čo neodmysliteľne patrí do drinklistu úspešného, charizmatického muža.

Tak že, páni, ak sa neurazíte, tu je pár rád:

1.)  Nikdy nepite drink cez slamku. Jacob hovorí, že by ste vyzerali, ako keby ste cucali tenký penis, no kto by tak chcel v bare pôsobiť? Barmanovi nemusíte hovoriť, že chcete svoj Gin&Tonic bez slamky. Ak vám ju tam strčí, vytiahnite si ju, môžte mu pri tom aj trochu ošpliechať barovú dosku a položte vedľa drinku. Pozorný barman vám ju viac nedá a nepozornému môžte ten pult ošpliechať znovu.

2.) Pôsobte sebaisto, nie však arogantne. Pri objednávke sa barmanovi pozrite do očí a objednávajte značky. Gin&Tonic s Beefeaterom, alebo Hendricksom dá barmanovi jasný signál, že vám nemôže naliať hocičo. Nezabudnite sa na neho pousmiať a pridať slovíčko prosím. Chcete predsa pôsobiť síce sebaisto, ale aj príjemne. Barmani nemajú radi arogantných blbcov…

3.) Nepite ženské drinky! Vyvarujte sa cocktailom typu Cosmopolitan a vôbec všetkého, čo má ružovú, modrú, žltú, alebo zelenú farbu.
Drinky s kokosovým sirupom a smotanou nenápadne ochutnajte od vašej priateľky, aspoň bude rada, že sa o ňu zaujímate, ale vy si ich nikdy neobjednávajte! Sú podávané väčšinou vo veľkých pohároch, ozdobené kusom ananásu a krikľavou čerešňou a musia sa piť cez slamku… A nechcete predsa pôsobiť ako sladučký chlapec, ktorý vysiela signály rovnakému pohlaviu…

4.) Nikdy, ale naozaj nikdy si neobjednávajte  drink, ktorý nesie názvy ako Modrá Lagúna, Sladký bozk, alebo Svieži vánok. Na objekt vášho záujmu by ste mohli pôsobiť naozaj čudne, keď si to budete u barmana objednávať. A rada navyše: ak takéto drinky náhodou nájdete v nápojovom lístku, je to neklamný znak, že nie ste v tom správnom bare.

5.) Nelistujte v nápojovom lístku. Ten je pre nerozhodných a pre študentov, ktorí namajú dosť peňazí.

6.)Pohár vína je síce v móde, ale patrí k večeri. Ak idete von na drink, tak pite drink, alebo dobrú whisky, či brandy. Ak už musíte z akýchkoľvek dôvodov piť víno, pohár nedržte v ruke, ale si ho položte na barovú dosku.

7.)Mojito? Prečo nie, ak je teplo a vám chutí. Ale pýtajte si ho na ľadové kocky, nie na drť. Vzbudíte tak pozornosť barmana a okolo stojacich žien, ktoré ho cuckajú cez dve slamky a čakajú, kým sa rozriedi. Vy ste však chlap a potrebujete tam ten kvalitný rum cítiť.

8.)Old Fashioned je IN! Je to vlastne ochutená whisky. Značku si môžte prispôsobiť podľa seba. Znakom dobrého baru je, že sa mu venuje trochu viac pozornosti, do drinku sa musí dosať trochu vody z ľadu a rozpustil sa cukor. Ak nechcete na drink dlho čakať, požiadajte barmana o sirup z trstinového cukru. V dobrých baroch ho majú. Správny Old Fashioned má byť dokončený pomarančovou kôrou, nie pomarančom, či nebodaj citrónom! Dobrý barman sa vás pri prvej objednávke bude pýtať na maličkosti /aký bitter, aká whisky/ a ak nebudete niečo vedieť, rád vám všetko vysvetlí. Ale najdôležitejšie je, že si vás zapamätá a bude vám vždy pripravovať tú “vašu” verziu. Preto je veľmi dôležité si vybrať dobrý bar a stať sa jeho STÁLYM HOSŤOM! Tých majú barmani najradšej.

9.)Nezabudnite na tip. Nemusí byť vysoký, ale dajte ho vždy. Dajte dobrému barmanovi najavo, že si vážite, že pre vás robí dobré drinky. Je to síce jeho povinnosť, ale v našich baroch nie vždy samozrejmosť…

Posted by: Luboš Rácz

6 komentárov

  • Matúš Mlynár píše:

    Nádherne zhrnuté 5 bod je tak krásne výstižný .) !!

  • November Girl píše:

    Dobrý článok!
    Zaujímalo by ma, aké “pravidlá” platia pre dámy…
    ďakujem 🙂

    • Luboš píše:

      To sa ani neda hovorit o pravidlach, su to skor rady. V skutocnosti ma mat barman kazdeho rad, host je host, nech pije cokolvek;) Damam by som vsak nerad daval rady, ci tipy… Par ich aj mam, ale riskoval by som, ze by sa mohli urazit;))

  • Beruška píše:

    My ženy sa neurazíme,ak nám niekto poradí…. A už vôbec nie,ak radu ponúka takýto odborník 🙂

  • Camillo píše:

    Nádherne napísané 🙂 čítam to pekne systematicky od začiatku .. pevne verím, že mnoho podobného ešte nájdem v nasledujúcich článkoch 😉

  • Post your comments