Barkultur Competition Junior
Pred pár týždňami som odovzdal propozície na svoju prvú súťaž, ktorú v spolupráci s Hotelovou akadémiou Ľudovíta Wintera v Piešťanoch v rámci PIEŠŤANSKÉHO POHÁRA ĽUDOVÍTA WINTERA organizuje a odborne zastrešuje Barkultur. Partnerom súťaže je spoločnosť Pernod Ricard Slovensko a uskutoční sa 16.4.2019.
Teší ma, že to je podľa mojich vedomostí vôbec prvá súťaž, ktorá sa bude konať na pôde školy odborne garantovaná inak, ako tomu bolo doposiaľ, čomu napovedajú aj propozície, ktoré som si dovolil zverejniť v pracovnej podobe a môže sa mierne líšiť od zaslaných propozícií hotelovým školám, avšak iba v malých detailoch. Ak ak vás zaujíma, v čom je iná od tých predošlých, čítajte.
Zverejnenie má iba informatívný charakter, pozvánky na súťaž rieši Hotelová Akadémia Ľudovíta Wintera.
PROPOZÍCIE SÚŤAŽE:
Všeobecné ustanovenia:
- Barmanská súťaž Barkultur Junior Cup (ďalej len “súťaž”) sa skladá z dvoch kôl:
- Tasting
- Miešanie súťažného drinku
- Súťaž sa otvára tastingom, ktorých výsledok sa započítava do celkového hodnotenia súťaže
- Miešanie súťažného drinku bude prebiehať na pódiovom bare pod dozorom troch porotcov v časovom limite.
- Hodnotenie jednotlivých častí súťaže bude vychádzať z presne daných definícií – viď. príloha.
- Poradie účasti súťažiacich v predkole aj vo finále bude určené priamo na mieste žrebom. Losovať z osudia budú priamo súťažiaci.
Pravidlá pre TASTINGOVÉ KOLO
- Úlohou súťažiaceho bude v časovom limite správne označiť 6 vzoriek rôznych druhov tekutých prísad bežne používaných na prípravu miešaných nápojov. Prísady môžu byť ovocné šťavy, sirupy, coriadly, likéry, vína rôzneho druhu a spirity. /ďalej len prísady/
- Z celkového zoznamu prísad, ktoré nájdete v prílohe, bude vybratých 6 vzoriek. Tento zoznam slúži iba na tastingové kolo.
- Súťažiaci má za úlohu presne určiť druh prísady tak, ako je opísaná v zozname. Nie je povinný uvádzať značku.
- Vzorky budú opatrené číslom na predtlačenej mape. Pod číslo vzorky súťažiaci napíše presný názov prísady tak, ako je to uvedené v zozname prísad.
Časový limit na túto disciplínú bude 10 minút. Všetci prihlásení súťažiaci vykonávajú toto kolo v rovnakom čase.
Pravidlá pre MIEŠANIE SÚŤAŽNÉHO DRINKU
1. Súťažný drink je vyhlásený v kategórii FIZZ, pričom vzor z tejto kategórie je špecifikovaný ako GIN FIZZ.
2. Súťažiaci vytvorí na súťažnom bare drink v 3 porciách v časovom limite maximálne 7 minút vrátane komunikácie s porotou.
3. Miešaný nápoj musí obsahovať ako bázu Gin Beefeater, ktorý bude súťažiacim k dispozícii priamo na mieste od partnera súťaže.
4. Ostatné suroviny v drinku si súťažiaci môže zameniť podľa vlastnej kreativity a nápadu tak, aby zachoval pôvodnú myšlienku drinku, nemusí však jeho presné zloženie. Hodnotí sa kreativita a zároveň zachovanie pôvodnej myšlienky vzorového drinku Gin Fizz. Zároveň sa hodnotí aj prípadné prepojenie hlavnej báze s ostatnými surovinami.
5. Povolené sú domáce sirupy, cordialy a infúzie, ktoré si súťažiaci môže predpripraviť a priniesť na súťaž.
6. Počet prísad použitých do súťažného drinku vrátana ozdoby je maximálne 6.
Ak je prísada vytvorená z viacerých surovín, počíta sa iba za jednu prísadu.
/napr. Sirup = čaj +voda+cukor/
7. Suroviny sa dávkujú a uvádzajú v centilitroch alebo v mililitroch, strekoch /dash/ a kvapkách.
8. Všetky ostatné prísady a suroviny si súťažiaci musí zabezpečiť a priniesť sám.
9. Všetky pracovné pomôcky potrebné na prípravu drinku si musí súťažiaci priniesť a zabezpečiť sám.
10. Organizátor zabezpečuje:
súťažný bar, ľad /drtený ľad, kocky, veľké ľadové kryhy/, bázu Beefeater Gin
11. Receptúru musí súťažiaci poslať v priloženom formulári najneskôr do 02.04.2019 mailom na adresu winterpohar@gmail.com
HODNOTENIE SÚŤAŽE
Hodnotenie Tastingového kola
1. Za každú presne určenú vzorku dostáva súťažiaci 5 bodov., ktoré sa započítavajú do tabuľky celkového hodnotenia / 30 bodov/
2. V prípade, že vzorka bude určená chuťovo správne, ale neuvedená presne podľa priloženého zoznamu, súťažiaci nedostáva žiadny bod.
Hodnotenie Súťažného drinku
1. Súťaž bude hodnotiť odborná porota v zložení:
Luboš Rácz, Barkultur
Karol Domisch, Pernod Ricard Slovensko
Kateřina Kluchová, Beefeater a Plymouth Ambassador Česká Republika
2. Hodnotenie drinku / 40 bodov/ :
Cieľom súťaže a súťažného drinku je nájsť novú receptúru na klasický miešaný drink Gin Fizz. Receptúra preto musí byť vlastná a nikde doposiaľ nepublikovaná. Súťažiaci musí dbať na to, aby vychádzal zo základov určeného vzorového nápoja, ale aby zároveň priniesol do drinku kreativitu a nápad v podobe ostatných surovín, alebo zaujímavej prípravy, ktoré si môže v tomto drinku zamieňať podľa seba. Podmienkou je použitie hlavnej báze Beefeater Ginu či už v jeho pôvodnej podobe, alebo mierne upravenej podľa kreativity súťažiaceho. Zároveň porota bude prihliadať aj na prípadné prepojenie ostatných surovín s bázou drinku.
Hodnotiť sa bude kreativita, chuť, vzhľad, vôňa a celkový balance /vyváženosť chutí/ súťažného drinku.
Barman svoje súťažné vystúpenie sprevádza slovným prejavom, ktorého hlavnou úlohou je zaujať porotu. Témou je samotný drink, použitie surovín a ich prípadný význam v drinku. Porota v priebehu vystúpenia môže klásť doplňujúce otázky k surovinám, technikám, či k samotnému nápoju. Po domiešaní drinku v časovom limite si porota vyhradzuje právo klásť dve doplňujúce základné otázky k hlavnej báze drinku – Ginu Beefeater/zloženie, história a pod./, čo však nemôže trvať viac ako 3 minúty po vypršaní súťažného času.
3. Hodnotenie techniky pri príprave šúťažného nápoja /20 bodov/:
Pri hodnotení sa prihliada na celkovú správnosť použitých techník pri každej jednej činnosti. Súťažiaci dbá na čisté odmeriavanie, zachladenie pohárov, správnu dĺžku šejkrovania, či inej použitej techniky na zamiešanie drinku tak, aby docielil správny balance pri celkovej chuti drinku.
Súťažiaci dostáva mínusové body za rozliatie suroviny, nesprávne prevedenú techniku, či pri nesprávnom servírovaní drinku porote.
4. Hodnotenie pracoviska a a vzhľadu barmana/20 bodov/:
Súťažiaci musí dbať na čistotu svojho pracoviska. Pred rozložením pracovných pomôcok venuje pozornosť čistote baru a pracovnej plochy, tak isto na čistotu pred barom zo strany porotcov a jeho celkový vzhľad.
Hodnotiť sa bude tiež čistota pracovných pomôcok, skla a barový set-up /usporiadanie pomôcok na bare/ a celkový estetický dojem z baru.
Na vzhľade barmana sa bude hodnotiť celková čistota pracovného odevu a celková úprava a čistota zovňajšku. Taktiež sa do hodnotenia započítava očný kontakt a úsmev.
Bližšie bodové hodnotenie bude zverejnené pred zahájením súťaže
5. Celkové hodnotenie
Porota hľadá komplexného barmana, ktorý vyzerá upravene, vyžaruje pozitívnu energiu a zároveň dbá na čistotu baru, jeho estetickú úpravu tak, ako by bol vo svojom bare a pracoval pred hosťami. Snaží sa im poskytnúť príjemný servis, do ktorého môže / nemusí zapojiť aj hudobný podmaz vytvárajúci atmosféru, ktorú chce predať svojim hosťom / porotcom.
Barman sa zároveň orientuje v chutiach základných surovín bežne používaných do klasických miešaných nápojov a vie ich od seba odlíšiť.
Tak isto má základné vedomosti nie len o svojich domácich surovinách, ktoré používa pri príprave nápoja, ale aj o základnej báze Beefeater ginu a je schopný na ne jednoducho a jasne odpovedať v prípade, ak sa hosť / porotca na to spýta.
Drink pripravuje čisto a precízne, pritom však efektne a primerane rýchlo, pričom dodržiava všetky zásady kvalitného miešaného drinku v štýle klasického „American Baru“, avšak ich obohacuje modernými postupmi, surovinami a technikami.
V súťaži ide práve o prepojenie kvality, kreativity, komplexnosti a poctivého prístupu ktoré vychádzajú s princípov klasického baru prezentovaných v barovej histórii barmi ako Harry`s New York Bar v Paríží, American Bar v hoteli Savoy v Londýne, či Schumann`s Bar v Mníchove.
Filed Under
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
[…] baroch, prehľadom, vedomosťami a aj nového prístupu k hosťom. Ako ste sa mohli dozvedieť z môjho predošlého článku, Barkultur organizuje vôbec prvú súťaž na odbornej škole a podľa mojich vedomostí je to aj […]