Posted by Luboš on 27th apríl 2012

BAR MAGAZINE IDE DO SVETA!

Nezabudnem na jeden skvelý večer, keď sme sedeli v berlínskom bare Stager Lee a vášnivo diskutovali o tom, aké by bolo skvelé čítať Bar Magazine v angličtine. Slovenskí barmani v Londýne, medzi nimi dnes tí najrešpektovanejší tvrdili, že informáciami, ktoré tento časopis prináša, by bol dôstojným konkurentom  existujúcim rešpektovaným barovým magazínom, dokonca by ich v niektorých aspektoch prevyšoval. Dvíhal som od údivu obočie, ale keď že chalani vedeli, o čom hovoria, s hrdosťou v srdci som prijal tento názor.

Od tohto krásneho večera už prešli asi dva-tri roky. Teším sa, že slovenský Bar Magazine má v očiach verejnosti takúto podporu. Vyjadrujú to ľudia nie len u nás, ale aj v susedných Čechách a barmani pracujúci v zahraničí v tých najlepších baroch. Nezriedka s týmto časopisom spolupracujú, čo je v dnešných časoch neklamným znakom nadstavenej vysokej kvality, ktorú ešte podčiarkujú prispievatelia zo zahraničia, ako sú Gary Regan, Angus Winchester, či Anistatia Miller a Jarred Brown.
Aj keď mi časovo dáva “Barmag” niekedy pekne zabrať, som šťastný, že môžem byť pri tom a spolupodieľať sa na jeho tvorbe. Dosť často sa mi stáva, že odovzdávam články na poslednú chvíľu, ale niekedy mám pocit, že napísanie článku je u mňa skôr stavom mysle, ako nejakej pracovnej rutiny. Niekedy len tak sedím pred klávesnicou, čakám, ale prsty, ktoré sú už nervózne napäté nedostávajú žiadny impulz. Vtedy sa to rodí veľmi ťažko.

Práve som skontroloval posledné číslo, ktoré sme vyrobili. Je tesne pred odchodom do tlače. A hovorím to zase, že sa mi zdá opäť skvelé a výnimočné a opäť o maličký kúsok lepšie, ako bolo to predošlé. /pozn. dokým som dopísal tento článok, aktuálne číslo, o ktorom hovorím už máte určite prečítané;)/

Pamätám sa na začiatky Barmagu. Sedel som s Vladom a Stanlym v Peoples, hovoria, že idú robiť barmanský časopis a či by so mnou mohli urobiť rozhovor. Vtedy som ešte netušil, že to bude do rubriky “First League”. K rozhovoru som ešte pridal článok o mníchovskom Októberfeste. Prišla ponuka na napísanie článkov do ďalšieho čísla a od tretieho som bol už členom redakčnej rady. Bolo úžasné byť pritom takmer od začiatku, úžasné byť pri realizácii Stanlyho nápadov, čo posúvalo časopis dopredu. Stanly sa významnou mierou zaslúžil o vznik tohto časopisu a o jeho kredite aj na medzinárodnej barmanskej scéne. O to väčšie boli moje obavy, keď som po jeho odchode nastúpil na miesto Odborného riaditeľa. Ja tieto “tituly” moc nemusím, mal som z toho viac obavy ako radosti, dokonca som bol ticho, keď uvedenie funkcie chýbalo v tiráži. Prišiel na to Vlado a pekne ma zvozil, či sa za to nebodaj hanbím… Nie, nikdy som sa nehanbil, práve naopak, je to vždy hrdosť, keď je tam napísané moje meno. Mal som skôr obavy, ktoré našťastie vyvrátili pozitívne reakcie.

Stále mám pocit, že je Bar Magazine z roka na rok lepší. Nie kôli mne. Ale kôli tímu ľudí, ktorí prinášajú svoje kreatívne nápady, kontakty a vedomosti. A s radosťou hovorím, že do tohto tímu patrím aj ja.
Tento ročník, ktorý začal pod vedením Lenky Jílekovej priniesol okrem článkov od hviezdnych autorov aj nové mená, ktoré nemusia byť nášmu čitateľovi na prvý pohľad známe, ale po prečítaní ich článkov je jasné, že títo ľudia vedia o čom hovoria. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že nášmu čitateľovi v malom slovenskom meste sotva má čo povedať prispievateľ z New Yorku, keď je na míle ďaleko nie len vzdialenosťou, ale aj mentalitou, či povahe zákazníkov. Nie je to celkom tak. Témy ako reč tela, alebo rady, ako dobre zostaviť cocktailové menu sú aj u nás neoceniteľné. A na to, že to dostáva čitateľ do schránky len vďaka registrácii v našom systéme si trúfam povedať, že sú doslova zadarmo. A to vám dnes dá len málokto…

Bar Magazine má dnes pred sebou druhú etapu svojho fungovania. Popri kvalitnej lokálnej verzii si už v týchto dňoch môžete kúpiť aj jeho digitálnu verziu v angličtine. Nie je to však iba preložené slovenské číslo, práve naopak, lokálna verzia čerpá z globálnej a Bar Magazine tak v oboch jazykoch prináša veľmi zaujímavé a prvotriedne informácie z diania svetovej barovej scény. Tieto dva koncepty nie sú však úplne rovnaké, lokálny samozrejme prináša aj informácie z diania u nás a naopak, digitálny formát dovoľuje obohatiť číslo o informácie a efekty, ktorých tlačová verzia z pochopiteľných dôvodov nie je schopná. Preto si  napríklad drink od Jamieho Boudreaua môžte na svojom iPhone pomaličky točiť prstom a pozerať sa naň z každej strany, rozhovor s Tristanom z Whistling Shopu môžte nie len čítať, ale časť z neho si aj pozrieť naživo a určiťa sa budete usmievať, keď k nadpisu článku zrazu priletí motýlik, alebo stretnete chodiaceho slona. A to nehovorím o krásnych fotkách z londýnskych, austrálskych, či pražských barov. Fakt krásne a dokonale vystihujúce ich atmosféru.

Dovolím si tvrdiť, a to so všetkou skromnosťou, že nápis na obálke REVOLUTION nie je len témou aktuálneho digitálneho čísla, ale som presvedčený, že to naznačuje aj novú cestu v digitálnom barmanskom svete. A slovenský Bar Magazine je ten, kto s takouto formou prichádza ako prvý a to naozaj vo veľkom štýle, preto že odborným riaditeľom je svetovo uznávaný odborník Angus Winchester, čo je samo o sebe zárukou kvality. Ak k tomu pridáme zanietený tím pod vedením Lenky Jílekovej a neskutočne kreatívnych grafických umelcov z Hello a v tomto čísle aj z Milku, tak som si istý, že pozitívne reakcie na seba nenechajú dlho čakať. Rešpekt vzbudzuje už len tá neskutočne jedinečná obálka s Garym Reganom, ktorú  si dokonca Gary dal na sociálnej sieti FB ako svoju profilovku…

Bar Magazine digital si určite najlepšie vychutnáte na iPadoch, ale ja si ho naplno užívam aj na iPhone, alebo na iPod touch. Jedno číslo stojí veľmi príjemných 1,59 Eur.
Ale to ešte nie je všetko! K Bar Magazinu dostanete vždy medzi číslami zdarma Bohemian Bar Magazine /BBM/! Ako už názov predpovedá, dočítate sa v ňom  veľa zaujímavých vecí o Bohemian Bar Clube, ktorého stvoriteľ je môj drahý kolega a kamarát George Němec. BBM bude samozrejme o bohémoch, bohémskych barmanoch a Becherovke. Pred pár dňami som mal možnosť vidieť   video s jedným “bohemian bartenderom”, ktoré bude súčasťou prvého čísla a hovorím, že sa máte na čo tešiť a že to jednoznačne stojí za to!

 

Kúpiť v App Store

link: Bar Magazine Digital

 

 

Posted by: Luboš Rácz

 

 

11 komentárov

  • Ondra píše:

    Velký krok vpřed! Smekám a zároveň držím palce, aby se jedno číslo za druhým “načítalo” jak na běžícím pásu! 🙂

  • Domyno píše:

    V ktorom systéme sa môžem zaregistrovať ak chcem odberať barmagazin? Teda ako je to možné.

  • filip píše:

    Ahojte, chcem sa spytat, ako je mozne odoberat barmagazine? Skusal som uz 3x pisat email priamo na barmagazin co je uvedeny na casopise a zatial som nedostal odpoved :(. dikes. f.

  • Peter píše:

    Zdravim,

    Pokusam sa zaregistrovat nas podnik do barmagazinu aby nam mohol chodit tento uzasny magazin. Pisal som uz aj email na barmagazin@barmagazin.sk ale neuspesne vyhodilo, ze tento email je nefunkcny a na stranke http://www.redmonkeygroup.com neviem najst registraciu. Za radu vopred dakujem.
    S pozdravom Peter

  • Peter píše:

    Help!! Ako mam zaregistrovat podnik aby nam chodil tento uzasny magazin???

  • dobrý deň. chcela by som sa opýtať či nehľadáte šikovnú osôbku do Vášho umeleckého tímu Barkultur. Som mladá 24 ročná umelkiňa, ktorá je zaujatá Vašou umeleckou tvrobou v časopise Bar magazine. Môžem Vám poslať aj pár mojich kresieb charakterov a iných umeleckých návrhov. Som šikovná pracovitá s bohatou fantáziou, ktorú by som Vám rada odprezentovala. Ak budete mať záujem, čo budem veľmi potešená, pošlem Vám moje vecičky. Za zhliadnutie nič nedáte 🙂
    Ďakujem moc krásne za skorú a pozitívnu odpoveď
    S pozdravom Veronika Budaiová ( Vaša nová kolegyňa 😉 )
    prajem krásny zvyšok dňa

  • Peter píše:

    Umelkíň nie je nikdy dosť.

  • Krásny večer prajem. Mal by som záujem o Váš barmagazin. Bola by nejaká možnosť posielať časopis pravidelne na adresu do prevádzky ?
    Ďakujem zatiaľ príjemný večer prajem

  • Post your comments