Posted by Luboš on 21st január 2018

BARMANSKÉ VIANOCE #4 boli.

Trochu mi to trvalo… Ale keby ste ma teraz videli ako sa usmievam…Pozerám sa na zábery z večera, ktorý viacerí z nás v Záhire označujú ako večerom roka.
Vidím tancujúceho Zoliho. Ten si  zobral za barom najväčší priestor a bol najviac vidieť. Stred priamo pod hodinami zaplnil maďarským temperamentom. Tanec, ľad vo vzduchu, buchot šejkrov a neidentifikovateľné výkriky zabávali a dávali vedieť, že za barom stojí Maďar, ktorý číta svoje publikum. Presne toto chcelo vidieť. Uvoľnenosť, zábavu, štýl. Veľmi dobre mu sekundoval po pravej ruke Maťo Hudák. Latino tanec v páre so Zolim nemal chybu, šejkrovanie v savoyskom štýle v bielom saku vyniklo. Martin sa niekedy z baru stratil a vyšiel na servis. Užíval si večer plnými dúškami a bolo to vidieť.
Vidím aj bielu košeľu s legendárnymi čienymi “kšandami”, ako v pražskom Bugsy`s bare volajú traky, ktoré si musíte zaslúžiť a je to znak, že ste zložili skúšky a stali ste sa naozajstným barmanom v tomto jedinečnom prvom koktejlovom bare v Československu po Nežnej Revolúcii. Honza ich získal už veľmi dávno a je dnes najstarším pracujúcim členom baru. Ten už teraz úspešne manažuje a k nemu nedávno pribudol koncept Špejle, ktorého je spolumajiteľom. Naši hostia mali možnosť ako jediní na Slovensku a iba v túto noc ochutnať a popíjať DNA Bugsy`s Gin, ktorý si nechajú špeciálne vyrábať u Martina Žufánka. Ten, mimochodom, bol s nami na druhej strane barového pultu a nechýbal ani na jedných Vianociach. U barmanov z Bugsy`s ma baví to, že ich pracovné techniky sú precízne, ale nepodliehajú žiadnym trendom a zostávajú nezmenené dlhé roky. Chalani ich praktizujú za barom tak, ako sa ich naučili od Vaška Vojířa a mňa moc teší, že to mohli hostia vidieť aj za našim barom.
Nerozlučná barová dvojka Katka a George, ktorí spolupracujú pod krídlami Jan Becher Pernod Ricard v Prahe obsadila aj tento rok náš barový roh. Katka vždy pozitívna, usmiata a ochotná bez ohľadu na to, akú tlačenicu hostí má pred sebou, miešala Clover Club z Beefeater 24. Farba fľaše perfektne zladená s farbou drinku. George popri príprave Collinsu z Becherovky a Feniklu stačil prevažnú časť večera púšťať hity zo svojho playlistu. Bez týchto dvoch českých veľkých barmanských mien by neboli Barmanské Vianoce a ja im touto cestou ďakujem nie len za myšlienku, za priateľstvo ale aj za to, že aj vďaka nim tento rok Vianoce pre barmanov vôbec boli, preto že k nim cítim k tomuto eventu najväčšiu zodpovednosť.
Stan Vadrna vytiahol fajnový moderný biely rondon zo Španielska, ktorý som mu potichu závidel od prvého momentu, ako si vyzliekol bundu. Mal ho už na sebe. Jeho drink z Nikky, medu, citrónu, Mumm Champagne a bitters vynikol. Twist na Air Mail s Nikkou Coffey Grain fungoval veľmi dobre. Neskôr vymenil med za ibištek a aj táto kombinácia bola žiadaná ako čerstvo napečený chlieb u vášho pekára.
Všetci šejkrovali ako o život, ja som si vybral ľahšiu cestu, keď že som mal prehľad o tom, kto bude aký drink pripravovať, vsadil som na tvrdú klasiku v podobe Manhattanu. Ak však hostia očakávali klasiký silný cocktail, nedočkali sa ho. Pri Manhattane siaham rád pre naše publikum po univerzálnejšej verzii Harryho Johnsona, ktorý ho robil pol na pol s vermútom a bitters, a na požiadanie pridával pomarančový likér, alebo maraschino, prípadne doslaďoval jemne cukrom. V mojom cocktaily boli dva druhy bourbonu Four Roses whiskey a tri druhy vermútu, sladký pomarančový likér Prunier a Angostura bitters. Na pohľad náročné na prípravu, ale tento drink vyzýva na premix do fľaše a krásnu vignetu, aby som toho Harryho mohol aj pekne prezentovať.

Píšem tento článok hlavne z dvoch dôvodov. Trochu priblížiť atmosféru pre tých, ktorí s nami neboli a videli ju zatiaľ iba z fotiek. Druhý dôvod je tpre mňa tiež veľmi dôležitý. Chcem z tohto miesta poďakovať všetkým, ktorí prispeli k tomuto jedinečnému eventu.
Samozrejme na začiatok Georgovi, Katke, Martinovi, Zolimu, Stanovi a Honzovi že obetovali svoj čas a prišli za nami do malej Nitry.
Poďakovanie za podporu patrí firme Pernod Ricard, ktorá nám v tomto pomáha už štvrý rok a musím sa priznať, že bez Karola Domischa by asi Barmanské Vianoce tento rok neboli. Keď som v minulom článku spomínal rozhovory s niektorými ľuďmi, myslel som tým Katku, Georga a práve Karola, ktorý mi ukázal iný pohľad, na základe ktorého som porozmýšľal, ako dať bokom čo najviac starostí a pochopil naozajstný zmysel tohto večera. Tak nakoniec aj bolo a som moc rád, že som ho počúval a stretol sa s ním v pravom čase a na správnom mieste.
Díky moc aj firme pohariky.sk, ktorá nám nezištne poskytla dostatok barového skla, aby sa každý drink počas celého večera nalieval tam, kam patrí. Mám túto firmu rád, preto že sklo, ktoré sa zdalo v minulých rokoch drahé a nedostupné u nás môžme dnes bežne používať. Milujem Champagne Coupette poháre, v ktorých servírujeme veľkú časť našich drinkov, tak isto aj edíciu Winchester a jej Old Fashionedy a Collins poháre.
Veľkú väčšinu skla majú skladom, tak je dodanie tovaru rýchle, ceny sú viac ako slušné.
Díky moc za podporu aj firme Soim, ktorá je oficiálnym distribútorom Nikka whisky na Slovensku. Mám rád oficiálnych distribútorov, podporujem ich, objednávam u nich ak o nich viem. Jedine oficiálny distribútor dokáže podporiť barovú scénu. Iní sa iba vezie a len dovezie a predá. To je veľký rozdiel.

No a nakoniec to najlepšie a najdôležitejšie. Ďakujem všetkým vám, ktorí ste boli s nami na tej druhej strane baru. Boli ste úžasní! Pochopili ste a rešpektovali koncept večera, prispôsobili ste sa ponuke a Cocktail a Barman bol vašim naozajstným stredobodom pozornosti. K tomu bolo veľmi príjemné vidieť a pozdraviť početnú barovú komunitu z Čiech a Slovenska. Ďakujem každému jednému z vás, ktorí ste merali cestu, obetovali čas a peniaze a užili si to s nami!

Vidíme sa o rok!

 

No comments yet!

Post your comments