Posted by Luboš on 5th september 2011

BECHER`S SOUR

Dnes by sa vám na tomto mieste chcel predstaviť drink, ktorý som pripravil jednému mladému barmanovi, keď ma poprosil o niečo dobré a svieže z Becherovky. S výsledkom sme boli obaja veľmi spokojní, preto prenechám slovo už samotnej hlavnej hviezde tohto postu:

” no, tak že, volám sa Becher`s Sour a barman, ktorý ma vytvoril chcel už dlho vyskúšať sour z Becherovky. Pár takýchto drinkov, len s inou bázou už v ten pekný večer pripravil, a zdalo sa mu akosi prirodzené, že toto je tá správna chvíľa na spojenie aromatickej Becherovky a dobre vytrepaného bielka, ktorý ešte s pomocou čerstvej citrónovej šťavy spľahlivo premení každý sour na veľmi príjemný, krémový a osviežujúci drink. Pokiaľ hosťovi nevadí vaječný bielok, bude mnou nadšený! Môj barman ešte chvíľu rozmýšľal, nad cukrom, preto že použitie bežného cukrového sirupu by mohlo byť pre elegantnú Becherovku príliš obyčajné a mohol by som potom chutiť až moc sladko. Pánko v bielom žakete rád používa Cordial Becher miesto cukru, osvedčilo sa mu to už pred pár rokmi, keď ho s výborným výsledkom použil do niektorých verzií Old Fashionedu. Našťastie nezaváhal ani tento krát a odmeral dávku na vaječný bielok.
Keď všetky suroviny barman dobre na dva krát premiešal v šejkri, teda jeden krát pol minúty na sucho bez ľadu a potom ešte pol minúty s dobrým ľadom, vznikol som JA! Mám hrdé meno, ktoré symbolizuje jak zakladateľa Becherovky, tak aj prvé pôvodné meno tohto likéru a samozrejme aj likér samotný.
Pri spojení týchto surovín nebola nutná výnimočná dávka kreativity, ale práve v tej jednoduchosti s dôrazom na kvalitnú prípravu a presné odmeriavanie je tá dokonalosť, ktorá bude vyhovovať všetkým milovníkom Becherovky a aj tým, ktorí si k nej ešte len hľadajú cestu.
Preto ma kľudne ochutnajte. Môžte v Paparazzi, kde ma ponúkajú ako Weekly special, že vraj sa objavím aj v jesennej edícii “drink listu” v tomto bare, a keď to máte ďaleko, tak si ma môžte spraviť vo svojom bare. Ale prosím, pristupujte ku mne s profesionalitou a úctou k poctivému barmanskému remeslu, inak môžte byť so mňa sklamaný a  ja môžem byť sklamaný z vás. A čo je ešte horšie, mohol by byť z nás oboch sklamaný ten najdôležitejší človek – váš hosť.

 

BECHER`S SOUR

/autor: Lubos Rácz,  25.8.2010, Paparazzi cocktail bar & ristorante/

1 vaječný bielok
20 ml Cordial Becher
30 ml Becherovka Originál
20 ml čerstvá citrónová šťava

Bielok vyšejkrujte bez ľadu s Cordialom, potom pridajte ostatné suroviny a dobre vyšejkrujte s kvalitným tvrdým ľadom.
Prelejte do pohára na stopke a na krémovú penu opatrne vložte dva klinčeky.
Sour doporučujem pripravovať v studenom dvojdielnom šejkri z dvoch kovových tinov /jeden menší a druhý väčší/

Posted by: Luboš Rácz
Photo by: Miroslav Kubečka

 

2 komentáre

  • Karol píše:

    tam ma daj!

  • Yuro píše:

    Sour z Becherovky, tak na toto sa zastavím!

  • Post your comments