Bohemian Bar Session /Slovakia 2015
Pozerám si fotky z Bohemian Bar Session, ktorú sme zorganizovali spolu s Karolom Domischom, Máriom Weberom zo Storiesagency a jedinečným Georgom Němcom, globálnym ambasádorom Becherovky a práve cez tieto obrázky som sa dostal naspäť do Trenčína a Trenčianskych Teplíc, kde sme to tento krát celé realizovali.
Pozvali sme 22 barmanov, ubytovali ich v nádhernom hoteli Elizabeth priamo pod trenčianskou skalou. Luxusný štandard, pre ktorý sa oplatí obetovať dva dni svojho voľna, aj keď to samozrejme nebolo to najpodstatnejšie.
Tým najdôležitejším dokonca pre nás nakoniec nebol ani samotný brand, aj keď sa samozrejme točilo všetko okolo Becherovky, preto že sme mali pocit, že k nám nejako prirodzene patrí už od samotného začiatku. Bolo to ešte intezívnejšie, keď sa barmani o nej dozvedeli priamo od Georga oveľa viac, ako dovtedy vedeli. George ich previedol jej bohatou históriou a výrobou, ukázal jej postavenie v dnešnom barovom svete a tak isto zasvätil mladých do filozofie Bohemian Bar Clubu, ktorého sa stali členmi.
K Becherovke sme pripojili prednášku o bylinkách. Pozvali sme si môjho dobrého kamaráta, Petra Kováča, ktorý sa už pár rokov venuje pestovaniu byliniek, mikrobyliniek, šalátov a rôznych druhov zeleniny. Všetky jeho produkty sa vyznačujú to naozajstnou prírodnou kvalitou, keď že nepoužíva žiadne umelé hnojivá a jeho produkty vyrastaujú v naozajstnej zemi bohatej aj na prírodné živiny. To, že od neho nakupujú najlepšie reštarácie u nás FooZou, či Albrecht hovorí za všetko. Jeho prednášku sme kombinovali drinkami z Becherovky. George stavil na kombináciu ananásu, šalvie, citrónovej šťavy a Becherovky, ja som interpretoval twist na novodobú klasiku od Jorga Meyera Gin Basil Smash /receptúru postujem nižšie/
Neoddeliteľnou súčasťou našich session je aj neoficiálna súťaž, alebo prezentácia jedného drinku Becherovky v podaní samotných barmanov, ktorí to dostávajú za akúsi domácu úlohu. Tento krát sme stavili na horúce drinky, kde sme si každý našli pár svojich favoritov. Mňa najviac zaujal horúci drink od mladého Jara Repku z Piana, ktorý zmiešal Becherovku infúzovanú maslom so škoricovým sirupom a jablkovým ciderom.
Keď že som jedným z organizátorov tohoto jedinečného podujatia, ako obvykle nič nestíham. Po súťaži upratať Kursalon, rýchla sprcha, večera a presun na jedno zaujímavé miesto, o ktorom som dovtedy nemal ani potuchy. Mário našiel krásnu vilu v lese, musíte k nej prejsť jednou dedinou, pýšiacou sa najdlhšou najrozbitejšou cestou na Slovensku. Za odmenu sa dostanete do krásne zariadeného veľkého domu pripomínajúceho gentlemasnký klub s chesterfieldkami v kombinácii s moderne zariadenou kuchyňou. V nej sme rozložili hlavný stan pre barmanov, kde sme nachystali rôzne suroviny od vajíčok, cez džemy, šťavy, prémiové toniky až po základné spirity, pridali k tomu hoshizaki ľad a okorenili to barovým náradím používaným v tých najlepších baroch. Ak by som mal o 20 rokov menej, asi by sa mi aj ruky triasli. Tak isto pri malom barovom pultíku z dreva zelenej farby ako fľaša Becherovky. Starené whisky, bitters, mixglassy a krištáľovo čisté tvrdé kryhy nabádali na miešanie striktne klasických cocktailov. Najviac za ním bolo vidieť Filipa Rebroša, šéfbarmana z Ria. Evidentne má k takýmto drinkom veľmi blízko.
K dobrej atmosfére prispel Dj sprevádzaný live saxofónom. Sranda bola, že aj saxofonistu to viac bavilo v kuchyni, ako na pódiu, ale vôbec to nevadilo, preto že to bol večer plný dobrých drinkov a skvelých rozhovorov. Tak, ako to má byť v naozajstnom bare…
Druhý deň trošku náročnejšie vstávanie, ale o deviatej som sa už chystal na moju časť programu. Vyše dvojhodinová prezentácia, kde som rozprával o mojom vnímaní človeka, ktorý s hrdosťou stojí za barovým pultom a môže sa nazývať Barmanom. K tomu som rozobral súťažné drinky, ako sa k nim postaviť, aby barman pripravil nápoj, ktorý má hlavu a pätu, ktorý môže bez obáv prezentovať pred náročnou odbornou porotou. Nemohol som obísť ani fakt, že naopak, súťaž nie je to, čo robí naozajstného barmana tým pravým barmanom.
Na záver príjemné emócie. Vybrali sme 5 najlepších, ktorí nie len urobil dobrý horúci Punch s Becherovkou, ale nám padli do oka aj ako ľudia a budúce osobnosti. Bolo veľmi príjemné sledovať dojatie a prekvapenie mladých ľudí. Veľmi ma to teší. Teší ma, že ešte nie je všetko stratené. Aj napriek tomu, že slovenské bary prežívajú obrovskú personálnu krízu. Že je takmer nemožné nájsť normálneho človeka, ktorý vie, čo znamená práca za barom, nemožné nájsť človeka, ktorý vám vie urobiť dobrý /nehovorím že perfektný/ Manhattan, či hoci aj obyčajné Negroni. Ťažké nájsť človeka, ktorý by aspoň vedel, čo to znamená.
Nemienim sa však vzdať. Momentálne pracujem mám 4 dní v týždni smenu v bare. Zvyšné dva dni administratíva, sem-tam voľno v podobe pracovnej cesty, či práca aká bola táto. Aj keď cítim únavu, vždy to robím s chuťou a radosťou, preto že takéto dni mi dávajú nádej. Ľudí treba inšpirovať a motivovať, prečo vôbec robiť túto prácu, ukazovať, ako ju robiť správne a hlavne ukázať, že sa toto povolanie dá robiť aj u nás doma na vysokej úrovni a dostávať aj za to slušne zaplatené. Ukazovať cestu nie len pomocou blogu, ale hlavne cez osobný kontakt, preto že ten je nenahraditeľný a dokáže oveľa viac, ako napísané riadky./ aj keď aj tie majú svoju silu/. Svedčia o tom reakcie barmanov, či už priamo na mieste, alebo prostredníctvom správ, ktoré som dostal.
Becherovka nám dopriala poriadnu dávku štýlu, ľudskosti /vďaka George!/, zábavy, inšpirácie a hlavne motivácie.
Díky moc všetkým, ktorí ste s nami a s Becherovkou trávili čas!
KURSALON
1/2 citróna
20ml kamilkového sirupu /1:1/
veľká hrsť medovky
60ml Becherovka Original
Postup: Citrón, sirup a medovku vymadluj madlerom, doplň Becherovku, pridam veľké kocky ľadu a dobre premiešaj. Dvojitým cedením prelej na lámaný ľad a bohate ozdob medovkou a troškou sušeného harmančeku.
Kursalon je pomenovanie pre zariadenia, kde sa v minulosti odohrával spoločenský život v kúpeľných mestách a má v každom z nich svoju bohatú a dlhoročnú tradíciu. Použitie čerstvej bylinky a Becherovky odkazuje na liečivé účinky kúpeľov.
Posted by: Luboš Rácz
Filed Under
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (74)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
No comments yet!