Posted by Luboš on 12th november 2015

Bohemian Bar Session /Slovakia 2015

bbcPozerám si fotky z Bohemian Bar Session, ktorú sme zorganizovali spolu s Karolom Domischom, Máriom Weberom zo Storiesagency a jedinečným Georgom Němcom, globálnym ambasádorom Becherovky a práve cez tieto obrázky som sa dostal naspäť do Trenčína a Trenčianskych Teplíc, kde sme to tento krát celé realizovali.
Pozvali sme 22 barmanov, ubytovali ich v nádhernom hoteli Elizabeth priamo pod trenčianskou skalou. Luxusný štandard, pre ktorý sa oplatí obetovať dva dni svojho voľna, aj keď to samozrejme nebolo to najpodstatnejšie.
Tým najdôležitejším dokonca pre nás nakoniec nebol ani samotný brand, aj keď sa samozrejme točilo všetko okolo Becherovky, preto že sme mali pocit, že k nám nejako prirodzene patrí už od samotného začiatku. Bolo to ešte intezívnejšie, keď sa barmani o nej dozvedeli priamo od Georga oveľa viac, ako dovtedy vedeli. George ich previedol jej bohatou históriou a výrobou, ukázal jej postavenie v dnešnom barovom svete a tak isto zasvätil mladých do filozofie Bohemian Bar Clubu, ktorého sa stali členmi.
K Becherovke sme pripojili prednášku o bylinkách. Pozvali sme si môjho dobrého kamaráta, Petra Kováča, ktorý sa už pár rokov venuje pestovaniu byliniek, mikrobyliniek, šalátov a rôznych druhov zeleniny. Všetky jeho produkty sa vyznačujú to naozajstnou prírodnou kvalitou, keď že nepoužíva žiadne umelé hnojivá a jeho produkty vyrastaujú v naozajstnej zemi bohatej aj na prírodné živiny. To, že od neho nakupujú najlepšie reštarácie u nás FooZou, či Albrecht hovorí za všetko. Jeho prednášku sme kombinovali drinkami z Becherovky. George stavil na kombináciu ananásu, šalvie, citrónovej šťavy a Becherovky, ja som interpretoval twist na novodobú klasiku od Jorga Meyera Gin Basil Smash /receptúru postujem nižšie/

Neoddeliteľnou súčasťou našich session je aj neoficiálna súťaž, alebo prezentácia jedného drinku Becherovky v podaní samotných barmanov, ktorí to dostávajú za akúsi domácu úlohu. Tento krát sme stavili na horúce drinky, kde sme si každý našli pár svojich favoritov. Mňa najviac zaujal horúci drink od mladého Jara Repku z Piana, ktorý zmiešal Becherovku infúzovanú maslom so škoricovým sirupom a jablkovým ciderom.

Keď že som jedným z organizátorov tohoto jedinečného podujatia, ako obvykle nič nestíham. Po súťaži upratať Kursalon, rýchla sprcha, večera a presun na jedno zaujímavé miesto, o ktorom som dovtedy nemal ani potuchy. Mário našiel krásnu vilu v lese, musíte k nej prejsť jednou dedinou, pýšiacou sa najdlhšou najrozbitejšou cestou na Slovensku. Za odmenu sa dostanete do krásne zariadeného veľkého domu pripomínajúceho gentlemasnký klub s chesterfieldkami v kombinácii s moderne zariadenou kuchyňou. V nej sme rozložili hlavný stan pre barmanov, kde sme nachystali rôzne suroviny od vajíčok, cez džemy, šťavy, prémiové toniky až po základné spirity, pridali k tomu hoshizaki ľad a  okorenili to barovým náradím používaným v tých najlepších baroch. Ak by som mal o 20 rokov menej, asi by sa mi aj ruky triasli. Tak isto pri malom barovom pultíku z dreva zelenej farby ako fľaša Becherovky. Starené whisky, bitters, mixglassy a krištáľovo čisté tvrdé kryhy nabádali na miešanie striktne klasických cocktailov. Najviac za ním bolo vidieť Filipa Rebroša, šéfbarmana z Ria. Evidentne má k takýmto drinkom veľmi blízko.
K dobrej atmosfére prispel Dj sprevádzaný live saxofónom. Sranda bola, že aj saxofonistu to viac bavilo v kuchyni, ako na pódiu, ale vôbec to nevadilo, preto že to bol večer plný dobrých drinkov a skvelých rozhovorov. Tak, ako to má byť v naozajstnom bare…

Druhý deň trošku náročnejšie vstávanie, ale o deviatej som sa už chystal na moju časť programu. Vyše dvojhodinová prezentácia, kde som rozprával o mojom vnímaní človeka, ktorý s hrdosťou stojí za barovým pultom a môže sa nazývať Barmanom. K tomu som rozobral súťažné drinky, ako sa k nim postaviť, aby barman pripravil nápoj, ktorý má hlavu a pätu, ktorý môže bez obáv prezentovať pred náročnou odbornou porotou. Nemohol som obísť ani fakt, že naopak, súťaž nie je to, čo robí naozajstného barmana tým pravým barmanom.
Snímka obrazovky 2015-11-12 o 16.14.08
Na záver príjemné emócie. Vybrali sme 5 najlepších, ktorí nie len urobil dobrý horúci Punch s Becherovkou, ale nám padli do oka aj ako ľudia a budúce osobnosti. Bolo veľmi príjemné sledovať dojatie a prekvapenie mladých ľudí. Veľmi ma to teší. Teší ma, že ešte nie je všetko stratené. Aj napriek tomu, že slovenské bary prežívajú obrovskú personálnu krízu. Že je takmer nemožné nájsť normálneho človeka, ktorý vie, čo znamená práca za barom, nemožné nájsť človeka, ktorý vám vie urobiť dobrý /nehovorím že perfektný/ Manhattan, či hoci aj obyčajné Negroni. Ťažké nájsť človeka, ktorý by aspoň vedel, čo to znamená.
Nemienim sa však vzdať. Momentálne pracujem mám 4 dní v týždni smenu v bare. Zvyšné dva dni administratíva, sem-tam voľno v podobe pracovnej cesty, či práca aká bola táto. Aj keď cítim únavu, vždy to robím s chuťou a radosťou, preto že takéto dni mi dávajú nádej. Ľudí treba inšpirovať a motivovať, prečo vôbec robiť túto prácu, ukazovať, ako ju robiť správne a hlavne ukázať, že sa toto povolanie dá robiť aj u nás doma na vysokej úrovni a dostávať aj za to slušne zaplatené. Ukazovať cestu nie len pomocou blogu, ale hlavne cez osobný kontakt, preto že ten je nenahraditeľný a dokáže oveľa viac, ako napísané riadky./ aj keď aj tie majú svoju silu/. Svedčia o tom reakcie barmanov, či už priamo na mieste, alebo prostredníctvom správ, ktoré som dostal.
Becherovka nám dopriala poriadnu dávku štýlu, ľudskosti /vďaka George!/, zábavy, inšpirácie a hlavne motivácie.
Díky moc všetkým, ktorí ste s nami a s Becherovkou trávili čas!

KURSALON
1/2 citróna
20ml kamilkového sirupu /1:1/
veľká hrsť medovky
60ml Becherovka Original
Postup: Citrón, sirup a medovku vymadluj madlerom, doplň Becherovku, pridam veľké kocky ľadu a dobre premiešaj. Dvojitým cedením prelej na lámaný ľad a bohate ozdob medovkou a troškou sušeného harmančeku.

Kursalon je pomenovanie pre zariadenia, kde sa v minulosti odohrával spoločenský život v kúpeľných mestách a má v každom z nich svoju bohatú a dlhoročnú tradíciu. Použitie čerstvej bylinky a Becherovky odkazuje na liečivé účinky kúpeľov.

Posted by: Luboš Rácz

No comments yet!

Post your comments