Posted by Luboš on 11th júl 2018

CHOĎTE…

Dnes po dlhom čase a aj to len na krátko. Mal som chívľku, bol som na obed v našom Divadle. Klasická reštaurácia s obedným menu. Nič nečakáte, dostanete slušný obed, v krátkom čase, vodu, alebo sódu v džbáne, zúčtujú 4,50 eur a idete ďalej. Cez školský rok vás obsluhujú žiaci učňovskej školy.
Na bežný deň to stačí. Dnes som mal španielskeho vtáka s ryžou. Príjemná štandardtná klasika s kyslou uhorkou k tomu. Nič, o čom by bolo treba písať či už negatívne, alebo pozitívne som tam nenašiel.
Predsa len ma tam dnes niečo zaujalo. Dnes tam behali dve nové baby. Mladé. Príjemné. Nie teda že by som s nimi nejak zvlášť komunikoval, tá príjemnosť im vyžarovala z tváre a takého toho pracovného chcenia. Celé to išlo z ich pohybu po rajóne. Bol rýchly. Iný ako u ostatných. Reštaurácia bola skoro plná a dve baby obsluhovali celý rajón. Zrýchlený krok. Zapálenie v tvári. Aj keď ešte nebehali s platom ako starí čašníci volakedy, misu s polievkou niesli v dvoch rukách tak po domácky, poháre chytali prstami zvnútra, taniere si dávali na seba a celkovo z čašníckej roboty neovládali nič, napriek tomu boli pre mňa inšpiráciou, aby som vám po dlhšom čase napísal.
Zamyslite sa nad tým. Toto vám chýba takmer všetkým. Trochu tej dravosti, zdravého stresu, trošičku ponáhľania sa a hlavne energie vo vašom kroku a v pohybe. To je to pravé pomenovanie. Energia v pohybe. K tomu ešte jeden detail. Pozerali sa po rajóne. Pohľadom sledovali, na ktorom stole treba niečo urobiť. Odniesť misu s polievkou, či prázdne poháre. Nepostávali pri pulte, keď sa zdalo, že všetci všetko majú. Snorili ako malé tigre, kde sa ešte niečo dá urobiť. Rýchlo ísť po tom.

Skúste sa popozerať na vašich kolegov ako chodia po rajóne keď majú plno. Chodia tak, ako keď majú dva stoly. Majú čas a zabúdajú sa pozerať. Idú od stola ku kase, hlava dole, neohrozene za svojim jedným cieľom obslúžiť jeden stôl. Pritom cestou sa dalo zastaviť pri ďalších dvoch.
Vo svojom vnútri ešte nepochopili, že hosť dnes nechce čakať. A ak čakať musí, ospravedlní vám to iba vtedy, keď je jasné, že dôvod čakania je jasný a vy napriek tomu robíte všetko preto, aby ste ten čas skrátili. Inak spokojný nebude. Majte na pamäti, že hosť chce byť vo vašej pozornosti ideálne v momente keď príde a objednané chce mať do jednej minúty. Ak čaká a vy sa rozprávate s kolegom miesto toho, aby ste mu hneď venovali svoju pozornosť, môžte byť aj ten najlepší bar v meste s najlepšou kávou, drinkami, jedlom. Vaša snaha byť najlepší dostáva v tom momente pravý hák priamo do brady…
Majte pekný deň a choďte trošku rýchlejšie ako doteraz. Uvidíte, že sa to vyplatí.

Posted by Luboš Rácz

No comments yet!

Post your comments