Posted by Luboš on 16th apríl 2021

CLUBHOUSOVÁ STREDA

Túto stredu /14.4.2021/ sme sa s Karolom bavili o baroch, ktoré by som chcel navštíviť, ale aj dať nejaký tip z baru, v ktorých som bol a až tak sa o nich už nehovorí. A keď že tie tipy boli pre neho naozaj zaujímavé, ja som mu sľúbil, že to hodím sem na blog, aby to tu bolo a tak trochu aj pre tých, ktorí z hocakého dôvodu nemohli byť s nami a počúvať. Tak ak mi to čas dovolí, budem sa snažiť vás tu na blogu informovať aj o ďalších, alebo možno aj predošlých rozhovoroch.


BAR GEN YAMAMOTO 

Do tohoto baru si zájdite, keď budete v Tokiu. Určite je doporučená rezervácia, preto že bar má iba 8 miest a bez nej sa do baru dostanete iba vtedy, ak náhodou niekto z hostí nepríde. A to kôli zážitku nechcete riskovať, preto že toto nie je bežný bar. Vo vnútri vás čaká iba jediný barman, majiteľ Gen Yamamoto za nádhernou barovou doskou z 500 ročného Mizunara stromu z jedného kusu a veľmi minimalistický, až zenový dizajn maličkej miestnosti. V Tokiu sú vraj všetky dobré bary veľmi malé.
Keď si otvoríte Genov instagram, nájdete tam fotky iba lokálnych surovín, ktoré tvorial základ jeho drinkov – je to väčšinou ovocie, alebo zelenina. Každú túto surovinu sa snaží pochopiť uchopiť tak, že ho necháva buď vyniknúť a podporiť jeho chuť, pomocou nej vytvoriť ešte zaujímavejšiu chuť, alebo naopak k nej vytvoriť kontrast /napr. biele broskyne, wasabi, ražná whiskey/.
Najlepšie Yamamotove koktaily sú často s nízkym obsahom alkoholu. Tvrdí, že má pocit, že veľa liehovín, môže narušiť balance drinku a v bare mu nejde o to, aby sa ľudia opili, ale mali viac chuťových zážitkov, pričom dbá na balance a telo drinku. Napríklad použitie malého množstva tinktúry z morských rias kombu a soli, ktoré dodajú pri niektorých nápojoch váhu a štruktúru. Cocktaily sú servírované vždy na nejakom malom podnose v jednoduchých, ale nádherných pohároch, či nádobách a servis je doplnený nejakou kvetinou, alebo bylinkou ladiacou k drinku.  Pozrite si aj fotky, na ktorých je bar označený. Sú od hostí, ktorí ho navštívili a nešetria nadšením na precíznu prácu a odchádzajú očarení chuťovým a vizuálnym zážitkom. 
Menu je veľmi jednoduché a vy si máte možnosť vybrať iba z počtu – buď si dáte 4 /za 45 dolárov/, alebo 6 /za 64/. Nič iné, lebo Gen prezentuje drinky spôsobom “omakase”, čo jednoducho znamená, že sa celý zveríte do jeho rúk. Podľa recenzií sa to jednoznačne oplatí a hostia odchádzajú z tohoto zážitku nadšení! 
inst. @bar_gen_yamamoto


ROOM BY LE KIEF, TAIPEI

Majitel Seven Yi, pracoval v Taipei v reštaurácii s 1. mišelinkou u Joëla Robuchona /Taipei – L’Atelier de Joël Robuchon/. Neskôr si sám otvoril speakeysy bar Le Kief, ktorý sa venoval jedlám a drinkom. Po roku a pol sa rozhodol viac expreimentovať, hlavne čo sa týka foodparingu s koktejlami a otvára Room by Le Kief, ktorý nesie znaky zážitkovej michelinskej gastronómie. Všetky drinky sú napárované s maličkými amouse bouchmi, ktoré vychádzajú z tradícií thaiwanskej kuchyne, opierajúce sa o rezance, plnené taštičky, morské plody, ale aj o čokolády, ktoré vznikajú v spolupráci s lokálnymi čokolatiermi.
Drinky nesú výrazné znaky moderného prístupu, Yi ich často klarifikuje, používa rotowap a všetky ostatné vymoženosti nového prístupu z najlepších reštaurácií.
Dokončujú ich na dvoch pracovných nereozvých pultoch, ktoré pripomínajú finále súťaže “masterchef”. Oba pulty sú otočené smerom k hosťom, ktorí sedia v blízkosti za malými okrúhlymi stolčekmi a majú výhľad ako na barové pódium.  
Suroviny odmeriavajú na váhe, poháre vyplachujú tekutým dusíkom, pričom používajú moderné tenké sklo, ale aj netradičné, vizuálne veľmi pôsobivé poháre, či nádoby. 
Pre Maťa Hudáka, nášho popredného svetového barmana bola návšteva najlepším barovým zážitkom vôbec. A to už je teda poriadna pozvánka aj pre nás!  
 inst: @room_by_le_kief


BUCK AND BRECK, BERLIN
Bar, ktorý je podľa aktuálneho rebríčka  World 50best bars 37. najlepší na svete.  
Veľmi zaujímavý bar, z ktorého sú všetci barmani nadšení a chcú sa tam pri návšteve berlínskeho Barconventu určite dostať. Silné a vyvážené drinky, servírované veľmi jednoducho, ako sa na DNA klasického american baru, ktoré koluje majiteľovi v tele, patrí. Získal ho dlhoročným pôsobením v mekke berlínskeho klasického drinku – Victoria Bare, ktorý vám tiež smelo odporúčam, aj keď nepatrí medzi to najmodernešie, čo môžete v Berlíne zažiť. Ale viete ako to je. Veci, ktoré majú charakter sa meniť nemusia. 
Tak isto aj Buck and Breck, ktorý je otvorený od roku 2010 a zaujal netradičným barovým pultom, lepšie povedané vyvýšeným stolom, za ktorým sedíte a ktorý zároveň slúži ako barový pult, tak že detailne vidíte barmana, ako dávkuje z neznámych fľaší, ktoré sú opatrené iba farebnými páskami, aby ich predsa len nejako medzi sebou rozpoznal, lebo naozaj nemajú žiadnu vignetu ale zato väčšinou rovnaký formát. 
Ako si všimli aj noviny New York Times, barman nie je príliš zhovorčivý, lebo jednoducho na to nemá čas. Pripravuje drinky, starostlivo a s výnimočnou presnosťou ich očami odmeriava a venuje im všetku svoju pozornosť. Škoda však, že ho nemá v komunikácii s vami kto nahradiť, preto že všetci sú nejako menej komunikatívny a keď už s vami rozprávajú, tak vám tykajú, oblečení sú v civile, tak že ich spoznáte iba keď niečo práve nesú, preberajú objednávku, alebo vás upozorňujú, aby ste si schovali mobilný telefón a nič nefotili, nepísali, ani nenatáčali. 
Napriek tomu je tento bar nádherný. Perfektná, tak akurát temná atmosféra, super, ale fakt že super muzika a skvelé klasické drinky.
Ozaj, pripravte sa na to, že tento bar na prvý pokus nenájdete. Ja, keď som ho hľadal, som niekoľko krát prešiel popri výklade, v ktorom som zazrel ružovú koženú dvojsedačku a plazmu, na ktorej dokola bežal dokument o berlínskych cestároch pri práci ako pília betón. Musel som prejsť asi tri krát okolo, kým som si všimol nenápadný zvonček s ceduľkou BAR. 
Tak si dajte dostatočne na čas, keď budete mať rezerváciu. A vlastne nie. Nemáte si ju ako spraviť. Bar nemá instagram a na webstránke žiadne číslo, ani email. Ale aspoň už o ňom viete. 
www.buckandbrack.com

 


RUM TRADER
Toto je bar ako z Chandlerovej detektívky s Phillom Marlowom! Tmavý, ojazdený životom a príbehmi. 
Speakeasy skôr, ako keď prišli do módy od Sašu Petraskeho. Tiež sa ťažšie hľadá, lebo by ste ho pod obytným domom nečakali, nesvieti tam neónový nápis, jeho prítomnosť odhadujete iba podľa decentnej tabuľky loga baru a zástavy pri ťažkých zelených dverách. Bar otvoril v roku 1976 Hans Schröder , barman, ktorý sa vyučil v berlínskom hoteli Adlon Kempinsky a nájdete ho hneď na ľavo od Branderburgskej brány. Hans pokračoval v zbieraní skúseností v Madride, Paríži, Dubline a v New Yorku. Najviac ho však ovplyvnila asi práca v Trader Vic u legendárneho Victora Bergerona /Trader Vica/  v San Franciscu, čo je jeden z najznámejších tiki konceptov vôbec, preto že si po návrate domov otvoril rumový bar. Medzitým sa však ešte stihol zoznámiť s Ianom Flammingom, ktorému v Západnom Berlíne v bare Maison de France  miešal pretrepané Martini. 
Hans pri odchode do dôchodku prenechal bar svojmu žiakovi Gregorovi Schollovi /na fotke/ a ten ho drží dodnes v pôvodnom stave. Meniť ani nemá čo a ani priestor mu to príliš nedovoľuje. Barík má len 32 štvorcových metrov aj so skladom a toaletami, a bežne sa do neho vojde 30 ľudí, ale svojho času napočítali až 400 štamgastov, ktorí tam pravidelne chodievajú popíjať silné rumové a ginové klasiky a vypočuť si trefné a početné bonmoty pána Scholla, s imidžom staromódneho profesora prestížnej berlínskej univerzity.  Barová Inštitúcia v pravom slova zmysle.


THE CLUMSIES
Bez debaty najoceňovanejší grécky bar, ktorý si otvorili v roku 2012 grécky barmani Nikos Bakolis a Vasilis Kyritsis a hneď sa zaradil medzi 50 najlepších na svete, čomu asi napomohol aj fakt, že obaja sú víťazmi národných kôl prestížneho Wordclass v r. 2011 a 2012. 
Clumsies je vám k dispozícii počas celého dňa, poteší vás výberovou kávou, raňajkami a vymakaným jedlom odkazujúce na tradičnú grécku kuchyňu. Prioritou sú však drinky a aj keď má bar kapacitu 350 ľudí, dokážu k nim pristupovať veľmi moderne a progresívne, so surovinami sa naozaj vyhrávaju, používaju moderné techniky, vytvárajú zaujímavé koncepty menu, robia drinky, ktoré chutia po nejakej surovine – ako napr. výberová káva, ci chlieb ale pritom ju vôbec neobsahujú. Veľmi podstatné však je, že ich kreativita nie je obmedzovaná rýchlosťou, s akou ich dostanete na stôl, preto že si majitelia silne uvedomujú biznisovú stránku podniku v každom ohľade.  
Popri tom je cieľom, aby ste sa v bare vždy cítili príjemne aj keď práve nemáte so seba pocit dokonalosti či už je zapríčinená outfitom, alebo citovým rozpoložením, personál sa tu vždy o vás dokonale postará a naladí sa na vás tak, aby ste odchádzali spokojnejší, ako ste prišli, ak je to potrebné. 

inst: @the_clumsies


BABA AU RUM

Ak budete v Aténach, navštívte aj tento bar. Jeho majiteľ, Thanos Prunarus je gréckou barmanskou ikonou a bol minulý rok nominovaný medzi Top 11 finalistov  Havana Club Bar Enterpreuneur global award.  
V roku 2009 vytvoril bar s rumovým konceptom inšpirovaný tiki štýlom a tým, že je pravidelne zaraďovaný v rebríčku 50 best bars je jasné, že vás v ňom čakajú výnimočné drinky a výber rumov z ktorého odpadnete. Bar v porovnaní Clumsies je menší a ponúka intímnejšiu barovú atmosféru, ktorá bude blízka každému barovému nadšencovi.

inst: @baba_au_rum 

foto: worlds50bestbar.com


SCHOFIELD`S
Úplná novinka, v ktorej ste určite ešte nemohli byť, jedine ak by ste nás čítali / počúvali priamo z Manchasteru, v ktorom si tento bar otvorili bratia Joe a Daniel Schofieldovci a je nepochybné, že sa zaradí medzi tie najlepšie na svete. Zárukou toho sú obaja bratia, ktorí sú v našej branži veľmi úspešní a uznávaní. Hlavne Joe, ktorý v rokoch 2018 a 2019 zbieral jedno prestížne svetové ocenenie za druhým. 
Ich inšpiráciou sú staré american bary ako Harry`s bar v Paríži, alebo American bar v londýnskom Savoyi. 
Schofield`s sa nachádza v krásnej budove postavenej v 30. rokoch minulého storočia známym architektom Josephom Sunlightom, v ktorej pred tým sídlil Old Grapes pub. Ten vlastnila herečka Liz Dawn a bol navšetvovaný veľmi známymi ľuďmi z Manchasteru. 

Chalani sa venujú klasickým cocktailom, ktoré miešajú v tej najvyššej kvalite, pričom sa vyhýbajú novým technikám s rotovapom, či souse-vide, zatiaľ nefermentujú ani neklarifikujú. Na menu nájdete 18 klasických drinkov ako Bellini, Bloody Mary, Gin Fizz, Daiquiri, Clover Club a pár sezónnych drinkov. Koncept baru je však celodenný – s kávou, perfektne ošetreným čapovaným pivom, či výberovými britskými údeninami a syrmi. Otvorené majú od stredy do nedele, vždy do 23. hodiny. 
Na tento bar sa naozaj moc teším!
inst: @schofields.bar

Posted by Luboš Rácz

Prečítali ste 1702 slov a trvalo vám to asi 6 minút. Na Clubhouse sme sa s Karolom bavili skoro dve hodiny. Ak ste už tam, sledujte mňa a Barkultur Cocktail Club. 

 

No comments yet!

Post your comments