CLUBHOUSOVÁ STREDA
Túto stredu /14.4.2021/ sme sa s Karolom bavili o baroch, ktoré by som chcel navštíviť, ale aj dať nejaký tip z baru, v ktorých som bol a až tak sa o nich už nehovorí. A keď že tie tipy boli pre neho naozaj zaujímavé, ja som mu sľúbil, že to hodím sem na blog, aby to tu bolo a tak trochu aj pre tých, ktorí z hocakého dôvodu nemohli byť s nami a počúvať. Tak ak mi to čas dovolí, budem sa snažiť vás tu na blogu informovať aj o ďalších, alebo možno aj predošlých rozhovoroch.
BAR GEN YAMAMOTO
Do tohoto baru si zájdite, keď budete v Tokiu. Určite je doporučená rezervácia, preto že bar má iba 8 miest a bez nej sa do baru dostanete iba vtedy, ak náhodou niekto z hostí nepríde. A to kôli zážitku nechcete riskovať, preto že toto nie je bežný bar. Vo vnútri vás čaká iba jediný barman, majiteľ Gen Yamamoto za nádhernou barovou doskou z 500 ročného Mizunara stromu z jedného kusu a veľmi minimalistický, až zenový dizajn maličkej miestnosti. V Tokiu sú vraj všetky dobré bary veľmi malé.
Keď si otvoríte Genov instagram, nájdete tam fotky iba lokálnych surovín, ktoré tvorial základ jeho drinkov – je to väčšinou ovocie, alebo zelenina. Každú túto surovinu sa snaží pochopiť uchopiť tak, že ho necháva buď vyniknúť a podporiť jeho chuť, pomocou nej vytvoriť ešte zaujímavejšiu chuť, alebo naopak k nej vytvoriť kontrast /napr. biele broskyne, wasabi, ražná whiskey/.
Najlepšie Yamamotove koktaily sú často s nízkym obsahom alkoholu. Tvrdí, že má pocit, že veľa liehovín, môže narušiť balance drinku a v bare mu nejde o to, aby sa ľudia opili, ale mali viac chuťových zážitkov, pričom dbá na balance a telo drinku. Napríklad použitie malého množstva tinktúry z morských rias kombu a soli, ktoré dodajú pri niektorých nápojoch váhu a štruktúru. Cocktaily sú servírované vždy na nejakom malom podnose v jednoduchých, ale nádherných pohároch, či nádobách a servis je doplnený nejakou kvetinou, alebo bylinkou ladiacou k drinku. Pozrite si aj fotky, na ktorých je bar označený. Sú od hostí, ktorí ho navštívili a nešetria nadšením na precíznu prácu a odchádzajú očarení chuťovým a vizuálnym zážitkom.
Menu je veľmi jednoduché a vy si máte možnosť vybrať iba z počtu – buď si dáte 4 /za 45 dolárov/, alebo 6 /za 64/. Nič iné, lebo Gen prezentuje drinky spôsobom “omakase”, čo jednoducho znamená, že sa celý zveríte do jeho rúk. Podľa recenzií sa to jednoznačne oplatí a hostia odchádzajú z tohoto zážitku nadšení!
inst. @bar_gen_yamamoto
ROOM BY LE KIEF, TAIPEI
Majitel Seven Yi, pracoval v Taipei v reštaurácii s 1. mišelinkou u Joëla Robuchona /Taipei – L’Atelier de Joël Robuchon/. Neskôr si sám otvoril speakeysy bar Le Kief, ktorý sa venoval jedlám a drinkom. Po roku a pol sa rozhodol viac expreimentovať, hlavne čo sa týka foodparingu s koktejlami a otvára Room by Le Kief, ktorý nesie znaky zážitkovej michelinskej gastronómie. Všetky drinky sú napárované s maličkými amouse bouchmi, ktoré vychádzajú z tradícií thaiwanskej kuchyne, opierajúce sa o rezance, plnené taštičky, morské plody, ale aj o čokolády, ktoré vznikajú v spolupráci s lokálnymi čokolatiermi.
Drinky nesú výrazné znaky moderného prístupu, Yi ich často klarifikuje, používa rotowap a všetky ostatné vymoženosti nového prístupu z najlepších reštaurácií.
Dokončujú ich na dvoch pracovných nereozvých pultoch, ktoré pripomínajú finále súťaže “masterchef”. Oba pulty sú otočené smerom k hosťom, ktorí sedia v blízkosti za malými okrúhlymi stolčekmi a majú výhľad ako na barové pódium.
Suroviny odmeriavajú na váhe, poháre vyplachujú tekutým dusíkom, pričom používajú moderné tenké sklo, ale aj netradičné, vizuálne veľmi pôsobivé poháre, či nádoby.
Pre Maťa Hudáka, nášho popredného svetového barmana bola návšteva najlepším barovým zážitkom vôbec. A to už je teda poriadna pozvánka aj pre nás!
inst: @room_by_le_kief
BUCK AND BRECK, BERLINBar, ktorý je podľa aktuálneho rebríčka World 50best bars 37. najlepší na svete.
Veľmi zaujímavý bar, z ktorého sú všetci barmani nadšení a chcú sa tam pri návšteve berlínskeho Barconventu určite dostať. Silné a vyvážené drinky, servírované veľmi jednoducho, ako sa na DNA klasického american baru, ktoré koluje majiteľovi v tele, patrí. Získal ho dlhoročným pôsobením v mekke berlínskeho klasického drinku – Victoria Bare, ktorý vám tiež smelo odporúčam, aj keď nepatrí medzi to najmodernešie, čo môžete v Berlíne zažiť. Ale viete ako to je. Veci, ktoré majú charakter sa meniť nemusia.
Tak isto aj Buck and Breck, ktorý je otvorený od roku 2010 a zaujal netradičným barovým pultom, lepšie povedané vyvýšeným stolom, za ktorým sedíte a ktorý zároveň slúži ako barový pult, tak že detailne vidíte barmana, ako dávkuje z neznámych fľaší, ktoré sú opatrené iba farebnými páskami, aby ich predsa len nejako medzi sebou rozpoznal, lebo naozaj nemajú žiadnu vignetu ale zato väčšinou rovnaký formát.
Ako si všimli aj noviny New York Times, barman nie je príliš zhovorčivý, lebo jednoducho na to nemá čas. Pripravuje drinky, starostlivo a s výnimočnou presnosťou ich očami odmeriava a venuje im všetku svoju pozornosť. Škoda však, že ho nemá v komunikácii s vami kto nahradiť, preto že všetci sú nejako menej komunikatívny a keď už s vami rozprávajú, tak vám tykajú, oblečení sú v civile, tak že ich spoznáte iba keď niečo práve nesú, preberajú objednávku, alebo vás upozorňujú, aby ste si schovali mobilný telefón a nič nefotili, nepísali, ani nenatáčali.
Napriek tomu je tento bar nádherný. Perfektná, tak akurát temná atmosféra, super, ale fakt že super muzika a skvelé klasické drinky.
Ozaj, pripravte sa na to, že tento bar na prvý pokus nenájdete. Ja, keď som ho hľadal, som niekoľko krát prešiel popri výklade, v ktorom som zazrel ružovú koženú dvojsedačku a plazmu, na ktorej dokola bežal dokument o berlínskych cestároch pri práci ako pília betón. Musel som prejsť asi tri krát okolo, kým som si všimol nenápadný zvonček s ceduľkou BAR.
Tak si dajte dostatočne na čas, keď budete mať rezerváciu. A vlastne nie. Nemáte si ju ako spraviť. Bar nemá instagram a na webstránke žiadne číslo, ani email. Ale aspoň už o ňom viete.
www.buckandbrack.com
RUM TRADERToto je bar ako z Chandlerovej detektívky s Phillom Marlowom! Tmavý, ojazdený životom a príbehmi.
Speakeasy skôr, ako keď prišli do módy od Sašu Petraskeho. Tiež sa ťažšie hľadá, lebo by ste ho pod obytným domom nečakali, nesvieti tam neónový nápis, jeho prítomnosť odhadujete iba podľa decentnej tabuľky loga baru a zástavy pri ťažkých zelených dverách. Bar otvoril v roku 1976 Hans Schröder , barman, ktorý sa vyučil v berlínskom hoteli Adlon Kempinsky a nájdete ho hneď na ľavo od Branderburgskej brány. Hans pokračoval v zbieraní skúseností v Madride, Paríži, Dubline a v New Yorku. Najviac ho však ovplyvnila asi práca v Trader Vic u legendárneho Victora Bergerona /Trader Vica/ v San Franciscu, čo je jeden z najznámejších tiki konceptov vôbec, preto že si po návrate domov otvoril rumový bar. Medzitým sa však ešte stihol zoznámiť s Ianom Flammingom, ktorému v Západnom Berlíne v bare Maison de France miešal pretrepané Martini.
Hans pri odchode do dôchodku prenechal bar svojmu žiakovi Gregorovi Schollovi /na fotke/ a ten ho drží dodnes v pôvodnom stave. Meniť ani nemá čo a ani priestor mu to príliš nedovoľuje. Barík má len 32 štvorcových metrov aj so skladom a toaletami, a bežne sa do neho vojde 30 ľudí, ale svojho času napočítali až 400 štamgastov, ktorí tam pravidelne chodievajú popíjať silné rumové a ginové klasiky a vypočuť si trefné a početné bonmoty pána Scholla, s imidžom staromódneho profesora prestížnej berlínskej univerzity. Barová Inštitúcia v pravom slova zmysle.
THE CLUMSIESBez debaty najoceňovanejší grécky bar, ktorý si otvorili v roku 2012 grécky barmani Nikos Bakolis a Vasilis Kyritsis a hneď sa zaradil medzi 50 najlepších na svete, čomu asi napomohol aj fakt, že obaja sú víťazmi národných kôl prestížneho Wordclass v r. 2011 a 2012.
Clumsies je vám k dispozícii počas celého dňa, poteší vás výberovou kávou, raňajkami a vymakaným jedlom odkazujúce na tradičnú grécku kuchyňu. Prioritou sú však drinky a aj keď má bar kapacitu 350 ľudí, dokážu k nim pristupovať veľmi moderne a progresívne, so surovinami sa naozaj vyhrávaju, používaju moderné techniky, vytvárajú zaujímavé koncepty menu, robia drinky, ktoré chutia po nejakej surovine – ako napr. výberová káva, ci chlieb ale pritom ju vôbec neobsahujú. Veľmi podstatné však je, že ich kreativita nie je obmedzovaná rýchlosťou, s akou ich dostanete na stôl, preto že si majitelia silne uvedomujú biznisovú stránku podniku v každom ohľade.
Popri tom je cieľom, aby ste sa v bare vždy cítili príjemne aj keď práve nemáte so seba pocit dokonalosti či už je zapríčinená outfitom, alebo citovým rozpoložením, personál sa tu vždy o vás dokonale postará a naladí sa na vás tak, aby ste odchádzali spokojnejší, ako ste prišli, ak je to potrebné.
BABA AU RUM
Ak budete v Aténach, navštívte aj tento bar. Jeho majiteľ, Thanos Prunarus je gréckou barmanskou ikonou a bol minulý rok nominovaný medzi Top 11 finalistov Havana Club Bar Enterpreuneur global award.
V roku 2009 vytvoril bar s rumovým konceptom inšpirovaný tiki štýlom a tým, že je pravidelne zaraďovaný v rebríčku 50 best bars je jasné, že vás v ňom čakajú výnimočné drinky a výber rumov z ktorého odpadnete. Bar v porovnaní Clumsies je menší a ponúka intímnejšiu barovú atmosféru, ktorá bude blízka každému barovému nadšencovi.
foto: worlds50bestbar.com
SCHOFIELD`SÚplná novinka, v ktorej ste určite ešte nemohli byť, jedine ak by ste nás čítali / počúvali priamo z Manchasteru, v ktorom si tento bar otvorili bratia Joe a Daniel Schofieldovci a je nepochybné, že sa zaradí medzi tie najlepšie na svete. Zárukou toho sú obaja bratia, ktorí sú v našej branži veľmi úspešní a uznávaní. Hlavne Joe, ktorý v rokoch 2018 a 2019 zbieral jedno prestížne svetové ocenenie za druhým.
Ich inšpiráciou sú staré american bary ako Harry`s bar v Paríži, alebo American bar v londýnskom Savoyi.
Schofield`s sa nachádza v krásnej budove postavenej v 30. rokoch minulého storočia známym architektom Josephom Sunlightom, v ktorej pred tým sídlil Old Grapes pub. Ten vlastnila herečka Liz Dawn a bol navšetvovaný veľmi známymi ľuďmi z Manchasteru.
Chalani sa venujú klasickým cocktailom, ktoré miešajú v tej najvyššej kvalite, pričom sa vyhýbajú novým technikám s rotovapom, či souse-vide, zatiaľ nefermentujú ani neklarifikujú. Na menu nájdete 18 klasických drinkov ako Bellini, Bloody Mary, Gin Fizz, Daiquiri, Clover Club a pár sezónnych drinkov. Koncept baru je však celodenný – s kávou, perfektne ošetreným čapovaným pivom, či výberovými britskými údeninami a syrmi. Otvorené majú od stredy do nedele, vždy do 23. hodiny.
Na tento bar sa naozaj moc teším!
inst: @schofields.bar
Posted by Luboš Rácz
Prečítali ste 1702 slov a trvalo vám to asi 6 minút. Na Clubhouse sme sa s Karolom bavili skoro dve hodiny. Ak ste už tam, sledujte mňa a Barkultur Cocktail Club.
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
No comments yet!