Posted by Luboš on 15th august 2013

DRINKY Z BECHER`S BARU

1017363_10151559002434296_1310089110_nZačiatkom minulého mesiaca som mal možnosť stráviť krásne tri dni v Karlových Varoch, kde sme pozvali slovenských barmanov, aby v rámci programu “Becherovka Class” bližšie spoznali Becherovku a jej rodisko Karlove Vary. Podrobnejší report sa dočítate v najnovšom Bar magazine, ktorý sa každým dňom objaví vo vašich stránkach.

Tento post je o drinkoch, ktoré som pripravoval počas prvého večera ako hosťujúci barman v Becher`s bare v Grandhotely Pupp. Drinky mali úspech nie len u pozvaných barmanov, ale aj u bežných hostí, tak možno potešia aj tých vašich…

Becher`s Rickey
Moja nová verzia Betonu /Becherovka, tonic, ľad a citrón, ktorý môžte nahradiť uhorkou/. Inšpiroval som sa starou skupinou drinkov – Rickey, ktorého základ tvorí 50-60ml ľubovoľného spiritu, likéru, alebo vermútu, ľad, sóda a trochu limetovej šťavy. Veľmi zaujímavý drink, ktorý ešte využijete počas týchto letných dní. V poslednom čase pracujem s zelerom veľmi rád, okrem iného hlavne preto, že veľmi dobre boduje aj u hostí.

BECHER`S RICKEY

30 ml Becherovka Original
20 ml Becherovka Lemond
5 ml limetová šťava
100 ml Fentimanns Rose`s Lemonade
100 ml Sóda
Stopkový zeler /Sedano/

Becherovku Originál a Lemond nadávkujte do pohára na long drink, pridajte limetovú šťavu a ľad, premiešajte, dávkujte limonádu a sódu, premiešajte veľmi zľahka a vložte kúsok stopkového zeleru.

Rapid Manhattan
Ďalšia z nespočetných verzií cocktialov, vychádzajúci z jedinečného Manhattanu. Inšpiráciou bola receptúra od Harryho Johnsona, ktorý do neho pridával ešte trochu cukru a pomarančového likéru, alebo absinthu podľa želania hosťa. Sladký vermouth vymenený za portské a Cordial Becher, ktorý mu dodáva sladší chuťový profil. Množstvo Bourbonu v pôvodnom drinku doplnený o Becherovku Originál. Nemohol som vynechať bittre, aj keď horké bylinkové tóny dáva drinku aj Becherovka. Na túto príležitosť som otvoril fľaštičku Rapid Bitter, slávne to dochucovadlo zakladateľov Šejker Clubu, ktorý bol predchodcom Československej Barmanskej asociácie. ktorí ho používali miesto Angostury. Fľaše nikdy neboli vyrobené preto, aby stáli zatvorené na regáli. Neviem si predstaviť lepšiu príležitosť akou bol tento večer na jeho ochutnanie v drinku. Cocktail musíte dobre premiešať, aby sa dobre vychladil, zjemnil a prevzdušnil. Technika throwing je na to ideálna.

RAPID MANHATTAN

15 ml Becherovka Original
30 ml Four Roses bourbon whiskey
10 ml Cordial Becher
10 ml Sandemann Port Tawny
1 dash Rapid Bitter

Všetky suroviny starostlivo nadávkujte, a premiešajte s ľadom technikou “throwing”  asi 6 krát
Prelejte do vychladeného cocktailového pohára, vložte čerešňu, alebo pomarančovou kôrou

Medoc Sour
Naozaj výborný Sour, trochu dosladka, ako je známe, bielok dodá drinku krásne jemnú krémovú textúru, tak že vaši hostia budú ním nadšený… Zaujímavý je sirup z portského s Cordialom Becher. Ako ste si iste všimli, táto kombinácia ma oslovila aj v predošlom drinku a je naozaj výborná. Veľmi dobre ladí s Brandy, či Bourbonom a viem si ju predstaviť aj v spoločnosti stareného rumu.

MEDOC SOUR

30ml Becherovka Original
20ml Martell V.S.
20ml bielok
15ml porto cordial sirup
25ml citrus mix /limetová a citrónová šťava/

Bielok a sirup premiešajte “na sucho – dry shake”, pridajte ostatné suroviny a dobre šejkrujte s kvalitným ľadom asi 20-30 sekúnd.
Prelejte do vychladeného pohára na stopke a ozdobte tromi klinčekmi.

PORTO CORDIAL SIRUP
200 ml Cordial Becher
100 ml Sandemann Port Tawny
300 g cukor jemný
1ks badián /hviezdicový aníz/

Cordial s portským vínom zohrejte a postupne pridávajte cukor, až kým sa nerozpustí. Pridajte 1 ks badianu, zmiernite intenzitu tepla a pomaly zohrievajte 15 minút. Nechajte vychladnúť a prelejte do čistej fľaše.

Becher`s Last Word
Viete ktorý bol podľa historikov  jeden z posledných vymyslených drinkov počas americkej prohibície? /1919-1930/ Bol vytvorený v Atletic Clube v Detroide a obsahoval rovnaký diel Ginu, bylinného likéru Chartreusse, Maraschino likéru a limetovú šťavu a nazvali ho Last Word Cocktail. Napohľad ťažký drink chutí naozaj sviežo a vyvážene a to isté platí, ak vymeníte Chartreusse za Becherovku Original.

BECHER`S LAST WORD

1/3 Becherovka Original
1/3 Gin
1/3 Maraschino Liqueur (Luxardo!)
1/3 čerstvá limetová šťava

Suroviny premiešajte v klasickom trojdielnom šejkri a prelejte do vychladeného cocktailového pohára.

Všetky drinky vznikli v Záhir coffee & drinks v roku 2013, autor receptúr: Luboš Rácz

Posted by: Luboš Rácz

No comments yet!

Post your comments