Posted by Luboš on 5th december 2019

GARY REGAN

“Len jediný barman na svete si mohol dovoliť miešať Negroni prstom”

Odišla Legenda. Určite ste čítali. Určite ste vyjadrili smútok nad tým, že odišiel človek, ktorý inšpiroval nie len svojimi knihami, ale hlavne ľudskosťou ktorá z neho vyžarovala, rozhľadom a umením pomenovať veci presne a trefne, dokonale vystihnúť pointu tak, aby jeho slová zanechali odkaz.


Gary bol u nás v roku 2007, keď mi o chlp uniklo víťazstvo o Barmana roka, keď som jemu a Angusovi Winchesterovi urobil síce možno najlepší drink, ale bol som takmer celý čas počas svojho vystúpenia ticho. A keď je barman ticho, tak vám nechutí ani ten najlepší drink tak, ako by mal.
Gary pricestoval z Ameriky na pozvanie Stana Vadrnu a Red Monkey Group, ktorý ho privítal v Prahe vo veľkom štýle. Stan mu rovno na letisku pripravil čerstvý Manhattan, zobral do luxusnej limuzíny a za sprievodu hlasných Rolling Stones a Gogol Bordello mu miešal ďalšie drinky. Celú cestu zväčnil svojím foťákom a jedinečným okom fotograf Boris Németh. Ak máte niekde starý barmagazín, vytiahnite si ho a čeknite si fotky. Ťažký rockandroll je cítiť z každej jednej.
Gary sa dal so Stanlym dokonca v Bratislave aj tetovať, bolo to ešte pred ich spoločnou šichtou v Paparazzi a Stanova známa červená kerka ICHIGO-ICHIE na predlaktí je darčekom práve od starého barmana, pre ktorého sa postupom času stal takmer ako vlastným synom. Stan ho navštevoval doma a bol jeho blízky priateľ, preto je strata pre neho oveľa silnejšia ako pre nás, ktorí sme ho uznávali ako barovú osobnosť.
Gary bol z môjho pohľadu jedinečný človek. pre nás, ktorý sme čítali jeho články, alebo sme ho stretli bol vždy milý a príjemný, ale ako sám hovorí, žil život ako muziku, ktorú mal rád. Gogol Bordello sa stali po návšteve Bratislavy jeho obľúbenou kapelou.
So Stanom sa na spiatočnej ceste zastavili v Prahe, kde pre bar Cloud9 zväčnil na servítku receptúru drinku MARKÉTA. Pôvodne mala visieť zarámovaná na stene, ale z plánov nakoniec vzišlo. Ktovie, či sa servítka nachádza ešte v bare, alebo si ju ulovil neznámy šťastlivec. Každopádne niektorí ľudia nachádzajú hodnoty v darovaných veciach až vtedy, keď sa už nemôžu nikdy zopakovať, žiaľ za jeho života tomu nevedia venovať dostatočnú váhu.
Ako hovorí o ňom Stan – Gary si bral inšpiráciu z rôznych tradícií a nebol pripútaný k žiadnym dogmám. Vedel sa naozaj zabávať, ale bol aj hlboko prebudený a hlboko spirituálne založený. Žil naozajstné ICHIGO-ICHIE ˇ
Gaza, ako ho začala volať jeho manželka Amy a potom aj celý barový svet bol významný autor viacerých kníh a článkov. Mal svoj pravidelný stĺpček v do San Francisco Cronicle so seriálom Cocktails in the Country, dával nazrieť do barového sveta prostredníctvom časopisov Playboy, Wine Enthusiast a Food & Wine, svojho času písal aj pre náš Barmagazine. Ak sa dobre pamätám, jeden článok venoval aj môjmu drinku, ktorý som mu pripravoval na tom finále Barmana Roku.
Gary veľmi podporoval slovenských barmanov a mal nás naozaj rád. Často písal nie len o Stanlym, ale spomínal aj Erika, či dokonca Maťa Hudáka, keď ešte pracoval v Dubline.
Knihy sú na samostatnú kapitolu. Kým nás v Európe ovplyvňoval Salvatore Calabrese, Peter Dorelli, či Charles Schumann, v Amerike to bol popri Dale de Groffovi Gary Regan. Jeho knihu Joy of Mixology čítali mnohí americkí barmani cestou do práce a z nej. Stala sa pre nich inšpiráciou a dôvodom, prečo robiť poctivý bartending. Poctivý znamenal pre Garyho byť hlavne ľudský. A to je to, čo náš bar vždy potreboval a stále potrebuje.
Zostávaš navždy našou inšpiráciou a v našich srdciach, Gary!

Marketa Cocktail
60 ml Dry Vermouth
30 ml Grappa
30 ml Becherovka
2 dash Grenadine
Suroviny nadávkuj do zachladeného miešacieho pohára, do 2/3 doplň ľada miešaj približne 30 sekúnd. Prelej do zachladeného cocktailového pohára a zastrekni olejmi z citrónovej kôry, ktorú použi ako ozdobu.
pre bar Cloud9, hotel Hilton, Praha, 2007

Posted by: Luboš Rácz
Ďakujem Stanovi Vadrnovi za pomoc pri spomienke na Garyho.
Garyho všetky publikácie a autorské koktejly nájdete na Webtender.com

No comments yet!

Post your comments