Posted by Luboš on 5th jún 2013

“GOOD NIGHT AND GOOD LUCK”

Pred pár dňami som čítal článok Joerga Meyera na jeho blogu. Pripomenul mi dobu, keď sa v baroch ešte fajčilo, keď sa toľko nejazdilo autami a ani toľko netelefonovalo. Keď sme si mohli dať hocikedy drink, preto že sme na druhý deň tak súrne nepotrebovali auto. A hlavne sme na to mali čas.
Ten článok na mňa tak zapôsobil, že som sa ho rozhodol preložiť a s autorovým dovolením /a potešením/ publikovať na mojom blogu:

Chcel by som doporučiť hudbu. K drinku, k cigarete. Pre bar. Hudbu z filmu. Asi to znie hrozne, že?

Pod réžiou Georga Clooneyho vznikol v roku 2005 čierno-biely film GOOD NIGHT, AND GOOD LUCK. Tento film som si naozaj vychutnal.

Hlavná os filmu je podľa skutočného príbehu.
Píše sa rok 1953. Televízia je ešte stále v plienkach. Novinár Edward R. Murrow vysiela populárnu dokumentárnu spravodajskú show „See It Now” na televíznej stanici CBS. Okrem toho moderuje aj talk show „Person to Person” a ako „tvár televízie” je spokojným reportérom. Lenže mocnou figúrou tej doby je senátor Joseph McCarthy z Wisconsinu, šéf vyšetrovacej komisie zameranej na protiamerickú činnosť. A práve Murrow sa stane tŕňom v oku vplyvného politika.

Zaujímavý príbeh. Ale koniec koncov: Politika – nič pre bar a vôbec nie téma nočného života.
Každopádne, ak máte slabosť práve pre nočný život, dobrý jazz, škótsku, perfektne šité obleky a stále tak trochu ľutujete, že ste prestali fajčiť, tak vám tento film urobí neuveriteľnú radosť. 90 minút pôžitku pre oči a uši.
Zriedkakedy nosili muži vo filmoch lepšie obleky ako v tomto filme. Ale pozor, ak by ste sa nechali inšpirovať, pripravte si na tie pásiky veľa peňazí, ktoré necháte u krajčíra, keď vám bude šiť oblek na mieru. Ale celkom vám rozumiem. Sivý oblek s prúžkami na jedofarebnej veste. A ozaj. Límce oblekov a košieľ – dnes už zabudnutá zriedkavosť. Hneď som si zarezervoval termín u môjho obľúbeného krajčíra. Najkrajšie na pokušení je, keď mu neodoláte!
Nikdy, ale naozaj nikdy (!) sa vo filme krajšie a pohľadnejšie nefačili cigarety ako v tomto. Standing Ovations. Mal by som asi zase začať.
No a ešte o pití. Tu je to dovedené k dokonalosti. K perfekcionizmu. Pitie je nenápadnou súčasťou filmu a je tak krásne uvoľnené. A práve preto je to obdivuhodné. V celom filme sa o pití nehovorí, tam sa to deje. Pije sa. Škótska. Pite! Jednoducho, čisto. Bez zbytočných rečí, ale v rozhovore.A potom je tu hudba. Album od Dianne Reeves. Jazz. Počúvaný čierno-bielo v cigaretovom opare. To si človek želá fľašu dobrej škótskej na písacom stole v kancelárii. Veľký pohár na whisky, sako dole, nohy vyložiť na stôl a uvoľniť si kravatu… Zatvoriť dvere a zabudnúť na zvyšok sveta…
Je 10.44. Ráno. A mám veľkú chuť si naliať, zapáliť cigaretu a vychutnávať si svet…
 Joerg Meyer
www.jrgmyr.compreložil a upravil: Luboš Rácz
posed by: Luboš Rácz

 

 

No comments yet!

Post your comments