Posted by Luboš on 18th august 2013

GRAND KOKTEJL /ALEBO VČERAJŠÍ STATUS NAMIESTO FB/

Včera večer som po zhliadnutí priameho prenosu galavečera Koktejlového festivalu sponzorovaného minerálkou Mattoni napísal krátky text, ktorý si v pôvodnom znení môžte prečítať nižšie. Bolo to /ako už niekoľkokrát/ pod tlakom emócií, ktoré zanechala vo mne prezentácia barmanského remesla v očiach neodbornej verejnosti. Neišlo mi vôbec o to, akej kvality boli drinky, či techniky, barmanské remeslo poskytuje široké pole vnímania či už kvality, alebo kreativity.
Keď som počul, že barmanská práca bude vysielaná v priamom prenose na prvom programe národnej českej televízie, zmocnil sa ma obdiv či už k značke Mattoni, alebo k pánovi Alešovi Svojanovskému, prezidentovi Českej Barmanskej Asociácie, že týmto nápadom /a aj peniazmi/ dokázali propagovat barmanské remeslo v očiach bežného diváka konzumujúci nie len drinky, ale hlavne televízne programy.
Aj som na to trochu pozabudol, a pri prepínaní televíznych kanálov zhruba o pol desiatej večer som sa potešil tomuto priamemu prenosu, kde sa práve mihol na kameru Achim Šipl pri príprave svojho drinku. Slovo “mihol” píšem správne, lebo naozaj v programe barmani hrali iba maličkú úlohu.
Postupom času, ako bola prezentovaná táto súťaž som nadobudol pocit, že sa jedná o majstrovstvá sveta barmanov. A že víťaz – MAJSTER SVETA vzišiel práve z tejto súťaže.
Nie som znalý pomerov v Barmanskej Asociácii. Ani našej, ani akejkoľvek inej. Teda čo sa týka súťaží, ako to presne majú nadstavené. Preto moje kritické slová, ktoré vyšli včera. Ale ako človek, ktorý prezentuje nejaký názor na niekoho, som si mal overiť, že tá pravá barmanská súťaž v miešaní naozajstných nápojov pod hlavičkou Medzinárodnej barmanskej asociácie, z ktorej výjde ten naozajstný majster sveta podľa barmanov s prsteňmi a s odznakmi na sakách sa koná až dnes. Tá už z pochopiteľných dôvodov nebude tak prezentovaná verejnosti ako tá včerajšia. Tá včerajšia je prezentovaná ako MAJSTROVSTVÁ SVETA V MIEŠANÍ NEALKOHOLICKÝCH DRINKOV. Škoda, že to jasne nepovedali aj včera večer v priamom prenose. Kľudne ma opravte, ak to bolo na začiatku. Teraz ma môžte aj skritizovať za to, že čo to tu vypisujem, keď som to nevidel celé. Ak to tam bolo, dajte mi vedieť, ja som ten pocit v polovici nemal.

Mohol by som tie riadky zo včerajšku zmazať, alebo upraviť. Dokonca by som sa mohol za ne aj ospravedlniť. Neurobím to, preto že si stojím za tým, čo som napísal. Včera som mal pocit, tak isto ako ďalšie státisíce divákov, že sme korunovali barmanského Majstra sveta v miešaní nápojov… Škoda len, že koktejlom, ktorému chýbalo to základné – kvalitný spirit.

Čo mi vlastne na tom tak vadí? Mohol by som byť rád, že sa propaguje barmanské remeslo. Môžte ma dokonca obviniť zo žiarlivosti na asociáciu a na jej postavenie v očiach laickej verejnosti.
Ja tie nealko drinky vnímam trochu inak. V prvom rade ich nenazývam KOKTEJLAMI. Koktejl je drink, ktorý obsahuje cukor, vodu, bitters a SPIRIT /alkohol/ rôzneho druhu. Vo väčších, či menších obmenách.
Nealko drinky sa stali neoddeliteľnou súčasťou nápojových lístkov. Ten náš nevynímajúc. Máme ich tam celkom šesť a sú v prvej časti nápojového lístka v dennom menu. Symbolicky. Samozrejme ich pripravíme aj večer. Hosť je ten, čo rozhoduje, čo si objedná, čo bude piť a za čo bude platiť. Nealko verzie drinkov nerozširujeme. V čom vidím budúcnosť nealko drinkov v našom bare je postupné pretransformovanie sa do pozície limonád. K nim pristupujeme tak, ako sa k nealko drinkom patrí. Rýchla príprava, žiadny šejker, jednoduchosť surovín a trochu kreativity. Ponúkame malinovo-bazalkovú, zelerovo-maracujovú, uhorkovo-mätovú, v zime jablko-spicy a tak ďalej a dovolím si tvrdiť, že všetky znesú porovnania zo včerajšími výkonmi odznakových barmanov.
Mávam však trochu psychický problém, keď vidím barmana, ako v sobotu o pol dvanástej v noci pripravuje 6 citrusových limonád veľkej skupinke ľudí, ktorým sa podarilo uchytiť si stolík na terase a popresúvať stoličky. Nič proti nim, som rád, že prišli do Záhiru. Nič proti im objednávke, za ktorú zaplatili. Nič proti im peniazom, ktoré u mňa utratili. Ale zoberte si to, že po podobných masových propagáciách “minerálka grand drink” budú piť hostia v piatok večer limonády a budú sa tváriť, že pijú ten najlepší KOKTEJL na svete! Ak by Achim prijal pozvanie na guestbartending, tak by dokonca mohli kľudne povedať, že pili koktejl od najlepšieho barmana na svete! No poviem vám, že Jerry Thomas sa obracia v hrobe a Harrymu Johnsonovi sa od prekvapenia narovnali fúzy…
Kde je tu poctivé barové remeslo odkazujúce na klasický americký bar, na vyváženosť drinku a dobrú barovú atmosféru? Ide to od 10-tich k 5-tim, jak sa ľudovo hovorí.
Preto svoj včerajší koment nezmazávam, ani neupravujem, tak si ho tu môžte prečítať celý. A ak chcete, napíšte mi na to váš názor…

STATUS MIESTO FB – MAJSTER SVETA
PUBLIKOVANÉ 18.8.2013

Tak sme sa konečne opäť dočkali! Po fenomenálnom úspechu slovenského barmana, ktorý pred pár rokmi získal titul majstra sveta a vlastne ani v podstate vtedy nebol barman, prichádza ďalší zdrvujúci úder tento krát už v podobe samotnej matky všetkých /ne/pracujúcich barmanov – Medzinárodnej barmanskej asociácie /IBA/, ktorá tak, ako každý rok dekoruje barmanského majstra sveta. V tomto prípade nejde o žiadny “fail”, teraz to vyhral skutočne barman, ktorý aktívne pracuje v bare Oblaca v Prahe. Touto cestou gratulácia Achimovi Šiplovi, ktorého teraz české média môžu jednoznačne korunovať za KRÁĽA českých barmanov.
Či je Achim naozajstný kráľ mi nie je dovolené súdiť a ani mi o to vôbec nejde.

Zaujala ma však iná vec. Pri všetkom rešpekte k práci zodpovedných v asociácii, dostali pracujúci barmani poriadnu facku. V priamom prenose na národných televíziách bol vyhlásený MAJSTER SVETA všetkých barmanov, ktorý vyšiel zo súťaže NEALKOHOLICKÝCH DRINKOV a ešte k tomu nazývaných KOKTEJLOM!
Pôvodne som chcel celé toto dianie ignorovať. Každý má právo na vyjadrovanie sa svojho vnímania barovej kultúry. Ale prosím, nikdy nezabúdajte, že koktejl, symbol Barovej kultúry, symbol American baru – toho najprestížnejšieho a najkvalitnejšieho v barovom svete obsahoval vždy ALKOHOL!
Vyhlásenie majstra sveta, ktorý vyhral nelkoholickým drinkom považujem za totálny úpadok akejkoľvek asociácie vystupujúcej pod hlavičkou IBA.

ps: už sa teším, keď sa inšpiruje aj Medzinárodná asociácia kávy a dekoruje majstra sveta v príprave bezkofeinového espressa…

PS2: ešte počas prenosu si hovorím, že je celkom dobre, že to nepozerajú aj slovenskí diváci a nebudú ovplyvnení televízou sa dožadovať nealkoholických koktejlov. No, za chvíľu som prišiel na to, že tento program pozerám na našej STV. Ešte že som jeden z mála, ktorý sem-tam prepne aj na túto televíziu:)

Posted by: Luboš Rácz

3 komentáre

  • Láďa Glaser píše:

    Ahoj kolegové, pracuji za stejným barem s Achimem a jeho úspěch mu já i celý team přejeme. Výklad celé Mattoni soutěže je opravdu nešťastný a může být zavádějící, na druhou stranu chápu organizátory, kteří chtěli využít mediální sledovanost pro propagaci značky, která to celé zaplatila.
    Co mne, ale trápí mnohem více je využití síly média, jakým bezesporu ČT je, ve prospěch našeho řemesla v pořadu ještě nazvaným Festival koktejlů. Vždyť výstupy jednotlivých soutěžících zabrali slabých 20% zbytek pak byl koncert na Václaváku a rozhovory s lidmi, kteří sice mají velké úspěchy, ale s barem pramálo společného. A tak jako obvykle, barmani, kteří si s úsměvem na tváři oddřou své, zůstávají v pozadí. Je to snad náš úděl?
    Ať se vám daří Láďa

    • Luboš píše:

      Lado, diky moc, ze si napisal, uz som sa bal, ze v tom zostanem sam. Clanok si precitalo vyse 200 ludi, mozno to boli aj niektori ludia z asociacie, ale vsetci kriticke slova radsej ignoruju… Zaujimave je, ze aj ked som nepriniesol presne informacie o sutazi, aj tak ma nikto neopravil, nesnazil sa napisat tu svoju pravdu, na ktoru ma pravo… Ja by som tak rad diskutoval o tom, nechal sa presvedcit o ich videni barmanskeho sveta.
      Neviem ci si postrehol este jednu zaujimavu vec. Zatial nikde na fb, ci na blogoch som nevidel nejaky naznak informacii, alebo podpory tohto kongresu. Vynimkou je iba George Nemec, ktory tam velmi uspesne a dobre prezentuje Becherovku. Je to logicke a spravne. Porovnaj si to s Tales… podpora z roznych kutov sveta, nadsene statusy a posty na socialnych sietach a blogoch… Posledne fotky drinkov zo sutazi na tomto podujati davaju jasne najavo, ze s tym uz dlhe roky nikto nevie pohnut. Ani pan Ales Svojanovsky, ktoreho mimochodom velmi respektujem za jeho snahu spolupracovat s naozajstnými barmanmi a len vdaka nemu neboli moje slova este ostrejsie na vykony sutaziacich a kvalitu drinkov.
      Mnohi z nas sa rozhodli toto podujatie ignorovat. Myslim si, ze pravom, preto ze medzinarodna asociacia vytrvale ignoruje posun, ktory sa odohral na globalnej barovej scene za poslednych 10 rokov. Nikomu normalnemu /az na par vynimiek/ uz na tom vlastne nezalezi, tak ako im nezalezi na nas… cest tym vynimkam…
      so srdecnym pozdravom Lubos

  • Pavel Vaďura píše:

    Ahoj Lubosi a Lado,
    uz tady hodnou chvilku premyslim o tom co tady oba pisete. Prestoze jsem zminovany televizni prenos nevidel, jen o nem slysel, tak mam silny pocit, ze tohle presne vyjadruje vyznam, aktivity a organizaci jak IBA tak CBA. Tak jak ted fnguji, tak naprosto postradam smysl techto organizaci.
    Tvrdy led v sejkru preje 🙂

    Pavel
    Skandal Bar

  • Post your comments