Posted by Luboš on 4th december 2013

HAVANA CLUB GRAND PRIX 2013 / PREDKOLO

hcgp2

Nemám patent na to, ako vyhrať súťaž. Dokonca ani neviem, či by som bol ja schopný ešte vyhrať nejakú súťaž. Za mojej “súťažnej” kariéry, kedy súťaženie nebolo moc v móde som sa zápoleniu medzi barmanmi nevenoval, tak že ich mám na konte asi presne tri. Vyhrať sa mi podarilo iba jednu, a o to si ju viac cením…
Preto rešpekt pred všetkými, ktorí sa rozhodnú súťažiť!

Pomaly, potichu som sa presunul na druhú stranu súťažného baru. Týchto súťaží, ktoré som absolovoval ako porotca bolo nepomerne viac, preto si dovolím pár postrehov zo slovenského predkola prestížnej súťaže Havana Club Grand Prix, ktorá sa konala 18.11. v našom nitrianskom Záhire.
To, že ju minimálne v našom ponímaní považujem za prestížnu, dokonca by som povedal, že najprestížnejšiu u nás hovorí viacero faktov.
Prvý je ten, že sa má vysoko stúpajúcu tendenciu v ponímaní kvality. Drinkov aj prezentácií. Drinky sú odľahčené, svieže, vyvážené, často krát so zaujímavým nápadom.
Ďalší, nezanedbateľný je ten, že sa do súťaže prihlásilo 14 barmanov! Teda prihlášky s drinkami poslalo až 16! To znamená, že bez ohľadu na to, že máme spoločné finále s českými barmanmi v Prahe, sme po prvý krát museli urobiť predkolo! Nemuseli sme nikoho prosiť, ani prehovárať. Sami barmani chceli a pracovali na tom, aby sa prezentovali v čo najlepšom svetle a kvalite.
Mená všetkých postupujúcich sú všeobecne známe. Už ich neoznačujeme ako mladých barmanov. Už sú to barmani, ktorý profesne vyrástli, rozkukali sa, naučili sa komunikovať a k tomu pridali kusisko barmanskej profesionality a zručnosti. Pozerajú sa na to, ako sa to robí aj za našimi hranicami, inšpirujú sa a vzdelávajú. Objavujú sa v článkoch, sú žiadaní, aby vyslovili svoj názor. Nová barmanská generácia, ktorá zostala na Slovensku. Sami už slúžia ako inšpirácia pre mladých barmanov. Bravó! Tlieskam na znak uznania. Znakom kvality je aj to, že za dverami postupu zostali mená ako Tomáš Čambal, či Lukáš Káčer. Priznám sa, že pred súťažou by som si nedokázal tipnúť z tých všetkých mien 5 postupujúcich.
Aby ste ma nepochopili zle. Nechcem z týchto barmanov už robiť hviezdy, či mentorov. Určite sa ešte majú čo učiť, tak, ako všetci. Ale nemožno si nevšimnúť, že sú to oni, ktorých práca baví a že aspoň pár našich barov vyzerá tak, že sa tam dá dostať kvalitný, profesionálne pripravený drink so všetkým, čo k tomu patrí. Obdivuhodné je to, že zostávajú na Slovensku.
Nemyslím to teraz ako posolstvo našej súťaže, ale pri vyhlasovaní výsledkov a záverečnej reči ma napadli slová, ktoré chcem tlmočiť aj prostredníctvom blogu:
Bolo pre mňa obrovskou radosťou, že Záhir bol miestom stretnutia pravej slovenskej barovej komunity. Takej, ktorá sa nebratríčkuje za nejaké výhody, nepodáva si ruky preto, aby za to niečo dostala. Bola tam preto, že ju to baví byť spolu, možno z časti medzi sebou súťažiť, stretnúť sa, vypiť si pár Cuba Libre, či pohár Champagne a pozrieť sa na to, ako to robia ostatní. Nežijeme v ľahkej dobe, slovenská barová scéna akoby zmizla z mapy sveta. Aj úspešní barmani vonku sú viac prezentovaní ako z UK, a to, že sú Slováci sa spomína len málokde. Právom. Slovensko má len máličko barov, kde sa dá ísť na drink. A aj to, čo tu máme nie je progresívne, očarujúce a lákajúce na návštevu svetových barmanských hviezd tak, ako to bolo v minulosti. Robíme vlastne to, čo sa od nás čaká. Slúžime slovenskému hosťovi. A ten, nemá také nároky a peňaženku, ako hosť zahraničný. A zahraničných nemáme. Začarovaný kruh? Z časti áno, ale aj napriek zlej atmosfére, ktorá je  ovplyvnená aj slovenskou politikou a zlým prístupom, im ponúkame kus veľkého barového sveta. Je to na týchto barmanoch, ktorí svojim prístupom k remeslu ukazujú bežnému človeku, ovplyvnenému kultúrou piva, vína a coctailových pubov, že sa dá voľný čas stráviť aj kvalitnejšie v baroch, kde personál svojej práci naozaj rozumie a má ju rád. Preto že neúprimných amatérov, nie len barových, ale aj politických je u nás strašne veľa.
Tých pár barov a barmanov tu je na to, aby držali vlajku barmanského remesla. Aby hosťovi nie len pripravili skvelý drink, zo surovín, ktoré dobre poznajú, ovládajú ich výrobu a históriu, ale mu napríklad poradili, kam sa oplatí ísť na drink v Mníchove, v New Yorku, alebo hoci aj v Prahe.
Som nesmierne rád, že sa tých štrnásť barmanov, ktorí sa prihlásili na túto súťaž venovalo značke Havana Club. Že aspoň na chvíľu sa zamysleli nad jej domovom, ale aj nad tým, z čím ju spojiť, aby očarili porotu. Patrí im rešpekt, že obetovali svoj čas a prišli do Nitry. Niektorí nasadli hneď po práci do vlaku, aby o pár hodín neskôr mohli prezentovať svoj drink inšpirovaný Kubou.

Teší ma, že do poroty prijali pozvanie Benji Benian /Bentiana/  a Willi Masný /Jerry`s bar/, ktorý rozhodli o piatich postupujúcich do pražského finále:

Róbert Šajtlava /Lemon Tree, Bratislava/
Martin Hudák /Dublin Café, Prešov/
Michal Kobza /Sky bar, Bratislava/
Anton Velich /Sky bar, Bratislava/
Michal Ďuriník /Black Angel`s, Praha/

O krásnom pražskom finále sa dočítate v decembrovom čísle Bar Magazínu, ale určite viete, že na Kubu poletí, a Slovenskú republiku bude reprezentovať tento chlapec:
MARTIN HUDÁK!

_DSC8854

1 Response

  • Martin píše:

    Dobre sa to cita a este lepsi pocit to je patrit do jednej barovej rodiny, niest tu vlajku a byt tu pre nasich hosti!

  • Post your comments