Junior Bartender Challenge 2019
Doba sa začína meniť. Ako v baroch, kde hostia čím ďalej, tým viac žiadajú kvalitu či už produktu, alebo servisu, podobne začínajú reagovať aj školy, aby ponúkli žiakom kvalitnejšie informácie, ktoré sú podložené praxou v tých najlepších baroch, prehľadom, vedomosťami a aj nového prístupu k hosťom.
Ako ste sa mohli dozvedieť z môjho predošlého článku, Barkultur organizuje vôbec prvú súťaž na odbornej škole a podľa mojich vedomostí je to aj prvá súťaž na pôde školy organizovaná niekým iným, ako Skba. Je to výrazný posun vo vnímaní našej práce z pohľadu odborných škôl.
Samozrejme to neprišlo len tak. Naštartoval to hlavne jedinečný projekt Junior Bartender Challenge, ktorého autorom je Luboš Končok z Leroy Café z Banskej Bystrice, podporený Karolom Domischom z Pernod Ricard Slovensko a odborne dotiahnutý mnou. Pôvodnou myšlienkou konceptu je nadchnutie mladých žiakov odborných škôl pre barmanské remeslo a ich vzdelávanie. Súťaž vrcholí veľkým finále, na ktoré každá škola vyšle dvoch súťažiacich po úspešnom absolvovaní testu z prvého kola a po dohode s profesormi, ktorí majú pri výbere poradný hlas.
V piatom ročníku, ktorý sme tento rok úspešne odštartovali však vo finále príde k výrazným zmenám.
Na poslednom ročníku som si uvedomil jednu zásadnú vec. Stále hovoríme o tom, aby začínajúci barmani, ktorí sú nezriedka ešte v školských laviciach ovládali v prvom rade tie naozajstné základy v podobe klasických drinkov. Nemyslím Piňa Coladu, či Mojito, aj keď samozrejme tieto drinky patria do každého dobrého baru. Myslím tým tú naozajstnú klasiku ako je Side Car, Corpse Reviever, Old Fashioned, Brandy Crusta, Sazerac, Negroni, Manhattan. Aj keď sme sa v predošlých ročníkoch o tom zmieňovali, nikdy sme vo finále na to nekládli dôraz. Všade kričíme, ako mladí vedia málo o klasických drinkoch, kritizujeme, že ich neovládajú a už by najradšej miešali svoje vlastné drinky, ale vlastne každá súťaž /nie len táto naša/ to podporuje! Na každú máš priniesť niečo, čo ešte nikto nikdy nenamiešal, nepublikoval, neochutnal. Potom sa nám stane že si barman vymyslí drink z ginu, citrónu, cukru, bielka a malín a prezentuje to ako svoj vlastný drink, pritom to už vymyslel niekto dávno pred tým a dokonca to už má aj svoje meno, o ktorom súťažiaci barman nemal ani potuchy.
Piaty ročník bude iný. Hlavnou myšlienkou bude klasický cocktail. Študentov okrem pochopenia podstaty pohostinnosti, servisu a zodpovednosti k práci /a trochu aj životu/ budeme učiť o zmieňovaných klasických drinkoch. Rozoberieme si, čo je to Cocktail, Sour, Fizz, Collins, Punch. Drinky, ktoré znamenajú svet. Ktoré sú základom, od ktorého sa budú môcť v barmanskom živote odraziť. Drinky, s ktorými si získajú rešpek a úctu, ak ich budú vedieť nie len perfektne pripravovať a ale ich aj úspešne predávať. Preto že o tom je naozajstný bar.
Na finále, ktoré bude niekedy v priebehu mája si každý súťažiaci vytiahne jeden z týchto drinkov a následne ho bude musieť perfektne pripraviť podľa presne stanovenej receptúry a techniky.
V ďalšom kole nám bude prezentovať svoj drink, ktorý si pripravil na základe ľubovoľne vybraného klasického drinku, v ktorom však už môže niečo zmeniť podľa vlastného uváženia tak, aby vytvoril niečo zaujímavé, možno nové, neokukané, ale stále to však musí vychádzať so zvoleného klasického drinku.
Tento koncept prinúti učiť sa tieto základné drinky nie len žiakov, ale aj ich učiteľov, ktorí vždy zostávajú pre žiakov ako poradcovia a konzultanti. Potom sa nám už snáď nebude stávať, že sa v niektorých drinkoch stretnú dva druhy sirupov podporovaných nejakým sladkým likérom. Aj keď musím poznamenať, že sme vždy vo finále objavili veľa talentov so zaujímavými nápadmi, ktorí by si neurobili hanbu ani na súťaži medzi profesionálmi.
Som presvedčený, že toto je správna zmena. Myslím si, že toto je cesta ako nie len mladým vysvetliť tie naozajstné poctivé základy a zároveň im však nebrániť vo vlastnej kreativite s tým, že sa budú môcť pevne oprieť o múry, ktoré nám postavili barmani veľmi, veľmi dávno, keď sme ešte neboli na svete…
Posted by Luboš Rácz
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
Rešpekt a poklona !!! Presne toto naše školstvo a budúca generácia potrebuje.
Držím prsty
Dakujem Martin!