Posted by Luboš on 3rd október 2013

MADE IN SK

 

Screen shot 2013-10-03 at 12.56.33

 

Dobrých barov je žalostne málo. Ešte dokokonca menej, ako pred piatimi rokmi, kedy sláva slovenského bartendingu presiahla jeho územné hranice. Dnes sa nemáme možnosť popýšiť takým barom, kôli ktorému by k nám cestovali barmani minimálne z Európy. aby na vlastné oči zažili to, z čoho sa oplatí inšpirovať a priniesť to za svoje bary.
O tom, že máme slovenských barmanov, ktorí inšpirujú ostatných na celom svete vieme. Žiaľ, ani jeden z nich nepracuje na Slovensku. A ani sa na Slovensko vrátiť nechystá.
Na slovenskú barovú scénu rezignovali, tí najlepší z časovej zaneprázdnenosti nemajú možnosť ani čokoľvek na nej zlepšovať a meniť. Samozrejme im len ťažko dáme takú atraktívnu ponuku, ktorá by bola hodná ich celosvetovo uznávaného mena.
V súčasnej dobe sa nedeje nič zásadné. Máme jeden kvalitný bar v Bratislave, dva v Prešove, jeden v Nitre. Každý má niečo, čím sa chce presadiť, aby bol rešpektovaný, ale aj niečo, čím sa prispôsobuje lokálnemu zákazníkovi, na ktorom je samozrejme závislý.
Nie že by ďaldšie bary v týchto mestách boli zlé. Ale príliš sa nepozerajú na to, aby posúvali povedomie o kvalitnej barovej kultúre. V niektorých baroch napríklad v Košiciach, či v Bratislave sa dá dostať reletívne kvalitný klasický cocktail, či zachytiť prvky kvalitného baru. Len robia pri svojeje práci množstvo chýb, ktoré vyznievajú často až amatérsky a cieľ zisku predčuje všetko ostatné.

V slovenských baroch mi toho veľa chýba. Napríklad pekné sklo, v ktorom by som si vychutnal dobre pripravený drink. Chýba mi pekné pracovné náradie, s ktorým by aj vedeli barmani pracovať. Chýba mi naozajstná barová atmosféra, chýba mi ocenenie dobrej barmanskej roboty a vybalansovaného drinku v podobe vyššej predajnej ceny a následného adekvátneho ohodnotenia toho, kto drink vyrába. Chýba mi nápad v konceptoch a v interiéroch, chýba mi čistý vzduch a príjemný servis. Chýba mi kvalitný ľad, čerstvé šťavy v drinku a zaujímavé spirity, ktoré by len nestáli na policiach, ale sa aj pili. Chýba mi kvalitný klasický cocktail, pripravený so všetkou starostlivosťou, čo k nemu patrí. Chýba mi sila presadiť takéto štandarty, bez ktorých by sa BAR nemal volať BAROM, ale iba krčmou.

Takmer všetky bary pripravujú drinky prispôsobené štandardom práce 20-ročného barmana. Mladí chlapci, ktorí si myslia, že zjedli všetku múdrosť sveta a myslia si, že sú na vrchole svojich komunikačných a praktických schopností. Nemajú starších kolegov,  ktorí by ich zdrao uzemnili a ktorí by im nie len ukázali ako dobre zarobiť, ale hlavne posúvať povedomie o našej profesii na vyššiu úroveň. Áno, tieto bary sú uvoľnené a napriek kritike, ktorú počúvam zo strany hostí sú na moje počudovanie aj plné. Príčina je v zákazníkovi. U nás na rozdiel od iných krajín nefunguje ochrana trhu, ktorá tiež inde nie je daná zákonom, ale mentalitou ľudí. Tí nekupujú tovar, ktorý je vyrobený povrchne s jediným cieľom – predávať čo najviac.
Tak že ak sa nezmení zákazník, nezmení sa v podstate nič.
Je úplne smiešne, že si u nás otvárajú bary podnikatelia, ktorí si najmú nevyzretých miešačov a dajú sa nimi viesť! Dajú sa od nich poučovať, čo všetko vo svojich baroch potrebujú, aby mohli miešať drinky. Najhoršie na tom je, že si ich sami vyberajú v iných baroch. bez toho, aby profesionálne vedeli odhadnúť ich schopnosti. Na to zďaleka nemajú, lebo sa tomu nerozumejú.

Potom tie bary  aj tak vyzerajú. Gumy s logom, poháre s ďalším a v nich zase úplne iný brand. A po čase ich nevyzretosť pochopia a spolupráca prestáva fungovať.
Aké je riešenie? Len také, že hosť rozhodne, že nebudú fungovať povrchné prevádzky a podnikatelia si prestanú myslieť, že na bare sa dá dobre zarobiť. Preto že aj bankári a finančníci pochopili, že gastronómia na Slovensku je veľmi rizikový biznis… Ten náš barový nevynímajúc.

Celú, neskrátenú verziu si prečítate  v BarMagazine č.36

posted by: Luboš Rácz

No comments yet!

Post your comments