Posted by Luboš on 7th október 2012

MAI TAI

Dik, očúvaj ma sem, povím ti vec. Víš, poznáš ten drink, ňé? Víš, ten, čo tam je tak vela rumov a stačá ti vypiť dva a už ti horá uši. Víš, ten Mai Tai mám na mysli.
Tak tento MaiTai si u nás dosť jako luďá pýtajú.
V našom bare si vyrábame šecky sirupy sami. Mandlový sme zatál neurobili, plánujeme ho čil v zime, lebo som vymyslev fajnový drink s Becherovku, ten sťeli dokonca dávať v Karlových Varoch v tom ich múzeu, ďe choďá šetci turisti, tak sa im ten drink lúbev a velice im teda chuťev, keď som ho tam míšav. Ale iné som sťev. Jáj ten Mai Tai. No teda do tohoto drinku ide ten mandlový sirup.
No a čerá téš boli volákí hosťá, čo pýtali ten MaiTai. Tak teda hovorím, že im jako urobím taký podobný drink, že to jako nebude ten pravý MaiTai, ale že bude dobrý.  No, bov dobrý, urobev som ich vela. Pred záverečnú došla ešte taká partia mladých ludí, reku idem tam, že čo si jako dajú. Chlapec, troška už ho mav, ale né vela, hovorí, že on si teda dá určite MaiTai. Ten druhý chlapec že téš, že to jako riskne, aj keď to nebude ten “originál”. No a hneď objennav aj pre ostatné dívčence, boli tri. Já som ich sťev trošku od toho odhovoriť, ale že ňé, že aby som im teda len spravev. Tak som im to spravev. Mój barman mi hovorí, že či ho nebudeme mať normálne v ponuke, lebo jemu sa téš zdá, že si ho luďá dosť pýtajú.
Tak som sa pousmáv a hovorím, že určite…
Napalla ma, hneď pri tom, jak som sa tak pousmáv, jenna vec. Ten mladý čávo, čo si pýtav odemňa MaiTai vóbec nemohov vedeť, že si ho objennáva u človeka, kerý donésov MaiTai do tohto mesta. Ešte si aj dovolev pochybuvať, že ten mój by mohov byť zlý. Nevedev, že já som tu bov prvý s MaiTaiom, že som ten drink preslávev, aj keď to nebolo celkom polla toho, jak sa na to pozerám neská. Lebo ten MaiTai, kerý sme robili pred desáťimi rokmi, tak o ňom sa vyprávalo, že dáš si dva a už si naj… no víte jaký, nesťem tu byť vulgárny.
Pamatám si dokonca, do pev MaiTai jako vóbec prvý v Nitre. Tedy sme ešte namali Paladium otvorené, len zme tak trénuvali a zrazu došli moji kamarádi a kamarádi mójho spoločníka. No a sedí taký chlapec, čo ňeská najlepší spíva s najlepšú kapelu a je už čil velká hvízda. Hovorá o ňom, že má trochu velkú hlavu, doví, či ňé z tých MaiTaiov, čo lúbev volakedy piť. Ale ňé, zase tolko ich nepev a dúfam, že sa neurazí, keď toto bude čítať, ale hovorila to Adela a Sajfa na tom rádiu a on si z toho též robev srandu. No tak tomuto spevákovi som tento MaiTai míšav  jako prvému a nido to tu ešte nepoznav a pre tým nepev. Doneská si pamatám, jak mi sedev na bare na tej prvej stoličke pri stene a že že to sťe ešte silnejšé. A to zme tam teda dávali “rum”, kerý síce vóbec nebov rum, sa tedy volav rum, ale pritom to rum vóbec nebov, ale hlavné bolo, že mav 80% alkoholu, lebo žány iný vácpercentný, kerý tam AKOŽE mav ísť u nás nebov. Dlho sa to takto robilo zle, já som ten MaiTai donésov z Nemecka, tam ho robá z jamajského ruma, čo má 73 % alkoholu a potom tam dávajú ešte dva-tri normálne kubánske, či jamajské. Tedy sme ešte nevedeli, do ho vymyslev, robili sme ho preto, lebo to luďom chutilo a sťeli to piť. Tedy to bolo šecko také inakšé. Teda ten náš MaiTai mav mandlový sirup, citrónovú šťavu, limetový džús, tri druhy rumu, marhulový likér a trošku ananásovej šťavy.
No a tento recept potom okopíruvala Nitra, jasné že tam zmenili voláke suroviny, ale luďá hovorili, že to neni ono, a že u nás im chuťev najvác. No, já vím, šak nebolo to drahé, bolo toho vela a dalo sa z toho zestreliť fakt jako prekrásne, čo vám budem vyprávať… No čo už, chyby sa stávajú, ale sú to pekné spomínky na pekné časy.
Neská tento MaiTai robím už ináč. Budem si variť fajnový mandlový sirup, ďe sú neni žánne umeliny. Potom do fajnového, PRAVÉHO MAITAI -u ide ešte čerstvá fajnová limetová šťava, dobrý rum z Jamajky, nemá to byť voláky ekrazit, to ten originál sa robev ze starého 17-ročného rumu, kerý už neská nezoženete, a aj keby sťe aj zehnali, tak by za neho pýtali 600 Evri a to by sťe za neho nedali tolké peňáze. No a k tomu ešte má ísť likér z pomarančov a možno trocha cukru. To je šecko! Drtený lad a ozdoba limeta a kúsek tej voňavej máty.Len to je pravý MaiTai.  Žánne ananásy, čerešničky alebo oné, fysalisy…

Tak sa teda volakedy zastavte a dajte si fajnový drink. Ale ešte teraz ňé, idem do Nemecka, ale pátek už bude sirup uvarený a budeme dávať fajnový Mai Tai. A možno už bude aj Becherovečka konečne. Lebo čo vám povím, chýba mi…
A keď sťe mi náhodov nerozumeli, čo som vám tu sťev povedať, tak si u nás zeberte nápojový lístek a tam je o tomto koktajle písané normálne…

Posted by: Luboš Rácz

1 Response

  • Daniel píše:

    Pátek som tam 🙂

  • Post your comments