Posted by Luboš on 12th september 2014

O KÁVE NA STANICI

Vlaková stanica Bratislava. Času na rozdávanie. Sadol som si do tej maličkej kaviarne čo je na pravo od vás, keď stojíte oproti tej veľkej svetelnej tabuli, kde červenou svieti práve ten váš vlak a oznamuje, že si na neho musíte počkať príjemných 70 minút. Hovorím si, že keď si tu dám kávu, aspoň budem mať dosť času dobehnúť na záchod, keď to na mňa príde.
No, a mňa tu, na tomto čarovnom mieste osvietilo, napadlo ma niečo nové, čo snáď pomôže, aby som to v zdraví strávil a hneď si aj hovorím, že si toto veľké tajomstvo nenechám pre seba a poradím, ako prežiť, keď príde na vás chvíľa, že nemáte chuť na dobrú kávu, akú dávame napríklad v Záhire, ale  že máte potrebu dostať do seba čo možno najpríjemnejším spôsobom nutnú dávku kofeínu. Samozrejme, za predpokladu, že “kávové” automaty s instantným práškom obchádzate s odporom, uchýlite sa k činu, na ktorý by ste normálne ani nepomysleli.

fotkaTak že vám poviem, ako si predsa len dopriať kávu v podpriemernom podniku, kde vidíte za pultom staršiu tetu a za ňou zanedbaný kávovar:
Požiadajte ju, aby vám do väčšej šálky urobila malé “presso”. Slovo espresso nepoužívajte, je to zbytočné. Bude samozrejme na vás kukať a do ruky brať tú malú šálku na pikolo. Nenechajte sa odradiť a s úsmevom jej povedzte, že nech to predsa len skúsi do tej väčšej šálky. Neupozornujte ju, aby viac utlačila kávu v páke. Nebude rozumieť. Pozorne sledujte, ked stlačí tlačítko na kávovare,  napočítajte do 6 a poproste ju, nech to už stopne. Kým to pochopí, prejdú ďalšie dve sekundy, preto tá rezerva. Potom ju s milým úsmevom ešte raz poproste, aby vám do šálky naliala do 3/4 horúcej vody. Nespúšťajte ju z očí. Povedzte jej, že tej vody je už dosť. No a máte pred sebou uz len jedinú prosbu, v prípade, že pijete kávu s mliekom. Spýtajte sa, či by vám do toho nepriliala trochu zohriateho obyčajného mlieka. Bude vám núkať to malé “mliečko”, ale nenechajte sa odradiť. Vytiahne ho síce z chladničky, konvička bude po okrajoch podozrivo osušená od zaschnutého mlieka, ale zatnite zuby a znovu sa usmejte.
Poďakujte sa a povedzte jej, že ste ani nečakali, že tu dostanete takúto dobrú kávu.
Nezabudnite dať tringelt, preto že ste boli spokojní a pani sa tiež usmiala.

PS:  predsa len rátajte s časovou rezervou na toaletu, alebo si radšej dajte čaj 🙂

Pekny deň

Posted by: Luboš Rácz

2 komentáre

  • Zuzana píše:

    Pre taketo situacie mam so sebou vzdy guaranu 🙂

  • Post your comments