PÁR SLOV PRED VÍKENDOM #2
Niekedy si neuvedomujeme, aké následky môže mať naše správanie sa mimo baru na bar samotný. Teda myslím ten bar, v ktorom pracujeme, alebo sme pracovali, či sa v ňom stali trochu známimi v komunite. Tú dôležitosť si uvedomujeme až vekom, keď sme mladí, tak sa príliš nestaráme o to, kto nás pozná a vôbec nemáme pocit, že všetci poznajú mňa, čašníka z “toho” baru, tak sa ľahko stáva, že v opojení strácame zábrany a nechávame sa uniesť našou dôležitosťou práve preto, že v som čašník, či barman z “toho najlepšieho baru”.
Boli časy, keď som si bral inšpiráciu na články z negatívnych skúseností z iných barov. Pri každej návšteve som sa pozeral viac kriticky na takých, ktorí o sebe vo virtuálnom priestore prehlasovali aký sú cool, aké robia fantastické drinky a atmosféru. Ja, ako profi som často videl pravý opak. Ale pritom som zabudol, že oni mali v bare možno viac života, ako som mal v tom čase ja. Aj keď som v článkoch nikoho nemenoval, stalo sa mi pár krát, že niekto v ňom spoznal práve svoj bar a nepáčilo sa mu to.
Dnes to nerobím. Pozerám sa iba na seba. Na to, ako ja v mojom bare pristupujem k práci. Nie že by ma iní nezaujímali, ale neriešim to, preto že sa ma to netýka. V baroch, kde sa mi nepáči ako pracujú, si objednám whisky. A hotovo. Vychutnávam si iné pozitíva, ktoré bar ponúka. Rozprávam sa s majiteľom a užívam si jeho prítomnosť, že si našiel čas a pokladá za dôležité stráviť so mnou pár minút, či dať si so mnou drink. Alebo si užívam prítomnosť ľudí, ktorí sú so mnou. Ak ma to prestane baviť, idem inde. Bez zlého pocitu. Bez toho, či má niekto plnší bar a robí to horšie. A čo je vlastne horšie? Iba to, čo si určí sám hosť.
Nakoniec sa to pomaly vyvinulo a úspech sa dostavuje aj bez toho, aby som kritizoval iných. Aj keď sa musím priznať, inšpirácie je stále dosť. Nie len baroch, ale aj v kaviarňach, reštauráciách, v holičstvách /skúsenosť môjho váženého kolegu/, na sociálnych sieťach ani nehovoriac.
Preto, ak prídeme do cudzieho baru, nekritizujme. Nikto nám nedal právo merať čas prípravy drinkov a nahlas barmana kritizovať za to, že mu to dlho trvá. Alebo že do drinku nepoužívajú suroviny podľa nášho gusta. Väčšinou sa to môže stať, keď si dáme pár drinkov “doma” a potom sa v cudzom bare cítime ako najväčší odborníci schovávajúc sa za meno baru, v ktorom sme voľakedy nejaký ten týždeň pracovali neuvedomujúc si, že sme pre ten bar vlastne neurobili nič, iba ho vycucali tým, že sme nabrali skúsenosti a inšpiráciu.
Ak sa mi v bare nepáči, nechodím do neho. Je iná doba. Nemusíme sa biť za barovú kultúru tým, že kritizujeme iných, ako nám ju kazia. Barovú kultúru musíme jednoducho robiť. Najlepšie, ako len vieme.
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
No comments yet!