Posted by Luboš on 30th máj 2023

PENICILIN

Penicilin už nejakú tú dobu nie je iba liekom, ktorého rovnomenný základ vôbec prvého antibiotika – pleseň Penicilín, objavil Alexander Fleming.
Barmani a pokročilí baroví nadšenci poznajú aj drink s týmto názvom, ktorý sa stal novodobou klasikou, jednoznačne patriaci do povinnej drinkovej databázy každého dobrého baru.
Ak tento drink ochutnáte, uznáte, že len máloktorý názov je tak dokonale prepojený s chuťou nápoja a myšlienkou tohto drinku. Áno, chutí ako liek. Ale prekvapivo dobrý liek. Pikantný zázvor, sladkosť medu, jemná suchosť miešanej škótskej, na to výrazná rašelinová whisky najlepšie z ostrova Islay. Keď sa napijete zažívate tieto chute v opačnom poradí v akom som ich uviedol. To len pre poriadok. Je tak dobrý, že ho dokonca akceptuje veľká väčšina vyznavačov a milovníkov jednosladových whisiek, ktorí doposiaľ v svojom pohári zniesli maximálne pár kvapiek vody, o čom som sa presvedčil na nedávnom BWC Gatheringu v bratislavskom Izzi Pube, ktorý sme podporili s Pernod Ricard Slovakia.


Pred nejakým časom sa ma pýtal barman z jedného pražského baru, že či Penicilin robíme s bielkom, lebo vraj sa to u nich dožadoval jeden slovenský hosť a barmana mierne skritizoval, prečo ho tam nemá. Hádate správne, že hosťom bol štamgast z nášho baru, preto že verziu s bielkom robíme práve u nás už od otvorenia Záhiru v roku 2012, kedy bol súčasťou nášho prvého menu. Aj keď sa v novších menu už nevyskytoval, zostával v našich manuáloch práve pre stálych hostí, alebo nových, ktorí skúšajú populárne drinky s bielkom a okamžite si ho zamilujú. Teda za predpokladu, že majú radi korenistosť zázvoru, ktorá je v našom sirupe dosť dominantná. V lístku bol uvedený ako Penicilin Sour, čím sa mal jednoznačne odlíšiť od originálu. Ale v princípe, samotný originál Penicilin je Sourom sám o sebe, iba že bez bielka, ktoré sa do tejto kategórie začalo pridávať až niekedy v 50 rokoch, no popularita tejto verzie vzrástla až v posledných dvoch desaťročiach.
Ale koniec polemiky, originál Penicilin je teda jednoznačne bez bielka.
Ako sa píše v knižke Regarding Cocktails, ktorá je venovaná pamiatke na Sashu Petraskeho a jeho new yorského baru Milk &  Honey, drink vytvoril barman Sam Ross okolo roku 2005, keď tu pracoval pod jeho vedením. Saša už žial nie je medzi nami a po jeho smrti to bol práve Sam /pôvodom Austrálčan/, ktorý prevzal priestory baru, zľahka zmenil štýl a premenoval ho na Attaboy. Že to urobil dobre svedči aj fakt, že bar je každý rok vo výbere 50 best, aktuálne 22. na svete.

Sam vytvoril Penicilin ako twist na drink Gold Rush, čo je vlastne Whiskey Sour s medom miesto cukru a bol signature drinkom Milk & Honey. Sam k medového sirupu pridal ešte zázvorový, miesto bourbonu zobral škótsku, čerstvú citrónovú šťavu, všetko vymiešal v šejkri a prelial do vymrazeného whisky pohára plného ľadu. Doplnil floatom dymovej škótskej Peat Monster a ozdobil kúskom kandizovaného zázvoru.

PENICILIN * original receptúra, Sam Ross
60 ml blendovaná škótska
22 ml čerstvá citrónová šťava
11 ml medového sirupu
11 ml zázvorového sirupu /z čerstvej šťavy/
10 ml Islay whisky /rašelinová/
1 kúsok kandizovaného zázvoru

Škótsku, citrónovú šťavu a oba sirupy nadávkujete do šejkra a dobre premiešate s kvalitnými kockami ľadu, pokým necítete zvýšený chlad zo šejkra na rukách. Precedíte do zachladeného, alebo vymrazeného pohára typu Old Fashioned naplneneho kockami ľadu. Prelejte na to rašelinovú škótsku a ozdobte kandizovaným zázvorom.

Ak by ste mali chuť na našu verziu s bielkom, postupujte podľa tejto receptúry.



PENICILIN SOUR

50 ml Chivas Reagal 12 y.o.
25 ml čerstvá citrónová šťava
20 ml zázvorovo-medový sirup
1 bielko
rašelinový sprej.

do double tin šejkra, alebo do boston šejkra nadávkujte bielko a sirup. Premiešajte na sucho ručným mixérom, alebo metódou dry shake. Pridajte Chivas, šťavu, kvalitný ľad a dobre vyšejkrujte až kým nepocítite v rukách chlad zo šejkra. Prelejte do vymrazenej kupetky, do ktorej si pred tým nastriekajte dymovú škótsku /môžete vyskúšať aj nový Deacon od Pernod Ricard/
Preliaty drink ešte raz zastreknite dymovou whisky a podávajte s úsmevom.





ZÁZVOROVO-MEDOVÝ SIRUP
Doplním sem ešte receptúru na náš zázvorovo medový sirup, ktorú mi poslal Angus Winchester, pred jeho hosťovaním v Paparazzi v roku 2011. Je trochu komplikovaný, ale naozaj moc dobrý. Potrebujete odšťavovač na celé ovocie, či zeleninu, varič, menši hrniec, váhu a metličku na miešanie

100 ml čerstvej zázvorovej šťavy.
70 ml medový sirup 3:1
30 g med od včelára
60 g trstinový cukor
voda

Odšťavený zázvor na miernej intenzite tepla zohrejeme a postupne vmiešavame všetky suroviny, pokým sa cukor nerozpustí. Nenechajte zovrieť, zmes nemá byť ani horúca. Po vychladnutí prelejte do čistej fľaše, ktorú si ešte vypláchnite horúcou vodou, alebo parou na tryske z kávovaru.
Uchovávajte v chladničke, jeho chuť je nezmenená 7-10 dní.

CHIVAS REGAL 12 Y.O. whisky
Krajina pôvodu: Škótsko, oblasť sa blended whisky neuvádza, väčšina zo zmesi pochádza z oblasti Highland. Hovorí sa, že jej dušu tvorí single malt whisky Strathisla vo Vysočine, ktorá patrí medzi najstaršie a aj najkrajšie paliarne v Škótsku. 
Žiadna whisky, ktorá je súčasťou Chivas Blendu nepridáva na sušenie rašelinu, tým získavajú whisky viac ovocný až kvetinový charakter. Najmladšia whisky v zmesi zrela 12r. v sudoch po bourbone. Najstaršia 17 rokov. 
vôňa: ovocný sad /jablká, marhule, kvety/ 
chuť: zaoblená, smotanová, bohatá chuť medu a zrelých jabĺk, tóny vanilky, lieskové orechy a maslové karamelové cukríky. Dojazd je bohatý a pretrvávajúci.


prečítali ste si 855 slov a trvalo vám to pár minút.
Autor: Luboš Rácz, Barkultur












No comments yet!

Post your comments