SBA 2011 A BECHEROVKA MASTER CLASS
Každému z nás uteká čas neuveriteľne rýchlo, a mne popri tých všetkých aktivitách ani poriadne nedošlo, že už presne o týždeň sa všetci zídeme na barovej udalosti roka, Slovak Bar Awards 2011! A ako sa na poriadny barový blog patrí, určite je aj najvyšší čas informovať z môjho pohľadu, čo nás všetko čaká v tento a aj nasledujúci deň.
Organizátorom SBA 2011 sa tento rok podarilo na Slovensko “dotiahnuť” naozaj výnimočné osobnosti celosvetového barového biznisu. Tí ktorí tento rok preberajú úlohu odborného garanta a zároveň zasadnú do poroty súťaže o najlepšieho BARMANA ROKA 2011, sú Anistatia Miller a Jared Brown. Títo dvaja manželia nie len že zdieľajú vášne v súkromnom živote, ale dokonale zapadli do seba aj v tom profesionálnom, kde prezentujú vášeň ku cocktailom. Ich prednášky, s ktorými sa objavujú na najprestížnejších celosvetových barových podujatiach patria medzi legendárne a vždy najnavštevovanejšie.
Okrem toho, že na nich prinášajú fakty o historickom vývoji spiritov a miešaných nápojov, tieto informácie vydávajú aj knižne vo svojom vydavateľstve Mixellany Books . Celosvetovo známymi a uznávanými sa stali s vlastnými titulmi a reprintami kníh ako Spirituous Jorney: Book One a Book Two, Café Royal Cocktail Book, Cuba: Legend of Rum, The Mixellany Guide to Vermouth & Other Apéritifs, Soul of Brasil, Shaken Not Stirred: A Celebration of the Martini, Champagne Cocktails, a mnohé ďalšie. Zároveň vydávajú aj knihy autorov ako Gary Regan, Charles Vexenant, či Geraldine Coates No a samozrejme ich príspevky nechýbajú v časopisoch Imbibe, Class Magazine, Mixology a aj BarMagazine.
Večernému slávnostnému vyhláseniu výsledkov bude už tradične bude predchádzať súťaž o najlepšieho barmana roka. Nominovaných barmanov a aj ostatné nominácie si môžete pozrieť nižšie.
Tento rok to barmani budú mať ťažšie ako minulý rok. Opäť ich čakajú tri kolá, v ktorých vždy bude hlavnou témou nimi zvolený druh spiritu. Kým minulý rok si barmani vyberali zo 4-och základných spiritov – Rum, Vodka, Gin a Tequila, tento rok im na výber pribudli aj Brandy a Whisk(e)y.
V prvom kole ich čaká test s 15-timi otázkami, z ktorých sa 10 bude týkať hlavného spiritu a 5 otázok bude z výroby, či histórie ostatných spiritov. V druhom kole to bude tasting 6 značiek zvoleného spiritu, a siedma vzorka bude z iného, podobného druhu spiritu, čo dôkladne preverí ich senzorické schopnosti. No a posledná časť bude ich vystúpenie za reálnym barovým pultom v Paparazzi, kde na nich budú čakať dvaja reálny baroví hostia. Pre nich musia pripraviť jeden vlastný cocktail zo zvoleného spiritu a jeden klasický drink, ktorý si vyberú porotcovia. Vlastný drink okrem toho, že musí ako bázu obsahovať zvolený spirit, musí obsahovať aj jeden z produktov rodiny Becherovky v akomkoľvek množstve. Inak tu neplatia žiadne iné pravidlá, rozhodujú iba vedomosti a zručnosti naučené z reálneho baru.
Začíname o 11.00 akto má chuť sa prísť pozrieť, dvere sú pre neho otvorené!
Čo sa týka slávnostného večera, organizátori ho ladia do ľahkého swingového štýlu. Tak ako minulý rok nás privíta Club Loft v ktorom na pódiu bude hrať Big Band. Verím, že tam spolu s množstvom pozvaných hostí vytvoríme úžasnú atmosféru. Najväčšiu radosť mám z toho, že pozvanie moderovať túto barovú udalosť č.1 prijala jedna z najväčších barových osobností súčasnej celosvetovej barovej scény pán Erik Lorincz! Som nadšený týmto nápadom a verím, že pre barovú udalosť je Erik svojím šarmom, eleganciou a prehľadom o dianí tou najlepšou voľbou a dostatočným ťahákom vidieť majstra Yukiwa šejkru aj v inej pozícii ako za barovým pultom!
Dress Code je doporučený Bussines Cassual, ale myslim, ze toto je viac ako vhodná príležitosť oprášiť svoj čierny oblek a možno aj si ručne uviazať motýlika, ešte uvidím, ako mi to pôjde…;)
Vyzeralo to, že druhý deň po SBA si doprajem zaslúžený oddych, opak je však pravdou. Mám radosť, že vďaka spoločnosti Jan Becher Slovensko, konkrétne vďaka Becherovke Originál tu Anistatia a Jared ostanú o jeden deň dlhšie. Nie teda, že by im Becherovka dopriala sa trochu viac zoznámiť s mestom, práve naopak, dopriala nám barmanom, aby sme si ich užili my. Vo štvrtok sa v Paparazzi bude konať Becherovka Master Class na tému History of Cocktails. Počet miest je limitovaný a už je takmer vyrezervované. Pred pár dňami som dostal zoznam požiadaviek a som si istý, že to bude veľmi zaujímavé. Dokonca si pozvaní barmani majú priniesť aj svoje základné bartools, čo naznačuje, že to nebude len suchá prednáška o dávnej histórii. Seminár bude tlmočený, tak že sa nikto nemusí báť, že by neporozumel Jaredovej často až literárnej angličtine.
Tak že každopádne budú tieto dva dni pre slovenskú Barovú kultúru sviatkom!
NOMINÁCIE SBA ZA ROK 2011:
NAJLEPŠÍ BAR
Paparazzi cocktail bar&ristorante, Bratislava
Jerry`s bar, Žilina
Hoya Carnosa Cigar Lounge, Bratislava
The Rum Club, Bratislava
NAJLEPŠÍ BARMAN
Jozef Janoško, The Retro Cult Club, Košice
Adam Bursík, The Rum Club, Bratislava
Tomáš Čambal, Paparazzi cocktail bar & ristorante, Bratislava
Šaban Ristemovič, Jerry`s bar, Žilina
NAJLEPŠÍ BAROVÝ MANAGER
Viliam Masný, Jerry`s Bar, Žilina
Franky Benian, Spicy, Bratislava
Martin Hrebeň, Le Club, Bratislava
NAJLEPŠÍ BAROVÝ TÍM
Paparazzi cocktail bar&ristorante, Bratislava
Sky Bar, Bratislava
Hoya Carnosa, Bratislava
NAJLEPŠÍ NOČNÝ BAR
Nu Spirit, Bratislava
Le Club, Bratislava
Retro Cult Club, Košice
The Club, Bratislava
NAJLEPŠÍ PUB
Meštiansky pivovar, Bratislava
Beer Palace, Bratislava
Sladovna – House of Beer, Bratislava
NAJLEPŠIA KAVIAREŇ
Caffe bar Seldo, Piešťany
Grand Caffe Brasserie, Žilina
Lancia Cafe, Bratislava
Le Bar, Bratislava
NAJLEPŠIE BAROVÉ MENU
The Rum Club, Bratislava
Retro Cult Club, Košice
Jerry`s Bar Žilina
NAJLEPŠÍ BAROVÝ DIZAJN
Absolut Trafo Music Club, Bratislava
St. Germain, Bratislava
Shtoor Panská, Bratislava
OBJAV ROKA
Martin Hudák, Dublin caffé, Prešov
Bar Amazement Revolution contest
barovenoviny.sk
Posted by: Luboš Rácz
Filed Under
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
Barova kultúra na Slovensku potrebuje veľa takýchto akcií!