Posted by Luboš on 23rd november 2011

SBA 2011 A BECHEROVKA MASTER CLASS

Každému z nás uteká čas neuveriteľne rýchlo, a mne popri tých všetkých aktivitách ani poriadne nedošlo, že už presne o týždeň sa všetci zídeme na barovej udalosti roka, Slovak Bar Awards 2011! A ako sa na poriadny barový blog patrí, určite je aj najvyšší čas informovať z môjho pohľadu, čo nás všetko čaká v tento a aj nasledujúci deň.

Organizátorom SBA 2011 sa tento rok podarilo na Slovensko “dotiahnuť” naozaj výnimočné osobnosti celosvetového barového biznisu. Tí ktorí tento rok preberajú úlohu odborného garanta a zároveň zasadnú do poroty  súťaže o najlepšieho BARMANA ROKA 2011, sú Anistatia Miller a Jared Brown. Títo dvaja manželia nie len že  zdieľajú vášne v súkromnom živote, ale dokonale zapadli do seba aj v tom profesionálnom, kde prezentujú vášeň ku cocktailom. Ich prednášky, s ktorými sa objavujú na najprestížnejších celosvetových barových podujatiach patria medzi legendárne a vždy najnavštevovanejšie.
Okrem toho, že na nich prinášajú fakty o historickom vývoji spiritov a miešaných nápojov, tieto informácie vydávajú aj knižne vo svojom vydavateľstve Mixellany Books  . Celosvetovo známymi a uznávanými sa stali s vlastnými titulmi  a reprintami kníh ako Spirituous Jorney: Book One a Book Two, Café Royal Cocktail Book, Cuba: Legend of Rum, The Mixellany Guide to Vermouth & Other Apéritifs, Soul of Brasil, Shaken Not Stirred: A Celebration of the Martini, Champagne Cocktails, a mnohé ďalšie. Zároveň vydávajú aj knihy autorov ako Gary Regan, Charles Vexenant, či Geraldine Coates No a samozrejme ich príspevky nechýbajú v časopisoch Imbibe, Class Magazine, Mixology a aj BarMagazine.

Večernému slávnostnému vyhláseniu výsledkov bude už tradične bude predchádzať súťaž o najlepšieho barmana roka. Nominovaných barmanov a aj ostatné nominácie si môžete pozrieť nižšie.
Tento rok to barmani budú mať ťažšie ako minulý rok. Opäť ich čakajú tri kolá,  v ktorých vždy bude hlavnou témou nimi zvolený druh spiritu. Kým minulý rok si barmani vyberali zo 4-och základných spiritov – Rum, Vodka, Gin a Tequila, tento rok im na výber pribudli aj Brandy a Whisk(e)y.
V prvom kole ich čaká test s 15-timi otázkami, z ktorých sa 10 bude týkať hlavného spiritu a 5 otázok bude z výroby, či histórie ostatných spiritov. V druhom kole to bude tasting 6 značiek zvoleného spiritu, a siedma vzorka bude z iného, podobného druhu spiritu, čo dôkladne preverí ich senzorické schopnosti. No a posledná časť bude ich vystúpenie za reálnym barovým pultom v Paparazzi, kde na nich budú čakať dvaja reálny baroví hostia. Pre nich musia pripraviť jeden vlastný cocktail zo zvoleného spiritu a jeden klasický drink, ktorý si vyberú porotcovia. Vlastný drink okrem toho, že musí ako bázu obsahovať zvolený spirit, musí obsahovať aj jeden z produktov rodiny Becherovky v akomkoľvek množstve. Inak tu neplatia žiadne iné pravidlá, rozhodujú iba vedomosti a zručnosti naučené z reálneho baru.
Začíname o 11.00 akto má chuť sa prísť pozrieť, dvere sú pre neho otvorené!

Čo sa týka slávnostného večera, organizátori ho ladia do ľahkého swingového štýlu. Tak ako minulý rok nás privíta Club Loft v ktorom na pódiu bude hrať Big Band. Verím, že tam spolu s množstvom pozvaných hostí vytvoríme úžasnú atmosféru. Najväčšiu radosť mám z toho, že pozvanie moderovať túto barovú udalosť č.1 prijala jedna z najväčších barových osobností súčasnej  celosvetovej barovej scény pán Erik Lorincz! Som nadšený týmto nápadom a verím, že pre barovú udalosť je Erik svojím šarmom, eleganciou a prehľadom o dianí tou najlepšou voľbou a dostatočným ťahákom vidieť majstra Yukiwa šejkru aj v inej pozícii ako za barovým pultom!

Dress Code je doporučený Bussines Cassual, ale myslim, ze toto je viac ako vhodná príležitosť oprášiť svoj čierny oblek a možno aj si ručne uviazať motýlika, ešte uvidím, ako mi to pôjde…;)

Vyzeralo to, že druhý deň po SBA si doprajem zaslúžený oddych, opak je však pravdou. Mám radosť, že vďaka spoločnosti Jan Becher Slovensko, konkrétne vďaka Becherovke Originál tu Anistatia a Jared ostanú o jeden deň dlhšie. Nie teda, že by im Becherovka dopriala sa trochu viac zoznámiť s mestom, práve naopak, dopriala nám barmanom, aby sme si ich užili my. Vo štvrtok sa v Paparazzi bude konať Becherovka Master Class na tému History of Cocktails. Počet miest je limitovaný a už je takmer vyrezervované. Pred pár dňami som dostal zoznam požiadaviek a som si istý, že to bude veľmi zaujímavé. Dokonca si pozvaní barmani majú priniesť aj svoje základné bartools, čo naznačuje, že to nebude len suchá prednáška o dávnej histórii. Seminár bude tlmočený, tak že sa nikto nemusí báť, že by neporozumel Jaredovej často až literárnej angličtine.
Tak že každopádne budú tieto dva dni pre slovenskú Barovú kultúru sviatkom!

 

 

NOMINÁCIE SBA ZA ROK 2011:

NAJLEPŠÍ BAR

Paparazzi cocktail bar&ristorante, Bratislava

Jerry`s bar, Žilina

Hoya Carnosa Cigar Lounge, Bratislava

The Rum Club, Bratislava

 NAJLEPŠÍ BARMAN

Jozef Janoško, The Retro Cult Club, Košice

Adam Bursík, The Rum Club, Bratislava

Tomáš Čambal, Paparazzi cocktail bar & ristorante, Bratislava

Šaban Ristemovič, Jerry`s bar, Žilina

 NAJLEPŠÍ BAROVÝ MANAGER

Viliam Masný, Jerry`s Bar, Žilina

Franky Benian, Spicy, Bratislava

Martin Hrebeň, Le Club, Bratislava

 NAJLEPŠÍ BAROVÝ TÍM

Paparazzi cocktail bar&ristorante, Bratislava

Sky Bar, Bratislava

Hoya Carnosa, Bratislava

 NAJLEPŠÍ NOČNÝ BAR

Nu Spirit, Bratislava

Le Club, Bratislava

Retro Cult Club, Košice

The Club, Bratislava

NAJLEPŠÍ PUB

Meštiansky pivovar, Bratislava

Beer Palace, Bratislava

Sladovna – House of Beer, Bratislava

NAJLEPŠIA KAVIAREŇ

Caffe bar Seldo, Piešťany

Grand Caffe Brasserie, Žilina

Lancia Cafe, Bratislava

Le Bar, Bratislava

NAJLEPŠIE BAROVÉ MENU

The Rum Club, Bratislava

Retro Cult Club, Košice

Jerry`s Bar Žilina

NAJLEPŠÍ BAROVÝ DIZAJN

Absolut Trafo Music Club, Bratislava

St. Germain, Bratislava

Shtoor Panská, Bratislava

 OBJAV ROKA

Martin Hudák, Dublin caffé, Prešov

Bar Amazement Revolution contest

barovenoviny.sk

 

 

Posted by: Luboš Rácz

 

1 Response

  • KarolDomisch píše:

    Barova kultúra na Slovensku potrebuje veľa takýchto akcií!

  • Post your comments