Posted by Luboš on 13th december 2011

SKŘIVAN PUNCH

Viete čo je krásne na Becherovke?
Že takmer každý drink, ktorý vytvoríte má veľmi veľkú šancu stať sa originálom, ktorý nikto pred vami nikdy nenamiešal. Becherovka je tu medzi nami už neuveriteľných 204 rokov, ale v tom naozajstnom, veľkom cocktailovom svete je úplne nová, tak že je veľmi pravdepodobné, že práve váš nový cocktail bude jedinečný a prvý!
Dbajte však prosím na to, aby ste pri vytváraní drinku mali na mysli všetky zásady, ktoré je potrebné dodržiavaž pri vytváraní kvalitného drinku. Balance, prémiové suroviny, kvalitný ľad, správna technika…
Na dobrých drinkoch z Becherovky je najlepšie, že miešané kreácie z nej sú veľmi dobre prijímané u hostí. O tom som sa presvedčil aj pri mojom poslednom drinku, ktorý som vytvoril v Paparazzi bar.

Zriedka sa mi stáva, že vymyslím názov drinku a až potom k tomu napasujem nejaký cocktail, či iný štýl drinku.
Pred nedávnom dávali v televízii film, ktorý by mal byť povinnou kinematografiou všetkých čašníkov na odborných školách. Filmové spracovanie Hrabalovej knihy “Obsluhoval jsem anglického krále” je plné ukážok vysokej školy elegancie servisu z českej predvojnovej doby, ktorá sa dnes už bežne nevidí.
Stelesnením toho bol pán Skřivan, vrchný  francúzskej reštaurácie najluxusnejšieho pražského hotela Paríž. Ovládal 7 jazykov, poznal každého hosťa a predvádzal umenie reštauračnej psychológie a dokonalého odhadovania hostí. Hneď po scéne, ktorú zakončil slovami “Obsluhoval som anglického kráľa” som sa rozhodol, že na jeho počesť musím vymyslieť drink.
V prvom momente som bol presvedčený, že to musí byť elegantný cocktail, ktorý by vyjadroval jeho dokonalé spôsoby komunikácie a držania tela, ktoré z neho robili rešpektovanú osobnosť.

Pár dní na to prišla požiadavka od môjho partnera, spoločnosti Jan Becher Slovensko vytvoriť “welcome drink” pre novinárov, ktorý sa zúčastnia tlačovky v Paparazzi, kde sa predstavovala zimná kampaň pre Becherovku Originál.
Cieľom bolo vymyslieť jednoduchý, nenáročný drink z dostupných surovín, ktorý vďaka likéru prekvapí, zahreje, pohladí dušu a pomôže vytvoriť pohodovú zimnú atmosféru.
Podľa reakcií hostí a partnera sa mi to podarilo. Drink mal naozaj úspech a ja som sa ho rozhodol venovať všetkým elegantným vrchným čašníkom, ktorý mali vyžarovanie podobné filmovému pánovi Skřivanovi.  V súkromí boli všelijakí. Ale na place to boli naozaj páni.
Názov “Skřivan Punch” sa k tomuto drinku hodí aj preto, že dom, v ktorom narodila Becherovka sa volal “U Tří Skřivanú”  A to je o dôvod viac pomenovať tento lahodný drink SKŘIVAN PUNCH.

Zaujímavé na ňom je, že receptúra sa dá využiť v zime ako horúci drink a aj v lete ako letný studený Punch. Môžte ho servírovať v pohári s uškom, ale aj v longdringovom pohári na ľade. Alebo si ho môžte zarobiť do veľkej misy s kusom ľadu a servírovať do šálok. Možností je veľa.
A som si istý, že ak použijete naozaj kvalitné suroviny, budete viac ako spokojní!

SKŘIVAN PUNCH /HOT VERSION/
10 ml mandlového sirupu
15 ml citrónovej šťavy
25 ml jablkovej šťavy
40 ml Becherovka Originál
horúca voda

suroviny okrem vody zohrejte v hrnčeku na ohni, alebo pomocou trysky na kávovare a dolejte horúcou vodou  /približne 6-8 cl podľa chuti/
Ozdobte sušenými jablkami, kúskom škorice a posypte opraženými mandlovými lupeňmi.

SKŘIVAN PUNCH
10 ml mandlového sirupu
15 ml citrónovej šťavy
25 ml jablkovej šťavy
40 ml Becherovka Originál
40 ml voda

suroviny vložte do zachladeného šejkra, dobre premiešajte a servírujte v pohári na punch s kusom ľadu, alebo v pohári na long drink s kockami ľadu.
V prípade použitia domáceho mandľového sirupu má táto studená verzia veľmi peknú, krémovú textúru.
Studený punch ozdobte kúskom čerstvého jablka a kúskom škorice.

Mám taký pocit, že nám vzniká nová skupina drinkov. Neviem, čo na to povie George Němec, globálny Brand Ambassador pre Becherovku a zakladateľ Bohemian Clubu, ale ja si myslím, že je tu čas na novú skupinu miešaných drinkov. Popri Cocktailoch, Shruboch, Fizzoch, Collinsoch by mohla vzniknúť skupina drinkov zvaných BOHEMIAN`S….

Ale ako beriem do úvahy Georgovu kreativitu a skúsenosti, on to má už určite dávno premyslené.

Posted by: Luboš Rácz
Photo by: Boris Németh

7 komentárov

  • Ladislav Piljar píše:

    Vyskusame pocas Vianoc aj v Savoyi 🙂

  • lubos píše:

    Tak, to bude pre mna obrovska cest, kamarat!
    ak to ochutna nejaky naozajastny host a nebodaj mu to bude chutit, tak mi daj prosim vediet, aby som to mohol vsade vyhlasovat..;)
    diky Laci!

  • martin hudak píše:

    Dnesne rano bolo to prave vianocne, vdaka Lubos za recepturu!

  • Šaban píše:

    Vďaka za inšpiráciu, krásny film 😉

  • Ivan píše:

    Najblizsie, ked budem v Paparazzi a nebudem autom, viem, co mam vyskusat bez ohladu na rocne obdobie 🙂

  • Daniel píše:

    S vaším cteným dovolením to zaraďujem do vianočnej ponuky, F&B Manager, Grand Hotel Bellevue

  • Luboš píše:

    Daniel, som velmi rad! Diky..

  • Post your comments