Posted by Luboš on 12th august 2016

ŠÓŠKA GIMLET

Už dlho plánujem na tomto blogu nejakú pravidelnú rubriku, ako napríklad drink mesiaca, alebo drink týždňa. To si však vyžaduje pravidelné postovanie a toto v mojom pracovnom živote nejde nejako skĺbiť. Tak len sporadicky, ak je trošku času zverejním aspoň niečo, čo by mohlo byť zaujímavé a inšpirovať.
My v Záhire milujeme leto a snažíme sa využívať to pravé, lokálne ovocie, aby sme ho ukázali hosťom nie len v spojení s prémiovým alkoholom, alebo v populárnej limonáde, ale hlavne, aby v drinku bolo cítiť jeho pravú chuť. Pripravujeme si niečo aj na zimu, hráme sa so Shrubmi, začali sme testovať rôzne octy, aby sme ich vyladili a našli tie správne chute, ktoré budú vyhovovať slovenským hosťom.
Včera ráno som na tržnici našiel šťaveľ. Nie je to samozrejme nič nové, pravidelne ho kupuje babka môjmu synovi, ktorý miluje jeho kyslú chuť. Na našej tržnici ho volajú Šóška. Neviem, či je to tak aj v iných častiach slovenska, pripradá mi to také fajnové nitránske.
Čerstvo po krásnej stáži v najlepšej slovenskej reštaurácii FouZoo oplývam opäť chuťou niečo vytvárať, tak som hneď po ňom siahol, dedkovi na tržnici som dal za dva sáčky 1 Euro a spolu s čerstvým melónom, dyňou, slivkami som si to doniesol do Záhiru. Urobil som z neho jednoduchý sirup, ktorý si môžeš pripraviť podľa receptu na konci článku.
Z neho som najprv urobil limonádu. Aj keď šóška v sirupe stratila niečo zo svojej príjemnej kyslosti, ktorá sa ukrýva hlavne v krátkej stonke, v sirupe má takú príjemne kyslasto-trávnatú chuť pripomínajúci dobrý Sauvignon Blanc. Limonáda sa chytila, netradičná, svieža chuť oslovila. Viem si ju dobre predstaviť aj s ginom ako collins. Každopádne dnes nebolo až tak teplo, že by vyprahnuté ústa plaziaceho sa zákazníka žiadali niečo veľké na osvieženie.
Bolo len otázkou času, keď si nejaký hosť na základe ústneho odporúčania na limonádu vyžiada niečo s alkoholom. Náš Jonny reagoval na to veľmi priamočiaro, v zásade jednoducho ale čo bolo podstané, reagoval rýchlo a s dobrým výsledkom a pripravil výborný, svieži a netradičný Gimlet. Volajme ho Šóška Gimlet, alebo ak pracujete niekde v Londýne, tak si ho môžte nazvať sofistikovanejšie, napríklad Curled Gimlet:)

 

TU JE RECEPTÚRA:                                                    gimlet

30 ml šťaveľového sirupu
15 ml limetovej šťavy
50 ml Beefeater ginu
3 lístky šťavela
Príprava: 3D šejker, doble strain, vychladená kupetka. Jednoduché.

ŠŤAVEĽOVÁ LIMONÁDA:
40 ml šťaveľového sirupu
15 ml limetovej šťavy
4 kockky ľadu
3 lístky šťaveľa
3 koliečka limety
sóda zo sklenenej fľaše
Príprava: Collins glass /470ml/, nadávkuj a jemne premiešaj barovou lyžičkou

ŠŤAVEĽOVÝ SIRUP
Priprav si cukrový sirup 1:1,1 z jemného krištáľového cukru a horúcej vody a nechaj vychladnúť.
Na každých 200 ml sirupu pridaj plnú hrsť šťavelu, ktorý si predtým prepláchol v ľadovom kúpeli.
Mixuj v mixeri 1. minútu, preceď cez gázu. Na každý liter môžeš pridať 50 ml vodky na zvýšenie trvanlivosti sirupu. Skladuj v chladničke. Mal by si ho predať skôr, ako sa ti stihne pokaziť, tak že si ho navar podľa počasia.

Nemusíš robiť vyslovene gimlet, ak nechceš, viem si ho predstaviť krásne ako Sour s bielkom, či Fizz so sódou. Alebo do spomínanej limonády nalej poriadnu dávku Beefeateru. Ako píšem, dobre pasuje s ginom, alebo aj s vodkou, ja ho vyskúšam možno aj s Piscom. Ak niečo vymyslíš ty, napíš sem, budem rád!

ps: v piatok som dorábal ďalšiu dávku, dnes už po ňom nie je ani stopy. Tak že ti neviem dať info, koľko taký sirup v chladničke vydrží.

Posted by: Luboš Rácz

2 komentáre

  • Diky za clanek a inspiraci !
    …3D shaker je pecka slovni obrat :))

    Preju hodne stesti at se ti nestaci chladit kupetky !!

  • Post your comments