Posted by Luboš on 8th február 2014

STANISLAV VADRNA GUESTBARTENDING 2014

Minulé dva roky  sa naša “barová scéna” nechala unášať mútnymi vodami priemerného hosťa a ako keby z veľkej časti driemala v nejakej zátoke, z ktorej sem – tam niekto vyplával, vystrčil hlavu, dal o sebe vedieť a zase sa ponoril do bežných starostí barového života. Urobilo sa pár skvelých projektov väčšinou v réžii neúnavného podporovateľa barovej kultúry, firmy Pernod Ricard Slovakia a pár barov si stále poctivo robilo svoju robotu v podobe milého servisu a profesionálne podaných drinkov.
stan1Ale tento rok, hoci ešte len začal, sa teda poriadne naštartoval! Čaká nás nie len každoročný /teda už tretí/ slovensko-český Absolut Invite, Becherovka Class, ale aj po prvý krát slovenské kolo Diageo Word Class, ale tým to  zďaleka nekončí.
Najväčšou udalosťou tohto, aj keď ešte mladého roka je “návrat” Stanislava Vadrnu za slovenské barové pulty. Teda aby som bol presný, nie len slovenské, ale aj české, či francúzske a som si istý, že Londýn, Mníchov, či iné svetové metropoly nenechajú na seba dlho čakať.
Stanislav začal rok vo veľkom štýle, kedy sa už v polovici januára predstavil za dlhokánskym Barom ktorý neexistuje v Brne. Na prvý pohľad bolo veľmi príjemné vidieť ho za barom. Oblečený v úzkom saku a šatkou zopnutou malým krúžkom mi pripomínal Jima Morrisona. Za barom nebolo vidieť žiadne teátro, žiadneho kúzelníka očarujúceho publikum blbými rečami a prehnanými pohybmi. Bolo tam vidieť štýlového, veľmi profesionálne pracujúceho barmana, ktorý vzbudzoval pozornosť výbornou technikou a ešte niečím, čo ste si možno všimli až na druhý pohľad. Očaroval kľudom osobnosti a iskrou v očiach. Asi najlepšie to vystihol jeden z mojich spolupracovníkov, Marian Beneš, ktorý mi pri poslednom Sazeracu hovorí: “Keď sa na neho pozerám, tak mám pocit, ako keby vôbec nepracoval. Na tých ostatných vidieť, že majú taký ten pracovný stres a on je úplne v pohode..” V tomto to presne bolo! Aby ste si to nevysvetlili zle. Stan pracoval. Vyrábal drinky. Rýchlo a efektívne. Samozrejme, že nevyrábal všetky sám osobne, to by tam asi miešal do dnes. Ale v kuse pracoval a prácou sa naozaj bavil.
Tam, v tom bare, v tomto momente som si uvedomil, že sa mi niekedy stáva, že v preplnenom bare zabúdam mať tú naozajstnú, uvoľnenú radosť. Chcem všetko robiť dobre a som až príliš sústredený na to, aby drink išiel rýchlo k hosťovi v tej kvalite, na ktorú je zvyknutý. A pod tým tlakom je niekedy vidieť, že som príliš sústredený na to, čo robím a že veľmi chcem, aby všetko bolo v poriadku, teda aby hosť bol spokojný a šťastný. Stres z množstva objednávok nám často berie uvoľnenosť a zábavu.  A ako keby sme v tom momente zabúdali, že tým, že si ja večer za barom užívame, aj keď len z druhej strany, si ho bude užívať aj on.
Neviem, či ma chápete… ale chcem tým povedať, že to najväčšie tajomstvo barmanskeho úspechu spočíva v tom, že všetko zvládaze úplne perfektne a pritom vyzeráte, ako keby ste vôbec neboli v práci.

S radosťou som o pár dní prijal Stanlyho návrh, že môžme guestbartending urobiť aj u nás. Vtedy som si uvedomil, že aj keď sa už poznáme vyše 10 rokov a aj sme pracovali na jednom mieste /aj keď nie súčasne/, tak sme ešte nikdy pred tým nepracovali spolu za jedným barom. Že to bude práve za tým mojim, bolo pre mňa o to väčším potešením.
Nebudem opisovať, ako prebehol večer. Tí, ktorí v Záhire boli si ho určite užili. Nemôžem ani opísať, ako a čím Stanislav očaril svojich hostí. Z môjho pohľadu zopakoval výkon z Brna. Žiadny stres a únava a to napriek tomu, že za barom odmiešal poctivé 4 hodiny s jednou maličkou pauzou, ktorú som ani nepostrehol. Keď som mu dal nejakú objednávku, ani jediný krát ma neodmietol, že nestíha a má veľa práce. A drinky boli o pár minút pripravené.
No a drinky… Striktná klasika, všetko staré veci twistnuté japonskou whisky Nikka. Prezentovať a posúvať barovú kultúru vpred týmto štýlom je naozaj pre mňa veľká vec.
Aká je odmena? Plný bar? Predané fľaše a dobrá tržba? Alebo objatie kolegu a kamaráta, ktorého rešpektujete a uznávate a s ktorým je zážitok pracovať za jedným barom? Či spokojný a vysmiaty staff? Je to všetko dokpy, ale o kúsok viac vyčnieva spokojnosť hostí, aj keď z veľkej časti baramanov, ktorí povedia, že si to v bare naozaj užili. Srdečná vďaka všetkým, ktorí ste prišli a ste si to s nami užili! A srdečná vďaka Stanislavovi Vadrnovi, ktorý toto všetko vymyslel a jednoznačne dokazuje, ako je veľmi potrebný pre slovenskú barovú komunitu.

Stan bol tento krát oblečený v bielom rondone s logom Traveling Mixologists a dlhej zástere. Aj keď sme to takto neprezentovali a ani sa o tom nerozprávali, som si istý, že sme tento večer obaja, aj keď každý pre seba, venovali Charlesovi Schumannovi…

ARARAT_CARLTON_foto_Boris_Nemeth_019

 

Posted by: Luboš Rácz
Photo by: Boris Németh

Záhir coffee & drinks, 29.1.2014

FOTOGALÉRIA

 

 

No comments yet!

Post your comments