STRAINER
Článok, ktrorý bude nasledovať nižšie si mohli viacerí z vás prečítať v najnovšom čísle Bar Magazine. Ako spomínam v úvode, najprv som naozaj nevedel, čo budem o tomto /pre mnohých/ nudnom barovom náradí písať, nakoniec sa mi tak rozbehli prsty po klávesnici, že to bolo hotové za dvadsať minút. Nie je to však len o šejkri. Je to o prístupe, tak ak máte chuť niečo k tomu povedať, budem veľmi rád. Ešte chcem váženého čitateľa poprosiť, aby nepátral, v ktorom bare som čerpal inšpiráciu, vôbec to nie je podstatné. Takých barov je u nás žiaľ ešte dosť…
STRAINER
Priznám sa, že mi chodili zimomriavky po tele, keď som dostal za úlohu písať o tomto barovom náradí. Čo sa len o tomto nudnom „cedidle“ dá napísať? To, že slúži na to, aby sa vyšejkrovaný ľad nedostal do pohára, v ktorom sa nápoj servíruje? Veď to vedia všetci barmani!
Až minulý piatok, keď som navštívil jeden cocktailový bar v jednom malom slovenskom meste mi otvoril oči a ukázal, že to tak zďaleka nie je! Som si istý, že toto nie je jediný bar u nás, kde majú iba jeden úbohý strainer zapadnutý prachom, hodený niekde v kúte a pri jeho kúpe mu nevenovali žiadnu pozornosť, preto že ho vôbec nevedia používať a neuvedomujú si jeho význam. Ale kupovali si ho preto, lebo je súčasťou barmanského setu, tak logicky patrí medzi základné barové pomôcky. Prečo sa potom nepoužíva? Prečo sa potom do drinku dostáva nekvalitný ľad a hosť tak nemá možnosť spoznať skutočnú kvalitu? V použití jedného kusu barového náradia sa často môže skrývať celkový prístup k hosťovi a prístupu k samému sebe. Pri takomto spôsobe predaja drinkov sa stráca akákoľvek úcta k remeslu, ktoré sa treba poriadne naučiť. Tu je práve ten rozdiel, či idem zarobiť peniaze, alebo mám hlavný cieľ posunúť svoj bar a samého seba do inej roviny. Do roviny kvality a zodpovednosti.
Povedať si, že načo to budem robiť, aj tak mám bar plný a ľuďom je to aj tak jedno, je príliš plytké a z profesionálneho hľadiska hodné výsmechu. A tak isto výhovorka, že nemám dostatok ľadu v dnešnom čase nadstavenej kvality neobstojí.
Sám nemám čisté svedomie, preto že sme takmer pred 10-timi rokmi začínali v Nitre tak isto. Mali sme malý výrobník ľadu, ktorý vyrobil úbohých 45 kg ľadu za 24 hodín a pri nečakanom záujme o miešané drinky jeho kapacita jednoducho nestačila. Trvalo nám necelý rok, pokiaľ sme si kúpili nový, schopný vyrobiť tri krát toľko. Odvtedy sa ľad zo šejkra nedostal do hosťovho pohára a ja som musel dokúpiť ešte päť strainerov.
Zaujala ma ešte jedna technika, ktorú som dokonca videl aj na videu z nejakej súťaže, ale aj v reálnom barovom prostredí. Ak barman robí krátky cocktail a musí ho po vyšejkrovaní preliať do pohára bez ľadu – v drvivej väčšine v-shape. Barman po vyšejkrovaní v Boston šejkri, alebo v Tin & Tin šejkri vloží prázdnu časť, teda tú, s ktorou ho držal vo svojich /niekedy aj v spotených/ rukách do časti, kde má drink a tým zabráni preliatiu ľadu do pohára. Z toho mi je naozaj už smutno…
Ako vidieť, používanie strainera naznačí o bare veľmi veľa. Strainer nestojí veľa. Stačí ho len správne používať a verím, že sa to oplatí už pre ten veľmi príjemný vnútorný pocit a pre radosť z práce, ktorú som mal aj ja, keď sme si kúpili nový výrobník ľadu…
Publikované v Bar Magazine č. 24, str. 44
Posted by: Luboš Rácz
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (64)
- BARY (1)
- DOBRÉ VECI (7)
- DRINKS (16)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (66)
- OSOBNOSTI (8)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (22)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
Chcel by som sa spytat, ze naco konkretne sluzi julep strainer, ked vidim dost casto pouzivat v mix glassoch klasicky Hawthorne strainer alebo respektive v com je jeho vyhoda pri type “stirovanych” drinkoch? Preco nevidiet za barom viacero typov strainerov … Je to o nevedomosti,ze exzistuju aj ine druhy alebo o uspokojeni sa s tym co mame?
Priznam sa, ze som nikdy nikde ziadnu studiu necital, ci ma vyznam pouzit rozne typy strainerov na rozne typy drinkov. Samozrejme s vynimkou sitka na double strain.
Preto napisem iba moj nazor.
Co sa tyka Julep straineru, to asi vies, ze sa povodne vkladal do hostovho pohara, aby sa mu do ust nedostal lad.
Ze sa pouziva teraz do mixing glassov je podla mna pre to, ze sa s nim dobre naraba, dobre to vyzera a ma to styl. Samozrejme to zalezi aj od velkosti mixing glassu, pre niektore moze byt julep strainer maly.
Napriklad pri throwingu, co je prelievanie z jednej nadoby /mixingglassu, alebo tinu/ do druhej, rad pouzivam strainer bez usiek, ktory sa da nasadit “sikmo”, ze je cast so strunou vo vnútri a rucka trci von. Je to dobre, lebo z druhej nadoby sa to spät prelieva lepsie, ako ked mas celu cast zakrytu Hawthorne strainerom.
Inak plati aj to, ze cim mas zaujimasi a krajsi strainer, tym ho radsej pouzivas – je to tak, ako pri ostatnom barovom naradi. Funkciu maju vsak vsetky rovnaku – zabranit pouzitemu ladu, aby sa ani kusok nedostal do hostovho pohara.
Vdaka za vycerpavajucu odpoved, pomohol si mi:)