SÚŤAŽ S ABSOLUT ELYX
Tak som sa rozhodol trošku si zasúťažiť. Nie ja osobne, ale chcel by som vám, váženým čitateľom ponúknuť možnosť sa niečo nové naučiť. Primárne oslovujem čitateľa barmana, ale ak má chuť niekto z čitateľov, ktorí obvykle stávajú na druhej strane barového pultu sa zapojiť, budem sa samozrejme veľmi tešiť. Ak nie, aspoň uvidíte, čo by mal taký dobrý barman vedieť.
Po finále súťaže Absolut Invite v Stockholme ma napadlo, že by bolo vhodné dať aj takouto formou vedieť, na akej úrovni sa nachádzajú slovenskí barmani a na akej tí svetoví. Nechcem povedať, že my nemáme dobrých barmanov, ale tých naozaj kvalitných v súčasnosti spočítam na prstoch jednej ruky a žiaľ takmer všetci majú obrovské medzery vo všeobecnom prehľade či už z histórie, produktov, alebo miešaných drinkov.
V prvom kole ponúkam test, ktorý dostali súťažiaci slovenského a českého kola u nás v Bratislave. Je komplet v angličtine, dúfam, že vás to neodradí a že mi príde naozaj veľa odpovedí.
Samozrejme, že v správnej súťaži nesmie chýbať cena. Hráme o fľašku Absolut Elyx, ale dovolím si tvrdiť, že tá výhra tento krát nie je až taká podstatná. Podstatnejší je výsledok, preto že som pevne presvedčený, že ak využijete internet a ak máte aj dostupnú barmanskú literatúru, otázky budete vedieť. Máte na to dosť času. Uzávierka súťaže je 31.marca a pár dní na to bude vylosovaný výherca a zverejnené správne odpovede.
Pevne verím, že využijete možnosť sa niečo naučiť a možno si uvedomíte, že tento test vám otvorí oči a ukáže, kde je barový svet a ako sa k nemu priblížiť.
Vaše odpovede posielajte teda do 31.marca na adresu: blog@barkultur.sk. Touto cestou chcem ešte poďakovať spoločnosti Jan Becher Slovensko za venovanie ceny pre víťaza. A sľubujem ešte náročnejšie pokračovanie, tak sa nenechajte zahanbiť a ukážte, že chcete byť lepší, ako ste boli včera…
Ale dosť bolo rečí, poďte na to:
1. What is the minimum alcoholic strength for bottled gin in the EU?
a. 37.5% ABV
b. 40% ABV
c. 45% ABV
d. 42.5% ABV
e. 39.5 % ABV
2. Rum can be made from fermented cane juice, but more often than not it is made from:
a. Molasses
b. Sugar cane stalks
c. Sugar beets
d. Fruit sucrose
e. Palm sugar
3. What would you call the artisan who is responsible for harvesting the Agave plant from the Agave fields?
a. Granjas
b. Jimador
c. Péon
d. Agavero
e. Agricoltore de Agave
4. In which country did the first brewing of Pilsner take place in 1842?
a. Slovakia
b. Germany
c. Austria
d. Belgium
e. Czech Republic
5. What is the generic name for the beverage of which tequila is a specific type?
a. Orujo
b. Mezcal
c. Brandy
d. Sotol
e. Cachaça
6. As an alternative to distillation, the ”Mongolian still” removes water to generate a higher alcohol content by using what process?
a. Boiling
b. Osmosis
c. Filtration
d. Freezing
e. Pressing
7. What is the chemical term for the type of alcohol found in liquor?
a. Butanol
b. Methanol
c. Isopropanol
d. Ethanol
e. Heptanol
8. Nelson´s Blood, Kill Devil, Demon Water and Navy Neaters are all names for what we now know as:
a. Pisco
b. Rum
c. Kirsch
d. Genever
e. Madeira
9. If you were to combine Scotch Whisky, Sweet Vermouth and D.O.M Benedictine, what drink would you most likely be preparing?
a. Rob Roy
b. Blood and Sand
c. Bobby Burns
d. Herbal Manhattan
e. Fancy Scotch
10. From Harry Craddock´s Savoy Cocktail book (1930) there is a recipe for a Hanky Panky, a cocktail created by one Ada Coleman. What are the ingredients?
a. Gin, Sweet Vermouth, Fernet Branca
b. Gin, Dry Vermouth, Fernet Branca
c. Gin, Lillet Blanc, Branca Menta
d. Gin, Sweet Vermouth, Angostura bitters
e. Gin, Fino Sherry, Fernet Branca
11. Raffles Hotel in Singapore is a well-known spot for bar aficionados and maybe even more renowned for its Singapore Sling, but what is the name of the actual bar at the hotel?
a. The Square Bar
b. The Sling Bar
c. The Long Bar
d. The Library
e. The Carousel Bar
12. Before they are filled, ABSOLUT bottles are rinsed with what liquid?
a. ABSOLUT VODKA
b. Filtered water from the well from which they draw the water used to make ABSOLUT VODKA
c. Distilled water
d. Filtered rainwater
e. Purified water from an inlet in Åhus, the town in which ABSOLUT VODKA is made
13. In the late 1800´s, L.O. Smith revolutionized the vodka industry in Sweden with a modern technique for purifying vodka. What was the technique?
a. Continuous distillation
b. Cold pound distillation
c. Charcoal filtering
d. Batch distillation
e. Vacuum distillation
14. If you were to combine Vodka, dry White Port and Angostura bitters, what drink would you most likely be preparing?
a. Sazerac
b. Clubland
c. Perfect Martini Cocktail
d. Balalaika
e. Gypsy Cocktail
15. What are the ingredients of a Gypsy Cocktail?
a. Vodka, dry White Port and Angostura bitters
b. Gin, Sweet Vermouth, Angostura bitters and Orange bitters
c. Vodka, D.O.M Benedictine and Angostura bitters
d. Rye, Sweet Vermouth and Maraschino liqueur
e. Cognac, Cointreau and lemon juice
16. Where is ABSOLUT VODKA produced?
a. Åhus Sweden and Dresden Germany
b. Dresden Germany, Åhus Sweden and Atlanta US
c. It is a One Source distillery, based solely in Åhus Sweden
d. Distilled in Jukkasjärvi, then bottled in Åhus, Sweden
e. Åhus and Malå, Sweden
17. Which of the following drinks is not a Cuban drink?
a. Daiquiri
b. Nacionál
c. Canchánchara
d. El Presidente
e. Toreador
18. If you replace Gin with Bourbon in a Negroni, what drink will you get?
a. Boulevardier
b. Negroni Sbagliato
c. Americano
d. Negroski
e. The Baltimore
19. Who is accredited for the contemporary classic, Penicillin?
a. Richard Boccato
b. Michael McIlroy
c. Sasha Petraske
d. Sam Ross
e. Jim Meehan
20. Which of the following producers does not make Vermouth?
a. Noilly Prat
b. Lillet
c. Dolin
d. Carpano
e. Martini & Rossi
21. Which of the following areas is not approved
for Cognac production?
a. Borderies
b. Grand Champagne
c. Pays d´Auge
d. Bois Ordinaries
e. Fins Bois
22. From what raw material is ABSOLUT VODKA made?
a. Rye and Winter Wheat
b. Swedish Corn
c. Potato
d. Winter Wheat
e. Rye
23. What is the main grape in Barolo Wines?
a. Sangiovese
b. Nebbiolo
c. Tempranillo
d. Cabernet Sauvignon
e. Primitivo
24. Which of the following flavours was the first to be launched by ABSOLUT VODKA?
a. ABSOLUT KURANT
b. ABSOLUT PEPPAR
c. ABSOLUT CITRON
d. ABSOLUT MANDRIN
e. ABSOLUT VANILIA
25. In what way did Andy Warhol consume/use ABSOLUT VODKA?
a. Drank it neat
b. Mixed it with Champagne
c. As a perfume
d. Cleaned his brushes
e. Bleached his hair
TEŠÍM SA NA VAŠE ODPOVEDE!
Posted by: Luboš Rácz
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
ako sú na tom výsledky? 😀
už sa na to chystám, ospravedlnujem sa, nejako sa nekamaratim s casom! tesim sa odpovediam, ktore prisli od barmanov v najblizisch dnoch to dam von! diky za trpezlivost;)