Posted by admin on 13th január 2016

TAKÝ BEZKONKURENČNÝ…

11010600_359460287594503_5308439711403059675_nNie že by som počúval rozhovory cudzích ľudí. Stalo sa mi to úplne náhovou v jednej bratislavskej kaviarne, keď som sedel pri stolíku tesne susediacom s tromi pekne oblečenými pánmi v oblekoch. A nie že by som sa teda veľmi vyznal, ale vedel som, že tie obleky sú ručne šité na mieru v jednom z najlepších krajčírstiev u nás, preto že som tých pánov spoznal vďaka ich kampani na sociálnej sieti. Krajčíri z Maximilian Mucska Tailors, ktorí majú obchod s dielňou hneď naproti kaviarni. Otec a dvaja synovia, ktorí pokračujú v jeho šlapajách.
Štvrtý, svojim outfitom pripiminajúci fešného elegána z 30tich rokov im niečo hovoril. Zachytil som iba posledné slová vety – ak by ste toto robili, boli by ste bezkonkurenčni… Vôbec neviem, o čo išlo a  vôbec nejde o to, v čom by mohli byť bezkonkurenční a možno, že už aj v tom čo robia, bezkonkurenční sú. Vytvárajú ručne šité obleky na mieru z tých najlepších látok, ktoré si nechávajú posielať z Milána, Londýna, či Paríža.

Píšem tieto riadky a rozmýšľam, co to vlastne znamená byť bezkonkurenčný. Dalo by sa očakávať, že ak sú bezkonkurenční, tak pred ich krajčírstvom stoja každý deň rady ľudí a v mraze, alebo v pálivom teple čakajú, kedy sa dostanú do vnútra, aby ich pán Mucska zmeral, omotal okolo nich tie na najúžasnejšie látky, presne také, ktoré sa nikdy nekrčia a krásne držia tvar a farbu, a neskôr z nich ušil dokonalý odev tak, že zvýraznia na postave presne to čo majú a decentne zakryjú čo má zostať skryté. Popritom sa ku každému správajú tak ako to zakazník vyžaduje. K jednemu ako zo statej školy, inému porozprávajú vtipný príbeh so svojimi deťmi, alebo sa s nimi pobavia o jazze, či rockandrolle. Na jedného sa usmievajú, iného tľapkajú priateľsky po pleci a vítajú podaním ruky, či dokonca objatím. Nikdy im nemizne úsmev z očí. V krajčírstve cítite vôňu látky a silnej parnej žehličky, neomylne rozpoznáte jej zvuk. Tú vôňu dôverne poznám z detstva. Spomienkami som v  starom krajčírstve pána Dominka Bojdu, u ktorého nám otec dával šiť obleky na prvé sväté príjimanie.

Dá sa takýto prístup nazvať bezkonkurenčný? Určite áno. Ja viem, s tými radmi čakajúcich ľudí to takto nefunguje. Ale verím, že tam funguje ľudský prístup dokonale vyvážený profesionalitou, dokonale zvládnutou remeselnou zručnosťou, kvalitný produkt, ktorý je vytvorený iba pre vás, jedinečný a neopakujúci sa, pripravený z toho najlepšieho materiálu, aký si môžete dovoliť. K tomu atmosféra, ktorá vám pripomenie príjemné obdobie vášho života a zabúdate pri nej na okolitý svet so svojimi starosťami a povinnosťami, ktoré zostali niekde vonku pred dverami.
V krajčírstve u pána Mucsku som ešte nebol. Ale takto nejako si to predstavujem. Má to veľmi veľa spoločné s klasickým American barom. Typom baru, ktorý vyznávam a preferujem. Či už na prácu, alebo na drink, keď sa môžem postaviť z druhej strany baru. Samozrejme mám rád aj ten barový rockandroll, aj ten si treba občas dať. Ale nie stále, preto že sa tam občas zabúda na detaily, ktoré robia náš život krajším a výnimočnejším.
Keď sa pozriem na povolanie krajčíra, má tiež veľa spoločného s barmanom. Ľudia k vám prídu preto, aby sa dobre cítili. Aby sa vo vašom obleku cítili lepšie, ako v tom z obchodu. Tak isto je to aj s barom. Prídu za barmanom, aby im poradil, ponúkol, potešil, prekvapil. Fľašu dobrej whisky si môžte kúpiť aj v Tescu a vypiť ju doma. Dobrý bar vám to pitie povýši na zážitok. Pridá k tomu ručne sekaný ľad, krásny pohár a pár zaujímavostí o tom, čo práve pijete, alebo vám z nej pripraví Manhattan s nejakou domácou vychytávkou, ktorú nenájdete nikde inde.  K tomu krásne prítmie a dobrá hudba, akú máte rád. Pre to ste sem prišli. K tomu ľudia, ktorí si vás v tom novom, na mieru šitom obleku všimnú. Vám to stačí. Užívate si všetko, čo máte okolo seba, preto že tento bar je jednoducho pre vás bezkonkurenčný a vy sa v ňom cítite možno lepšie ako doma…

 

Posted by: Luboš Rácz

photo zdroj: FB

mohlo by vás zaujímať: Príbehy z Ateliéru

No comments yet!

Post your comments