Posted by Luboš on 10th júl 2011

TO-TO-LETO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tak toto je TOTOLETO.  Vymyslel som ho pred pár týždňami, práve pre takéto letné večery , aké sú v týchto dňoch. Skombinoval som čerstvé maliny, výborný domáci sirup z piva Guiness a dva druhy rumu – jeden jemný, s ovocnými a kvetnatými tónmi  Havana Anejo Blanco z Kuby a druhý výraznejší, ostrejší a korenistejší  Appleton z Jamajky, ktorý vraj ležal 8 rokov v sude.  Všetko na tri krát swizzlované. Prvý krát bez ľadu, druhý krát s ľadom do jednej tretiny pohára, a tretí krát s ľadom takmer do plna pohára.

Zo začiatku ma k drinku inšpiroval starý zvyk východných Nemcov, ktorí si pridávali do svojho piva trochu malinového, alebo iného ovocného sirupu. Odtiaľ prišiel nápad pivo a ovocie.
Niekde som zase čítal o životnom štýle Jamaičanov, ktorí celý deň nič nerobia, iba fajčia, pijú pivo a dobrý rum. To mi len potvrdilo to, že TOTOLETO má byť ľahko pripraviteľný kvalitný letný drink, ku ktorému rum jednoducho patrí. Preto je tam kúsok Jamajky a ešte o trošku väčší kúsok z  Kuby, aby som ovocným a sviežim temperamentom vyvážil výraznú chuť lenivého Jamajčana

Názov ma napadol po ceste do práce, pri počúvaní nejakej reklamy, kde hlásili, že toto leto si naozaj užijeme, ale už som zabudol, že s čím. Alebo s kým… Nie je to podstatné, preto že s týmto drinkom si ho užijete určite…

Dúfam, že si TO-TO-LETO niekedy pripravíte a potešíte ním svojich hostí oddychujúcich na letnej terase. A ak nie, môžte si ho prísť vychutnať tento týždeň do Paparazzi, zaradili sme ho ako náš “weekly special”.

Porter sirup si urobíte veľmi jednoducho. V miestnom Irisch Pube si dajte načapovať trochu Guinessu, dajme tomu 3 dcl. Pivo prelejete do hrnca, metličkou ho vyšľaháte a pozbierate penu. Potom ho zohrejete a za stáleho miešania, pomaly pridávate 300 gramov kryštáľového bieleho cukru. Zmiernite intenzitu ohňa a miešajte, pokiaľ sa cukor nerozpustí. Pivo  by nemalo zovrieť . Nechajte vychladnúť a odstránte zvyšky peny.

TO-TO-LETO:

v mažiari si rozdrvte 7 ks čerstvých malín,
kašu preložte do pohára typu Old Fashioned / Tumbler
pridajte
20ml porter sirupu
20ml Appleton 8y.o.
40ml Havana Anejo Blanco

Na zdravie!

 

s pozdravom

Luboš Rácz
photo by: Flappo

4 komentáre

  • Karol píše:

    velicevelicevelicevelice dobre!

  • Tony píše:

    Určite dojdem vyskušat..:)

  • DenisNestres píše:

    parada! len jedna vec kolko sirup vydrzi konzumny?

    • Luboš píše:

      ani neviem, myslim ze minimalne styri-pät dni, myslim, ze aj viac. ale vzhladom na vyrobne naklady, ktore nie su vobec vysoke to nie je az taky problem. zo zaciatku, ked zaradite drink do ponuky si nemusite robit velke davky. uplne staci z 2dcl piva a 200g cukru. Ak sa drink chyti a vy nebudete stihat vyrabat sirup, tak to potom znasobte;) a dajte mi vediet..;)
      diky
      L.

  • Post your comments