UŽ SA TEŠÍM!
Dnes som si uvedomil, že už dávno som sa na niečo tak veľmi netešil, ako na nadchádzajúci prvý septembrový týždeň.
Teším sa na prvú Slovenskú Barshow.
Niečo trochu podobné sme tu mali už na začiatku tohto roka, kedy sme už po tretí krát organizovali legendárne Barové Vianoce, ale priznám sa, že z pozície organizátora som si viac uvedomoval zodpovednosť, ktorá ma brzdila v nejakom veľkom užívaní si prežívaných chvíľ, aj keď to bolo z nášho skromného pohľadu veľkolepé. Teda hlavne vďaka hosťom, ktorí prijali moje pozvanie a okrem prednášok sa postavili za bar a urobili taký rakenrol, že mi z toho ešte dnes stoja chlpy na tele.
Dalo by sa očakávať, že sa Barové Vianoce prirodzene posunú do akejsi neoficiálnej slovenskej barshow, čo bolo a stále je aj mojim cieľom, ale nemyslím si, že by to malo byť v takej rovine, ako je všade zaužívané. No a je jasné, že nie som jediný, ktorý tu má snahu niečo robiť, obetovať čas a posúvať úroveň slovenského baru vyššie, ako bola včera, tak že logicky prišiel niekto s nápadom urobiť oficiálnu a poriadnu Barshow, zo všetkým, čo k tomu patrí po vzore veľkého Berlína, Osla, či Atén. Aj keď sa môže zdať, že je toho už veľa, človek má kam chodiť a že sa vlastne neprináša nič nové, ja si myslím, že toto nie je celkom náš prípad.
Som veľmi rád, že sa do toho pustili chlapci okolo Luba Končoka z Leroy Café práve v spolupráci s Martinom Hudákom zo Savoya, ktorý postupom času svojou húževnatosťou a pracovitosťou dosiahol nie len obdivuhodné úspechy, ale aj získal z toho plynúce vzácne kontakty, čo je pre budúcnosť podobných podujatí viac ako žiadúce. Síce sa teraz môže zdať, že v postupne predstavujúcom sa “lineupe” chýbajú veľké zahraničné mená tak ako na veľkých barshow, ja som naopak nesmierne rád, že máme doma aj v zahraničí tak kvalitné mená, že si so zaujímavým programom vystačíme na prvej barshow takmer sami. /Teda aspoň podľa doteraz zverejnených speakrov/ Myslím si, že je to odvážny krok a o to viac obdivuhodnejší a ani v najmenšom mi to neuberá z radosti, práve naopak. Možno týmto krokom organizátori prídu o medzinárodnú pozornosť, ale v čase megalomanských “barshow projektov” má toto pre mňa väčšiu hodnotu.
Moja radosť a očakávania sa dajú prirovnať k úplne prvému Barconventu v Berlíne spred desiatich rokov, kedy sme ho navštívili s Erikom a Stanom a rozkukávali sa po barovom svete, pričom sme si patrične vychutnávali /aj keď len v trojici/ rešpekt dnes vysoko uznávaných osobností barového sveta. Ja samozrejme trošičku menej ako tí dvaja, ale užíval som si to rovnako :)) Spomenuli sme si na to aj na Barových Vianociach.
Pernod Ricard, s ktorým úzko spolupracujem je jedným z hlavných partnerov tohto podujatia. Posledný týždeň s Karolom Domischom intenzívne komunikujeme, čo zaujímavé priniesť do svojich stánkov a ja mám pocit, že sa tu konečne zíde celé barové Slovensko vrátane tých, ktorí pracujú úspešne v zahraničí. Príde Bystrík Uko, Mišo Kobza z Londýna, Slavo Kytka a Maroš Dzurus z Osla, Adam Hrapko z Dubaja, dokonca Adam Laham až z Kanady, príde aj Stan a ešte mnoho mnoho ďalších, s ktorými som sa už pár rokov nevidel /sorry, že som nemenoval/, alebo ktorých poznám iba z Fejsbúku, ale ešte osobne nespoznal. Teším sa moc na kamarátov z Čiech, ktorí dúfam opätujú hojnú návštevu slovenských barmanov v Prahe. K tomu naši slovenskí barmani, ktorí hrdo zostávajú doma a aj tí mladí, ktorých dúfam príde čo najviac a budú viac hladní po vedomostiach a motivácii, ako smädní po produktoch.
Normálne cítim tú atmosféru už na koži, teším sa na prednášky, na drinky a všetko, čo k tomu patrí. Začal som tomu veriť. Začal som veriť, že to bude neuveriteľné, že to bude šupa, že to bude deň, kedy si starší uvedomia, ako nám mladí vyrástli a majú čo povedať tým, ktorí sú v takom veku, keď sme k nim hovorili my. Verím tomu, že všetci budú odchádzať namotivovaní, prečo robiť toto remeslo, že pochopia, že patriť k našej komunite je privilégium a pocta, ktorá je podmienená poctivou a kvalitnou robotou a pochopením podstaty pohostinnosti. Verím, že aj ten, kto v tom nemá ešte jasno pochopí. Dovolím si tvrdiť, že ešte nikdy som necítil silu barmanskej komunity tak, ako ju budeme cítiť v Bystrici. Verím, že sa nemýlim!
Ozaj, neoficálne začíname večer pred tým v Bratislave, tak verím, že už tam bude cítiť, že máme barmanský sviatok!
Vidíme sa 5.septembra v Bratislave a 6.teho v Banskej Bystrici!
PS: a ozaj, to najhlavnejšie! Príde aj Erik Lörincz, tak že už nemáš dôvod tam nebyť!
Posted by Luboš Rácz
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
Vážim si každé jedno slovo a tu husiu kozu zdieľam s tebou! 😉
diky Mato! drzim palce!