Posted by Luboš on 30th marec 2021

ZÁHIR NEWSLETTER č.1

Srdečne pozdravujem zo Záhiru. Tento post primárne venovujem našim drahým hosťom. Rozhodol som sa, aj keď trochu netradičného miesta, vám aspoň takto priblížiť, čo sa deje za našimi dverami, keď teraz fungujeme v obmedzenom režime a zároveň vás aj informovať, keď budeme mať niečo nové. A to samozrejme vždy máme!

Napríklad teraz. Tí z vás, ktorí chodia na sociálne siete sa určite dozvedeli, že predávame niektoré vybrané naše drinky štýlovo nafľašované, opatrené s orginálnou vignetou a pripravené na pitie doma. Možno len tak na okraj, všetky dizajny som si robil sám, len s tým panáčikom, ktorého používame v rámci našej vizuálnej identity, mi veľmi pomohla umelecká tatérka a dizajnérka Petra Žiačková a vytovorila ho na mieru exkluzívne pre Záhir. Mnohí z vás sa už zoznámili s našim Jablkovým gimletom, alebo drinkom Apple Royal, ktorého súčasťou sú jabĺčka z dediny Báb pri Nitre. Jablká sú mnohých z nás obyčajný, nezaujímavý produkt, ktorý máme stále v obchodoch, väčšinou sú aj slovenské, alebo dovezené z nejakej blízkej krajiny. Máme ich v obchodoch po celý rok, tak že ich už ani nevnímame ako sezónny produkt a mnohým z nás ani nenapadne, že ako je možné, že v ich takomto krásnom stave máme čerstvé a krásne aj na jar hoci sa zberali už v skorej jeseni.
No, každopádne tieto z Bábu sú uskladnené v pivnici, nevyzerajú síce nijako výstavne, ale o to viac som bol prekvapený ich úžasnou chuťou a rozdielom 4 odrôd, ktoré som ochutnal, pričom každá jedna ma prekvapila a očarila. Vybrali sme nakoniec dve. Kyslejšiu a sviežu Granny Smith na Apple gimlet a šťavnatú a sladkú Guji na Apple Royal a nealkoholickú Airi, čo je inak japonské ženské meno a znamená Jasmín. Vybrali sme ho, lebo jablká miešame so zeleným čajom s jasmínom. Som presvedčený, že z nich budete očarení a prekvapení, aké vedia byť jablká krásne plody a dokážu v našich drinkoch vyniknúť. Ak ich chete vidieť, pozrite náš instagram /Zahinitra/.
Tradične už trošku neskoro chystáme pár fliaš jarného Vajčáku, tento krát silno vanilkový a arménsky Ararat sme vymenili za kubánsky a jamajský rum. Pridávame k tomu trochu sladkého cream Sherry, ktoré mu dodáva super orieškovú dochuť. Tak ak by ste si chceli zobrať od nás fľašku, volajte nám 0907 877 413 a rezervujte.
No a máme dve nové pecky, ale že naozaj bombové drinky, pokiaľ milujete kávu a nevadí vám horkosť. v drinkoch.
Jeden náš dobrý kamarát, inak momentálne jeden z najuznávanejších barmanov na planéte – Erik Lorincz pred časom vymyslel, že známe Negroni pretlačí cez kávový filter s kávou a vyrobil Coffee Negroni a zároveň mi doporučil, keď sme sa o tom rozprávali, nech vyskúšam takto urobiť Boulevardier. Ťažko sa to asi číta a vyslovuje, ale to vôbec nevadí, lebo tento drink je tak moc dobrý, že mu je všetko odpustené! Je to drink z 4 Roses Bourbon whiskey, Campari a troch sladkých červených vermútov, to všetko je ochutené kávou z Hondurasu praženú v Hurbanove v pražiarni Spaceship. To, čo spojením týchto vecí vzniklo je nádherný sladko-horký drink podporený úžasnou kávovou chuťou. Neviem slovami vyjadriť, tú veľkoleposť tohoto drinku. Je to jednoznačne môj favorit za posledných 5 rokov, už dávno mi takto nechutil nejaký miešaný drink. Toto budem piť cez veľkú noc a zpálim si k tomu cigaru! Nemám ho ešte odfotený, lebo ho budem robiť až zajtra, keď príde čerstvá káva.

Ak chcete niečo jemnejšie, vyrobili sme tento drink z Campari ochuteným rovnakou kávou, doliate tonicom a sódou. To Campari ladí s tou kávou naozaj moc dobre! Voláme to Café Milano a je to pecka úžasná tak isto, ktorú si môžete kúpiť domov v 0,2l. fľaštičke! Obsahuje len 5% alkoholu, ale o to výraznejší je v krásnej horko-sladkej kávovej chuti.
Okrem toho stále fungujeme s kávou, ktorú vám u nás urobíme, alebo si môžete zobrať 250 g. balenie so sebou a urobiť si ju doma. Najlepšia je čerstvo zomletá tesne pred tým, ako si ju idete robiť. Radi vám poradíme ako na to. A začali sme robiť aj Cold Brew, čo je káva na studeno, kedy ľadová voda pomaličky približne 5 hodín kvapká cez kávu.
V ponuke máme stále aj nejaký cheesecake, naše tartaletky, ktoré ste si veľmi obľúbili a nové cookies v troch rôznych chutiach /čoko, vanilka s čokoládou a ovsenné/. A na ráno pripravujeme francúzske a talianske croissanty a čerstvé špaldové žemle so všeličím navrchu.
Sme otvorení každý deň od 8.00-17.00, v sobotu od 9.30-17.00, ale keď bude svietiť slnko a bude teplo, radi ostaneme dlhsie. Budeme sa tešiť, keď si prídete niečo kúpiť a budeme vďační za akúkoľvek podporu. Napríklad aj zdieľaním tohoto newslettera.

so srdečným pozdravom Luboš Rácz, Záhir Cafe, Nitra

Prečítali ste 757 slov a videli dve fotky. Trvalo vám to pár minút. Podľa toho, či ste pri tom jedli a pozerali do taniera.

2 komentáre

  • Stella píše:

    Ľuboš- klobúk dole! Chodím ku vám zriedkavo, ale patrí vám môj obdiv! Toľko srdca a umu vkladať so svojej práce sa vidí nie často. Nejde len o biznis, ale vaša práca je zároveň vašou životnou záľubou. Všetko je u vás dotiahnuté k perfektnému výsledku na vysokej úrovni, čo teší všetkých zákazníkov! Vašu profesionalitu obdivujem. Pozdravujem a prajem skoré znovuotvorenie ❤️

  • Post your comments