Posted by Luboš on 9th december 2011

ZLÁ DOBA?

Myslím si, že nežijeme v dobrej dobe. Mám na mysli dobu barovú. Uvedomenie si, že bar je v prvom rade biznis nám bráni prežívať za barom to, čo by sme naozaj chceli. Dobre, možno že to nechcete vy, ale ja chcem prežívať niečo iné.
Chcem, aby boli dvere otvorené mojim hosťom. Vždy v obvyklom čase. Vždy vtedy, keď majú chuť vstúpiť do môjho baru a dať si drink. Chcem, aby tam stretli svojich známych. Chcem, aby mali u mňa pocit bezpečia, ako vo svojej obývačke. Chcem im dať ešte lepší pocit spolupatričnosti, aký niekedy nemusia nájsť doma. Niekedy im chcem aj otvoriť dvere vtedy, keď to práve potrebujú. Keď potrebujú jeden drink aj keď práve nie je otvorené a ja mám v zavretom, prázdnom bare nejakú prácu. Chcem, aby si môj syn robil úlohy v bare, kde sú ešte vyložené stoličky a moji barmani sa pripravujú na večer. Chcem, mu ukázať, ako sa robí naozajstný bar. Chcem, aby neskôr pochopil, že len to, čo sa odohrá v skutočnosti má zmysel. Virtuálny svet fejsbuku je len na prezentáciu samého seba a uspokojenia nad počtom virtuálnych lajkov, že spriazneným dušiam sa páči, čo som práve povedal. Je to pekné a ego postujúceho  je tým uspokojené. To nemyslím v zlom. Veď aj pod týmto článkom je ikona a ja sa úprimne teším, ak sa niekto na ňu klikne a číslo sa zväčšuje. Je to podpora toho čo robím, a so srdca za ňu ďakujem. Ale zároveň si uvedomujem, že len skutoční ľudia, ktorí nás majú radi, a ktorí nám veria, majú v živote zmysel a na to sa treba koncentrovať. Chcem, aby toto pochopil môj syn, keď bude aj on viac času tráviť na počítači, ako so svojimi blízkymi. Aby pochopil, keď mu život bude dávať signály, že má byť pri svojej rodine vtedy, keď ho potrebuje.
Aby si nestaval vzdušné zámky ako svojho času jeho otec a aby pochopil, čo si naozaj reálne môže dovoliť, na čo sa má koncentrovať, aby dosiahol uspokojenie zo samého seba. Aby si nič nemusel vyčítať a aby mu nič nemohli vyčítať iní. Preto je dobré byť samostatný. Dokázať byť odkázaný vo svojej práci iba sám na seba.

Spraviť si bar podľa seba je pre mnohých snom. Možno na otvorenie, teda prenajatie si priestoru a vzhľadom na pokles nájomného je teraz tá najlepšia doba. Otázka však je, čo ďalej. Čo bude budúci rok? Neistá doba, ktorá neprinesie barovej kultúre nič dobré. Nechcem veštiť, ani vkĺznuť do prognóz bulvárnych denníkov. Mám však strach, že to, čo sa deje už teraz, bude pokračovať.  Že prenajímame svoje bary preto, lebo nám klesli tržby a nezarábame tak, ako pred dvomi-tromi rokmi. Že opustíme svoje koncepty, svoje zásady preto, že hosť proste reaguje inak. Len preto, že sa naozaj počíta iba to, čo je doma. Teda v bare. V skutočnosti je jedno, akým spôsobom. Dôležité je, že zaplatíte nájomné, zamestnancov, sociálku a podobné milé povinnosti. A dôležité je, aby samozrejme majiteľ zarobil. Veď je to biznis. Bez zisku nemá zmysel. Dnešná doba u nás nedovoľuje ísť za svojimi ideálmi. Dnes je to doba prežitia.
Nechcem aby sa bar premenil na diskotéku len preto, že si to klient žiada. Nechcem, aby sa drinky predával pod cenu, len preto, že si to klient žiada. Len preto, že garantuje, že ich jeho hostia vypijú 200. Nechcem, aby mi do baru chodil nejaký odkundes*, a chrlil tu oheň z huby len preto, že si to klient žiada. A potom sa všade chválil, že vstúpil za mahagón takéhoto baru. Nechcem, aby bolo povolené fajčiť v bare len preto, že si to klient žiada, lebo si dnes večer zaplatil celý podnik. Nechcem svoj bar nikdy prenajať žiadnemu klientovi. A vlastne, ja nechcem nikdy svojich hostí volať klientami.

Ja však aj napriek uvedomeniu si ekonomických súvislostí verím svojím ideálom. Verím, že príde doba, keď takýto bar bude fungovať. Kde hostia budú vždy rešpektovaní a aj oni sa u mňa jedoducho budú cítiť dobre. A budú sa vracať. Lebo iba to je podstata fungovania baru.
Teraz je možno čas konečne naštartovať odborné školstvo, aby sa prebudilo, aby sa ľudia, ktorí sa učia za čašníkov, či kuchárov  naučili, čo je to poctivosť. Poctivosť vo všetkému, čo v živote robím. Lebo tam sa to všetko začína a aj končí a iba pochopenie poctivosti vo všetkých smeroch nám pomôže k skvalitneniu vnímania našej roboty a pochopeniu zo strany hosťa. Lebo ten je pre nás stále najpodstatnejší.

*Česť poctivým flairistom, nie všetkých považujem za odkundesov!

Posted by: Luboš Rácz

12 komentárov

  • Dušan píše:

    Ahoj Ľuboš, zaujímavý a veľmi pravdivý článok. Súhlasím s tvojou úvahou o smerovaní barov v budúcom roku, v tomto odvetví ( prevadzka ) som krátko a je naozaj veľmi zaujímavé sledovť čo všetko má vplyv na návštevnosť podnikov. Presvedčil som sa o jednej pravde – keď sa robia veci ako sa majú ide to ( nie ľahko a rýchlo, ale krok za krokom ale s istotou ), ale tá neistota v budúcom roku je veľký otáznik. Naše školstvo prepdokladám sa nezobudí podľa mňa ani najbližších 10 rokov, to človek v sebe proste má alebo nemá ( slušnosť, poctivosť atď ) – to sa v škole nenaučia – musia to mať z domu a škola by ich mala trošku formovať. A kurzy ( barmanské ) na školách sú stále podľa mňa jedno veľké mínus. A flairu zdar – väčšina barmanov si ním prejde ( prešla ) a potom to prehodnotí ( moje poznanie ). Prajem príjemný deň :)))

    • lubos píše:

      Dusan, az teraz som zbadal tvoj prvy prispevok, diky moc…
      ja verim, ze sa to pomalymi krokmi podari zmenit k lepsiemu. bojim sa vsak, ze mi realita vrazi opät par faciek, aby som sa zobudil..;))

  • Ladislav Piljar píše:

    Lubos, aj ked si myslim, ze vela veci by sa v skolstve dalo vylepsit, mam pocit, ze hotelova akademia, ktoru som vystudoval ja mi dala vela. Dala mi odvahu vyskusat nepoznane a je iba na jedincovi, ako si to prelozi, vysvetli a nalozi s danymi moznostami. Je samozrejme vela odbornych predmetov, ktore by potrebovali oprasit, ale ak sa pozries na dnesnu barmansku spicku, je to o tom, ako kto nasleduje ciel. Mas tiez velku pravdu v tom, ze na Slovensku, sa ovela tazsie ziskava a osmeluje host, tazko je naplnit ocakavania tak majitela ako aj hosta. Ak sa ludia idu zabavit, tak si zvolia to, co si mozu dovolit, to je fakt. Ale tato doba nebude trvat vecne a ja len verim, ze ked si to hostia budu moct dovolit, tak barmani tu stale budu pritomni a pripraveni ocarit, zaujat a ziskat si doveru.

    • lubos píše:

      Laci, je to presne tak. Vcera sa ma profesorka na hotelovej skole pytala, ze ako sa co konkretne ma posuvalo dalej az doteraz?. Hovorim, ze to sa neda konkretne povedat. Kazde jedno miesto, pocnuc skolou, cez moj prvy dzob v interhoteli Nitra, Mnichov, Zurich, Pladium, prvy blog, upeechy a sklamania, to ma vsetko ovplyvnilo a bude nadalej ovplyvnovat. Vsetko je to len na kazdom jednotlivcovi, kazdy ma sancu, len musi chciet. Niekedy vsak potrebuje okolo seba mat tych spravnych ludi, ktori mu napovedia. Len ze ako rozpoznat, kto je ten pravy? to musi asi naozaj mat clovek iba v sebe. Mohli by sme to nechat tak a neriesit nic a cakat na takych ludi, ale zase skusenosti ukazuju, ze s tym musime nieco urobit, lebo je to s mladymi ludmi cim dalej, tym horsie…;))

  • Dušan píše:

    Kedy je dobra a spravna doba na otvorenie baru – pät rokov dozadu, teraz, o tri roky ??? Ked sa pozries okolo seba kolko novych prevadzok vzniklo za posledny polrok ?
    Urcite ma vplyv aj kriza na navstevnost atd, ale ak je kvalita host si cestu najde. Potrebuje vsak prijemne prostredie, milu obsluhu ( ale ved to vsetko dobre poznas ), a bude sa rad vracat. Skolstvo nenauci ziakov to co sa maju naucit doma a nemoze suplovat rodicov. Drzim ti palce :)))

  • Luboš píše:

    Otazka je, kolko vzniklo tych naozaj kvalitnych. Takych naozajstnych barov, ake pozname z Prahy, Mníchova, Londyna, ci inych miest. Kolko je takych, kde barman robi naozaj kazdy den s radostou, kde pride o stvrtej poobede do prace a v klude si chysta bar a otvori ho o siestej pre svojich prvych hosti. V klude, v pohode, caka na svojich hosti, ktori pridu raz vysmiaty, inokedy mozno podrazdeny, ale su tam. Aspon na jeden drink, alebo jedno pivo. A postupom casu hosti pribuda az je ten bar naozaj plny zivota. Kolko takych mame v Bratislave? Kolko je takych, kde barman nemusi na zaverecnu vyhanat svojich hosti, lebo rano musi vstavat a ist znovu do prace?
    Ja som za posledny rok nasiel z tych novych iba jeden. Aj ten sa vsak v priebehu roka premenil na “luxusny klub”, kde stoji panak obycajneho premioveho spiritu 10 Eur, tak ze tych beznych hosti tam je naozaj malo…
    Viem, ze skolstvo nenauci to, co sa ma clovek naucit doma. Nesnivam o tom. Ale moznost, ze mlady clovek najde v nejakom clanku, alebo na nejakom dobrom kurze motivaciu, aby sa zmenil, aby nasiel nadsenie pre to , co robi tu stale je.

  • Ondřej Hájek píše:

    Luboši moc hezky napsané.
    Nejhorší na tom všem je, že dobrých barů málo a barmanů ještě míň….a hostů co to dokáží ocenit také moc není.
    Ale, když budeme všichni bojovat a to barmanské řemeslo více protlačovat. Věřím, že za pár let se situace změní!

  • Tomas Callo píše:

    Ľubo, veľmi dobre Ti rozumiem. Aj o tej ekonomike, aj o hosťoch. Ak máš pocit, že v Bratislave je to s nimi ťažké, mám pre Teba ponuku – poď to skúsiť k nám, do Prešova. Uvidíš, čo si z tých príjmov budeš môcť dovoliť tu. Každý deň premýšľam, či to má v malom meste na periférii únie, v meste z ktorého mladí, mienkotvorní ľudia len odchádzajú… Je to každodenný boj, veď vieš.

    Ale o inom – skvelý článok. Ja k tomu pridám toľko – bol by som rád, ak by všetci finančný poradcovia, poisťováci, predavači parfémov a podobní obsadzovači stolov v baroch pochopili, že nesuplujeme ich neexistujúce kancelárie. Je skvelé, že ich oslovuje pekné prostredie, teplo a milá obsluha, ale z jednej vody (najnovší trend je ten, že druhý z nich si nič nedá), ktorú si dajú za 2 hodiny toto prostredie asi ťažko udržíme.
    Dobrý ľudia za bar sa hľadajú ťažko a čím menšie a ekonomicky slabšie mesto, tým ťažšie. Niekoľkoročná mravenčia práca sa však vypláca – ja takých mám. Nie všetkých, ale postupne skladačka do seba zapadá. Posledné mesiace ma napĺňajú, pretože keď vidím ich pokroky, viem, že má zmysel vydržať. Nie žeby bolo všetko ideálne, ale je úžasné mať ľudí, ktorí majú potenciál a hlavne chcú. Vzhľadom na obmedzené možnosti som na nich hrdý, naozaj.
    A čo drží moju barovú dušu pri živote v týchto ťažkých časoch? Plány, vízie a pokroky. Hlavne v hostiteľstve. Pretože to nič nestojí, len snahu a úsmev.
    A čo nám pomôže? Len viac kooperácie, menej falošných priateľstiev a “výhodných” obchodov, odloženie vlastného ega a uznania kvalít druhých. Ak slovenskí barmani pochopia, že nie všetko je o peniazoch ( týmto zdravím tých, ktorí sú o tom presvedčený), tak sa o nás nebojím.

    Nemusíme byť “posh”, stačí keď budeme ľuďmi…

    • Luboš píše:

      Tomy, to je kapitola sama o sebe. V zasade som sa vzdy riadil podla toho, v akom case sa mi tento typ “hostí” v podniku nachádzal. Ak to bolo pred a po “prime time” tak som to potichu pretrpel, aj ked som mal tie iste pocity, ako ty. Ak sa to však títo hostia blokuju stol v case obednej, alebo vecernej spicky, potom host, nehost, je urcite nutne ho na to upozornit. Sposob, akym to spravit by vsak mal byt po prvy krat velmi priatelsky, aby som toho zakaznika nestratil, a ak to nepochopi a nerespektuje moj biznis, zial, nerespektujem ani ja jeho… Mam rad hosti, ale nie na kazdu cenu. Nechcem tu prilis mudrovat, ani radit, len som chcel napisat moj nazor na tento problem, ktory dokaze liezt poriadne na nervy…;)
      co sa tyka personalu, kazda prevdzka, ktora ma takýchto spolupracovnikov si zasluzi obdiv zvlast v dnesnych casoch, ked je to so stabilitou prevadzok a zaroven aj personalu velmi tazke.
      Nech sa dari aj nadalej!

  • Karol Domisch píše:

    Lubos, lubim ta. Pacinsa mi ako to vsetko robis. A velmi chapem co citis! Srdce musi by vsade vo vsetkom co robime! A preto ta lubim 🙂

    • Luboš píše:

      Karlo, diky moc! Ked tam budeme aj dalej davat srdce, nemozme ist nikdy zlou cestou! tesim sa na nove veci, bude to zase zaujimavy rok…;)

  • Post your comments