Latest Posts
EMÓCIA
Záhir je tu už 14. rok. Prechádza si rôznymi fázami vývoja, ktorý je poznačené miestom, kde som sa ho rozhodol otvoriť. Mnohí hovoria, že ak by bol v Prahe, Viedni, či v New Yorku, dávalo by to väčší zmysel. Bolo obdobie, kedy som im dával za pravdu, ale dnes sa témou zmysluplnosti už vo svojom vnútri nezaoberám. Je to tak, ako to je.
Čo ma v posledných dňoch však chytilo za srdce je emócia. Impulz neprišiel v mojom bare, ale na koncerte klaviristu Norberta Daniša, ktorého som v Synagóge zažil už druhý krát. Čo tento človek dokáže cez svoje ruky vytvoriť je neuveriteľné. Dva koncerty a dve emócie. Kým prvá bola skôr o bolesti a láske, táto druhá o vnútornom vyrovnaní, pochopení a očistení.
Som presvedčený, že každý jeden poslucháč aspoň na malú chvíľu zatúžil hrať na klavíri tak ako on. A nie len hrať, ale hlavne vytvárať také nádherné pocity, že to vnútorne musí s každým pohnúť a každý si tam nájde to svoje s ohľadom na to, v akom životnom rozpoložení sa práve nachádza. Niekedy vás to núti premýšľať, dokáže oči zaliať slzami, alebo len ich zavrieť a nechať sa unášať prítomnosťou a vychutnávať nádhernú chvíľu.
Moje umenie je s jeho virtuóznym hraním a vlastnými skladbami neporovnateľné. Aj keď si oboje vyžaduje remeselnú zručnosť a roky skúseností. V jeho prípade hraním, v mojom prípade vytváraní drinkov a atmosféry. A v tomto som našiel istú spojitosť, ktorá sa mi počas jeho koncertu prepojila. Vytváranie emócie je našim hlavným poslaním v tom, čo robíme. Uvedomenie si toho je veľmi príjemné a aj keď nie som hudobný virtuóz, viem si to nájsť aj tu, pod našimi hodinami.
Ako som písal dnes na náš Instagram, visia tu už 14. rok. Odohralo sa pod nimi veľa príbehov, spoznalo veľa ľudí, vypočulo sa veľa rozhovorov. Od tých povrchných a bezvýznamných, až po tie, ktoré dokázali zmeniť život, či priniesť niekoho výnimočného na dlhší, alebo krátky čas. Mne osobne tiež a som za to neskutočne vďačný.
Keď sa pozerám na tieto zlaté hodiny, ktoré sú dielom umeleckého rezbára Petra Florianca z Hybe, vidím v nich práve symbol toho, o čo mi v bare ide. Nie sú to len výnimočné a vyvážené chute, ktoré remeselne a s citom vkladáme do našich drinkov. To by malo byť v naozajstných baroch samozrejmosťou. V prvom rade je to zážitok, ktorý je spojený s emóciou. Ja môžem byť toho priamo súčasťou, ale tak isto iba obyčajným tichým spoločníkom, a svojim spôsobom aj neoddeliteľným tvorcom. Preto mám toto miesto znovu rád.
Ak chcete, vidíme sa zajtra na bare, keby ste sa mali chuť porozprávať a nemali s kým. Na to sme tu. A ak máte, zoberte si stôl v kúte a zažite pekný večer. A je jedno, či to je daždivý utorok, alebo slnečný víkend. Každý deň môže byť výnimočný. Užívajte si ho.
ps: Je pondelok, máme zatorené, v prázdnom bare mi znie úžasný Danišov klavír, síce cez Spotify, ale je to stále zážitok. Jeho skladby majú hĺbku, energiu a tak silnú emóciu, že keď pozerám na tie moje hodiny, cítím, že sa vôbec nemusím zaoberať tým, či to tu má vôbec zmysel. Určite má, preto že prichádza s každým jedným hosťom a to je to najpodstatnejšie.
autor: Luboš Rácz, Záhir Bar, Nitra
NÁVRAT 1000 ROČNEJ VČELY
Konečne pod veľmi dlhom čase mám trochu času a hlavne voľnejších myšlienok pripravených na písanie, tak sa chcem s vami všetkými podeliť o drinky, ktoré boli súčasťou nášho Legacy menu vytvorené v spolupráci s Martinom Hudákom. Myslím si, že každý jeden má svoju hodnotu, získal si svoje publikum a verím, že vďaka tomuto blogu nezostanú v zabudnutí a budú dohľadateľné, aby sa mohli pri nejakej príležitosti reprodukovať. Rád by som prezentoval postupne každý jeden, a na záver zhrnul celý pocit z Legacy Menu 2024. Na začiatok ale musím hneď poďakovať partnerovi Mast-Jägermeister, ktorý nás podporil a hneď od začiatku bol tejto myšlienke veľmi nadšený. A s veľkou radosťou sme začali nanovo, špeciálne pre toto menu pracovať so značkami Jägermeister Manifest, Monkey Shoulder, Glenfiddich 12 y.o; Gin Sul, Hendrick’s gin a Reyka Vodka.
Continue ReadingPROTI PRÚDU
Počas minulých dvoch týždňov som sa zúčastnil dvoch gastro súťaží pre študentov na hotelových školách v Nitre a v Piešťanoch. Teší ma, že vedenie školy môjho rodného mesta si konečne našlo cestu do Záhiru a oslovilo ma na spoluprácu zatiaľ síce iba v tomto smere, ale s vyhliadkou na nové projekty, ktoré majú školu posunúť na trochu vyššiu úroveň. Musím otvorene povedať, že je kam sa posúvať, preto že škola vyzerá vo vzťahu k modernej gastronómii trochu zanedbane, pravdepodobne z dôvodu iných priorít bývalého vedenia. Verím, že sa nám spoločne s novou pani riaditeľkou Bibianou Fitalovou podarí vybudovať pekné a funkčné prostredie na výučbu pre baristov a barmanov. Potom zostáva veriť, že aspoň pár ľudí po skončení školy zostane v Nitre aj naozaj pracovať aspoň na pár rokov.
Continue ReadingCHARLES SCHUMANN OTVORIL BAR V JAPONSKU
Charles Schumann je okrem svojho baru a tvrdej dlhoročnej práce známy aj svojím srdečným vzťahom k Japonsku. Prvý krát navštívil túto krajinu, keď ho v polovici 90. rokov na ulici v Paríži oslovila PR manažérka Yochji Yamamota, či by nechcel predvádzať ako model v Tokiu. Jemu táto krajina tak vliezla pod kožu, že sa dlhé roky túži do nej stále vracať.
Continue ReadingITALICUS – CAMPARI 21. STOROČIA?
Nepochybujem, že ste pred nejakým časom zaznamenali na displayoch tých najlepších barov a aj niektorých bratislavských kaviarní výraznú tyrkisovo-zelenú fľašu, ktorá dokázala zaujať už na prvý pohľad. Rovnako prekvapivý bol aj jej obsah, preto že už pri prvom dúšku bolo jasné, že nič podobné sme ešte pred tým neochutnali. Italicus. Svieže, horké, výrazné a pritom jemné zároveň.
Continue ReadingPONÚKAM NA ODSTÚPENIE
Žiadny článok, a to som ich napísal už naozaj kopu, sa mi nezačínal písať tak ťažko, ako tento.
Rozhodol som sa ponúknuť môj Záhir, teda jeho priestor na odstúpenie. Dôvody, ktoré ma k tomuto vážnemu kroku vedú si nechám na samostatný článok, ktorý bude skôr zaujímať barovú komunitu, ako potencionálneho prevádzkovateľa tohoto charizmatického a zabehnutého priestoru.
Teraz je oveľa dôležitejšie dať vedieť, čo je vlastne v ponuke a prečo je výhodnejšie zobrať môj priestor, ako stavať nový.
AKÉ BOLI BARMANSKÉ VIANOCE?
*krásne.
*so silným odkazom
*so spoľahlivými partnermi
*divoké, s najlepším feedbackom od hostí a barmanov, aký som doteraz mal
*emotívne – hlavne druhý deň vo Wild Kitchen keď sme boli všetci na obed. Škoda len, že s nami nebol Erik, ktorý musel ísť späť do Londýna. Chýbal nám.
ŠŤASTNÉ A VESELÉ /BARMANSKÉ/ VIANOCE
Nepamätám, že by som niekedy písal na Vianoce článok. Ale podľa viacerých dotazov na Barmanské Vianoce je práve dnes už najvyšší a aj najvhodnejší čas.
V prvom rade by som vám všetkých chcel popriať k tým prvým Vianociam, aby ste ich mali pokojné a v pohode v kruhu tých, ktorí sú vám srdcu najbližší. Zároveň myslím aj na všetkých vás, ktorí ste v zahraničí a trávite ich so svojimi kamarátmi a kolegami. Zažil som to asi pred 25. rokmi kedy som ich po prvý krát trávil mimo domu a ochutnal zemiakový šalát s cesnakom od jedného starého slovenského emigranta. No, poviem vám, nebol to najlepší zážitok, ale aj napriek tomu mi tieto Vianoce zostali na pamäti ako tie najveselšie.
TAKÁ MALÁ OSLAVA
Za poslednú dobu sa u mňa stalo veľa udalostí, ktoré by stáli za článok. Tak že v čase mojej autorsko-blogovej slávy, ktorá informovala a aj ovplyvňovala cesko-slovenskú barovú scénu by ste tu mali určite tri – štyri články len za posledné dva týždne.
Každá z nich stojí za zmienku, ale jedna je predsa len nad ostatnými, preto že v mnohých aspektoch znamená pre mňa veľmi veľa a potrebuje samostatný priestor na vyjadrenie mojich pocitov a poďakovaní.
Takto pred týždňom mi naša Majka v spolupráci s mojimi najbližšími a mnohými ďalšími pripravila oslavu, ktorú by som si ja nikdy v živote sám nezorganizoval. Nie že by som na to nemal možnosti, ale priznám sa, že nie som človek, ktorý túži byť stredobodom pozornosti a cíti sa blbo pri predstave, že ľudia stoja v rade a gratulujú mu k významnému jubileu a dávajú mu nejaké darčeky. Predsa len sa trošku lepšie cítim za barovou doskou, ktorá ma tak trochu chráni priamym kontaktom zvedavých hostí, ktorí sa radi pozerajú ako miešam drinky. A toto si naozaj užívam. Užívam si aj, keď chodím za nimi k stolu a sledujem ich /väčšinou/ spokojné a usmiate tváre.
TOKIO
Charles Schumann:
Konečne doma?
Ako veľmi si mi chýbalo.
obrovské, ale predsa blízke!
Obchody z knihami
otovrené cez deň aj v noci!
Listovať
Čítať
Inšpirovať sa
a všetky kúpiť a potom vláčiť domov.
každý deň.
Masy ľudí
Shibuya
denne prekročená milónom ľudí
Čaká tu ešte niekde Hachi Ko
na svojho priateľa?
Masy ľudí
a pritom ani z jedného sa necítim ohrozený
žiadna viditeľná agresivita!
Nikdy. Ani v noci.
Kde ešte niekde na svete sa môžete
v týchto miestach cítiť bezpečne a stráviť
tam deň či noc?
Pritelia
ktorí starostlivo pripravujú
kávu celý deň
tešia sa, keď sa objavím.
Kishi
Benfiddich
Trench bar
Kishi hovorí že ma cíti?
Ak prosím?
Keď som tu v meste, vo veľkom
obchodnom dome blízko jeho baru
a zrazu stojí predomnou?
Tokio – Paríž
9730 km!
33 rokov, čo som tu bol
prvý krát pre Comme de garcons
na Yohjiho fashion show!
neuveriteľné že som v katalógu
50. výročia značky!
spolu s John Malkovich
John Lurie
Dennis Hopper….
Tokio
tri dni je málo.
Stretnutia
Kishi
Rogierom
Nick.
žiaľ veľmi krátke.
Corona tu zanechala svoje stopy.
veľa priestorov je prázdnych
Hotely, aj tie najväčšie už namajú
dokonalý servis.
Už vás tu nikto nevíta pred vstupom.
Kde sú tí elegantní ochotní páni,
v čiernych oblekoch?
Na prvý pohľad nedostupní, ale aj
tak vždy pripravení vám poradiť?
Teraz, keď som sa trochu naučil ich reč,
už tu nie sú.
Som smutný.
Veľmi smutný.
Bary zatvárajú skôr.
Majú problémy s barmanmi.
ako všade.
Nevyrástli a ani sa preto nenarodili.
Aj bary, ktoré sú svetoznáme.
Starí páni už nestíhajú a veľmi trpia.
Tak veľmi to vidieť!
Ale stále to nevzdávajú.
Ako dlho ešte?
Malé bary iba s majiteľom za barom.
Ešte stále neobjavené.
Tí jedniní majú šancu robiť ďalej
to, čo tak všetci obdivujeme.
Ale musí všetko ešte byť tak japonské?
Pre koho??
Pre nás??
Veď my sami sme sa už tiež vzdali
svojich vlastných predsavzatí ako sme to chceli robiť.
Hosť je dôležitejší ako ten za barom!!!
Ten, čo je bez štýlu a tak nevhodne oblečený.
Za pár dní som toho videl veľa.
Zostaň v tom, čo robíš!
Mám nápad.
nevzdávaj to.
Sayonara
Tokio
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- október 2025 (1)
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (67)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (4)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (12)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (11)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (24)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH

