Latest Posts

Posted by Luboš on 14th október 2017

ČO JE S TEBOU, BERLÍN?

Minulý týždeň som už aspoň po 10ty krát navštívil Berlín. Jasne, kôli Barconventu. Takmer vždy. Raz som si tam dal kino. Veľké kino. Premiéra Schumanns Bargespräche na Berlinale. Oslava barovej kultúry vo veľkom. Krásny film. Už po pár minútach som bol hrdý, že som tiež barmanom.
Časy, keď sme vymetali bary jeden za druhým, úzkostlivo pozorovali barmana a jeho chyby, hodnotili drinky, pozerali sa na všetko kritickým okom, kedy sme si v sebe najako chceli dokázať, že sa môžeme porovnávať, sú už preč.

Continue Reading

Posted by Luboš on 28th september 2017

PÁR SLOV PRED VÍKENDOM #3

Hľadáme si bar, v ktorom by sme radi pracovali, lebo sa nám páči. Najprv sa nám páči na Fejsbúku a Instagrame, ako sa prezentuje. Potom tam zájdeme, dáme si drink na bare. Sme očarení ľahkosťou barmanov a atmosférou, ktorú nám vytvárajú. Bar nám vlezie pod kožu a sledujeme ho o to intenzívnejšie. Bar nás očaril tak, že tam chceme tráviť viac dní. Máme blízko ku gastronómii, tak teda sa začneme intenzívnejšie zaujímať o barové remeslo. Ak nemáme skúsenosti, urobíme si aspoň kurz, od ktorého čakáme, že nás za naše peniaze všetko naučia a my sa môžme postaviť za bar. Veď sa ostatné doučíme. Veď preto ideme do vysneného baru, aby sme našu laťku posunuli vyššie.
Continue Reading

Posted by Luboš on 22nd september 2017

SOBOTA RÁNO

Mám to tu rád. Všeobecne mám rád miesta, ktoré ma inšpirujú rozmýšlať, miesta, kde sa mi chce písať a  ide to ako keby samé od seba, miesta, z ktorých sa mi nechce odísť. Som šťastný, že aj Záhir je taký.
Continue Reading

Posted by Luboš on 21st september 2017

PÁR SLOV PRED VÍKENDOM #2

Niekedy si neuvedomujeme, aké následky môže mať naše správanie sa mimo baru na bar samotný. Teda myslím ten bar, v ktorom pracujeme, alebo sme pracovali, či sa v ňom stali trochu známimi v komunite. Tú dôležitosť si uvedomujeme až vekom, keď sme mladí, tak sa príliš nestaráme o to, kto nás pozná a vôbec nemáme pocit, že všetci poznajú mňa, čašníka z „toho“ baru, tak sa ľahko stáva, že v opojení strácame zábrany a nechávame sa uniesť našou dôležitosťou práve preto, že v som čašník, či barman z „toho najlepšieho baru“.
Continue Reading

Posted by Luboš on 16th september 2017

Dám ti pár rád… už zas, Apinko

Očúvaj ma sem. Čítaj ty si pozorne Apinko, lebo čil sa budem trošku robiť múdry, ale já ňé v zlom. Víš, sťem ti sem menuvať, aby si si trošku zlepšev formu, jak sa hovorí. Tak si všímam volakerých čašníkov po reštavráciách, tak ma napallo, že by som ti o tom volačo napísav, mojich takých 5 poradení: Continue Reading

Posted by Luboš on 14th september 2017

PÁR SLOV PRED VÍKENDOM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som barman. Môžem o sebe povedať, že som aj majiteľ baru, alebo ešte neviem aký odborník, konzultant, mixológ, alebo ako sa to všetci dnes nazývame.  Nehovorím to tak. V zásade som len barman a nehanbím sa za to. Aj keď dnes nie je moderné chváliť sa tým, že niekde manuálne pracujeme. Dnes vlastne nie je moderné vôbec nejako pracovať a povolanie barman si už vôbec v spoločnosti neužíva nejaký pozitívny spoločenský status.
Ale môžme si za to sami. Voľakedy bol barman v dobrom bare váženým človekom. Dokázal nie len počúvať, ale aj vysloviť názor, ktorý bol rešpektovaný. Hovorilo sa o ňom, že je psychológ, ktorý navyše vie robiť skvelé ľadové Martini.
Dnes málo dbáme na to, ako budeme pôsobiť na našich hostí. Chýba nám všeobecný prehľad, znalosť cudzích jazykov a spoločenskej etikety, nedbáme na to, ako sa správame nie len v bare, ale aj mimo neho, je nám jedno, čo máme oblečené, ako vyzeráme. Je nám to jedno, lebo naša práca sa nám nestala poslaním, ale iba obyčajným prostriedkom, ako zarobiť peniaze. Paradoxom je, že ich týmto spôsobom nikdy nezarobíme viac.
V zásade je jedno, čo robíme, ak to robíme dobre. Ak k tomu pridáme nadšenie, vášeň, budeme mať chuť robiť ľuďom radosť, a navyše budeme ovládať svoje remeslo so všetkými detailami, ktoré k tomu patria, ľudia nás budú rešpektovať. Budú nám veriť a budú nás mať radi. A bude im úplne jedno, že sme len barmani. Pre nich nebudeme nikdy obyčajní a nikdy sa nebudú hanbiť nás pozdraviť ako prvý, srdečne nám podať ruku a s úsmevom poďakovať za pekný večer.

Ľuboš Rácz

 

Posted by Luboš on 9th august 2017

UŽ SA TEŠÍM!

Dnes som si uvedomil, že už dávno som sa na niečo tak veľmi netešil, ako na nadchádzajúci prvý septembrový týždeň.
Teším sa na prvú Slovenskú Barshow.

Niečo trochu podobné sme tu mali už na začiatku tohto roka, kedy sme už po tretí krát organizovali legendárne Barové Vianoce, ale priznám sa, že z pozície organizátora som si viac uvedomoval zodpovednosť, ktorá ma brzdila v nejakom veľkom užívaní si prežívaných chvíľ, aj keď to bolo z nášho skromného pohľadu veľkolepé. Teda hlavne vďaka hosťom, ktorí prijali moje pozvanie a okrem prednášok sa postavili za bar a urobili taký rakenrol, že mi z toho ešte dnes stoja chlpy na tele.

Continue Reading

Posted by Luboš on 4th december 2016

Potulky moderného hipstera vol.2 – po slovensky

latte art hipstTýmto článkom by som chcel nadviazať na dva moje predošlé statusy ktoré som písal v Mníchove a v Bratislave. Sú na mojom FB. profile verejné, tak ak neviete, o čom je téma,  kľudne si to nájdite.Svojím písaním nechcem niekomu uškodiť, ani na neho ukazovať prstom, môže to byť každý z nás, preto že nikto nerobí svoju prácu v každej sekunde na 100%.  Dnes, v čase fejsbúku je veľmi ľahké kritizovať kohokoľvek, na každého môžte napísať názor, každému podniku môžte dať viac, či menej pravdivú recenziu napísanú aj pod vplyvom alkoholu, alebo svojich ženských dní. Píšem hlavne preto, aby sa človek, ktorého sa to môže dotýkať poučil. Nie som majster sveta, ani diplomovaný megakaviarnik, ani uznávaný gastronóm. Píšem len svoj názor. Názor hosťa, ktorý to vníma možno trošku citlivejšie, ale v zásade som vždy platiaci hosť, ktorý si vyberá kaviarne podľa kvality a za peniaze, ktore tam nechá aj niečo očakáva. Tak že ak kaviarnik, barista, barman, či len obyčajný barback toto číta, môže to s nechuťou zatvoriť, alebo sa môže z toho poučiť. Zadarmo. Za nič. Za svoj čas. Iní si za to berú peniaze, aby vám poradili. Často krát sú to však zbytočne vyhodené peniaze, ak to nepochopíte vy sami…

Continue Reading

Posted by admin on 8th október 2016

BEEFEATER MIXLDN 2016

Nedočkavé dotazy sú konečne vyslyšané! Niektorých slovenských barmanov pracujúcich u nás a aj v Čechách zmiatlo vyhlásenie tejto súťaže v Českej Republike, nakoľko si za dva roky zvykli, že táto súťaž bude opäť spoločná. V aktuálnom roku nie je tomu tak, a súťaž Beefeater MIXLDN 2016 sa bude konať u nás na Slovensku samostatne a je určená pre barmanov akejkoľvek národnosti, pokiaľ pracujú v baroch na území Slovenskej Republiky. Téma sa opäť dotýka Londýna, tento rok má barman za úlohu sa ponoriť do sveta filmu v spojení s Londýnom a hľadať v nich inšpiráciu na svoj súťažný drink. Výzva, ktorá sa neodmieta, preto že inšpirácie sa v tejto oblasti dá nájsť naozaj dosť!
Continue Reading

Posted by Luboš on 30th august 2016

DESATORO DOBRÉHO BARMANA + DVE NAVYŠE

servis smilePred pomerne dlhším časom som tu na tomto mieste spisoval pár rád, ktoré mu mohli trošku pomôcť vniesť svetlo do sveta American baru. Na konci som sľúbil, že pár podobných rád napíšem aj pre barmanov, ktorí by sa chceli stať lepšími ako sú.

Continue Reading