Latest Posts

Posted by Luboš on 4th august 2022

Barová Mačka

Apinko. Dlho som ti tu nič takto nenapísav. Aj by som na teba zabudov, ale bol som na večeri z jenným mojim kamarádom, kerého si ja velice vážim a kerého mám moc rád a tomu som ti vyprávav o našej mačke, čo zme mali v Záhire. No a tento mój kamarád, keď že to je svetoznámy barman, ale že taký, že ho poznajú šaďe na svete, aj v tom najlepšom hotely v Dubaji, ale očuli o ňom aj ve výčape v Lužánkach, tak mi hovorí, že by som ti to tu mav jako napísať, že nech to víš aj ty.

Continue Reading
Posted by Luboš on 31st máj 2022

BARTENDER FOR LIFE

Tak som sa nejako zakuklil v názore, a priznajme si že je ovplynený s doterajšími skúsenosti s hľadaním ľudí, že už dlhší čas dávam pri ponuke na prácu barmana jasne najavo, dokonca až dôraz, že sa k nám mladí ľudia z gastra môžu prísť učiť a posunúť svoj kariérny rast na vyšší stupeň. To aj stále platí. Ale celkom mi však unikla podstata toho, čo vlastne pre Záhir naozaj s Norom k sebe potrebujeme. Je to kvalitný barman.

Continue Reading
Posted by Luboš on 24th máj 2022

CHIVAS, CIGARY A MAMIE TAYLOR

Mám rád Chivas. Bol som aj tam, kde sa mieša a zreje. Dozrieva dlhé roky. Tá vôňa obrovitánskeho skladu vám zostane v nose už navždy. Vraj má tá vôňa hodnotu asi 6 mil. Eur ročne. Neuveriteľné množstvá peňazí v lufte. Na anjelskú daň však trpí každá whisky, nie len Chivas.
Ale nie o daniach som chcel.
Škótska Chivas Regal whisky, u nás zastupovaná a dovážaná spoločnosťou Pernod Ricard Slovensko, uviedla pred pár týždňami pre bary na slovensku zaujímavú aktivitu, prepojenú s cigarami, kedy hosť dostane cigaru za kúpu dvoch Chivas drinkov, alebo za kombináciu objednávky Chivas 12 y.o. a Chivas XV.

Continue Reading
Posted by Luboš on 31st január 2022

GASTRO 2022+

Aj keď sa to v tomto ťažkom období vôbec nemusí tak javiť, myslím si, že  gastro bude mať ďalšie obdobie obrovskú príležitosť dostať sa medzi dôležité odvetvia, ktoré bude dávať ľuďom prácu ako prostriedok na zárobok pre uspokojenie základných a aj ostatných životných potrieb. Bude to trvať ešte pár rokov, ale je veľmi dôležité urobiť výrazné kroky už dnes. Pred časom sa mi dostala do ruky kniha “21 lekcií pre 21. storočie” od svetovo uznávaného autora Yuvala Noaha Harariho. Hneď na obálke si môžete prečítať citát Billa Gatesa, že sa jedná o veľmi zásadný príspevok k diskusii, ako čeliť súčasným problémom spoločnosti.

Continue Reading
Posted by Luboš on 10th január 2022

Bar #2022

Tento článok som som písal tesne pred koncom roka. Zverejňujem jeho upravenú verziu. Musím sa priznať, že ten pôvodný bol trochu viac skeptický, aj keď pôsobil vcelku vyrovnane a pozitívne. Bol iba konštatovaním, že barová história už dnes nikoho nezaujíma. Potom mi prišla do ruky nová kniha Martina Hudáka Spiritual Coffee. Doporučujem si ju kúpiť. Táto kniha, plná historicky encyklopedických informácií mi dosť silne popravila názor a ešte ho vylepšil Stano Harciník, ktorý tiež napísal úžasnú barovú knihu – v slovenčine (!) a dodal mi energiu na to, aby sme na našu históriu nezabudli, poznali ju, rešpektovali ju tak, ako rešpektujeme všetko to pekné a nové, čo sa dnes v bare deje.

Continue Reading
Posted by Luboš on 4th november 2021

Záhir Newsletter #2

Pôvodne som mal tento Newsletter písať asi pred mesiacom a pol, kedy nás jedna veľmi prestížna organizácia – 50 BEST BARS, ktorá každý rok vyhlasuje 50 najlepších barov na svete, zaradila na svoju stránku
50 Best Discovery, kde zaraďuje reštaurácie a bary, ktoré sa oplatí navštíviť a ktoré považuje za 50 objavov roka 2021. Je to zoznam, ktorý sa nedá nijako zaplatiť, niekto relevantný vás tam musí nominovať a musíte dostať dostatok hlasov, aby ste tam boli zaradení.

Continue Reading
Posted by Luboš on 9th september 2021

JE GASTRO ŤAŽKÉ?


RADOSŤ Z PRÁCE v gastronómii môžete mať iba vtedy, keď ju začnete brať vážne. Keď v nej naozaj chcete byť dobrí. 
Keď každý deň vnímate ako príležitosť ukázať ľuďom, ako dobre ovládate svoje remeslo, ako viete jasne odpovedať, keď sa vás hosť pýta na fľašu whisky, ktorú práve držíte v ruke, či na kávu, ktorú má práve v šálke. A vy si užívate príležitosti ukázať, že mu dokonca viete ponúknuť ešte niečo lepšie, ako si objednal. Nemusí hneď, stačí na druhý krát, keď príde znovu, aby o tom vedel. Zaujímavejšiu kávu, kvalitnejší čaj, staršiu whisky, či Martini na ešte suchšom gine. Slová uznania sa dostavia. A vtedy budete mať úprimnú radosť z toho, čo robíte.

Zobraziť vi
Posted by Luboš on 16th apríl 2021

CLUBHOUSOVÁ STREDA

Túto stredu /14.4.2021/ sme sa s Karolom bavili o baroch, ktoré by som chcel navštíviť, ale aj dať nejaký tip z baru, v ktorých som bol a až tak sa o nich už nehovorí. A keď že tie tipy boli pre neho naozaj zaujímavé, ja som mu sľúbil, že to hodím sem na blog, aby to tu bolo a tak trochu aj pre tých, ktorí z hocakého dôvodu nemohli byť s nami a počúvať. Tak ak mi to čas dovolí, budem sa snažiť vás tu na blogu informovať aj o ďalších, alebo možno aj predošlých rozhovoroch.

Continue Reading

Posted by Luboš on 30th marec 2021

ZÁHIR NEWSLETTER č.1

Srdečne pozdravujem zo Záhiru. Tento post primárne venovujem našim drahým hosťom. Rozhodol som sa, aj keď trochu netradičného miesta, vám aspoň takto priblížiť, čo sa deje za našimi dverami, keď teraz fungujeme v obmedzenom režime a zároveň vás aj informovať, keď budeme mať niečo nové. A to samozrejme vždy máme!

Continue Reading
Posted by Luboš on 3rd marec 2021

ÚVAHA O OBJATÍ

Neviňte ma z toho, že ste tento článok možno už čítali. Mám pár nápadov na dobrú tému, ale ako si mi nevychádza psychické rozpoloženie na vyjadrovanie myšlienok, skôr som v tomto období oveľa citlivejší a vnímavejší na ich príjimanie.
Vymazávam si pracovnú plochu od zbytočností a narazil som na screenshot môjej úvahy publikovanej v jednom starom čísle Barmagazínu takmer pred 8 rokmi. Prečítal som si ju a dovolím si povedať, že ma tie slová zasiahli ešte viac ako pred tým, preto že objatie dostáva zrazu ďalší rozmer, ktorý som v čase písania článku nepoznal a dnes si oveľa viac uvedomujem, že sa stane jedným zo symbolov, že je svet zase v poriadku. Dovtedy si to aspoň pripomeňme.

Continue Reading