Latest Posts

Posted by Luboš on 14th február 2020

NEINSTAGRAMOVÁ INŠPIRÁCIA


Nemám moc času. Ale zaujali ma dve veci, ktoré sa práve teraz spojili…
Pred pár dňami sme v storkách na instagrame v profile Stana Vadrnu mohli vidieť okrem iných zaujímavostí aj vetu, ktorá hovorila o tom, že sociálne siete ničia ducha profesionálneho bartendingu s čím bezvýhradne súhlasím a na margo toho môžem napísať, že kým dnešných barmanov ovplyvňujú sociálne siete, mňa ovplyvňovali knihy od Schumanna, články v časopise Bar&Mann a virtuálna komunikácia medzi barmanmi a hosťami na prvých internetových stránkach Bugsy`s Baru.

Continue Reading
Posted by Luboš on 13th január 2020

ČLÁNKY O VÁS

Zase som sa nechal vytočiť od jedného infoportálu, ktorý ma oslovil s ponukou o inzerciu. Sympatické je, že sa nejako neskrývali tým, že za to chcú peniaze, ale aj tak sa mi táto forma inzercie vôbec nepáči. A keď že sa pomaly učím krotiť emócie a nereagovať hneď za horúca, radšej som sa nad tým trochu zamyslel a začal písať. Určite ste viacerí dostali dostali mail s podobnou ponukou:

Continue Reading
Posted by Luboš on 3rd január 2020

TRENDY V ROKU 2020?

Rozmýšľam nad trendami, ktoré nás čakajú v barovom biznise v roku 2020. Teda nezačal som len tak sám od seba, prinútil ma k tomu jeden post celkom rešpektovaného nemeckého baru, ktorý servíruje drink v pohári, v ňom sú vložené dva kamene – jede veľký, taký šuter, podobný tomu, ktorým podopierame dvere, keď ich chceme nechať otvorené a druhý taký menší.

Continue Reading
Posted by Luboš on 5th december 2019

GARY REGAN

„Len jediný barman na svete si mohol dovoliť miešať Negroni prstom“

Odišla Legenda. Určite ste čítali. Určite ste vyjadrili smútok nad tým, že odišiel človek, ktorý inšpiroval nie len svojimi knihami, ale hlavne ľudskosťou ktorá z neho vyžarovala, rozhľadom a umením pomenovať veci presne a trefne, dokonale vystihnúť pointu tak, aby jeho slová zanechali odkaz.

Continue Reading
Posted by Luboš on 20th september 2019

NEWS

Po dlhom čase sa hlásim. Lebo vám chcem niečo napísať.

Včera bola Slovak Barshow 2019. Chcem za ňu poďakovať. Som rád že bola, som rád, že sme sa mohli stretnúť nie iba pri suchom gine, ale aj všetkom ostatnom.
To, že bola Slovak Barshow, sem píšem pre tých, ktorí neboli. Prešov, Žilina, Košice… Nespite. Nevadí, že to bolo v Bratislave. Nevadí, že ste už všetko videli a počuli. Nevadí, že ste noc pred tým museli pracovať. Ide o to, že to treba podporiť. Ak si niekto dá takú námahu a ukradne čas rodine a sebe, ukradne VEĽA času rodine a sebe a niečo vytvorí, tak je slušné tam prísť, preto že takmer jediná odmena pre organizátora je naozaj vaša účasť.
Continue Reading

Posted by Luboš on 17th marec 2019

O ŠTÝLE. O LÁSKAVOM ŠTÝLE. NIE LEN ZA BAROM.

Včera som sa konečne dostal k tomu, aby som si vyčistil stary notebook. Medzi inými vecami tu nachádzam aj staré články a narazil som na jeden editoriál Barmagazínu, ktorý už zapadol prachom a nikto si už na neho v dnešnej záplave informácií ani nespomenie. Mal som ho napísať ja ale nakoniec ho za mňa napísal nevedomky niekto iný. Tým, že to bol veľmi poučné, nikdy to nestatí na hodnote a ako niekedy čítam v diskusiách, hlavne pod politickými článkami potrebujeme oveľa viac slušnosti, rešpektu a vzájomnej úcty oveľa viac, ako v čase, keď pred pár rokmi vyšiel tento editoriál:

Continue Reading

Posted by Luboš on 1st marec 2019

Junior Bartender Challenge 2019

Doba sa začína meniť. Ako v baroch, kde hostia čím ďalej, tým viac žiadajú kvalitu či už produktu, alebo servisu, podobne začínajú reagovať aj školy, aby ponúkli žiakom kvalitnejšie informácie, ktoré sú podložené praxou v tých najlepších baroch, prehľadom, vedomosťami a aj nového prístupu k hosťom.
Ako ste sa mohli dozvedieť z môjho predošlého článku, Barkultur organizuje vôbec prvú súťaž na odbornej škole a podľa mojich vedomostí je to aj prvá súťaž na pôde školy organizovaná niekým iným, ako Skba. Je to výrazný posun vo vnímaní našej práce z pohľadu odborných škôl.
Continue Reading

Posted by Luboš on 27th február 2019

Barkultur Competition Junior

Pred pár týždňami som odovzdal propozície na svoju prvú súťaž, ktorú v spolupráci s  Hotelovou akadémiou Ľudovíta Wintera v Piešťanoch v rámci PIEŠŤANSKÉHO POHÁRA ĽUDOVÍTA WINTERA organizuje a odborne zastrešuje Barkultur. Partnerom súťaže je spoločnosť Pernod Ricard Slovensko a uskutoční sa 16.4.2019.
Teší ma, že to je podľa mojich vedomostí vôbec prvá súťaž, ktorá sa bude konať na pôde školy odborne garantovaná inak, ako tomu bolo doposiaľčomu napovedajú aj propozície, ktoré som si dovolil zverejniť v pracovnej podobe a môže sa mierne líšiť od zaslaných propozícií hotelovým školám, avšak iba v malých detailoch. Ak ak vás zaujíma, v čom je iná od tých predošlých, čítajte.

Zverejnenie má iba informatívný charakter, pozvánky na súťaž rieši Hotelová Akadémia Ľudovíta Wintera.

Continue Reading

Posted by Luboš on 23rd február 2019

TO BOLI ČASY…

…Keď som robil dva roky v kuse každý piatok a sobotu, mal iba dva dni v týždni voľno a pracoval iba v noci. Nevadilo mi to. Keď žijete svojou prácou, tak vám nevadí nič. Neriešite chyby a negatívne detaily. Tie nájdete iba keď niekde nechcete byť a hľadáte dôvody a myslíte si, že to inde bude lepšie.Boli to časy, keď vám málo kto povedal „prosím vás“. Boli to časy, keď hostia začali mať peniaze a nevedeli sa chovať. Keď vám vďaku prejavovali iba výškou trinkgeltu a ukazovali, že na to majú. Boli to časy, keď som si rešpekt získaval len tvrdou robotou. Nijako inak.
To boli časy, keď boli reštaurácie plné vzorov, od ktorých ste sa mohli učiť. Obkukávať od nich ťahy a fígle, úsmevy a vyladenú chôdzu.

Continue Reading

Posted by Luboš on 4th január 2019

BARMANSKÉ VIANOCE V.

Aj keď sú Barmanské Vianoce až za tri týždne /alebo UŽ?/, ja už mám teraz problém so spánkom. V hlave sa mi melie všetko, čo treba ešte urobiť, vybaviť, zabezpečiť, pripomenúť, aby bolo všetko tak, ako si predstavujem. Len sa točím v posteli, až sa nakoniec prinútim si tie myšlienky odložiť na ráno s tým, že ich začnem reálne aj rozvíjať a premieňať na pracovnú činnosť.
Prvá z nich v novom roku je tá, že vám konečne píšem, prečo sa vlastne oplatí 22.januára do Nitry prísť. Písal by som aj skôr, ale niektoré veci, ktoré som plánoval zaradiť do programu nevyšli, na niektoré som musel čakať.
No, každopádne je na čase vám dať info, ako to tu u nás v Nitre bude prebiehať.
Continue Reading