Latest Posts

Posted by Luboš on 30th marec 2021

ZÁHIR NEWSLETTER č.1

Srdečne pozdravujem zo Záhiru. Tento post primárne venovujem našim drahým hosťom. Rozhodol som sa, aj keď trochu netradičného miesta, vám aspoň takto priblížiť, čo sa deje za našimi dverami, keď teraz fungujeme v obmedzenom režime a zároveň vás aj informovať, keď budeme mať niečo nové. A to samozrejme vždy máme!

Continue Reading
Posted by Luboš on 3rd marec 2021

ÚVAHA O OBJATÍ

Neviňte ma z toho, že ste tento článok možno už čítali. Mám pár nápadov na dobrú tému, ale ako si mi nevychádza psychické rozpoloženie na vyjadrovanie myšlienok, skôr som v tomto období oveľa citlivejší a vnímavejší na ich príjimanie.
Vymazávam si pracovnú plochu od zbytočností a narazil som na screenshot môjej úvahy publikovanej v jednom starom čísle Barmagazínu takmer pred 8 rokmi. Prečítal som si ju a dovolím si povedať, že ma tie slová zasiahli ešte viac ako pred tým, preto že objatie dostáva zrazu ďalší rozmer, ktorý som v čase písania článku nepoznal a dnes si oveľa viac uvedomujem, že sa stane jedným zo symbolov, že je svet zase v poriadku. Dovtedy si to aspoň pripomeňme.

Continue Reading
Posted by Luboš on 12th február 2021

STAN VADRNA

Pred pár týždňami zverejnil túto fotku Stan Vadrna na svojom Insta. profile. Pôvodne som pod ňu napísal koment, ale po chvíli som si uvedomil, že táto fotka si zaslúži oveľa viac, ako len pominuteľný názor na sociálnej sieti. Preto že ak má niečo charakterizovať a byť symbolom prerodu slovenskej barovej scény na niečo, čo môžeme dnes označiť ako svetové, je to práve táto fotka z roku 2003, kedy Stan priniesol do Paparazzi nový štýl práce, drinkov a vystupovania, ktorý nás všetkých ovplyvnil a ukázal prístup.

Continue Reading
Posted by Luboš on 7th február 2021

HARRY`S BAR BENÁTKY

Strašná doba pre bar. Nikde nikoho, nie je komu predávať, drinky robíme do fľaše a fotíme si na instagram. Už sme zabudli, aké je to hosťom robiť drinky na mieru, podľa toho na čo majú chuť a v akej nálade sa práve nachádzajú. Ale nechcem o tom. Asi som to spomenul len preto, aby moje ďalšie riadky vyzneli ako krásny kontrast k tomu, čo tu bolo a v čo dúfame, že sa vráti. 

Continue Reading
Posted by Luboš on 21st január 2021

APOLLO ENERGY

Víťa Cirok, ktorého teraz nejdem predstavovať, lebo mám málo času a spolieham sa na to, že ho moji čitatelia poznajú / ak nie, nech použijú google/, dal dnes na FB ďalší zo svojich energických postov. Nájdite a prečítajte. Je tam k nemu táto fotka.

Continue Reading
Posted by Luboš on 20th január 2021

NOVINKY

Skôr, ako vám sem hodím článok, na ktorom pracujem od minulej soboty – bude to naozaj pekná story o benátskom Harry`s Bare, musím sa s vami podeliť o jednu novinku v nápojovom svete, z ktorej som bol na prvý pohľad vyslovene zhrozený.

Continue Reading
Posted by Luboš on 27th november 2020

NA NEDEĽU VEČER

Je dosť pravdepodobné, že nasledujúce riadky ste už odomňa čítali. Našiel som ich v spomienkach na fejsbúku, ktoré nám táto sieť pravidelne vyhadzuje v rámci svojich služieb. Ak je to dobré, tak to zazdieľate a pripomeniete. Tento “status” si však zaslúži oveľa viac, lebo by bola veľká škoda ho nechať utopiť na sociálnej sieti. Aspoň pre mňa, lebo mi pripomína pekné časy a atmosféru, ktorá nám teraz veľmi chýba.

Continue Reading
Posted by Luboš on 31st marec 2020

BUGSY`S MÁ 25.

Mám veľa tém v hlave. Zamýšľam sa nad zbytočnosťou našej práce v súvislosti s udalosťami, ktoré práve prežívame. Mám rozrobený článok o Maťovi Hudákovi ako bol v Bratislave a mám všetky receptúry na jeho drinky, aby ste si ich mohli niekedy v bare namiešať. Mám v hlave internetový obchod, ktorý by nám pomohol predávať naše veci popri ďalších kvalitných produktoch, ktoré zatiaľ u nás nemáme, ktomu chystáme pekné veci s Pernod Ricard.

Ale teraz, v tomto momente má prednosť najdôležitejšia udalosť!
Presne 25 rokov dozadu o 19.00 otvára svoje dvere prvý pravý a naozajstný American bar po 40 ročnej ére socializmu. Keďže nebol internet, nemal som v tom čase ani potuchy, že sa takéto niečo deje. V tom čase som práve nastupoval na moje nové miesto v Mníchove a začal sa učiť základom podobných drinkov, aké vtedy prezentoval Bugsy`s ako svoj hlavný predajný artikel.
Odvtedy sme prešli kus cesty. Síce sa naše cesty nijako výrazne nespojili, vždy kráčal so mnou. Aby som sa neopakoval, vytiahol som z archívu môj článok pre Barmagazine, ktorý som písal pred 10. rokmi a nezmenil by som v ňom slovo ani dnes:

Continue Reading
Posted by Luboš on 20th marec 2020

ČO ROBÍŠ DOMA?

Najprv to znelo ako celkom príjemná správa. Zatvoríme na dva týždne bary a oddýchneme si. Naša práca je náročná a ak už v nejakom dobrom bare vydržali pracovať viac ako rok alebo dva /k čomu vám úprimne gratulujem/, tak vám takáto neplánovaná dovolenka určite prišla vhod a verím, že si to užívate.
Príjemné chvíle strávené svojimi najbližšími zo začiatku len máličko narúša v pozadí nejasný pocit neistoty, ktorý, ak ešte nezačal, bude intenzívnejší budúci týždeň.
Nebojte sa. Prejde to. Dobré bary to snáď s pomocou štátu, a dobrých hostí prežijú. To je však téma na samostatný článok, alebo na nejakú formu diskusie na inej platforme. Myslím si, že každý barman, aj keď mu hrozí strata zamestnania, by mal zostať pozitívny, neopúsťať sa a využiť tieto dni, aby trochu dobehol zanedbané veci, na ktoré počas práce nemal ani pomyslenie, preto že si potreboval jednoducho oddýchnuť a nemyslieť stále na fľaše, receptúry, chute, či techniky. Určite len malé množstvo z vás má možnosť sa sám zatvoriť do baru a skúšať nové drinky do ďalšieho menu, ale keď sa nad tým zamyslíme, dá sa kopu vecí urobiť aj doma a vrátiť sa tak do baru lepší a silnejší ako kedykoľvek pred tým. Dal som dokopy nejaké tipy, ktoré budem postupne aj s vašou pomocou dopľňať, tak poďte na to:

Continue Reading
Posted by Luboš on 14th február 2020

NEINSTAGRAMOVÁ INŠPIRÁCIA


Nemám moc času. Ale zaujali ma dve veci, ktoré sa práve teraz spojili…
Pred pár dňami sme v storkách na instagrame v profile Stana Vadrnu mohli vidieť okrem iných zaujímavostí aj vetu, ktorá hovorila o tom, že sociálne siete ničia ducha profesionálneho bartendingu s čím bezvýhradne súhlasím a na margo toho môžem napísať, že kým dnešných barmanov ovplyvňujú sociálne siete, mňa ovplyvňovali knihy od Schumanna, články v časopise Bar&Mann a virtuálna komunikácia medzi barmanmi a hosťami na prvých internetových stránkach Bugsy`s Baru.

Continue Reading