Latest Posts

Posted by Luboš on 11th júl 2018

CHOĎTE…

Dnes po dlhom čase a aj to len na krátko. Mal som chívľku, bol som na obed v našom Divadle. Klasická reštaurácia s obedným menu. Nič nečakáte, dostanete slušný obed, v krátkom čase, vodu, alebo sódu v džbáne, zúčtujú 4,50 eur a idete ďalej. Cez školský rok vás obsluhujú žiaci učňovskej školy.
Na bežný deň to stačí. Dnes som mal španielskeho vtáka s ryžou. Príjemná štandardtná klasika s kyslou uhorkou k tomu. Nič, o čom by bolo treba písať či už negatívne, alebo pozitívne som tam nenašiel.
Predsa len ma tam dnes niečo zaujalo. Dnes tam behali dve nové baby. Mladé. Príjemné. Nie teda že by som s nimi nejak zvlášť komunikoval, tá príjemnosť im vyžarovala z tváre a takého toho pracovného chcenia. Celé to išlo z ich pohybu po rajóne. Bol rýchly. Iný ako u ostatných. Reštaurácia bola skoro plná a dve baby obsluhovali celý rajón. Zrýchlený krok. Zapálenie v tvári. Aj keď ešte nebehali s platom ako starí čašníci volakedy, misu s polievkou niesli v dvoch rukách tak po domácky, poháre chytali prstami zvnútra, taniere si dávali na seba a celkovo z čašníckej roboty neovládali nič, napriek tomu boli pre mňa inšpiráciou, aby som vám po dlhšom čase napísal.
Zamyslite sa nad tým. Toto vám chýba takmer všetkým. Trochu tej dravosti, zdravého stresu, trošičku ponáhľania sa a hlavne energie vo vašom kroku a v pohybe. To je to pravé pomenovanie. Energia v pohybe. K tomu ešte jeden detail. Pozerali sa po rajóne. Pohľadom sledovali, na ktorom stole treba niečo urobiť. Odniesť misu s polievkou, či prázdne poháre. Nepostávali pri pulte, keď sa zdalo, že všetci všetko majú. Snorili ako malé tigre, kde sa ešte niečo dá urobiť. Rýchlo ísť po tom.

Skúste sa popozerať na vašich kolegov ako chodia po rajóne keď majú plno. Chodia tak, ako keď majú dva stoly. Majú čas a zabúdajú sa pozerať. Idú od stola ku kase, hlava dole, neohrozene za svojim jedným cieľom obslúžiť jeden stôl. Pritom cestou sa dalo zastaviť pri ďalších dvoch.
Vo svojom vnútri ešte nepochopili, že hosť dnes nechce čakať. A ak čakať musí, ospravedlní vám to iba vtedy, keď je jasné, že dôvod čakania je jasný a vy napriek tomu robíte všetko preto, aby ste ten čas skrátili. Inak spokojný nebude. Majte na pamäti, že hosť chce byť vo vašej pozornosti ideálne v momente keď príde a objednané chce mať do jednej minúty. Ak čaká a vy sa rozprávate s kolegom miesto toho, aby ste mu hneď venovali svoju pozornosť, môžte byť aj ten najlepší bar v meste s najlepšou kávou, drinkami, jedlom. Vaša snaha byť najlepší dostáva v tom momente pravý hák priamo do brady…
Majte pekný deň a choďte trošku rýchlejšie ako doteraz. Uvidíte, že sa to vyplatí.

Posted by Luboš Rácz

Posted by Luboš on 10th apríl 2018

PANDA V ZÁHIRE!

Už túto sobotu /14.4./ bude u nás v Záhire poriadny cirkus! Príde totiž barový team z Brna, ktorý bol v roku 2016 vyhlásený v rámci Czech Bar Awards  ako najlepší bar v Českej Republike!
V sobotu večer sa Záhir premení na SUPER PANDA CIRCUS  so všetkým, čo k tomu patrí.
Barmani, servis, hudba, drinky.
Od 20.00 bude fungovať iba vybrané Panda Menu! Bude obsahovať 6 zaujímavých drinkov, ktoré u nás nikdy inokedy neochutnáte. Žiadne iné drinky. Ak áno, tak v štýle chalanov z Brna. Naša bude káva, víno, nealko a champagne ak chcete. Drinky nie. Drinky len z Pandy
Myslím si, že takýto „Guestbartending“ sme tu ešte nemali a ja sa už moc na to teším.
Ospravedlňujem sa, že píšem trochu neskoro, ale napriek tomu verím, že si nájdete predsa len čas skočiť k nám aspoň na jeden drink. Bude to stáť za to!  Continue Reading

Posted by Luboš on 5th apríl 2018

Niečo navyše.

Milý čašník.

Práve som sa vrátil z tvojej reštaurácie. Teda nie je celkom tvoja, ty tam len pracuješ. Bol som tam na menu. A nedal som ti tringeld. Ani cent.  Nechal som si vydať aj tých 80 centov, ktoré obvykle nechávam. Určite teraz na mňa nadávaš, že som žebrák*. Že neviem, čo sa sluší a patrí. Keď si mi vydal, potvrdil si mi, že som urobil správne. Nepoďakoval si. Len si položil tú bumážku na stôl. Bez slova. Continue Reading

Posted by Luboš on 3rd apríl 2018

LEN OBYČAJNÝ POZDRAV

Pri tohtoročnej tour v rámci Junior Bartender Challenge máme v pláne navštíviť 12 odborných škôl.
Celkom dosť. Pár ich už máme za sebou. Niekedy odchádzam totálne vyžmýchaný ako špongia z tabule, preto že mojou úprimnou snahou je zaujať tak, aby aspoň dvaja-traja z nich dostali inšpiráciu, či motiváciu zaujímať sa o barmanské, alebo čašnícke remeslo. V zásade mi ide o celkovú inšpiráciu mladých ľudí, aby sa nehanbili pracovať v službách uvedomujúc si, že počas praxe sa nestretávajú vždy s dobrými konceptami a pracovníkmi, u ktorých  by mohli vidieť nejakú perspektívnu kariéru a aby ju napriek tomu skúsili naštartovali už od ďalšieho dňa bez ohľadu na to, v akom koncepte pracujú.
Continue Reading

Posted by Luboš on 21st január 2018

BARMANSKÉ VIANOCE #4 boli.

Trochu mi to trvalo… Ale keby ste ma teraz videli ako sa usmievam…Pozerám sa na zábery z večera, ktorý viacerí z nás v Záhire označujú ako večerom roka.
Vidím tancujúceho Zoliho. Ten si  zobral za barom najväčší priestor a bol najviac vidieť. Stred priamo pod hodinami zaplnil maďarským temperamentom. Tanec, ľad vo vzduchu, buchot šejkrov a neidentifikovateľné výkriky zabávali a dávali vedieť, že za barom stojí Maďar, ktorý číta svoje publikum. Presne toto chcelo vidieť. Uvoľnenosť, zábavu, štýl. Veľmi dobre mu sekundoval po pravej ruke Maťo Hudák. Latino tanec v páre so Zolim nemal chybu, šejkrovanie v savoyskom štýle v bielom saku vyniklo. Martin sa niekedy z baru stratil a vyšiel na servis. Užíval si večer plnými dúškami a bolo to vidieť.
Continue Reading

Posted by Luboš on 7th január 2018

KAM V NITRE?

Veľmi sa teším, že aj napriek absencii workshopov na Barmanských Vianociach privítame u nás v Záhire početnú barovú komunitu z takmer z celého Slovenska a z Čiech. Bar je už relatívne plný, ešte sa vás pár do vnútra zmestí, tak doporučujem neváhať s rezerváciou do stredy. /rezervácie iba mailom na: barmanskevianoce@barkultur.sk/
Continue Reading

Posted by Luboš on 4th január 2018

BARMANSKÉ VIANOCE SÚ TU!




Teším sa. Veľmi. Teším sa, preto že sa stretnem so super ľuďmi, ktorí prijali moje pozvanie. Uvidíte za barom zakladateľov tohto milého podujatia, Georga Němca a Katku Kluchovú. Tí boli úplne prví a napádali ma už v Berlíne na Barconvente. Mal som vtedy plnú hlavu nápadov a tváril som sa veľmi tajnostkársky, no nakoniec – skutek utek, ako by povedali oni… 🙂
Continue Reading

Posted by Luboš on 29th december 2017

ROZMÝŠĽAM NAHLAS

S barom je to ako na hojdačke. Prežíva pokojné aj turbolentné obdobia, v zásade je závislý od ľudí, ktorí tam pracujú. Ti ti urobia večer, vytvoria atmosféru a spokojnosť hostí a majiteľa je iba o tom, či sa môže na nich vo všetkom spoľahnúť, alebo s nimi strávi aj svoj osobný život. Ak ich máš, je všetko super. Ale znakom dnešnej doby je, že zo železnou pravidelnosťou príde obdobie, keď ich nie je dostatok a zobereš aj mačku vo vreci. Je jasné, že mladým ľuďom sa manuálne robiť nechce. Je to asi preto, ze nemajú víziu, že veci vnímaju inak, ako tí starší, ktori sa postupom času naučili, o čom je zodpovednosť. Kritizovať však nie je cesta. Nehovorme o tom, aj tak si nepomôžeme. Musíme konečne niečo robiť. Toto by bol iba malý krok, ktorý samozrejme nevyrieši takmer nič. Ale niekde treba začať. Tak rozmýšľam nahlas.

Continue Reading

Posted by Luboš on 25th december 2017

BARMANSKÉ VIANOCE BUDÚ!

Sorry. Najprv sa musím ospravedlniť, že som dlho o našich Vianociach nič nehovoril ani nepísal. V skutočnosti som ich ani nechcel robiť. Starostí a práce vyše hlavy, tak že som nestíhal to, čo som mal v pláne hneď po skončení tých tohtoročných. Chcel som Vianoce posunúť opäť vyššie. Vyžaduje si to viac času, team ľudí, vyšší budget a mnoho ďalších maličkostí, aby event posunuli a priniesli niečo nové, čo tu ešte nebolo. Lebo presne to sa o nich hovorilo začiatkom tohto roka. Dovolím si povedať, že takí speakri a taký barový team sa u nás dovtedy do kopy ešte nedal. Taký barový rakenrol som veru ešte nezažil a to stojím za barom už poriadne dlho a neviem, či je vôbec na Slovensku ešte niekto, kto začínal za cocktailovým barom skôr ako ja. Vždy som mal ambície veci zlepšovať a ak sa to nedá, tak začínam o sebe pochybovať. Nevyhovovalo mi to ani časovo, lebo myšlienka eventu tlačila do dátumu Vianočných sviatkov /do 6.1/, kedy je takmer nemožné niečo vybaviť, tak že všetky potrebné náležitosti je nutné urobiť ešte do Vianoc. A to nie je pre jedného človeka vôbec jednoduché. Continue Reading

Posted by Luboš on 26th október 2017

PÁR SLOV PRED VÍKENDOM /#4/

Pomýliť sa môže každý. Stáva sa, že dáme citrónovú štavu miesto limetovej, trstinový sirup miesto medu. Alebo gin miesto vodky. Niekedy si pomýlime aj meno hosťa, či mu omylom pripomenieme predošlý večer keď príde na jeden drink s manželkou. Zmýliť sa môžeme aj v odhade, keď neočakávame od nedbale oblečeného hosťa objednávku toho najdrahšieho brandy. Mýlime sa, aj keď si myslíme, že úctu hosťovi preukazujeme tým, že ho oslovujeme pane aj keď ho nepozdravíme a nenapadne nás sa mu poďakovať.

Continue Reading