Posted by Luboš on 27th november 2023

TAKÁ MALÁ OSLAVA

Za poslednú dobu sa u mňa stalo veľa udalostí, ktoré by stáli za článok. Tak že v čase mojej autorsko-blogovej slávy, ktorá informovala a aj ovplyvňovala cesko-slovenskú barovú scénu by ste tu mali určite tri – štyri články len za posledné dva týždne.
Každá z nich stojí za zmienku, ale jedna je predsa len nad ostatnými, preto že v mnohých aspektoch znamená pre mňa veľmi veľa a potrebuje samostatný priestor na vyjadrenie mojich pocitov a poďakovaní.
Takto pred týždňom mi naša Majka v spolupráci s mojimi najbližšími a mnohými ďalšími pripravila oslavu, ktorú by som si ja nikdy v živote sám nezorganizoval. Nie že by som na to nemal možnosti, ale priznám sa, že nie som človek, ktorý túži byť stredobodom pozornosti a cíti sa blbo pri predstave, že ľudia stoja v rade a gratulujú mu k významnému jubileu a dávajú mu nejaké darčeky. Predsa len sa trošku lepšie cítim za barovou doskou, ktorá ma tak trochu chráni priamym kontaktom zvedavých hostí, ktorí sa radi pozerajú ako miešam drinky. A toto si naozaj užívam. Užívam si aj, keď chodím za nimi k stolu a sledujem ich /väčšinou/ spokojné a usmiate tváre.

Toto však bola iná situácia. Majka, pod zámienkou usporiadania jej prvého samostatného eventu pozvala barmanov na barmanský večer na oslavu barového remesla a barovej kultúry. Zahrala mi na moju najvyladenejšiu strunu, preto že toto ma naozaj baví, napĺňa a dáva zmysel, tak dostala moju najväčšiu podporu. Ja som bol samozrejme spokojný nie len s témou, ale aj s tým, že narozdiel od predošlých eventov som bol len úlohe poradcu a konzultanta niektorých maličkostí a vlastne v deň konania som mal zakázané vkročiť do Záhiru. Bolo mi to čudné, ale bral som to ako jej výzvu, ktorú prijala tak, že mi chce prezentovať až hotový výsledok. A ten stál naozaj za to tak, že som zažil menší šok.
Bar plný ľudí, ktorých mám rád a ktorých som poznal a znamenajú pre mňa veľa. Či už ako hostia, rodina, kamaráti, pracovní aj súkromní parťáci, barmani. Naozaj som nechápal ten dlhý potlesk, ktorý mi bol venovaný pri mojom príchode, o ktorom som netušil, že bol organizovaný od mojej Janky a blízkych kamošov. Kade som sa pozrel, to známa tvár a vtedy som pochopil zmysel všetkých osláv okrúhlych narodenín, preto že tých ľudí, ktorých som tam videl chcem mať pri sebe aby boli súčasťou môjho pracovného, alebo súkromného života. A pocit, že títo ľudia prišli kôli vám, je naozaj veľmi krásny a z mojej strany plný vďačnosti.
A uvedomenie si spojenia oslavy barového remesla s mojou osobou je veľkým ocenením a prišla asi v najvhodnejšom možnom momente aby mi dodala pocit, že tých mojich vše 50 rokov a z toho 38 gastrokov nebolo márnych a stále majú svoj zmysel od prvého dňa, kedy som si v reštaurácii Mladosť na seba navliekol biely učňovský rondon a odniesol po prvý krát na tácke pivo, ktoré mi asi dva metre pred hosťom spadlo. Presne takto som začínal…
/Pokračovanie pod galériou/
fotky: Rudo Sladkovský

Neviem, kde mám začať, keď chcem poďakovať za to, že som mohol zažiť tieto chvíle. Nechcem dávať jedno nad ostatné, preto že jedno bez druhého by nemalo tú výnimočnosť večera, ale samozrejme nebyť Majky Goňovej, mojej pravej ruky, húževnatého človeka, ktorý sa nebojí prekážok a množstva hodín v práci, čo sú základné predpoklady na to, aby človek dokázal výnimočné veci. Je úžasné, ako dokázala všetko zorganizovať, myslieť na kopu detailov a v neposlednom rade spojiť starý bývalý team Záhiru s novým. Za barom som mal znovu mojich chalanov Janka Babiaka a Nora Runda, ktorí prišli nezištne pomôcť a podporiť miesto v ktorom vyrástli a posunuli sa na úžasné barové osobnosti. Tak isto aj baby Paulína a Sonka, výnimočné v servise, ktoré ukázali našim mladým, ako sa pracuje v preplnenom bare a ako sa rozdáva energia, ktorá vytvára večer. K tomu samozrejme celá naša nová generácia v servise a za barom a úprimne im záležalo na tom, aby odviedli zvlášť v tento večer čo najlepšie svoju prácu. Silné a úprimé ďakujem každému jednému!

Mám obrovskú radosť, že sa stretla hlavne barová komunita. Stefano Cattaneo z Antique baru, Stano Harciník z Mirroru, Miško Dojčák zo Sky baru a Michal Nevrlý zo Superpanda circus dokonca mali chuť sa postaviť za náš bar a namiešať drinky pre ostatných a byť priamou súčasťou tohoto jedinečného večera. Ich menu nájdete na konci článku. Veľmi si vážim aj ostatných barmanov z top bratislavských barov, ktorý prišli pozdraviť a strávili so mnou čas, úprimne si to veľmi vážim!
Ďalšiu obrovskú podporu som dostal od mojich dlhoročných partnerov, ktorý náš bar zásobujú krásnymi vecami a starajú sa o to, aby naše drinky boli výnimočné a zaujímavé. Úprimne, som naozaj prekvapený a dojatý, koľkých sa Majke podarilo spojiť a podporiť Záhir:
*Pernod Ricard Slovensko, ktorý je našim partnerom už od roku 2002, kedy som otvoril Paladium a pokračoval Záhirom a vďaka ktorému /teda okrem iného/ môžeme mať ako jeden z mála barov na slovensku otvorené Champagne G.H.Mumm, na čo sme už 12 rokov celkom výrazne hrdý.
*Lunys, ktorý nám dodáva veľa vecí cez ovocie, zeleninu až po mliečne výrobky
*Bečica, náš lokálny veľkosklad, ktorý nám drží chrbát, aj keď na niečo zabudneme
*Ice Servis, dodávateľ prvotriedneho ľadu a spoľahlivý partner pri problémoch z našim Hoshizaki výrobníkom. Má pod palcom predaj a servis tejto značky nie len u nás, ale predáva a servisuje aj v Budapešti, Prahe, Viedni, či Varšave.
*Italmarket za krásny vermút Cocchi di Torino, bez ktorého si nevieme predstaviť naše Negroni a ktorého sa vypilo v tento večer naozaj dosť
*Acan, ktorý prevzal slovenskú distribúciu ikonickej Nikka Whisky, čo je pre túto značku jednoznačne skvelý krok. Seelenfreund by bez nej nemal svoj význam.
*London Essence za dodávku prémiových Tonicov a ochutenej sódy v rôznych variantách. Používame ich Ginger Beer, či Biela broskyňa s jasmínom na Gin & Tonic, či na rôzne iné alko aj nealko drinky.
* Tv Markíza za úžasnú reportáž z nášho baru v nedeľných Televíznych novinách!

No a v neposlednom rade som veľmi vďačný za našich hostí, ktorí si vedia užiť dobrý drink. Ktorí vidia hodnotu v naozajstnom bare a vedia nájsť potešenie v dobrej atmosfére a v pozornom servise.
Možno bol tento večer trochu viac hektický, čo bolo pochopiteľné vzhľadom k množstvu ľudí, ktorí v bare boli. Verím však, že drobné nedostatky sa vyvážili super atmosférou a skvelými drinkami od super barmanských osobností. Toto prepojenie sa dnes ukazuje ako kľúčové, preto že nejaký miešaný drink si už dnes môžete objednať v hocakom pube, či pizzerii. Ale urobiť k tomu naozajstnú barovú atmosféru, profesionálny servis spojený s poctivou a kvalitnou barmanskou remeselnosťou, to dokáže dať len veľmi málo barov na Slovensku. Aby si to však hostia dokázali znovu užívať a tak isto aj prilákať nových, bude pre našu budúcnosť naozaj kľúčové.
Som si istý, že tento výnimočný večer, ktorý bol spojený s oslavou môjho jubilea dokázal k tomu prispieť. Cítim sa naozaj poctený a vďačný a vážim si každú jednu tvár, ktorú som v tento večer v Záhire videl.

PS: VIDÍME SA 10.JANUÁRA 2024 NA BARMANSKÝCH VIANOCIACH V NITRE!
Som si istý, že sa všetci máme na čo tešiť.

No comments yet!

Post your comments