BARREL AGED COCKTAILS – STARÝ BIZNIS?
Toľko som odkladal úvodný článok v tomto roku, v ktorom som Vám chcel poďakovať za priazeň a popriať len to najlepšie, až som si uvedomil, že už prešiel viac ako týždeň a ja trávim čas zháňaním rôznych informácií k novým projektom. Tak že bez zbytočných rečí a pátosov poďme do Nového roku s chuťou pracovať a každý deň sa dozvedieť viac, ako sme vedeli včera. Dúfam, že sa vám všetkým bude príjemne čítať a možno sa dozviete aj niečo nové…
Pri prezeraní fotiek a videí, ktoré sú robené v prestížnych baroch po celom svete si nemožno nevšimnúť, že takmer v žiadnom z nich nechýba nejaký ten súdok, v ktorom odpočíva nejaký ten klasický cocktail a nasáva chute a arómy z dreva. Veľmi pekný a poučný článok o tomto mega hite napísal pre Barmagazine Marian Beke, ktorý poodkrýva tajomstvá tejto metódy “ochutenia” cocktailu.
Je jasné, že sa nejedná o novodobý výmysel, zase ide iba o oprášenie histórie, a dodávanie iného rozmeru chute bežným klasickým cocktailom tu už bolo. Mohlo by sa zdať, že je táto metóda iba obkukaná od starnutia spiritov, alebo môže ísť iba o skvalitnenie metódy prípravy cocktailov do fľaše, či väčších nádob, ktoré uvádzal už Jerry Thomas. Hovorí sa, že s tým v novodobej histórii prišiel Jeffrey Morgenthaler, keď vylepšil metódu zrenia cocktailov vo fľaši, ktorú zase oprášil Tony Conigliaro. Svetové to mená hodné rešpektu a ich počiny v posúvaní kvality barovej kultúry sú viac ako obdivuhodné.
Možno v našich končinách nie je až tak známe, že takto upravené drinky sa dokonca predávali vo fľašiach, ktoré si zákazníci mohli kúpiť v obchode a nalievať si doma do svojich elegantných pohároch. Zaujalo ma, že v úplných začiatkoch 20-teho storočia sa v Amerike predával nápoj pod názvom Club Cocktail. Ako hovorí dobový inzerát v The Blue Book Magazine z Júna 1912, takto predávany Martini Cocktail, Manhattan a iné miešané nápoje sú starostlivo pripravené a žiadne iné nechutia tak hladko a vyzreto ako práve tieto pod značkou Club Cocktail. Dokonca sa aj marketingovo ponúkali v čase pred Vianocami na vychutnanie si ho s priateľmi.
Významnými dodávateľmi takýchto sofistikovaných “ready” cocktailov bola spoločnosť G.F. HEUBLEIN AND BROTHERS. Zakladateľom tejto firmy, ktorá zo začiatku podnikala v reštauračnom a hoteliérskom biznise bol v roku 1862 Andrew Heublein, Ten začal robiť väčší obchod až zo steakovou omáčkou “A1 Steak Souce”, ktorú priniesol do Ameriky z Anglicka v roku 1895, kedy ju oficiálne zaregistroval v Severnej Amerike ako obchodnú značku . Táto stejková omáčka sa mimochodom vyrába od roku 1831,a je dodnes predávaná!
Pre nás je však zaujímavý až jeho syn Gilbert F Heublein, ktorý mohol byť jedným z pionerov predaja týchto “ready” cocktailov pod spomínanou značkou Club Cocktail. Gilbert živo podnikal z Európou, na inzercii môžme vidieť pobočky firmy v New Yorku a v Londýne. Tento pán však nezostal len pri svojich cocktailoch. V roku 1938 získal práva na predaj Smirnoff vodky produkovanej v Rusku, čím sa zaslúžil o spopularizovanie tohto segmentu v USA ako “bielej whisky”. Okrem toho dovážal do USA Don Q Rum, tequilu Jose Cuervo, Black & White a Bell`s whisky, Harvey`s Bristol Cream, Guiness, minerálku Perrier ale aj Rose`s Lime Juice!!! Tak že sa neodmysliteľne zaslúžil aj o prerazenie Gimletu!
V sedemdesiatich rokoch minulého storočia predávala spoločnosť okrem iného aj premixy hotových miešaných nápojov, ktoré však už neboli tak sofistikované ako rada Club Cocktail. Zamiešal sa aj do biznisu s vínom, vlastnil spoločnosť Kentucky Fried Chicken /áno, je to známe KFC;)/. O tom, že vytvoril úspešnú spoločnosť nemôže byť pochýb. V roku 1982 ju kúpila R.J.Reynolds Tobacco Company za úctihodných 1,4 bilióna miliárd dolárov.
Posted by: Luboš Rácz
zdroj: wikipedia.org
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
Lubos, zaujimavy prispevok, ale naozaj si myslis, ze to predal vtedy za 1,4 biliona (to je 1400 miliard, cislom 1 400 000 000 000)?
1. taku hodnoty nema ani microsoft s googlom dokopy, a to hodnota dolara od 1982 klesla 2-4,5nasobne (podla toho, podla akych kriterii sa to pocita (vid zdroj). narazam na to, ze wiki je zly zdroj na uverejnovanie cohokolvek – preco si kazit meno?
2. nie je to len o chybe v preklade? anglicky jazyk nepozna vyraz ako miliarda, cize billion = miliarda, trillion = bilion, atd… cize zase sme pri tych zdrojoch
nechcem chytat za slovicka, ale ide o zaver tvojho textu a v dnesnej dobe netreba verit vsetkemu, co clovek najde na nete. keby wiki napise, ze cappy dava do jablkovej stavy taviu stanku, dal by si to sem? (v podstate to nie je tazke tam uverejnit a hlavne v slovencine)
zdroj:http://www.measuringworth.com/uscompare/relativevalue.php)
Ivan, dakujem velmi pekne za upozornenie.. Je to moja chyba, myslim, ze som to aj hladal, ako to spravne napisat, spravne malo byt napisane 1,4 miliardy Usd… ospravedlnujem sa za nepresnost, uz to prepisujem;)
som rad, ze mam takeho pozorneho citatela…
vdaka