Posted by Luboš on 8th január 2012

BARREL AGED COCKTAILS – STARÝ BIZNIS?

Toľko som odkladal úvodný článok v tomto roku, v ktorom som Vám chcel poďakovať za priazeň a popriať len to najlepšie, až som si uvedomil, že už prešiel viac ako týždeň a ja trávim čas zháňaním rôznych informácií k novým projektom. Tak že bez zbytočných rečí a pátosov poďme do Nového roku s chuťou pracovať a každý deň sa dozvedieť viac, ako sme vedeli včera. Dúfam, že sa vám všetkým bude príjemne čítať a možno sa dozviete aj niečo nové…

Pri prezeraní fotiek a videí, ktoré sú robené v prestížnych baroch po celom svete si nemožno nevšimnúť, že takmer v žiadnom z nich nechýba nejaký ten súdok, v ktorom odpočíva nejaký ten klasický cocktail a nasáva chute a arómy z dreva. Veľmi pekný a poučný článok o tomto mega hite napísal pre Barmagazine Marian Beke, ktorý poodkrýva tajomstvá tejto metódy “ochutenia” cocktailu.

Je jasné, že sa nejedná o novodobý výmysel, zase ide iba o oprášenie histórie, a dodávanie iného rozmeru chute bežným klasickým cocktailom tu už bolo. Mohlo by sa zdať, že je táto metóda iba obkukaná od starnutia spiritov, alebo môže ísť iba o skvalitnenie metódy prípravy cocktailov do fľaše, či väčších nádob, ktoré uvádzal už Jerry Thomas. Hovorí sa, že s tým v novodobej histórii prišiel Jeffrey Morgenthaler,  keď vylepšil metódu zrenia cocktailov vo fľaši, ktorú zase oprášil Tony Conigliaro. Svetové to mená hodné rešpektu a ich počiny v posúvaní kvality barovej kultúry sú viac ako obdivuhodné.
Možno v našich končinách nie je až tak známe, že takto upravené drinky sa dokonca predávali vo fľašiach, ktoré si zákazníci mohli kúpiť v obchode a nalievať si doma do svojich elegantných pohároch. Zaujalo ma, že v úplných začiatkoch 20-teho storočia sa v Amerike predával nápoj pod názvom Club Cocktail. Ako hovorí dobový inzerát v The Blue Book Magazine z Júna 1912, takto predávany Martini Cocktail, Manhattan a iné miešané nápoje sú starostlivo pripravené a žiadne iné nechutia tak hladko a vyzreto ako práve tieto pod značkou Club Cocktail. Dokonca sa aj marketingovo ponúkali v čase pred Vianocami na vychutnanie si ho s priateľmi.
Významnými dodávateľmi takýchto sofistikovaných “ready” cocktailov bola spoločnosť G.F. HEUBLEIN AND BROTHERS. Zakladateľom tejto firmy, ktorá zo začiatku podnikala v reštauračnom a hoteliérskom biznise bol v roku 1862 Andrew Heublein, Ten začal robiť  väčší  obchod až  zo steakovou omáčkou “A1 Steak Souce”, ktorú priniesol do Ameriky z Anglicka v roku 1895,  kedy ju oficiálne zaregistroval v Severnej Amerike ako obchodnú značku . Táto stejková omáčka sa mimochodom vyrába od roku 1831,a je dodnes predávaná!
Pre nás je však zaujímavý až jeho syn Gilbert F Heublein, ktorý mohol byť jedným z pionerov predaja týchto “ready” cocktailov pod spomínanou značkou Club Cocktail. Gilbert živo podnikal z Európou, na inzercii môžme vidieť pobočky firmy v New Yorku a v Londýne. Tento pán však nezostal len pri svojich cocktailoch. V roku 1938 získal práva na predaj Smirnoff vodky produkovanej v Rusku, čím sa zaslúžil o spopularizovanie tohto segmentu v USA ako “bielej whisky”. Okrem toho dovážal do USA Don Q Rum, tequilu Jose Cuervo, Black & White a Bell`s whisky, Harvey`s Bristol Cream, Guiness, minerálku Perrier ale aj Rose`s Lime Juice!!! Tak že sa neodmysliteľne zaslúžil aj o prerazenie Gimletu!
V sedemdesiatich rokoch minulého storočia predávala spoločnosť okrem iného aj premixy hotových miešaných nápojov, ktoré však už neboli tak sofistikované ako rada Club Cocktail. Zamiešal sa aj do biznisu s vínom, vlastnil spoločnosť Kentucky Fried Chicken /áno, je to známe KFC;)/. O tom, že vytvoril úspešnú spoločnosť nemôže byť pochýb. V roku 1982 ju kúpila R.J.Reynolds Tobacco Company za úctihodných 1,4 bilióna miliárd dolárov.

Posted by: Luboš Rácz

zdroj: wikipedia.org

2 komentáre

  • Ivan píše:

    Lubos, zaujimavy prispevok, ale naozaj si myslis, ze to predal vtedy za 1,4 biliona (to je 1400 miliard, cislom 1 400 000 000 000)?

    1. taku hodnoty nema ani microsoft s googlom dokopy, a to hodnota dolara od 1982 klesla 2-4,5nasobne (podla toho, podla akych kriterii sa to pocita (vid zdroj). narazam na to, ze wiki je zly zdroj na uverejnovanie cohokolvek – preco si kazit meno?

    2. nie je to len o chybe v preklade? anglicky jazyk nepozna vyraz ako miliarda, cize billion = miliarda, trillion = bilion, atd… cize zase sme pri tych zdrojoch

    nechcem chytat za slovicka, ale ide o zaver tvojho textu a v dnesnej dobe netreba verit vsetkemu, co clovek najde na nete. keby wiki napise, ze cappy dava do jablkovej stavy taviu stanku, dal by si to sem? (v podstate to nie je tazke tam uverejnit a hlavne v slovencine)

    zdroj:http://www.measuringworth.com/uscompare/relativevalue.php)

  • Luboš píše:

    Ivan, dakujem velmi pekne za upozornenie.. Je to moja chyba, myslim, ze som to aj hladal, ako to spravne napisat, spravne malo byt napisane 1,4 miliardy Usd… ospravedlnujem sa za nepresnost, uz to prepisujem;)
    som rad, ze mam takeho pozorneho citatela…
    vdaka

  • Post your comments