Posted by Luboš on 26th jún 2012

DIK, NEFAJČÍ SA…

“Očúvaj ma sem, povím ti vec”, hovorí mi jeden dobrý kamarád. Ty musíš v tvojom bare fajčiť! Musíš dať luďom, čo sťú! Keď sťú fajčiť, tak nech fajčá aj dve naraz!
Tento mój kamarád ví, o čom hovorí. Sám je dlhoročný majitel ponniku, ďe najvác choďá luďá u nás v Nitre.
Tak jako vela ponnikatelov, čo majú reštavrácie a ďe sa čil už nemóže fajčiť, lebo sa tam jí, tak aj on prišóv o dosť lóvov.  Tržby išly dole, lebo luďá lúba fajčiť. Sám som to zažev v tej reštavrácii na poschodí. Tá bola svojho času aj jenným z tých najlepších barov na Slovensku a robili sa tam aj najlepšé drinky. Né že by sa teraz nerobili, robá sa tam fakt dobré a stále to je jeden z mála barov, ďe si móžeš dať dobrý koktajl. Ale o to vóbec nejde. Vóbec nejde o to, do je najlepší, ale do má najvác luďí. Do má najlepšú tržbu na konci večera. Zas, víš, povím ti vec. Keby som takto mav aj já mysleť, tak by som otvorev krčmu. Nalívať lacné pálené, čapuvať pivo a nehať hrať živé pesničky a kúpiť najlacnejšé poháre, nestarať sa, či je tam nahúlené, alebo ňé a či sa personál usmíva, alebo obsluhuje s odutú hubu ve vyťahaných tričkách.

Já si to zaťál nevím vóbec predstaviť, že by sa u mňa fajčilo. Neňi som už na to zvyknutý, robiť v takom smrade. V Paladiu, ani v Paparazzi, ďe som robev poslenné roky sa už dlho nefajčí. Odkedy Fico schválev  ten primitívny zákon. O čo im ide? Ide im o to, aby osobe, kerá nefajčí nikdo nefúkav dym do huby, keď sňu bude prežúvať jello, ne? Prečo je potom možné, že keď to jello nespravím v mojej barovej kuchyni, ale ho kúpim zabalené, odbalím ho, šlahnem ho na tanír a zanesem mu ho, tak potom už mu fúkať ten smradlavý dym do huby MÓŽE? JAK TO ŽE SA KURVA NIKDO TÝMTO NEZMYSLOM NEZAOBERÁ???!!!!  Šak to už zme fakt debilné stádo sprostých primitívov? Jak móže mať jeden bar, čo nestojí za to, aby som tam minuv  5 korún, výhodu pred barom, ďe robá dobré koktajle, personál sa usmíva a behá jak s nasolenú riťu, len aby vám splňev aj nemožné? A že luďom je to úplne jenno? Dóležitejšé je chodiť tam, kde im dovolá, aby si škodili sami sebe? Jasné apinko, že je to ich vec. Já ich za to neodsudzujem, ale prečo ich v tom ten Fico podporuje, prečo im robí takto zle? To už nestačí, že sa v tom bare opijú, on im tam ešte aj dovolí fajčiť, ale keď im sťe dať volado aj jesť fajnové domáce jello, aby im na druhý deň nebolo zle, tak už fajčiť nemóžu, tak že by v tom bare ani neboli? No chápeš toto? Šak to už ďe sme?
A chuďák ponnikatel. Má tu krízu, zvyšujú sa odvody a dane, luďá menej choďá ven, menej pijú, a ešte mu aj nezmyselný zákon zebere hostí. V Londýne aj v Talánsku to funguje. Jak hovorí jeden ďalší kamarád: Taliáni fajčili volakedy aj v obchodoch s topánkami! A čil normálne žijú aj bez cigarety ke káve.

Já sa čil móžem rozhonnúť, či budem fajčiť, alebo né. Povím to otvorene, minuv som dosť peňazí, aby to dobre vyzeralo, aby sme nalívali do pekných pohárov, aby sme robili s peknými šejkrámi, aby bolo pekne očuť muziku a klavír. Aby to bolo prostredí, keré mám ja rád a sťem to dať svojim hosťom. Aby sa tam cítili dobre, jak v naozastnej kavárni, či bare, jak keby boli volade v Mníchove, Berlíne, či Paríži. Sťem donésť kúsek velkomesta. Aby sťe ma ale dobre pochopili. Ceny ostanú nitránske. Lebo jeden už vyprávav, že neví, jak my prežijeme s týma cenáma. S jakýma cenáma? Odkál to ten čávo ví? Šak ešte nemáme ani lístek vytlačený. Šak ale to je typické u nás. Vyprávať na druhých. Ale aj tak to tu lúbim. Já vyprávať nebudem. Budem vác robiť a sem tam volačo písať.
Jáj, skoro som zabudov, že o čom som písav. No, že som minuv na moje pomery dosť lóvov, a že už neostalo na fajnové odsávaní. Klimatizácia je, tak že nebude teplo. Ale keď sa bude fajčiť, tak bude smrad. Zase ale som si skoro istý, že keby sa fajčilo, tak do októbra na to odsávaní zarobím. Lebo očúvaj ma sem, povím ti vec: pokál bude tento nezmyselný zákon existuvať, tak dotedy budú plné aj také bary čo nestojá za nič. A ten mój by bov též. Tak já,  zakál otvorím dvere, tak a musím rozhonnúť…
Držte palce. Alebo dójdite na drink.

Posted by: Luboš Rácz

 

 

8 komentárov

  • Marián píše:

    Nefajčiť. A myslím, že tým potešíš aj zamestnancov. 🙂

  • dusan píše:

    tak ja pridem na ten drink ci kávičku, len kedy otvorite tie dvere prvie ?

  • Martin píše:

    No popravde ako si povedal, dovolíš fajčiť – budeš mať viac hostí, nedovolíš – menej hostí. Ale reálne, vieme si vychutnať drink (aj jeho vôňu) v zafajčenom priestore? Dobre, môžme mať odsávanie ako motory na JumboJete, ale aj tak ten dym je všade – v stoličkách, obrazoch, stenách…a to nepreháňam, len to viem z vlastnej skúsenosti.
    Inšpiráciou a to dosť radikálnou by mohol byť aj Le Lion Jorga Mayera, kde doknca okrem fajčenia má zakázané používanie mobilných telefónov a notebookov – a to nie je v legislatíve…tomu sa povie skutočný bar, kde stredom vesmíru je tvoja spoločnosť a kvalitný drink.
    Avšak, čo s cigarami Ľuboš? Rum, whisky či koňak a k tomu dutniček…?

  • Luboš píše:

    Martin diky za koment.
    Ja ked pridem do Bugsys, nikdy, ale naozaj nikdy som si tam hned neuvedomil, ze sa tam fajci. Naposledy som si asi po pol hodine uvedomil ten nezvyk, ze vidim okolo seba fajciacich ludi. A to bolo naozaj plno. Odsavanie im funguje naozaj super. A nejako to k nocnemu zivotu patri. Ved nocny zivot je predsa o neresti, nie? 😉
    Zase si myslim, ze porovnavanie sa s Jorgom asi u mna nie je celkom na mieste. Neberiem Záhir tak mixologicky strasne vazne, vidim ho /a dufam, ze to tak bude/ ako miesto, kde si ludia vychutnavaju popri drinkoch aj zivot trosku veselsie. Myslim, ze Jorgov bar je trochu tichsi, a ma hosti, ktori su ochotni platit za drinky od 12Eur vyssie. Preto je to vychutnavanie trochu ine, ako bude u mna, ale zase kvalita drinkov musi byt porovnatelna, aj ked budem pouzivat bezne produkty…
    Ale mozem ta ubezpecit, ze mam ortodoxne koncepty rad. Ak vsetko pojde dobre, chystam aj ja nieco podobne ortodoxne s pravidlami nie pre kazdeho a s mocnou atmosferou so vsetkym, co k naozajstnemu BARU patri… to znamena, ze aj cigary. len na to este potrebujeme trochu casu. Ja a aj moji hostia…

  • […] Našťastie, nie je to tak každý víkend, ale určite nefajčiarskym prostredím veľa strácam. Popísal som toho na túto tému už dosť. A dúfam, že vás nebude nudiť, ak sa k tejto téme na pár riadkov vrátim. Ja som sa v mojom […]

  • Marian píše:

    Ahoj Luboš určite nefajčiť,hoci sám som fajčiar ale proste k takým top podnikom ako máš ty sa to proste nehodí!!! Ja len tolko že ti fandím stále ťa sledujem,čítam o tebe v každom bar magazine a držím palce…si úúplná špička a popravde som sa už nevedel dočkať kedy v nitre otvoríš nejakú ,,krčmu”:)! drž te sa Zahir!

  • Post your comments