Posted by Luboš on 19th október 2012

A ZASE FAJČENIE…

Fejsbúk je plný nezmyselných stránok a určite sa už opakujem, že mne osobne neprináša toľko radosti, ako pred pár rokmi, keď som sa z neho dozvedel mnoho zaujímavého. Vyzerá to ale tak, že stále táto sociálna sieť zostáva povinnou jazdou, ak chcete čo najjednoduchšie a primerane efektívne spropagovať svoju prácu, alebo kúsok zo svojej duše, ktorá sa práve môže nachádzať v rôznych stavoch rozpoloženia a status môže pomôcť aspoň trochu dostať to zo seba von a oboznámiť tým širokú verejnosť.
Hnevajú ma však  stránky, ktoré sa často vydávajú za to, čo nie sú. Pred časom som si všimol zaujímavú iniciatívu, ktorá je za úplný zákaz fajčenia v reštauráciách a baroch.  Stránka má vyše 70000 fanúšikov, čo je obdivuhodné a mohlo by sa zdať, že  bary, v ktorých je úplný zákaz fajčenia nebudú mať núdzu o týchto hostí a budú praskať vo švíkoch. O tom však trochu neskôr.
Najprv by som chcel napísať môj pohľad na samotnú stránku.
Ak si pozorne pozriete posty, ktoré sa na stránke objavujú, získate právom dojem, že tu vyhlásili boj proti fajčiarom. Boj takmer až nechutný, preto že sa neštítia hodiť na stenu reklamu s Hitlerom, ktorý zabil menej ľudí ako cigarety… Ako keby hitlerove obete mali na výber… Absurdné a nechutné. Najnovší plagátik hlása, že fajčenie v tehotenstve škodí vášmu dieťaťu. Jasné jak facka, ktorú by ste najradšej strelili niekomu, kto vám fúka dym do úst plných jedla… Ak by plagátik, naznačoval, aby fajčiari nefajčili v reštaurácii, kde sa schádzajú  tehotné mamičky, tak je to v úplnom poriadku. Inak však nemá dieťatko v brušku nič spoločné s barom a reštauráciou.
Zaujímavá je aj druhá najčerstvejšia fotečka na tejto stránke. Tá zase v pozadí zobrazuje Európu a cez ktorú sa týči statočný piktogram označujúci zákaz fajčenia. Pekné. Ak si však kliknete na odkaz sprevádzajúci fotku, zrazu vyskočí v novom okne aplikácia, ktorá chce od vás prístup k vašim súkromným fotkám a k základným informáciám. Je mi z toho viac zle, ako smrad z jednej cigarety, ktorú by som musel dýchať v uzavretom priestore.  Toto je skutočne hlúpe, primitívne a opäť nerozumiem podstate toho, o čo vlastne tejto stránke ide.
A potom ďalšie fotky: ak prestanete fajčiť, znížite riziko srdcových chorôb, ďalšia hovorí, že fajčenie spôsobuje starnutie pokožky, alebo upcháva cievy, dokonca iná nabáda, aby ste pomohli sebe, a ak nie sebe, tak svojím známym, aby skoncovali s fajčením.  BLÁBLÁBLÁBLÁÁÁÁ…
Viete prečo práve teraz, v piatok o jednej v noci píšem tento článok? Lebo môj bar, v ktorom sa nefajčí je  poloprázdny. Keby sa fajčilo, bolo by to tu narvané. Do tejto chvíle som s chuťou a s láskou obsluhoval svojich hostí. Mali sme živú kapelu, bola skvelá atmosféra a bolo plné. Do pol noci však niektorí hostia odišli. Práve som mal debatu s jedným známym, ktorý prišiel asi pred pol hodinou a hovorí, že viac už sem nepríde. Myslel som, že nie je spokojný. Hovorí mi však, že som urobil 99% roboty. Mám krásny interíér, perfektné drinky, skvelý personál, super atmosféra, vidieť, že som naozaj profesionál. Ale, nejafčí sa a preto je tu málo ľudí. Tak to jednoducho je. Našťastie, nie je to tak každý víkend, ale určite nefajčiarskym prostredím veľa strácam. Popísal som toho na túto tému už dosť.
A dúfam, že vás nebude nudiť, ak sa k tejto téme na pár riadkov vrátim.
Ja som sa v mojom bare rozhodol nefajčiť z dvoch dovodov. Prvý, najpodstatnejší je ten, aby sa ľudia cítili u mňa dobre v príjemnom prostredí. Do rozpočtu sa už nezmestila suma na kvalitné odsávanie, radšej som uprednostnil špičkový výrobník ľadu na kvalitné drinky svetového štandardu. Chyba! Zákazníkovi – fajčiarovi ide o to, aby sa v bare riadne fajčilo, aby si mohol dať ku káve či drinku cigaretu. Hovorím si, že nefajčiarov je stále dosť, tí prídu a ocenia. Áno, je to pravda. Prídu v piatok aj v sobotu. Ale tí skutoční, tí praví bohémovia, zhýralci, ktorí pijú kvalitne a veľa, tí idú tam, kde sa fajčí. A verte tomu, všetci milí nefajčiari, že títo hostia lumpujúci si zdravie si doprajú kvalitnejšie a viac. Je to jednoducho tak, dajme si všetci dole klapky z očí.  A ešte jedna pripomienka. Koľko krát ste sa vy, zarytí nefajčiari nechali zlákať do baru svojimi kamarátmi fajčiarni, aj keď boli v menšine? Som si istý, že nie raz. Najprv ste frflali, ale po pár minútach vám to bolo jedno. A ruku na srdce. Každý hosť, a je jedno, či fajčí, alebo nie, sa lepšie cíti v plnom bare ako v prázdnom. Síce ho ráno napne na vracanie z nafajčených vecí, ale aj tak si povie, že bolo fajnovo, lebo strávil super čas so svojou partiou. Paradox, ale je to tak…
Aby som nezabudol na druhý dôvod, prečo sa v Záhire nefajčí. Pomaly pripravujeme podmienky na to, aby sme dostali povolenie na predaj jedál, aby sme si z časti vykompenzovali ušlú tržbu, ktorá nám kôli fajčeniu chýba. Ale samozrejme, chceme aj fajčiacich hostí a pripravíme im na zimu podmienky, aby si svoju cigaretku nemuseli vychutnávať v zime pred vchodom. Dúfam, že sa im to bude páčiť…
V podstate mi je úplne jedno, či hosť fajčí, alebo nie, pokial mi to neovplyvňuje biznis. A keď že patrím medzi najlepších /nie len/ v našom meste a nemám tak plno, ako tí, čo poskytujú iba priemer, som si istý, že nefajčenie biznis výrazne ovplyvňuje. Ak dovolím fajčiť, budem zo všetkých strán počúvať, ako je to zle. A stratím určite niektorých zákazníkov. Ak by som to dovolil, tak by som to bral zo začiatku dosť osobne, možno ako osobné zlyhanie, preto že som sa sklamal vo svojej vlastnej filozofii, ktorá hovorí, že hosť chce v prvom rade kvalitu, prístup, príjemné prostredie, dobrý servis za primerané ceny, dobrú atmosféru.
Sklamal by som aj väčšinu svojich terajších hostí, ktorých si nadovšetko vážim. Ale ľudia, ktorí chcú toto všetko, čo ponúkam a chcú ešte k tomu jedno percento – popolník na stôl, tak tých je oveľa, oveľa viac.
Mohlo by sa zdať, že mi je prvoradá vidina väčšieho zisku, opak je však pravdou. Pomaly si začínam myslieť, že je to otázka prežitia.

Tak že doporučujem fejsbúkovej stránke, aby sa viac venovala svojej podstate. Čakám od nej, že bude sama od seba propagovať bary a reštaurácie, v ktorých je nefajčiarske prostredie, bude iniciovať výzvy na bojkot barov, ktoré prežívajú iba vďaka tomu, že sa u nich fajčí, a bude na ne ukazovať prstom. Nech fotia plné, nechutné popolníky v baroch, ktoré má podradný personál na háku. Nech im potajomky lepia hoci aj nálepky s piktogramami na dvere a nech to fotia na svojich stránkach. NECH NAOZAJ BOJUJÚ a osvetu prenechajú iným… Preto že mne sa táto stránka už prestala páčiť.

Posted by: Luboš Rácz

 

2 komentáre

  • MATUS píše:

    Luboš, dobre napísane, tu prvu cast som bohuzial nedočíťal, lebo by som stratil nervy.
    Na druhej strane ako fajčiar dokážem oceniť nefajciarsky podnik, vzdy je to priejmne, ked tam vonia kava, sviecky ect. namiesto cigariet. Avsak presne ako pises, dat si k espressu cigaretu, vychutnať si to je na nezaplatenie. 🙂

    Carpe diem.

  • […] som sa rozhodnúť rýchlo, preto že to bola otázka okamžitej investície zhruba 15 tisíc Eur. Popísal som o tom už dosť, a nechcem sa prezentovať ako nefajčiarsky bar, fajčí sa predsa na terase;) Ak sa podarí […]

  • Post your comments